Pedon superkinneri

Ketju osiossa 'Projektit', aloittaja peto, 31.8.2017.

 1. peto

  peto Gearhead

  Ja runkon etukuupan alle pitkittäin......joskus näinkin suunnittelin.

  Homosohvasta tai pannarista vois myös tehdä, niissä olis kone jo pitkittäin ja alkuperäiset rungot melko pieniä. Mutta itse koin, että näissä konversioissa katsastusmiehelle jäisi liikaa tulkinnanvaraa prosenttilaskussa. Tällä "keskimoottori" versiolla ei näitä ongelmia ole.

  Tässä yksi homosohva\morgan version diy rakennusprojekti -> http://www.the510realm.com/viewtopic.php?t=24949
   
  Muokattu: 6.9.2017
 2. Naxu

  Naxu Gearhead

  Toi on varmasti ihan totta että tossa ns. keskimoottoriversiossa ei tulkinnanvaraa prosenteista tule ihan niin helposti. Jos osa runkoa siirretään eteen, keulalle poikittain, osa on takana ja osa pätkitään mihin sattuu, niin tulkinnanvaraa jää aika paljonkin. Pitäisi melkein rakentaa yhteistyössä jonkun myötämielisen katsurin kanssa ja dokumentoida melko kattavalla tavalla tulevaisuutta ajatellen.

  Toi linkitetty projektikertomus tuli selattua läpi. Mä jäin kaipaamaan morganin tyyppistä keulaa kromisine maskikehyksineen jne. Mutta muuten kyllä hiton siistiä työtä.
   
 3. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead

  Mitä leimuri sanois jos käyttäisi kantapyörän rungon sellaisenaan?

  Eli etuakseli tulisi runkoon liittämällä koneen alta putkilla ja akselin päälle tai lattiaan tanko emäputken läpi (mihin etuhaarukka kiinnittyy)

  Tankki siirtää penkin tilalle jotta ohjaamoon tulee enemmän tilaa

  Moottorihan ois aavistuksen epämukavasti kainalossa, mutta koteloimalla se ohjaamosta ulos ei tulisi liian lämminkään  Suomalian lainsäädäntö vaan on niin hemmetin kuppanen ettei saa kaksikäyttöiseksi
  Sehän ois hienoa, pyörä keskituelle, haarukka pois vaihde ja jarruvivut irti ja työntää etuakselitrike osa paikalleen, pultit ja emäputki kiinni vaihde ja jarruvivut kiinni, pukkasu keskituelta alas ja hurvittelemaan
   
 4. peto

  peto Gearhead

  Tässä minun suunnitelmassa nk.apurunko tulee etuhaarukan tilalle. Kiinnitys kantapyörän rungon emäputken läpi ja swingin akselin läpi. Eli tarvittaessa muutettavissa takaisin 2-pyöräiseksi jos haluaa. Tosin isolla työllä, koska pyrin hävittämään sen pyörän rungon mahdollisimman piiloon. Tankki tulee jalkojen päälle ja etukatteen alle.

  Moottori kuskin vieressä reverse trikejä on tehty ulkomailla jonkun verran.
   
  Muokattu: 7.9.2017
 5. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead

  Ite saattaisin tota tankki sylissä hommaa vierastaa :odeek:

  Toisaalta, kun se pitää kuitenkin prossien vuoksi säilyttää, niin ei voi käyttää 2x3L "pulloa" jotka sais takarungon viereen, mutta oisko se kuitenkaan niin hassun näköinen jos tankille tekee paikan penkin tilalle, korkeus ois oikein eikä tartteis polttoaineelle pumppua

  Ite en ees tullut ajatelleeksikaan tota swingin akselista kiinnittämistä, se kun kuitenkin on suunniteltu ottamaan täysiä voimia vastaan ja silloin voi emäputken apurunko osan taivuttaa alaspäin suoraan, jolloin saa penkkiä taaemmas.

  Tosin mun 2hengen ideassa se ois sama vaikka etuhaarukan asento oiskin määritelly emäputki/apurungon pystyputken suuntauksen
   
 6. peto

  peto Gearhead

  Onhan se mp:ssäkin tankki sylissä. Toinen paikka omavalmiste tankille on kuljettajan ja moottorin välissä, mikä on painopisteen kannalta hyvä paikka. Monissa konversioissa se on ihan omalla paikallakin suojakatteen alla. Kyllä sen tankin koko, saisi olla lähempänä alkuperäistä 17l, että ei tarvitse kokoajan tankata. Plus tellu on jo ruiskukoneella ja vaatii bensapumpun toimiakseen.

  Tellussa kuten monessa muussakaan sporttipyörässä ei ole rungossa alaputkia, joihin saisi lisä kiinnityspistettä. Tällöin swingin akseli on niitä harvoja tukevia kiinnityspisteitä...

  Kaksipaikkaisuuden sulkee pois näissä kevyemmissä pyörissä pieni oma/kokonaismassa. Ei oikein saa turvallista rakennetta tehtyä n.250kg omapainolla tai ainakaan halvalla. Käytännössä 300kg alkaa olla sellainen minimipaino mihin voi "turvallisesti" päästä.

  Olisihan sille matkustajalle paikkoja jos tuota oma/kokonaismassa ongelmaa ei olisi. Yksi mielenkiintoinen näkemys on Halec Jap historic race three wheelerissä->
  https://www.flickr.com/photos/manxnorton/8496251614

  Tämähän ei ole maailmalla mikään uusi keksintö. Näitä konversioita tehty vaikka millaisia. Itselläkin suunnitelmat on pyörinyt vuosikausia ellei peräti jo vuosikymmenen päässä ja skitsi papereilla. Pitkällisen harkinnan jälkeen olen nyt päätynyt näihin rakenne ajatuksiin, jotka meinaan nyt toteuttaa. Toki ideoita saa heitellä, eihän sitä kaikkea ole välttämättä osannut ajatella.
   
  Muokattu: 8.9.2017
 7. mcmies

  mcmies 3rd gear

  Tuosta kokonaismassasta tuleepi mieleen ajatus, että siinähän tulee yksi pyörä lisää ja sitä myöten toiseen päähän akseli, jonka akselipaino on suurempi sekä sille passeli ripustus. Näillä eväillä pitäisi kokonaismassaakin voida nostaa noin niinqu teknisessä mielessä. Lainsäädäntö ei vain siihen toistaiseksi taivu.
   
 8. peto

  peto Gearhead

  Juuri näin. En sitten tiedä voisiko tuohon kokonaismassa muutokseen saada poikkeuslupaa? Mutta sitten vähän jo ajatus karkaa. Miksei sitten vaan tekisi omavalmistetta ilman rajoituksia ja maksaisi sen verottajan ryöstöveron.

  Nyt mennään yksipaikkaisena ja halvalla budjetilla. Tuo single seaterhän nouseva trendi urheiluauto alalla :)
   
 9. Smirkelimies

  Smirkelimies 2nd gear

  https://www.nettimoto.com/jawa/velorex/2141318

  Olis aika hauskan näkönen peli jos hyödyntäisi tommosta vanhempaa Jawan sivuvaunua, joka passaisi triken koriosaksi, pyörän takarengas ja moottori siirtyisi sen takaosaan erilliseen runkoon kiinni. Sivarin ja motukan renkaatkin voisi ehkä hyödyntää. Mutta toisiko sivaripyörän teurastus mitään helpotusta tilanteeseen kantavuuden ja %:ien suhteen? Merkataanko sivari rekisteriotteeseen nykyään vai onko se vaan erillinen lisävaruste??? Tuurilla voisi löytää kolaroidun sivari-Goldwingin aihioksi.

  Edit: http://www.moottoripyora.org/keskustelu/showthread.php/205877-Sivuvaunu-moottoripyörään

  Jos laittaa motukkaan sivarin, se pitäisi käyttää konttorilla jolloin rekisteriin merkitään uusi kokonaispaino. Eli saattaisi kannattaa muutoskatsastaa reverse-trikeksi muutettava pyörä ensin sivarille ja hyödyntää sivarin rakenteita teelmyksessä
   
  Muokattu: 8.9.2017
 10. peto

  peto Gearhead

  Ikävä kyllä ei enään tänä päivänä onnistu sivarin muutoskatsastus noin helposti. Sivarimiehillä on sama kokonaispaino ongelma kuin triken tekijöillä.....

  Vanhan sivarin teurastus olisi hyvä kokonaispainon kannalta. Tosin nämä sivarit on yleensä tehty melko miedoilla tekniikoilla oleviin matkapyöriin, joten kovin urheilullinen ei lopputulos tulisi olemaan...

  Muutosprosentit ei ole tässä minun projektissa ongelma. Muistaakseni saan helposti n.75% kanta ajoneuvon osuudeksi.

  Jos aihe kiinnostaa niin tästä löytyy aluksi vähän lisätietoja rakentelu ajatusten pohjaksi ->
  http://www.mmaf.fi/documents/Prosenttilaskuri.xls
  http://www.smoto.fi/?p=3620
  https://www.trafi.fi/tieliikenne/katsastus/valmistenumero_omavalmisteelle
  https://www.trafi.fi/filebank/a/141..._korjaamisesta_ja_rakenteen_muuttamisesta.pdf
   
  Muokattu: 8.9.2017
 11. peto

  peto Gearhead

  Tänään tuli käytyä tutkailemassa paikallisessa teräsmyynnissä tarjontaa. Neliöprofiilit löytyy suoraan hyllystä. Saumaton "turvakaari"putken joutuisi tilaamaan.

  Kyselin jo jonkun aikaa sitten marteliukselta valmiiksi taivutetun putken hintaa. Tuntui 100€ vähän kovalta 2m pätkästä putkea, mikä on taivutettu 180° 50cm ulkohalkaisijalla. Omalla työntävällä taivuttimella ei saa oikein kuin maksimissaan 90° taivutuksen ilman ryppyjä.

  Olisiko kellään tietoa ketä voisi taivuttaa 180° putken harrastaja ystävälliseen hintaan?
   
 12. Bluestone

  Bluestone Gearhead

  Tulpat päihin, hiekkaa täyteen, putki punahehkuun ja taivutus vaikka sopivan puun ympäri o_O


  ... ei ole hinta esteenä ainakaan:rolleyes:
   
 13. peto

  peto Gearhead

  Ikävä kyllä en ole tuollakaan kikalla saanut tehtyä rypytöntä/nitkahtamatonta 180° taivutusta. Olen sitä kokeillut muiden projektien yhteydessä. En tiedä onko vika tekniikassa vai tekijässä? Loivempia mutkia olen kyllä tuolla tekniikalla taivuttanut onnistuneesti. Samoin kuin jäädytetyillä putkilla.
   
 14. Rockmaple

  Rockmaple Gearhead

  Joo ei onnistu. Putki venyy taipuessaan ja hiekka jää löysäksi, jos se nyt alunperinkään on saatu tiukkaan pakatuksi. Ja vaikka putken tilavuus ei operaatiossa muuttuisi, niin hiekka pääsee kuitenkin putken sisällä liikkumaan eikä mitenkään pakota putkea pysymään pyöreänä. Lämmittäminen ei onnistu tasaisesti, jolloin pehmeämpi kohta venyy enemmän ja nitkahtaa lyttyyn.
   
 15. Weijari

  Weijari 2nd gear

  Eikös se yleisin tapa ole tehdä 2x 90 ja leikata pätkä pois välistä ja hitsata juurikin tässä lueteltujen ongelmien vuoksi?
   
 16. peto

  peto Gearhead

  Se on vaihtoehto C :)

  Hitto kun nuo vetävät taivuttimet maksaa vielä niin paljon, ettei raaski ostaa. Vinkkejä saa antaa, mistä löytyisi edullisesti vaikka rakennussarjana?
   
 17. peto

  peto Gearhead

  Tässä kuva muutaman vuoden takaa kun omistin vielä Velax formula Veen raakarungon, jota meinasin käyttää apurunko aihioina. Sitten iski lievä pussihousu syntrooma ja myin rungon historic miehille. Rungossa oli lisäksi ongelmia pituuden turhan makaavan ajoasennon takia. Mutta idea selvinneen kuitenkin tästä kuvasta.

  http://kuvanjako.fi/nvpsh.jpg
   
  Muokattu: 27.9.2017

Kerro tästä muillekin!