Rovaniemen jenkkiautot 70-80 luvulla

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Mach73, 12.3.2021.

 1. Petri R.

  Petri R. Double Gearhead

  esmi, PPRCuda ja 12345678910 tykkäävät tästä.
 2. Stang 72

  Stang 72 3rd gear

  Kantti oli sellaisessa paikassa ettå siitä ohi ajaminen iltaisin oli mahdotonta ja siinä rivissä olleet jäi kyllä mieleen jos oli jotain erikoista; muutaman kuukauden välein VW alustalle tehty rantakirppu, punainen Swinger, kerman värinen Charger ja musta Monaco 4d.
  Oltiin kerran etelänmatkalla Stadissa maahan kaivetun uskovaisten palvomispaikan toisella puolella tietä olevassa kerrostalo kompleksin pommarissa olevassa vaihtovalioiden erikoisliikkeessä; ovesta sisään kävellessä vsemmalla seinällä oli tuttu jono, kirppu, dart, charge ja monaco! Pohjoisessa oli tarinaa liikeellä että joku riskisijoittaja oli operaation taustalla.
  Ilmeisesti tuottoa oli saatu, hämärä muistikuva olisi että samantyylisellä toiminimellä oli asuntoja välityksessä. Kauppa se on joka voi kannattaa.

  50 luvun ja vastaavia ei liikkunut meidän aikana käytännössä yhtään, ainoa poikkeus 59 4d chevy tumsini joka siirtyi Kvaaraan pitkällisen taivuttelun päätteeksi.
   
 3. Mach73

  Mach73 Gearhead

  Tuo 59 Bel Air seisoi pitkään Viirinkankaalla 70-luvulla. Tutut veljekset olivat tuoneet sen Ruåttista. Oli silloin vielä musta ja kutosella. Muistan sen sinisenä myöhemmin, mutta maalattiinko sama auto vielä valkeaksi myöhemmin?
   
 4. Petri R.

  Petri R. Double Gearhead

  Hansenin purkaamolta on pelastettu myös uutena Rovaniemen Saarenkylässä ollut '65 Malibu, 4d 6-syl manuaali. Originaali väri danube blue. Vuosi tälle pelastautumiselle on ilmeisesti 1979. Onko muistoja Malibusta liikenteessä ennen tuota? Auto ei ole ollut tuon jälkeen kilvissä, vaan vuosikymmenestä riippuen ollut vähän eri talleissa ja tallin takanakin, mutta on edelleen Rovaniemellä projektikuntoisena mun kaverilla.

  Tässä kun näitä purkaamojuttuja nyt on, niin saanen varastaa topikkia sen verran että kysyn Rovaniemen seudun senioriharrastajilta, että oliko Auttissa autopurkaamo vai -korjaamo aikoinaan? Sen joku natiivi Yläkemijokilainen osaisi varmaan sanoa (itselläni vain äiti sieltä kotoisin), että onko eksakti paikka Juotas vai Autti vai joku muu, mutta kartasta katsottuna niiden välissä. Kemijoen itäpuolella siis. Muistan lapsuuden mummolareissuilla aina auton ikkunassa vilahtavan varsin kiinnostavan näköisen läjän romuautoja kyseisessä kohteessa, mutta satelliittikuvista kun katsotaan, niin tontti on siivottu autoista jo varmaan viime vuosituhannella.
   
  Muokattu: 19.3.2021
  12345678910 tykkää tästä.
 5. PPRCuda

  PPRCuda Gearhead

  Auttin kylässä oli ainakin yks Duster. Jalo auto.
   
 6. Asser isolohko

  Asser isolohko 1st gear

  Olen lukenut Overdrivea muutaman vuoden ajan, mutta en ole kommentoinut/liittynyt aiemmin...Muistan jotain Roin jenkkipelleistä, joten: Tuo Fairlane 2 d ht-67 joka seisoi usein Kino Inarin lähellä ja katosi jo josku 78 etelään, taisi olla Luiron Jussin...hän kertoi joskus, että kaks diinaria tuli Finskillä , toinen kuskin paikalle ja veivasivat ht-ikkunat auki, toinen meni kattoon vähän matkan päähän ja totes, että joo, hyvältä näyttää, otetaan tää... .Me taas oltiin myöhemmin ruumisauto-osastoa, jenkkifarmareista kun on tykätty aina, eka oli Pölyn 65 Bel-Air, sitte Manon Chevrolet 2d Oskawahka ja mulla oli 76 Coronet suoraan Jokelalta...en oo IHAN vieläkään päässy eroon jenkkifarkuista, pari Buikkia on ollu täs viime vuosinakin...
   
  Tunaman tykkää tästä.
 7. Asser isolohko

  Asser isolohko 1st gear

  Itsekin olen usein pohtinut sitä, mistä tuli elämänmittainen kiinnostus jenkkiautoihin..... Ainakin kesällä 1977 vaikutuksen teki kun Murisojan porukka pyöri 62 Galaxiella ja seuraavana keväänä 73 Monacossa, 4d ht, musta, jossa oli perä korkeimmalla kuin missään muussa autossa ja luukkulappujen keulaan antama vihainen ilme...Sinä vuonna ostelin jo Wheelsiä ja Veekasikin löytyi Valtakadun Ärrältä loppuvuonna....Ja seuraavina kesinä odotti aina kovasti, millä kalustolla Repe ja muut tulivat Svenskeistä lomille, eipä joutunut pettymään, autot vaihtui vuosittain... Myös pari Mattia ajeli hienoilla Trans Ameilla, musta -76 455 man. Virginiasta ja keltainen 77 vai 78 400 tuli Ruotsista... Vartiokadun-Koskikadun kulmassa oli Kurunlahtien talo jossa pyöri koko 70-luvun lopun jenkkiharrastajat suurin piirtein, Murisoja, Eero Salmela, Tuomen Make, Salakan Seppo, Repe ja vaikka ketä..Eerolla oli myös hieno Honda Cb 500 jenkkilipun väreissä kypärää myöten...
   
 8. Pläkkäri

  Pläkkäri 1st gear

  Meillä kotikäytössä oli, asuttiin Kemissä ja lähtöisin Kemijärveltä olen. Faija pyöritti aikoinaan isompaa puulaakia ja kotikäytössä oli tuo Monaco, mutsilla 700-bemu, mä prätkäilin, tein pari experimental lentokonetta kädentaitoja kehittääkseni.
  Faija haettiin mesellä duuniin, mutta en kyllä muista mikä Mersu oli edustukseen firmassa.
  Muoks. Väri oli Metallic Gray.
   
 9. Asser isolohko

  Asser isolohko 1st gear

  Tuo 62 Ford STW on Country Sedan, ollut Makella n.vuodesta 1979 tai 80 , siis on vieläkin hänellä... Tämäkin oli alun perin musta ja varmaankin ruumisauto myös. Sittemmin, ennen Makea, Korkalovaarassa Puittisilla, jotka myös olivat Murisojan porukassa... Roissa oli myös valkoinen 65 Country, kutosella ja punaisella sisustaja, pienteollisuustalolla sijainneen pesulan auto...Luulen, että se on nykyään Lapualla polkuautona, väri ja sisustus ainakin täsmää...
   
 10. tapsah

  tapsah 2nd gear

  sanooko kellenkään mitään semmonen firma kuin Kemin kumi ja nahka?? On ollu ainakin 1 leveä auto...voi mennä kyllä 60-luvulle ja varmaan meneekin.
   
 11. PPRCuda

  PPRCuda Gearhead

  Lapsuuden kodin lähellä oli Kemin Nahkatehdas Oy. Toiminta loppui 1960-1970 lukujen taitteessa tehtaan tuhonneeseen suurpaloon. Kumi -yhteys kyllä tähän tapaukseen puuttuu.
   
  Muokattu: 21.3.2021
 12. -71 MoPar

  -71 MoPar 3rd gear

  Joskus 80`s puolivälin paikkeilla myin Oldsmobile Cutlass 5,7 diesel Rovaniemelle ja otin vaihdossa Datsun 240Z mihin oli vaihdettu Rover V-8 . Oli kyllä hätäisen tuntuinen laite , ja arvostus toteutuksesta vaikka oli vähän vielä viimeistelemätön ja " lasten tauteja" (vika herkkä).
   
 13. Asser isolohko

  Asser isolohko 1st gear

  Punainen 240Z?.... Haavikon...sellaisen auton muistan kyllä....
  Onkohan muuten se valkoinen Mercury Gougar vanhan torin laidasta vielä hengissä jossain päin Suomea. Ellen väärin muista, Rek no oli LJJ-1, samalla omistajaperheellä oli myös DKW Munga avo.
  ...Ja torin toisella kulmalla, aina tallissa, oli se oranssi-musta Karmann-Javelin...
   
  SK- ja isalmela tykkäävät tästä.
 14. Petri R.

  Petri R. Double Gearhead

 15. bootsi

  bootsi Gearhead

  Mäkisen Matin (RIP) kanssa aikoinaan tuosta autosta juteltiin ja vanhoja kuviakin oli vielä tallessa.

  Musta - > metalli sininen - > valkea - > vaalean keltainen.
   
  Muokattu: 18.2.2022
 16. -71 MoPar

  -71 MoPar 3rd gear

   
 17. Asser isolohko

  Asser isolohko 1st gear

  On se huvittavaa...80-luvulla ei voinut kovettu jenkkimies ääneen sanoa tykkäävänsä jostain 240zetasta, puhumattakaan muista japsivehkeistä...Nyt: 240 Z on automaailman ehdoton ikoni, täydellisen onnistunut muotoilultaan... 80-luvun puolesta välissä ajelin jonkun verran Roissa myös Oldsmobile Cutlass dieselillä, silloisella työnantajalla, Takuusukelluksella oli sellainen, methohtomusta, spokevanteilla, Rek no LS-7, Piki Rautionahon vanha taksi... tais mennä vaihdossa BMW 520i:hin, ehkä Tampereelle....
   
  -71 MoPar tykkää tästä.
 18. imperial-62

  imperial-62 Gearhead

  Tuo -37 Chevy coupe oli ollut uutena Inarissa kunnanlääkärin autona. Ostettiin se parin kaverin kanssa koneistamoyrittäjän kuolinpesältä joskus -90 luvulla. Kulkeutui myöhemmin Raumalle jossa se on nyttemmin entisöity.
   
 19. PPRCuda

  PPRCuda Gearhead

  Kunnanlääkärin Cpe. Kuvat: imperial-62
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  esmi, MJF, Stang 72 ja 1 muu tykkäävät tästä.
 20. PPRCuda

  PPRCuda Gearhead

  Kuva: imperial-62
  [​IMG]
   
  esmi, MJF ja malvasto tykkäävät tästä.

Kerro tästä muillekin!