Pisteosien 3D-tulostuspalvelu (+kysely)

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja ihmepoika, 31.3.2015.

 1. ihmepoika

  ihmepoika 3rd gear

  Työskentelen yrityksessä, jossa kartoitetaan tällä hetkellä mahdollisuutta tarjota palvelua jossa harvinaisia pisteosia tarjottaisiin 3D-tulostettuina. Osien lisensoinnin mahdollisuutta selvitetään myös.

  Osat voisivat olla muovisia, keraamisia tai metallisia, ja ne olisi pinnoitettavissa. Hinnat eivät varsinkaan pienemmillä osilla ole ollenkaan mahdottomia, tekniikka on kehittynyt viime aikoina isoin harppauksin.


  Kysymys kuuluu, että kuinka paljon tällaiselle palvelulle olisi kysyntää?

  Onko vastaavasta palvelusta aiempaa kokemusta, millaista?

  Mitkä olisivat potentiaalisia osia hankkeen pilotointi-vaiheeseen? (mieluiten muuten hankalasti hankittavissa, alle 30cm osia)


  Jos aihe kiinnostaa vaikka ihan yleisestikin, niin voi ottaa yhteyttä.

  /
  Matti-Juhani
  http://rpdesign.fi
   
 2. karivanner

  karivanner 2nd gear

  Uskosin että varmaan olisi asiakkaita kunhan pari asiaa löytyy:
  A: Hyvät selkeät nettisivut
  B: Hinnat esillä, eikä mitään "kysy tarjous" bullshittiä

  Sen jälkeen jos homma toimii ja hinta/laatu kohdallaan niin juttu kyllä kiirii ilman sen isompaa mainostamistakin.

  Alkuun varmasti menee hetki, että porukka yleensä hoksaa että 3D tulostamallakin voi tehdä.
   
 3. kad_boost

  kad_boost 3rd gear

  pystyykö läpinäkyvää/läpikuultavaa osaa tekemään tollasella tulostimella?
   
 4. ihmepoika

  ihmepoika 3rd gear

  Niin arvelen minäkin. Osavihjeitä otetaa vastaan, eli mitkä osat missäkin malleissa on sellaisia hankalasti saatavilla olevia? Jos löytyisi muutama pisteosa joille olisi enemmänkin kysyntää niin voitaisiin testata. Luonnollisesti pitäisi sitten jostain saada myös tarkat mitat kyseisestä osasta..
   
 5. ihmepoika

  ihmepoika 3rd gear

  Pystyy tekemään läpikuultavaakin, en ole vielä käytännössä testannut.
   
 6. valpas

  valpas Gearhead

  Mielestäni todella hyvä ajankohta kehittää 3D-tulostusta, ja mallinnusta.
  Missäs muodossa se 3D-malli pitäisi olla? Iges, step? Mikä versio niistä?
  Voikos kromipinnoitetta tehdä 3D-tulostimella?
  Jos olis muovinen, niin minkä kokoinen se vois olla.
  Yks tarve olis 350x100x15mm.
  Voiko tehdä kokoonpanoja, jossa osat liikkuu keskenään?
  Minulla on käytössä NX10-3D suunnitteluohjelmisto.
   
 7. ihmepoika

  ihmepoika 3rd gear

  .stl, .obj.-formaatit on hyviä. igesit ja stepit toimii. Useimmat yleisistä 3d-formaateista saadaan kyllä toimimaan, kunhan ovat solideja. Ideana olisi että me mallinnettaisiin osat joita sivuille tarjolle tulisi (laadun yhdenmukaisuuden takia), mutta toki sitä kautta saisi omiakin malleja tulostettavaksi.

  Kromipinnoitetta ei suoraan saada tehtyä, mutta muovisiakin osia pystyy kyllä sitten tulostuksen jälkeen pinnoittamaan. Se on vielä auki että tarjottaisiinko me sitä palvelua..

  Kyllä tuon kokoisen kappaleen saa tulostettua, ja liikkuvatkin kokoonpanot onnistuu tiettyyn rajaan asti. Jos haluat kertoa tarkemmin niin --> mattijuhanipekkanen@gmail.com
   
 8. Powerstroke

  Powerstroke Gearhead

  Minkälaisiin tarkkuuksiin / toleransseihin tolla pystytään?
  Entä minkälaisia lujuuksia metalliosilla on, ei kai sillä sentään jotain pinjonia tms voi tehä? Kaasutin? Alukansi? Mites sähköosat? Vai onko ne kaikki vaan ns näkoispainoksia? Häh?
   
 9. Rooroo1

  Rooroo1 2nd gear

  Sen tiedän että leppäjeepin takaikkunan tiivisteitä jos tuolla pystyy takomaan kohtuuhintaan niin niille voisi olla kysyntää, uusia ei saa ja vanhoja ei taida ehjiä olla enää ainakaan myynnissä. Koko voi vaan rajoittaa vai minkälaisiin mittoihin tuolla pystyy?
   
 10. jarikoi

  jarikoi 2nd gear

  kurkkasin stw buikin takakonttiin ja katoin että ehyen näköinen tiiviste, ken tarttee huutelee yv:llä.

  meni hieman ot :eek:
   
 11. ihmepoika

  ihmepoika 3rd gear

  Teräksellä detaili-tarkkuus on n. 1mm luokkaa ja minimiseinäpaksuudet ~ 3mm. Tulostusalue n. 750mm x 400mm x 400mm.

  Sintratusta muovista vastaavavat mitat on 0,2mm ja 0,7mm, metallivahvisteisena 0,7mm ja 0,8mm. Eli aika tarkkaa kuitenkin.

  Metallien tulostaminen toki sen verran hintavaa että ihan mitään perusosia ei kannata ruveta valmistamaan. Mutta sellaisia osia joita ei muualta saa, tai kustomoituja tai muutoin hinnakkaita osia kyllä. Soveltuisi ehkä kuitenkin parhaiten muovisten pisteosien, merkkien ym. tekoon, mallikappaleiden valmistamiseen hiekkavalua varten, pienten metallisten osien tekoon. Tiedän että koneen osiakin on tehty, mutta se ei ole enää halpaa. Yritän saada piakkoin jotain hintaesimerkkejä tänne niin pääsee vähän kärryille tulostuskustannuksista..

  Joustavaa muovia pystyy tulostamaan, mutta ei ihan ikkunatiivisteita valitettavasti..
   
 12. umpio

  umpio 2nd gear

  Tuo vain ei aina yksittäiskappaleiden kyseessä ollen ole mahdollista muuten kuin tuntitaksa kertomalla, ja jonkun kappaleen tekoon vaaditun ajan kertominen, jolloin asiakas (ehkä) osaa hieman sisäistää kokonaiskuluarviota...
   
 13. 1purehell

  1purehell Gearhead

 14. C '70

  C '70 2nd gear

  Mitenkäs pystyy tulostamaan erivärisiä kappaleita? esim. takavalon laseja mitkä on punaiset ja läpinäkyvät?
   
 15. EVO X

  EVO X Gearhead

  Jos tulostuspalvelu vastaa hinnaltaan, monipuolisuudeltaan ja laadultaan esimerkiksi iMaterialise ja shapewaysia niin kysyntää on varmasti. Suomalaiset 3D tulostuspalvelut ylihinnoittelevat itsensä usein ulos. Itse olen teollinen muotoilija, joten mallinnan tuotteita työkseni. Meillä on töissä oma 3D tulostin, mutta joskus tarvitsemme eri materiaalista tehtyjä kappaleita tarkoituksien mukaan. Itse olen käyttänyt paljon iMaterialisen palveluita koska mallin saa ladattua sinne nopeast ja sen hinnan näkee heti poislukien arvometallit.

  Suurempi vaatimus tavan harrastajalla olisi varmasti 3D-mallinnuspalveluille. Jotkut osat on todella haastavia mallintaa, joten ilman kokemusta se on käytännössä mahdotonta. Tällaisen teettäminen jossakin toimistossa tulee kalliiksi. Toki jos itsekkin näitä alkaisin mallintamaan olisi niistä pakko laskuttaa valitettavan paljon.
   
 16. EVO X

  EVO X Gearhead

  Ainakin oman viimeisimmän tietoni mukaan sintraamalla saa tehtyä tuon läpinäkyvän kappaleen jopa useammassa värissä, mutta se pitää hioa ja kiillottaa tai lakata jälkikäsittelynä. Jos linssejä tekisi olisi järkevämpää tehdä edullisesta muovista mallinne(tarvittaessa tehdään pohjatyöt resoluutiovirheiden poistamiseksi), josta otetaan silikonimuotti ja valetaan sinne haluttavan värinen kirkas epoksihartsi.
   
 17. ihmepoika

  ihmepoika 3rd gear

  Juuri näin. Meillä on hyvä yhteistyö-pohja i-materialisen ja suomalaisen 3D-onlinen kanssa, ja tarkoitus on juurikin toimia yhteistyössä olemassa olevien palveluiden kanssa sen sijaan että ryhdyttäisiin kilpailemaan pelkkänä tulostustalona. Sen sijaan toimittaisiin valmiiden mittatarkkojen (jopa lisensoitujen) osien/mallien portaalina sekä mallinnuspalveluna josta saisi tilattua joko valmiiksi listattuja tuotteita tai tilaustyönä mallinnettuja kappaleita.

  Se mitä nyt alkuun tarvittaisiin niin kappaleita mallinnettavaksi joilla tuota palvelua voidaan testata käytännössä. Yritän antaa suuntaa antavia hinnoitteluja pian, ja jos on joku tietty kappale mittoineen mielessä niin voi kysyä niin kerron.
   
 18. ihmepoika

  ihmepoika 3rd gear

 19. Sturmer

  Sturmer 2nd gear

  Eikös se niin mene pitkälti yrityksissä että jos heti yrittää tavotella suuria voittoja niin ei tarvi kauaa olla yrittämässä.

  En nyt mikää asiantuntia ole mutta asiakas kunta pitää ensin ansaita työllä ja sitten voi alkaa kuvitella saavansa voittoa.

  Hinnat maltilliset niin täältäkin löytyy satoja asiakkaita.
   
 20. TAi

  TAi 1st gear

  Tulostutin hiljattain jyväskyläläisessä 3D Formtech -firmassa virtalukon käyttörattaan (ignition sector) Chrysleriin, kun Suomesta ei varaosaa löytynyt. Mallinnus tehtiin käsin vanhan rikkinäisen osan mitoista. Korjattiin rattaan katkennut hammas virtuaalisesti, ja tulostettiin nylonista. Työ kesti muutaman päivän ja maksoi 70 €, jolla sai 2 kpl rattaita. Mittatarkkuuden osalta osasta tuli toimiva, ja tähän mennessä se on kestänyt jo joitakin kymmeniä starttauksia.

  Hinnasta suurin osa oli mallintamiskustannuksia, ja isompi tilausmäärä olisi tietysti pudottanut kappalehintaa. Tässä tapauksessa hinta oli aika kipurajalla, mutta kiire voitti. Jenkeistä tilaamalla alkuperäisosa $28 ja pari-kolme viikkoa odottelua.

  3D-skanneria ei ollut tuolloin käytössä. Monimutkaisten yksittäiskappaleiden varaosatulostuksessa sellainen pitäisi olla, että hommassa olisi jotain mieltä.
   

Kerro tästä muillekin!