Ratti ja säädökset

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Ohjauslaitteet', aloittaja whiic, 10.1.2002.

  1. whiic

    whiic 1st gear

    Ihan hypoteettisesti:

    Saako autoon kyhätä oman ratin (tai keskiön ratille, jos mutterireiät ei vaihtoratissa sovi kohdalle)? Oletetaan siis, että kyseessä on sen verran vanha auto, että kuljettajan airbag ei ole pakollinen varuste.

    Onko rajoituksia ratin halkaisijassa, materiaalissa, puolien määrissa?

    Onko urakkatappi sallittu kaikissa rateissa vai sallitaanko sitä nykypäivänä mihinkään autoon?
     
  2. Eyetech

    Eyetech Gearhead

  3. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Mikään ei ilmeisesti ole muuttunut vuosien saatossa eli kaikk ohjaukseen liittyvät jutut pitäisi olla tehdastekoisia.
    Vanha juttu sen sijaan on esim. Grantin rattiin oma keskiö, vanha ratti puretaan / hajoitetaan palasiksi ja siihen keskiömötikkään porataan uudet reiät (3kpl) ja ratti ruuvataan niihin, ihan kuin grantin omaankiin keskiöön. Itse tehty mutta vastaa tarkoitustaan.
    Itse ostin jostain swapista Grantin kumirinkulan classic chevyn keskiöllä ja laitoin sen 78 caminoon, meni heittämällä eli jonkun muun auton keskiökin voisi sopia.
     
  4. whiic

    whiic 1st gear

    Vuoden '70 ETY-päätöksessä ei paljoa rajoiteta ohjauspyörän ominaisuuksia (paitsi siten, että ohjauspyörä ei saa olla liian pieni, sillä silloin ohjausvoima kasvaa yli sallitun).

    Mutta vuodesta '74 eteenpäin autojen tyyppihyväksynnässä täytyi antaa (hyväksyttävät) raportit törmäystestistä. Ja jos nyt tekisi tällaiseen tyyppihyväksyttyyn autoon muutoksia niin auton täytyy täyttää samat vaatimukset yhä. Mutta vaatimuksien täyttyminen vaatisi ajaa tämä auto viidestäkympistä puhelinpylvääseen. Ei jää paljoa autosta jäljelle. Miten on tapana tulkita pykäliä mitkä vaativat, että törmäysturvallisuus säilyy/paranee?

    Nämä ETY-pykälät ei vissiin ole mitään retroaktiivisia eli eivät koske niitä autoja, joiden ensirekisteröinti on tapahtunut ennen pykälän käyttöönottoa, edes tapauksissa jolloin ohjausjärjestelmää muutetaan pykälän säätämisen jälkeen. Eli tarvitsisi vielä ottaa selvää oliko ennen vuotta '70 mitään (kotimaista) säädöstä asiasta. Helpommin sanottu, kuin tehty... pykäliä riittää... kunpa riittäis aikaakin.
     
  5. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Näinhän asian luulisi olevan.
    Epäilen kuitenkin, että vanhoja säädöksiä ei ole asiasta olemassa, eli silloin sovelletaan uusia(?):-?
    Poimittua
    N:eek: 779/ 1998 (12§)
    e) ohjauslaitetta tai sen osia, mukaan lukien ohjauspyörä, joiden on oltava E-säännön, direktiivin tai FMVSS-standardin mukaisia, ei saa vaihtaa tai muuttaa siten, että sanotut vaatimukset eivät täyty; tarvittaessa vaatimustenmukaisuudesta on esitettävä luotettava selvitys.

    Eli siinpä se yksinkertaisesti tiivistettynä :sad:

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Eyetech 2002-01-10 13:46 ]</font>
     
  6. whiic

    whiic 1st gear

    Voiko yksittäisen, omatekoisen osan E-hyväksyttää ja missä? Meinaan eihän ne tarvikerattien, yms tuotteiden valmistajatkaan kulje autotehtaiden suojissa.

    (Kokonaista autoahan ei yksityinen voi hyväksyttää, käytännössä: ellei ole Rytsölä. Hintaahan yksittäisenkin osan hyväksyttämiseen menisi niin paljon, että saisi varmaan sillä hinnalla saisi kalliimmankin osan jo hyväksytyistä.)
     
  7. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Epäilen että ei ja ainakin hinta tulee olemaan niin kova, että...
    Mutta tämä ei ole tieto vaan oletus.
     
  8. timppa

    timppa Gearhead

    Paljokos se ratin minimikoko on ja miten mitataan (siis kehän sisäreunoista, keskeltä vaiko ulkoreunoista)?
     
  9. Chevy ´53

    Chevy ´53 Gearhead

  10. whiic

    whiic 1st gear

    Meinaatko vuonna '70 tullutta määräystä? Ei sille minimikoolle ole kai silloin vielä asetettu mitään teoreettista rajaa. Raja menee vain siinä kuinka suurta voimaa täytyy käyttää pyörien kääntämiseen. Vääntö = voima * varsi. Eli kun ratin halkaisijaa (tai sädettä) pienennetään puoleen tarvitaan saman väännön tuottamiseksi tuplasti voimaa.

    Sitten vuodesta '74 eteenpäin täytyykin ratti olla jo E-hyväksytty.
     
  11. timppa

    timppa Gearhead

    Meinasin kun minulla on yksi vanha Formulingin ralliratti (60/70-luvulta) ja näyttää paljon pienemmältä kuin uudet ralliratit, että voiko sen laittaa noin vaan johonkin uudempaan kärryyn noin vaan vai pitääkö laskea voima, että saa katsastettua?
     
  12. whiic

    whiic 1st gear

    Voi olla, että pitää laskea voima (tai katsastusherra kokeilee näppituntumalla, kiistatilanteessa mitataan, ehkä). Mutta jos todellakin meinaat pistää sen Formulingin ratin uuteen autoon niin sen ratin TÄYTYY olla lisäksi E-hyväksytty. Onko noin vanha ratti välttämättä sitä...
     
  13. SHIVA

    SHIVA 1st gear

    Urakkatapista vielä sen verran, kun muihin kysymyksiin on jo vastattu,että muistaakseni sen kieltää tieliikenteessä,TLL 82§1 vai oliko se 83§1..joka tapauksessa se luokitellaan vaaralliseksi liikenteessä..esim.törmäys esteeseen,ratti pyörähtää nopeasti samalla katkoen muutaman sormen jolloin kuskista tulee ohjauskyvytön,ja viaton mummo jää auton alle..
     
  14. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Törmäsin muuten tämmöiseen tekstiin:
     
  15. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Voihan olla että ratti ei tarvi olla E-hyväksytty mutta tehdastekoinen se pitää olla, muistelen jostain lukeneeni?
    Eikös ratti muuten kuulu ohjauslaitteisiin joita ei saa hitsata yms.
     
  16. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Joo, ohjauslaitteita ei saa hitsata.
    Epäilen, että ennen tuota maagista vm rajaa olevien ei tarvitse olla edes tehdastekoisia.
    Ja itseasiassa jo kiemura on hyvin tehty, sehän vastaa tehdastekoista <IMG SRC="/eyeball/images/smiles/icon_wink.gif">
     
  17. timppa

    timppa Gearhead

    Mikäs siinä hitsauksessa on, että ei saisi tehdä? Agregaatilla ja kolikolla hitsaajien yms. turaajien takia, vai heikentääkö hitsisauma osia?
     
  18. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Kysymys lienee juuri siitä, että nämä Mac Graiverit kolikkoineen eivät heikennä turvallisuutta.
     
  19. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Jepps.

    Pointtina oli siis että miten teet itse ratin hitsaamatta sitä? Itse en ainakaan liimaisi ja mitä muita vaihtoehtoja jää??
     
  20. Eiku vaan sorvi tulille ja alumiinitanko kiinni...hyvä siitä tulee.tein grantin rattiin itse keskiön,tosin ralliratin se boori osa piti kiinnittä pulteilla siihen uuteen keskiöön!
     

Kerro tästä muillekin!