Puiset klassikkoveneet

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Mobilismi', aloittaja Miguelos Poropeukalos, 10.7.2019.

 1. Tästä aiheesta, kun ei tunnu ketjua löytyvän, niin sellanen on tehtävä.

  IS:ssä on juttu todella upeasta melkein 90 vuotta vanhasta Turun veneveistämön rakentamasta kokeiluveneestä eli snabbgående experiment motorbåt, eli ”Sikari.” Alkuperäinen moottori (?) hajosi 30-luvulla ja se korvattiin myöhemmin Fordin lättäpäällä. Veneen pelasti noin 45 vuotta sitten hänen isänsä Esko Vahto. Se oli hylätty Raunistulan teollisuusalueen pihalle, ja se oli menossa juhannuskokkoon.

  Sikari-vene
  Tehtiin: Vuonna 1929 Turun Veneveistämöllä

  Suunnittelijat: Zaké ja Bruno Westin sekä Jarl Lindblom

  Omistajat: Esko ja Jani Vahto

  Mitat: Pituus 9,6 m ja leveys 1,60 m.

  Moottori: Ford V8 ”Flathead”

  Huippunopeus: Jopa 60 solmua

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

   
  kerkko, onoff road, ramman ja 6 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
 2. Rautamäki

  Rautamäki 3rd gear

  Sikari ja paljon muuta on nähtävänä Kotkassa ihan kohtsillään:

  https://puuvenemessut.fi/veneet/

  Tein viime vuosituhannen puolella pikaveneen mukaille norjalaisia piirustuksia vuodelta 1923. Kuvaa ei tähän hätään löydy kun niitä on vain paperisena albumissa. Pitänee käydä Kotkassa hakemassa inspiraatiota kun en 15 vuoteen ole saanut paattia vesille.:(
   
  Muokattu: 10.7.2019
  Pertti K, Pande_K ja Vuppe tykkäävät tästä.
 3. Kuulostaa mielenkiintoiselta proggikselta. Laita jossain vaihessaa kuvia siitä. Millainen tekniikka siihen on tulossa?
   
 4. Harri S

  Harri S Gearhead

  En tiedä luetaanko Telvan mahonkiveneet klassikoihin.
  Kunnostin 1990-luvun alussa merenpohjassa talvehtineen 60-luvun alun Telva mahonkiveneen, joka oli samanlainen kuin ao. kuvassa.
  [​IMG]

  Koneena mulla oli Mercuryn 50hp rivi 4-sylinterinen Thunderbolt.
  Jäät oli murjonut toisen kyljen huonoon kuntoon ja Klaukkalasta löytyi kauppa josta sain ostettua muutaman metrin 250mm leveää mahonkilautaa.
  Myin sen Ouluun ja saaduilla rahoilla makselin opintolainat pois.
  Mulla on jossakin paperikuva siitä...
   
  Rusty, onoff road ja Pertti K tykkäävät tästä.
 5. Rautamäki

  Rautamäki 3rd gear

  Ilmaisin taas itseäni epäselvästi. Vene on valmis mutta seissyt tallissa käyttämättömänä sen 15 vuotta. On kesäisin olevinaan niin paljon muuta ohjelmaa, ettei ole virta oikein ole riittänyt kaikkiin harrastuksiin. Skannasin yhden kuvan:

  [​IMG]

  Tekniikkapäivitystähän tuo kaipaisi. Silloin muinoin venettä sai ajaa tupaöljyllä joka maksoi noin yhden kolmasosan bensan hinnasta. Laitoin siis moottoriksi Cedricin dieselin.;)Kyllä se silläkin liikkuu (n. 23 kn.) ja ihan mukavasti kutoskone murisee suoran putken läpi, jäähdytysveden vaimentamana tietenkin.
   
  onoff road, ramman, 4d sedan ja 10 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
 6. Jussi289

  Jussi289 Double Gearhead

  Kiinnostava aihe, kun itsekin tuli 20v paapottua sellasta. Paljon tein, mutta lähellekään valmista sitä ei vissiin ikinä olis yks ihminen ehtiny tehä.
   
 7. Mudracer

  Mudracer Double Gearhead

  Dataviilaaja ja Anza tykkäävät tästä.
 8. musta pässi

  musta pässi Gearhead

  Hieno vene ja hienot soundit. Vähän jäin kyllä oottamaan sitä kun sillä ajetaan kovempaa.

  Taas aihetta sivuten, itellä on noin -30 vuodelta venemoottori millä ei kyllä 60solmua pääse jos ei helikopterista vapaalla pudotuksella tarpeeks korkeelta pudota. Pitäs vissiin sille ostaa vene, se kannattaa.
   
 9. Vesiapina

  Vesiapina 1st gear

  Uutta videota tulee heti kun löydetään veneeseen parempi potkuri. :)

  Millainen moottori se on?
   
 10. musta pässi

  musta pässi Gearhead

  Se on Andros muistaakseni k10 ja 3hp. Kunnostettu amiksessa kai joskus 80-luvulla ja on sitä joskus käytelty kokeilumielessä. Veneeseenhän se tietysti kuuluu mutta ei ole purtta vaikka rantaan on 200m. Ni että kilpuriin tosta ei ole.
   
 11. Hienoa että tällainen topikki perustettu, seuraan mielenkiinnolla.

  Itse en ole veneillyt viimeiseen kymmeneen vuoteen enää ollenkaan murheellisten sattumuksien jälkeen, muutin maalle kuivatetun järven viereen unohtaakseni kaiken veneilyyn liittyvän, mutta kun on pienestä pitäen ollut puuveneitten kanssa tekemisissä niin ei niistä eroon pääse...

  Hienoja veneitä, lisää kuvia vaan kellä on!
   
 12. 4d sedan

  4d sedan Double Gearhead

  Onko tää vetolaitteella vai akselivetoinen?
  Jos siihen vauhtia kaipaa niin turboa Nissanin koneen kylkeen vaan, toimii myös äänenvaimentimena:D
  Vaikka kyllä niitäkin ymmärrän jonka mielestä tuon tyyppiseen veneeseen kuuluu bensakasi äänimaailmansa takia, vaan on se 6-syl äänikin hieno kyllä. Vene on kyllä tyylikäs.
   
 13. Rautamäki

  Rautamäki 3rd gear

  Akselilla on veto ja siitä johtuen varsin kömpelö käsitellä. Voimaa voisi olla enemmän, mutta kyllähän rivikutonen on moottoreiden kuningas. Veekasit ei kiinnosta.
   
  wilburi, B-66 ja Jussi289 tykkäävät tästä.
 14. Jussi289

  Jussi289 Double Gearhead

  Kaks rivikutosta antaa äkkiseltään komeen saundin 100mm putkista, mutta kun sitä päivän kuuntelee kruisaillessa, niin tekee mieli kohentaa vaimennusta.
   
 15. Bluestone

  Bluestone Double Gearhead

  Kuopiostahan löytyy yksi alkuperäisistä Rivan piirustuksista vastaavilla materiaaleilla (tammikaaret jne) tehty (muistaakseni -67) Super Ariston. Veneessä on jotain alkuperäisiä Riva osiakin, tekniikkana chevy pikkulohko kuten Rivassakin tuohon aikaan, oikeanmerkkiset mittarit jne. Istuinkaukaloiden malli poikkeaa alkuperäisestä käyttömukavuuden nimissä. Yritin etsiä kuvia netistä, mutta en löytänyt: ollut Kuopion venemessuillakin näytillä ja joissain muissakin lähialueen tapahtumissa. "Witchwoman Of Kuopio II"
   
 16. musta pässi

  musta pässi Gearhead

  Olenkin aina halunnut ajaa riva venettä täpöllä sombrero päässä ja huutaa ARRIVA! (Kirjoitusasu lienee kuitenkin arriba. Ennenkuin kielipoliisi tästäkin älähtää).
   
 17. Bluestone

  Bluestone Double Gearhead

  Riva on kyllä italialainen :p:rolleyes:
   
 18. J.J.

  J.J. Gearhead

  Arriva taas lähempää Mexicoa .
   
 19.  
 20. musta pässi

  musta pässi Gearhead

  Juu, tiedettiin molemmat asiat. Tämä juttu liittyikin lähinnä veneen nimeen ja espanjan kielen sanaan. Sombrero mainittu siksi että venhon nimi ja espanjan kielinen ilmaisu yhdistyisivät. Vissiin paska ja tyhmä juttu jos ei kelleen auennut.

  Espanjan kieli on kuulemma muuten italian kieltä hyvin lähellä sanoi ystäväni sisko joka puhuu seitsemää kieltä nämä molemmat mainitut mukaan luettuna.
   
  Bluestone tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!