Pienoismallin maalaus ohjeita kaivataan!

Ketju osiossa 'Pienoismallit', aloittaja Kuusseiska, 20.5.2008.

 1. Marko Nykänen

  Marko Nykänen Gearhead

  Valot pysyy vaikka Johnsonin kiiltovahalla, joka on tarkoitettu muovilattioille. Dippaa linssit vahassa ja tiputtaa paikoilleen. Tulee samalla kiiltoa lisää. Samalla aineella voi halutessaan lakata vaikka koko mallin. Saa siveltimelläkin tasaisen jäljen.

  Ikkunat olen tähän mennessä yrittänyt liimata samoilla pienoismalliliimoilla kuin muutkin osat. Yksi vaihtoehto on ihan tavallinen Eri-Keeper, joka kuivuu kirkkaaksi. Vaikka ei ole varsinaisesti muoville tarkoitettukaan, niin luultavasti kestää riittävän hyvin. En ole kokeillut. Hyviä puolia; kuivuu kirkkaaksi, sekä pystyy tarvittaessa pyyhkimään ylimääräiset pois kostealla rätillä jos kovin yli tulee.

  Huurtumista pystyy myös hieman estämään tuolla Johnsonin vahalla, mutta mikään pomminvarma konsti sekään ei ole (käsittelee lasiosat tuolla vahalla).

  Humbrolilta löytyy sellainen tökötti kuin Clear Fix, jolla pystyy tarvittaessa jopa tekemään pienimpiä linssejä, tai ikkunoita lentokoneisiin. Liisterimäistä kirkasta "liimaa". Silläkin olen satunnaisesti joitakin laseja liimaillut.
   
 2. 4deeSdn

  4deeSdn 1st gear

  Mä oon käyttäny "lasien" liimaukseen tinneriä. Osa mahdollisimman tiiviisti paikoilleen ja pienellä puhtaalla pensselillä tippa tinneriä saumaan. Valuu kattavasti ja parhaimmillaan on kuulunut naps kun osat ovat liimaantuneet yhteen...
   
 3. Tupis

  Tupis 3rd gear

  micro cristal slear on lasien kiinnitykseen hyvä ja siihen käy myös eri keeper.
   
 4. LGC

  LGC 3rd gear

  Mä maalasin just 67 Coronetin aluks hion korin vesihiomapaperilla sitte matta keltanen pohjamaali ja päälle mastonin kultanen maali nii ihan hyvä tuli
   
 5. handeS

  handeS 1st gear

  Muovimalleihin tarkoitetut tuubi- ja pulloliimat liimaa polystreenimuovia sulattamalla, tuubitavara siirappimaista ja paksua, käytä tuoretta. Pulloliima ohuempaa. Levitä esim. tikulla tai pursota saumaan ylöspäin. Pitkä kuivumisaika varsinkin sisäpuolella. Yliannostettuna voi sulattaa tiensä muovin läpi jopa kuukauden kuluttua.
  Helppokäyttöiset huopakynän tapaiset liimakynät käy hyvin "karkeampiin töihin".
  Nesteliima myös kätevää, valmiit liimat melko paksuja, apteekista saatava MEK (metyli-etyli-ketoni) nopea ja hyväjuoksuinen. Erittäin tulenarkaa ja haisee! Valmispullojen mukana tulevat pensselit yleensä liian isoja, hommaa oma pieni liimasuti, myös tylsytetty rokotusneula kätevä ahtaissa paikoissa.
  PVA -liima ("erikeepperi") hyvä mm. läpinäkyvissä osissa ja siirtokuvissa (vedellä jatkettuna).
   
 6. 660

  660 1st gear

  lainataan hiuka topikkia.... mites porukat on tehnyt kun pitäis saada valmiiks "kromatusta" maskista pohja mustaks? ton voortin kohalla se meni vielä pensselillä mut 58 caddyn ritilä on nii tihee että ei onnistu pensselillä. mielessä on käyny jos päästäis pensselillä koko hoidon mustaks ja topsypuikolla putsais perään...
   
 7. ata

  ata Gearhead

  Koko hoito mustaksi ja sitten vielä maalin ollessa märkänä jollain pyyhkii ne kohoumat, itse tulee usein käytettyä ihan sormenpäätä tai jotain rättiä. topsypuikkoa en ole kokeillut, saattaa sekin toimia.
   
 8. 660

  660 1st gear

  tällai mä sen ajattelin, tuli vaa mielee et mitä eri konsteja ihmiset käyttää ku mullaki on tossa tissit keulilla ym...
   
 9. snake65

  snake65 1st gear

 10. ata

  ata Gearhead

  Niin tai www.fcma.fi ehkä vielä paremmin, tuolla pienoismallit-netissä kun on kai enemmän noita tankkien ym. muiden kuin automallien rakentajia.
   
 11. Caideman

  Caideman 1st gear

  Jos sulla on käytössä pienoismalleihin tarkoitettua emalimaalia(Humbrol, Revell jne), niin voit ohentaa mattamustaa maalia juoksevammaksi ohenteella(lakkabensa) ja juoksuttaa sitä ohuin kerroksin maskiin. Väri kertyy koloihin ja kohopinnat jäävät puhtaiksi.

  Maali pitää siis ohentaa oikein kunnolla, esim sellaiseksi että vaikkapa puhtaalle paperille siveltäessä kuultaa hyvin läpi.

  Joka kerroksen jälkeen hetki kuivumista ja kirkkaiksi jäävien osien sively hieman ohenteeseen kostutetulla siveltimellä.
  Tällaisen käsittelyn toistaa kunnes tulos on haluttu.
   

Kerro tästä muillekin!