Paniikkinappulaa on jo painettu

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja human62, 30.9.2008.

  1. PauliP

    PauliP 1st gear

    Tuo lainan ottajien syyllistäminen vähän ihmetyttää. Ei lainan ottajilla ole mikäänlaista vastuuta kansantalouden maksukyvystä, ainoastaan omasta ja normaalioloissa ennustettavissa olevalla tulevaisuuden maksukyvyllään.

    Lainoja myöntävillä rahoituslaitoksilla ja rahoitusalaa valvovalla tai sen valvomatta jättävällä (USA) hallituksella kylläkin on. Tämä petti totaalisesti.

    Eli ihan turha on syyttää amerikkalaisia tai esim. islantilaisia asunnonostajia. Kyllä heille on lainarahaa tyrkytetty ihan aktiivisesti. Ja sellaista lainarahaa joka ei ole ollut rahoittajan (esim. pankin) omaa, vaan on lainattu muualta ja jonka hinta (korko) on markkinoiden armoilla.
     
  2. human62

    human62 1st gear

    Juurikin näin, Adventurer ei oikein ole itse ymmärtänyt (jos edes vaivautui lukemaan)että kyllä siellä artikkelissa luki öljyn aiheuttamasta ketjureaktiosta, joku maailman johtava taloustuntija kirjoittaa siellä että aina rajujen öljyn hinnanmuutoksien jälkeen on ollut lama...mistä sitten johtuukaan . Hinnanvaihtelun aiheutti menneinäkin vuosikymmeninä joku öljyalan Ahnehtija vaikkapa sanalla "finanssinero" ei siinä mitään eroa ole tähän päivään...
    Asuntovelka ja talouden taantuma ovat sivuvaikutuksia kun keinottelulla on saatu raakaöljyn hinta (josta valmistetaan myös lämmitysöljy) sahaamaan edestakaisin vieden koko pörssin uskottavuuden. Suurin osa maailman kaupasta käydään dollareilla ja sen arvo on myös laskenut, juuri tämän 2-3 kk sitten kirjoitetun artikkelin kirjoittajan mukaan dollari vahvistuu syksyllä vain laskeakseen uudelleen ja alkaa historian pahin taantuma niin nää on siis siellä artikkelissa-ei mun kertomaa tarinaa eikä irroitettu asiayhteydestä...
    Painotan kuitenkin että oma mielipiteeni on muodostunut juuri näistä artikkeleista ja ei kantani ole muuttunut eikä sitä mikään muuta, paitsi tietty jos asian haluaa ymmärtää erilailla ja siitä tuo Adventyrer jaksaa kirjoittaa ja tottakai omiin näkemyksiin pitääkin olla kanta. Olisin mielelläni AD :n kanssa samaa mieltä, mutta uskon kuitenkin noihin asiantuntijoiden tekemiin arvioihin, jotka ovat myös nämä menneet öljykriisit kertoneet ennakkoon...

    Oma kantani on edelleen että maailman kysytyin tuote ÖLJY, on yksi ratkaiseva avaintekijä talouden taantumassa. Selitys ei ole yksinkertainen ja voi olla vaikea tavallisen juntin ymmärtää, mutta tämä on myös minun näkemykseni asiasta. Mielipiteitä voi tietty tuoda muitakin, kaikki vain liittyy aina lopulta siihen öljyyn... :p
     
  3. jviirret

    jviirret 1st gear

    Oiskohan kuitenkin päinvastoin?
    Voimakkaan talouskasvun aikana öljyn kulutus kasvaa ja hinta nousee, kun tuotanto ei pysy perässä.
    Laskukauden aikana kysyntä laskee ja öljyn hinta laskee, kun tuotantoa ei leikata ja varastot alkavat täyttyä.
    Jos useat öljyntuottajat haluaisivat öljyn hinnalla ajaa mailmaa polvilleen, niin eikö öljyn hintaa kannattaisi nostaa nyt kun muutkin kriisin merkit on ilmassa? Mutta hinta vain laskee :eek:
    Mutta pysy uskossasi vahvana :D
     
  4. RB-440

    RB-440 1st gear

    Mjoo-o, öljytuloillahan nuo öljymaat elää. Jos ne painaisi ostajat ns. polvilleen, ei öljy kävisi enää kaupaksi ja siihenpä retkahtais sheikkien optiot. Muutenkin olisivat lirissä, kun öljyä ja hiekkaa ei oikein voi syödäkään.

    Vähän samaa ilmiöö on näissä öljykriiseissäkin. Aina silloin tällöin ilmotetaan, että öljy loppuu X vuoden sisällä, siispä hinta nousee. Sitten aletaan kehitellä korvaavia polttoaineita. Kuin ihmeen kautta tämä johtaa öljyteknologian salaman nopeaan edistymiseen, mikä taas johtaa vanhojen öljyvarojen uudelleen arvioimiseen ja uusien kenttien yllättävään ilmenemiseen. Sitten öljyn hinnan nousupaine kevenee, korvaavat tuotteet unohtuu ja kaikki jatkuu entisellään, kunnes öljyvarat taas vähenee, hinnat nousee jne jne.
     
  5. human62

    human62 1st gear

    Öljyn hinnan nosto ei ole pahinta vaan hintojen sahaaminen-lamauttaa pörssit...
    Kyse ei ole yksistään öljyn loppumisesta (sitä voidaan valmistaa teollisesti)
    Ihmettelen kommenttia "öljy ei menisi enää kaupaksi" onkohan nyt kaikille valjennut mitä öljyllä tehdään ??

    Et pysty elämään päivääkään ilman että kädessäsi ei olisi tuotetta joka ei olisi valmistettu tai jonka valmistamiseen ei olisi käytetty öljyä tai sen tuotteen liikuttamiseen kohteeseen missä tuote löytää ostajan. Lämmitys, kulkeminen ,käyttämäsi sähkö(vastustetaan vaan ydinvoimaloita), kaikki ovat öljystä lähtöisin suurelta osin tai ainakin osittain.
    Pitäisi luopua autosta,julkisesta liikenteestä jne... Hevosella liikkuminen voisi olla yksi harvoista tavoista liikkua ilman että sillä olisi öljyn kanssa tekemistä.
    Vanhalla Amerikkalaisella autolla ajaminen tavallaan on siinä mielessä EKO-teko, että aina uuden auton tai tuotteen valmistukseen käytetään öljyä valmistusprosessin ja energian muodossa...
    Öljyä tarvitaan oli ostajat "polvillaan" tai ei. Yksinkertaista tapaa nähdä koko asian laajuus ei ole, siksi mielipiteet sitten jakautuvat, on vaikea nähdä kokonaisuus tai ymmärtää sitä. Nykyinen Maailmantalous on liian riippuvainen vielä öljystä. Korvaavia energialähteitä pitäisi kehittää enemmän. Nykyiseen vielä tulossa olevaan(huippua ei vielä saavutettu) maailman tähän asti pahimpaan lamaan ei ole mitään helppoa selitystä;öljyn vaikutus ei ole yksi-selitteinen vaan alkusysäys talouden taantumaan.
     
  6. No H2O

    No H2O Gearhead

    Hesari kirjoittaa mitä sattuu mistä sattuu... :rotfl: Kannattaa suhtautua yhtä suurella varauksella noihin juttuihin kuin niihin mitä interwebistä satuu kulloinkin löytämään.

    Muistatteko muuten sen jutun siitä hesarin toimittajasta joka oli jäänyt odottelemaan niiden asuntokauppojen kanssa? Mites sille kaverille kävi? :odroll:
     
  7. heikkisj

    heikkisj Gearhead

    Kaverihan osti asunnon loppujen lopuksi. Sivukommenttina sanottakoon että se oli muuten aivan erinomaisen hyvin kirjoitettu juttu. Ja siinä kyllä tultiin aivan toiseen johtopäätökseen asunnon sotamisesta/vuokraamisesta..

    Turha tietenkään edes spekuloida kun elämäntilanteet ovat muuttuneet eikä lainaa olisi tainnut tippuakaan mutta muistanpa kun muutin 1999 Englantiin niin asunnot vaikuttivat kalliilta. Kun muutin pois 2003 hintataso oli aivan posketon. Niin että jos ja jos olisi silloin ostanut niin...
     
  8. RB-440

    RB-440 1st gear

    Selitetään nyt sitten, ettei tarvi ihmetellä. Jos öljymaat tosiaan painaisi öljynostajat polvilleen, mikä sinänsä varmaan olisi mahdollista, niin silloinhan ostajat ei pystyisi ostamaan öljyä. Silloin ei myöskään menisi öljy kaupaksi. Mitäs ne myyjät sitten tekisi, jos luonto tarjoaa niille lähinnä öljyä ja hiekkaa?
     
  9. jviirret

    jviirret 1st gear

    Öhö? Eli mailman pörssejä hämmenetään laskemalla öljyn hintaa kun talouskasvu hiipuu ja nostamalla hintaa kun talouskasvu kiihtyy?
    Minusta tuo mieluumminkin vakauttaa taloutta kuin lamaannuttaa sitä, jos vahinkoa haluttaisiin tehdä, niin talouskasvun hiipumisen aikaan hintaa pitäisi nostaa, eikä laskea niinkuin nyt tehdään.
     
  10. transport01

    transport01 3rd gear

    Tässähän se myyjien suurin ongelmna onkin. Öljyä on paha juoda. Siellä myyjäpuolellakin fiksuimmat painoivat paniikkinappulaa, mutta ahneimmat lyhytnäköiset eivät, eikä tulos ollut toivottu.

    Liian korkea öljyn hinta aikaansaa vaihtoehtoisten menetelmien kehittämisen, joka laskee öljyn kulutusta. Joidenkin arvioiden mukaan lähestulkoon kaikki vaihtoehtoisille menetelmille menetetty kulutus on menetetty ikuisiksi ajoiksi, eli kysyntä ei palaa takaisin.

    Vai moniko esim öljystä maalämpöön vaihtanut vaihtaisi takaisin. Tuskin kukaan, koska investoinnit on tehty ja öljy ei laske niin alas, että käyttö tulisi halvemmaksi. Entä aurinkolämmön öljyn rinnalle laittanut, sama juttu investointi maksoi paljon, mutta energia ilmaista.

    No nämä on tietysti näitä pohjolan juttuja, mutta vastaavia esimerkkejä löytyy toki muualtakin, esim kivihiilestä bensan/dieselin tekemisen tekniikkaan investointi ja kehitys. Samoin kivihiilestä on tehty laborotoriossa jo muoveja. Ei öljy mikään välttämättömyys ole.

    Toistaiseksi monen asian tekeminen öljystä on halvempaa, mutta kuinka kauan? Jos öljyn hinta pysyy korkealla, niin nämä tekniikat kehittyy ja kun tekniikka pyörii tarpeeksi hyvin, niin rättipäät saa lopulta pitää öljynsä.

    Nykytekniikalla voidaan tehdä dieseliä, bensaa, muovia ym aineita mistä tahanasa eloperäisestä, vaikka tienpenkalta niitetystä roskasta, (pajuista ja heinästä), vesistöissä kasvista kasveista, levistä ym. Kyse on vain rahasta. Tällä hetkellä öljy on halvempaa -> ei kannata investoida eikä tehdä.

    Vaihtoehtoisten tuotantokulut menee käsittääkseni jossain 80 dollarin / tynnyri kohdalla, jonka jälkeen vaihtoehtoiset alkaa kannattamaan. Eli jos öljy maksaisi pysyvästi 150 dollaria tynnyriltä, niin vaihtoehtoiset olisi niin kannattavia, että investoinnit tehtäisiin varmasti suuressa mittakaavassa ja sen jälkeen öljyä ei saisi enää kaupaksi yli 80 dollarin hintaan. Tästä johtuu se. että fiksuimmat rättipäät haluaa pitää öjyn 100 dollarin tietämillä, koska ko. hinta maksimoi voitot pitkässä juoksussa.
     
  11. nyffikaakoo

    nyffikaakoo 1st gear

    No juu, tässä ootellaan että tupaöljymyynti putoo sen verran että myyjät rupee panikoimaan... Hiukan on jo vaihtoehtoja katteltu sillä silmällä ettei tankkiauton tarvi käydä enää. VINK VINK, NESTHE ja THEBOIL! :D
     
  12. Putte

    Putte 1st gear

    Mun veikkaus osuu noihin Balttian maihin, missä on jaettu vakuudettomia lainoja aika huoletta ja myyty autoja osamaksulla ilman käsirahaa. Siellä on iso kupla puhkeamassa.
     
  13. Adventurer

    Adventurer Gearhead

    Just näin tämä menee. Pitää myös muistaa se, että kun maailmassa talouskasvu hidastuu ja taantuu niin niiden ARABISHEIKKIEN rahavirrat myös ehtyy ja länsimaiden taantuma iskee ensimmäisinä heihin tuotannon ja myös hintojen pienentyessä. Ne ovat kuitenkin maailman suurimpia kapitalisteja ja tarvitsevat joka päivä ne miljardinsa että heidän imperiumit pysyisi pystyssä.
     
  14. Adventurer

    Adventurer Gearhead

    Hintojen sahaaminen lamautta pörssit, hintojen sahaaminen lamauttaa pörssit hintoje.... sama levy vaan pyörii ja pyörii.

    Koskahan sinä tajuat ne tosi asiat, että
    1. öljyn hinta ei ole sahannut! vaan noussut tasaisesti ja on nyt tasaisessa laskussa kun kysyntä talouskasvun hidastumisen myötä laskee ja varastot täyttyy.
    2. pörssit eivät ole missää lamaannuksessa. Ne toimivat aivan normaalisti.
    Tosin et taida tietää mitä pörssit ovat, kun aiemmin väitit yritytysten rahavirtojen kulkevan niiden kautta.


    On kyse finanssialan uskottavuus kriisistä. Nyt kun päivä päivältä uusia uutisia paljastuu niin voi vain pelätä mitä vielä paljastuu.
    Juttelin tänään erään oikean asiantuntijan kanssa joka kertoi, että pankit eivät luota enää toisiinsa koska eivät voi olla varmoja kaatuuko tämä toinen pankki jo huomenna vaikka se olisi Sveitsin suurin ja suurempi taseeltaan kuin koko valtio. Pankithan lainaavat jatkuvasti tosiltaan rahaa yön yli. Koko pankkitoiminta perustuu rahan lainaamiseen kun sitä liikutellaan pankkien välillä. No kun nämä lainakorot ovat huipussaan ja/tai rahaa ei lainata niin koko kone, pankkijärjestelmä ei vaan toimi. No tämän takia äkkiä jonkun pankin kassasta vain loppuu raha. Pankeillahan ei juuri omaa rahaa ole vaan omavaraisuus asteet ovat todella pieniä.
    Epävarmuuden nyt luo se, että kukaan ei tiedä mitä roskaa pankeilla on taseissaan. Näitä paskalainoja on sadoin miljardein joilla ei ole enää vakuutta. Kukaan ei tiedä keillä niitä on.
    Nyt tässä tilanteessa sen uskottavuuden saaminen joka oli vielä muutama viikko sitten on vaikeaa.
    Todennäköisesti näiden Islantilaispankkien seuraan saadaan monta eurooppalaista pankkia. :cry:
     
  15. Jza

    Jza Double Gearhead

    ^ Toivotaan siis kunnon ilmastonmuutosta ja aletaan tekemään vaihtokauppaa tuonne lähi-itään! Vesilitra öljylitrasta. Vettä siellä ei liikaa ole, saati jos vähän vielä lämpenee, mutta täältä se ei tule loppumaan. Ilman öljyä me pysytään hengissä, mutta ilman vettä ei kukaan elä :wink:

    Ja kun öljyn loppuminen on kuitenkin joskus fakta ja ajan kysymys, ja lähi-idässä ei oikeasti osata tehdä mitään itse, niin on jännä nähdä että mitä sitten tapahtuu. Se on varma, että viimeistään silloin saadaan olla tuolla rajalla vastassa niitä, eikä suinkaan toivottamassa tervetulleiksi kylään...
     
  16. human62

    human62 1st gear

    Miksi sitä sitten nimitetään kun raaköljyn tynnyrihinta käy $ 150 ja sitten se putoaa $ 100 ....

    Pörssejä suljetaan ympäri maailman, ilmeisesti se on AD:n mielestä ihan normaali arkea pörsseissä...
     
  17. 1purehell

    1purehell Double Gearhead

    On se. Ihan normaalia, näinkin pitkän nousukauden jälkeen. Elämä on...
     
  18. jviirret

    jviirret 1st gear

    Ei oo enää ku 80$ ja risat http://www.oil-price.net/
    Vertaappa tuota käyrää DAX:n HEX:n nasdaq:iin dowjonesiin tai mihin tahansa muuhun pörssi indeksiin, aika tarkasti seuraa niitä.
    Jos öljyllä heilutettaisiin kursseja, niin pitäisi mennä päin vastoin, mutta ei, kun talous hiipuu öljyn hinta laskee ja päin vastoin.
     
  19. RB-440

    RB-440 1st gear


    Joopa joo, tulee vaan mieleen, että jos tästä haluaa viedä keskustelua eteenpäin, pitäis oikeestaan alkaa pohtiin koko markkinatalous ja pörssisysteemin mielekkyyttä. Seuraavaks joutuukin tulilinjalle länsimainen elämäntapa, demokraattinen toiminta, yksilön vapaudet ja sitä rataa.

    Markkinoilla, nyt pankkien välillä, tuntuu olevan kysymys siitä, että luottaako ne toisiinsa. Ei siis niinkään väliä sillä, että onko sitä rahaa, vaan enemmän merkitystä on sillä, että luotetaan siihen, että sitä rahaa on jatkossakin.

    Samoin kuluttajat miettii, että luottaako ne talouteen niin paljon, että uskaltaa käyttää rahaa. Ja kun kukaan ei enää luota mihinkään, kassavirrat pysähtyy ja sitten se lama tulee, siihen voi melkeinpä luottaa. Tosin yksittäisen ihmisen olisi aika tyhmää levitellä rahansa taivaan tuuliin siinä vaiheessa, kun tietää, että niitä voi piankin tarvita. Siinäpä sitä paradoksia.

    Ja tuolla pörssissahän ihmiset ostaa ja myy paperinpaloja, joiden hinta ei välttämättä ole missään yhteydessä osakkeen liikkeelle paneman firman realisoimishintaan, kuten mm. IT kupla aikanaan osoitti. Siinä sitten fiksut rikastuu ja hölmöt menettää viimeisetkin roponsa. Mutta on rikos antaa tyhmän pitää rahansa, sanotaan.

    Lisäksi radiossa oli puhetta, että äärimmäiseen markkinatalouteen nimenomaan kuuluu tämmöset romahdukset, rytinät ja kaaos. Pölyn laskeuduttua katsotaan, kenelle pelimerkit jäi ja jatketaan peliä. Ei tietenkään kuulosta piensijoittajan mielestä hienolta, mutta sijoittamisen ei ole sanottukaan olevan riskitöntä, eikä riskittä yleensä rikastu.

    Mun mielestä paras pörssi ja markkinavinkki viimeisen sadan vuoden ajalta on George Soroksen mietelmä: Sijoita vain se summa, jonka voit turvallisesti hävitä. Tästä voinee johtaa mukaillun Kataisen lauselman, jos on oma taloussa kunnossa, ei ole hätää.
     
  20. wili

    wili 3rd gear

    Erittäin hyvin tiivistetty. Näinhän se menee.
     

Kerro tästä muillekin!