Rengasstandardit ja koot?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Renkaat ja vanteet', aloittaja Anonymous, 7.5.2003.

 1. Anonymous

  Anonymous Guest

  Yritin hakea, mutten ainakaan pikaisella hakemisella löytänyt netistä sellaista kattavaa luetteloa, jota katsastussedät selailee, kun ne vertailee renkaiden kokoja esimerkiksi muutoskatsastuksessa... Löytyykö moista internetistä?

  Osaako joku kertoa katsastussetien käyttämät mitat seuraaville renkaille:

  235/75R15
  33*12.5R15
  35*12.5R15

  Juu, olen miettimässä isompien renkaiden vaihtoa. Tuo 235/75R15:han on laskennallisesti n. 28.9" (tjsp) korkea, mutta haluaisin tietää ihan "viralliset" arvotkin...
   
 2. Titu

  Titu 1st gear

  Tässä on yhden hemmon tiedot. Se kertoo sulle mitä tarvii tietää renkaista.
  Kari "KooPee" Vartio
  0400-611 428
  Tulikohan nyt oikein perille kaikki! Kämmäsin hieman täs viestittelyssä

  <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Titu 2003-05-07 15:07 ]</font>
   
 3. DslCat

  DslCat Gearhead

 4. B.B.Chevy

  B.B.Chevy Double Gearhead

  Jos sulla otteessa lukee ihan selkeästi rengaskokona 235/75-15 niin sehän on sitten se vertailukoko ja siitä saa kasvattaa halkaisijaa 51 mm ja leveyttä 102 mm. Eli 31":set on vielä siinä rajalla ja varmastikin saatavissa muutokseen.
  Meillä yhdessä pickupissa lukeekin paljon mielenkiintoisempaa eli 10-15LT12,5-16.5LT, otappa siitä sitten selvää. Ei oo tienny ykskään katsastusasema mistä asiaa on kysytty, rengasliikkeet oli ihan äimänkäkenä (arvelivat et oisko jotain 275-15 sinnepäin) ja kun kysyin Akelta niin oli kovin kummissaan että ei kai noin leveitä oo voinut vakiona olla sen ikäisissä autoissa, mutta siinä se vaan otteessa lukee normaali paikalla eikä missään lisäehdoissa. Näin ollen sieltä saadun tiedon mukaan varmanpäälle katsastuksessa hyväksyttävä vertailuarvo 15":sena olis tolla merkinnällä 10" (254mm) eli 255:nen rengas ja silloin siihen voitais muutoskatsastaa 355 leveä tai tuumissa 14" leveät katuslicksit.
  Toinen meidän saama arvio on että kun siinä otteessa puhutaan jo 12,5" leveästäkin gummista niin max leveyttä lasketaan siitä, jolloin se sallis semmosen lievän 420 mm leveän eli 16,5" nakin.
  Varmuuden vuoksi me kuitenkin tyydyttäneen 14":seen sitten kun auto saadaan muutenkin leimauskuntoon ja muutoskatsastukseen.

  <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Big Bad Chevy 2003-05-08 03:25 ]</font>
   
 5. Anonymous

  Anonymous Guest

  Juu, kyllä mä laskimella osaan laskea nuo renkaitten koot, mutta kun katsastussedät ei katso noita kokoja laskemalla, vaan niillä on sellainen A5?-kokoinen n. 1cm paksu kirjanen (muistan joskus jonkun toisen auton kanssa nähneeni), josta ne kattoo jonkun standardikoon renkaille. Ilmeisesti juuri sen takia, että koot vaihtelee eri valmistajilla suuntaan ja toiseen, niin on keksitty tuollainen standardisysteemi, jottei tarvitse ihmetellä/mittailla. Käsittääkseni täsä kirjassa on jossei nyt ihan kaikille niin ainakin lähes jokaiselle rengaskoolle annettu standardikoko = leveys, halkaisija, jne.

  Juu. 31" tiedän menevän muutoskatsastuksessa läpi, kunhan aikani kuluksi opettelen isompien kokojen tietojakin liittyen auton korotukseen yleensä.

  Ettei tuo teidän rengaskoko ole vaan 2 kokoa pistetty vahingossa samaan laatikkoon rekisteriotteella...? 10R15LT ja 12.5R16.5LT? Tosin minäkin ihmettelen, että tuollaiset renkaat on ALKUPERÄISENÄ renkaana, eikä lisäehdoissa. Mutta onhan niistä ennenkin ollut puhetta, että muutoskatsastuksissa on joskus mennyt tiedot väärään paikkaan.

  Elikkä, yhä edelleen hakusessa tuollainen rengasstandarditaulukko, jotta voin ajan kanssa perehtyä millimetrimittoihin, ettei tarvitse kiusata puhelimella montaa tuntia jotakuta, kuten KooPeeta.

  Tietty jos ei moista ole vielä olemassa digitaalisessa muodossa, täytynee ottaa puhelin kouraan ja tiedustella mielenkiintoisimpien vaihtoehtojen koot...
   
 6. lake ender

  lake ender Gearhead

  Se A5 kokoinen kirja on Stro kirja ammattikielellä.
  Scandinavian tire & rim organisation rengasnormit lukee tossa kannessa ja 2002 painos näyttää olevan punanen.
  Sieltä löytyvät vierintäkehät, vanteiden leveydet yms. kaikki mitä tarvii tietää.
  Netistä ei taida taulukkoa löytyä, mutta tuolta löytyy tietoa mistä kirjan saa.
  http://www.stro.nu/
   
 7. Anonymous

  Anonymous Guest

 8. lake ender

  lake ender Gearhead

  Joku on näköjään jo kerinnyt skannaamaan...eihän tossa kaikki tiedot ole, mutta tärkeimmät kyllä.
   
 9. Anonymous

  Anonymous Guest

  [Alkuperäinen kyselijä]

  Kiitoksia vain skannaajalle. Ei tainnut olla on-demand -skannaus, vaan ilmeisesti seisonut tuolla sivuilla aikaisemminkin. Mutta kokeilen kepillä jäätä... Löytyisikö sieltä/voisiko skannata pari sivua noita maastokokoja mitä kyselin?
   
 10. Le Mans

  Le Mans 1st gear

  Uusin 2003 Stro-kirja on harmaa kanneltaan. Sitä voi ostaa esim. Automedioilta.
  Jos tarviit tiedon lainaksi, käy lähimmässä rengasliikkeessä. Kirja löytyy jokaisesta rengasliikkeestä.
   

Kerro tästä muillekin!