Oksidi

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Renkaat ja vanteet', aloittaja Niepe, 5.10.2022.

 1. Niepe

  Niepe 1st gear

  Ikuinen ongelma. Kun alumiinivanteen puhaltaa, niin ei mene kauaa kun oksidoituminen alkaa uudestaan. Tehoaako esim. oksaalihappo oksidiin? Kun olisi joku helpompi keino poistaa oksidi pinnasta ennen pulverimaalausta kun hiominen.
   
 2. puna niska

  puna niska Gearhead

  Muistan lukeneeni jostain maalipurkin ohjeista jotain etikasta mutta on jäänyt kokeilematta.
   
 3. Seevu

  Seevu Double Gearhead

  Sinoli?
   
 4. LehtinenA

  LehtinenA 2nd gear

  Kokeiltu on ja en voi suositella
   
  Seevu tykkää tästä.
 5. Simon Templar

  Simon Templar Gearhead

  lipeällä lähtee
   
  kerkko tykkää tästä.
 6. Rannis

  Rannis 3rd gear

  Mä vedin ennen vanteiden lipat asetoonilla kiillotuksen jälkeen kesäautossa, pysyi siistinä noin kk ja sit piti kiillottaa uudestaan. POLilla kiilottin.

  En tiedä toimiiko jos vanne on puhallettu, paras olisi varmaan vetää pulverit heti puhalluksen jälkeen.
   
 7. Niepe

  Niepe 1st gear

  Juu sehän olisi ainoa oikea tapa, mutta kun itsellä ei ole niin isoja puhallusvehkeitä niin joutuu puhalluttamaan muualla. Voi mennä helposti yksi vuorokausikin ennen kuin pääsee maalaamaan puhalluksen jälkeen.
   
 8. f34

  f34 Double Gearhead

  Jos käytät oikeassa pulverimaalaamossa, niin siellä tehdään esikäsittelyt, surtec tai vastaavilla, käytetään liuoksissa. Niissä puhdistuu riittävästi.
   
 9. Niepe

  Niepe 1st gear

  Kyllä kyllä, mutta nyt tuusataan kotiolosuhteissa, harrastepohjalta. Joku aine pitäisi löytää mikä helpottaisi ja nopeuttaisi oksidin poistamista ennen maalaamista. Kyllähän on olemassa kaikenlaisia happoja, mutta ne tartteis upotustankit ja neutralisointitankit jne... ja ei kai niitä myydäkkään ihan tavan taatelin tallaajille. Ja hintakin on yksi oleellinen tekijä.
   
 10. Niepe

  Niepe 1st gear

  Mitenkäs olette tuota lipeää käyttäneet? Liotus, lämmin neste, seossuhde, liuotusaika?
   
 11. Simon Templar

  Simon Templar Gearhead

  lämpöseen veteen. Seossuhteesta osaa sanoa, alumiini ainakin reagoi aika pienelläkin seossuhteella. Kokeilemalla selviää ja sit varovasti ettei roisku päälle, syövyttää reiän nahkaan helposti, siis jos on ärtsy seos. Raksaliikkeestä iso palju ja siinä dippailet.
   
 12. Niepe

  Niepe 1st gear

  Kiitos. Eikös tuo kaustinen sooda aja tuon lipeän viran? Sitten lopuksi vesihuuhtelu, vai tarviiko jotain muuta?
   
 13. Simon Templar

  Simon Templar Gearhead

  Joo mut kallista, ostat mehilaistarvikkeita myyvästä firmasta 25kg säkin. Tai jos oot kanta-hämeen lähellä niin ostat multa säkin.
   
 14. Niepe

  Niepe 1st gear

  Osaako kukaan antaa suuntaa antavaa seossuhdetta? Sanotaan nyt vaikka esimerkin vuoksi 10L vettä, niin paljonko laitetaan lipeä rakeita? Ja alumiinista olisi tarkoitus ottaa oksidi pois.
   
 15. Forester

  Forester 1st gear

  Parisataa grammaa - puolisen kiloa, eli 2-5% lipeää lämpimässä vedessä saa jo reaktiota alumiinin ja alumiinioksidin kanssa aikaan hyvinkin.
  Millään hapolla turha yrittää, koska alumiinioksidi ei happoihin liukene.
   
 16. Niepe

  Niepe 1st gear

  Kiitos. Ja uskoisin että puhutaan minuuteista eikä tunneista mitä liotusaikaan tulee?
   
 17. Forester

  Forester 1st gear

  Juu, ei kannata jättää ilman valvontaa. Prosenttilla ja lämpötilalla isot erot saa aikaan vaikutusajassa.
   
 18. Niepe

  Niepe 1st gear

  Hävettää kysellä näitä toisille selviä asioita, mutta eihän lipeäkään mahda mitään ruostumattomalle teräkselle? Vai olenko taas ihan kuutamolla?
  Ja toinen asia, voiko/kannattaako lipeäneste astian alle laittaa avotulta lämmönlähteeksi? Esim. nestekaasugrilliä. Lähinnä sen vetykaasun takia. Ja ei, ei ole tarkoitus lämmittää vettä kiehuvaksi asti, vaan n. 60-70 asteiseksi. Ku on niin perseaukinen, että ajattelin lämmittää sadevettä kun sitä tulee kerättyä talteen muutenkin.
   
  Muokattu: 11.10.2022
 19. Forester

  Forester 1st gear

  Ainahan kannattaa kysellä.
  Rosteriastia sopii lipeälle. Itse en kyllä lähtisi avotulta käyttämään. Kuumenna vesi ensin ja joku halpis uppokuumennin ylläpitämään lämpöä. Tai sitten keittolevy Motonetista, Tokmannilta tai vastaavasta ~20 E.
  Esim: https://www.tokmanni.fi/keittolevy-1-levyinen-6419860159461
   
 20. Niepe

  Niepe 1st gear

  Jälleen kiitos kun vaivaudutte vastaamaan.
  Voihan se olla että kun lämmittää tarvittavan vesimäärän esim. 4 vanteen dippaamiseen, yksi kerrallaan tosin, niin ei siinä niin kauaa mene että vettä tarvitsee pitää erikseen lämpöisenä.
  Pitää testailla.
   

Kerro tästä muillekin!