Nokka-akselin nostosta ja jousista

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Moottori', aloittaja peltsi, 24.4.2014.

  1. peltsi

    peltsi Gearhead

    Mittasin Chevyn LS koneesta nokka-akselin noston ja sitten kerroin tuloksen vipusuhteella mutta meneekö tää hiukan mettään?
    Kyseessä on hydroller nokka. Voiko sen noin laskea vai pitääkö tässä huomioida jollakin hihavakiolla hyd nostimen painuma?

    Se miksi tuota nostoa ihmettelen on se että vaikka konetta kärsii kierrättää 7krpm, lähteestä riippuen jouset kärsii nostoa ainoastaan 0.550" tai 0.570". Jouset on LS sarjan koneen "keltaiset" jouset.

    Nokasta mittasin 1.7 vipusuhteella nostoksi 0.590". Se menee rajusti yli jousien suosituksen.

    Nyt kun en tiedä kenen valmistama nokka on kyseessä niin pitää arpoa jouset. Olisko raadilla jotain arviota mitä asennus ja aukipaine tulis olla? Nokan asteet about 230*@0.05".
    Tarjolla olis joko 130/318lbs tai 105/295lbs. Noita löysempiä ajattelin koittaa. Vastaavat nykyisiä mutta kärsivät enemmän nostoa.
     
  2. artsiracing

    artsiracing Gearhead

    Noinhan ne nostot käytännössä lasketaan. Se minkä nostaja painuu kasaan on käytännössä vaikea arvioida ja varmaan myös aika merkityksetön.
    Ehkä suurempi merkitys on keinujen todellisella vipusuhteella, jotka koneesta riippuen voi heitellä paljonkin. Tarvikekeinuissa usein vipusuhde on jopa ilmoitettua rajumpi.

    Noista beehive-jousista olen lukenut että niillä voi nostot vetää tosi lähelle "coil bindiä" ilman mitään ongelmia. Sen takia tuollainen .570" suosituksella oleva jousi kestää hienosti .590", ehkä enemmänkin.

    Keltaisten jousien seetipaine taitaa olla kai 90lbs joka lienee aika rajoilla tuolla sun nokalla joten nuo 105:set on jo parempi mutta jos tykkää kovasti kierrätellä niin 120 kuulostais varmemmalle, aukipaineita noilla on kaikilla riittävästi.

    Nää on sitten enemmän mutua kuin kokemusta kyseisestä kombinaatiosta mutta arviotahan kysyttiinkin.
     
  3. peltsi

    peltsi Gearhead

    jees, pitäis päättää mitkä jouset tilaa kun tarkoitus vaihtaa keinujen laakeroinnit "turvallisempaan" malliin niin samalla noi jousetkin vaihtais.
    Sellaisen detalin löysin että auki asennossa jousikierteiden väliin pitäis jäädä 1.5mm ja kovaa huudatettaessa jopa 2.5mm.
    Tuo jäi omasta tarkistamatta.
    Yhtään en haluais ylimitoittaa jousipaineita mutta saattaa olla että tuo 130lbs vois olla se oikee. Ei oo vaan näppituntumaa siitä millaisia jousipaineita tuolla nostolla vähintään pitäis olla.
    Ilmeisesti noiden keltaisten jousien ongelma on katkeaminen liian isolla nostolla.
     
  4. artsiracing

    artsiracing Gearhead

    Tämä ohje on varmaankin tavallisille jousille?

    Beehive toimii rajussa käytössä parhaiten juuri silloin kun ollaan mahdollisimman lähellä jousen pohjaamista, silloin se ei värähtele haitallisesti, vaan kestää kierrättämistä pienestä jousipaineesta huolimatta.
     
  5. C-barge

    C-barge Gearhead

    Turha noissa lukemissa lainkaan rollerin kanssa ujostella sen jousipaineen kanssa, sitä pitää olla tarpeeks.
     
  6. Väne

    Väne Gearhead

    Nykyään taidetaan käyttää kokonaisvälyksenä suunnilleen tuommoista, siis että jousi voi puristua maksiminoston jälkeen vielä tuon about pari milliä. Kuulemma jousi kestää pitempään kun ei pääse elämään niin paljon? Beehive jousen vois kuvitella toimivan vielä likempänä coil bindiä.
     
  7. peltsi

    peltsi Gearhead

    Katsoin että LS7:ssa nosto on melkein sama ja seetipaine about 105lbs.
    Mulla on kuitenkin 20g painavemmat venat.
    Taidan suosiolla mennä noihin 130lbs jousiin.
    Tarkistin noi mun mittaustulokset niin heittokello näytti imu 0.597 ja pako 0.592 ja kun kone tuntuu kiertävän just niin ylös ku rajoittimen säätää niin parempi laittaa jäykempää jousta.
    Eiköhän keinuvivusto noi paineet siedä viellä ihan hyvin.
     
  8. MotorFreak

    MotorFreak 1st gear

    Kannattaa pistää ne jäykemmät jouset. Toki kannattaa tsekata paljonko jää väliä jousien väliin. Mutta niin kuin Artsiracing jo tuossa sanoi, niin beehive toimii parhaiten lähellä coil bindiä. Värähtely tappaa venttiilikoneistot. Beehive estää aika hyvin värähtelyt varsinkin lähellä coil bindii, jos tässä nyt oli beehivet kysymyksessä. Keinutkin tykkää jos värähtelyt jää vähemmälle. Ei ne niistä staattisista kuormista oo nii moksista tai sit ne repee heti kättelyssä.
     
  9. peltsi

    peltsi Gearhead

    Juu jäykemmät tilasin ja nyt ne odottaa tuos pöydäl asennusta. Beehivet kyseessä. 9pv kesti jousien tulla kun ei päässy itella räpeltämään välissä.
     

Kerro tästä muillekin!