Rovaniemen jenkkiautot 70-80 luvulla

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Mach73, 12.3.2021.

  1. Procharged Vette

    Procharged Vette 3rd gear

    1980 luvun lopulla Oikaraisen edesmenneellä soramiehellä oli vihreä Charger 440, vm -70 luvun alusta. Siihen aikaan Rovakadun ja Koskikadun kulmassa oli aamuyöstä valomerkin jälkeen lauantaina väkeä kuin muurahaista ja jossain vaiheessa joka viikonloppu tuo Charger ilmestyi tuohon kadunkulmaan ja pisti takanakit savuamaan. Siellä sitä itsekin seisoin kadunreunassa huuli pyöreänä katsomassa kun Amerikan Norsumoottori pani kumen laulamaan.
    Sama herra ajeli vielä myöhemmin ennen kuolemaansa 500 SL Mersulla.
     
  2. kerosiini

    kerosiini Gearhead

    Mielenkiintosta juttua! Itse 80-luvun lopulla syntyneenä ei yllättäen muistikuvia tuon ajan Rovaniemen katukuvan jenkeistä ole, mutta 90-luvulta on jotain painunut mieleen mm. Ounasjoentien lähellä makasi vuosia erään talon pihassa '61 Fleetwood (nykyään elävien kirjoissa Torniossa?), Syväsenvaarassa Rämetien päässä makasi 40-50-luvun Dodgen raato. Jollain oli myös kesät/talvet ajossa musta 1978-1981 Trans Am (tais asua ahkiomaantiellä ja välillä Ponu oli Iskun/Alkon parkissa).
     
  3. Procharged Vette

    Procharged Vette 3rd gear

    Siitäkin taitaa olla ainakin 30 vuotta kun kaupungilla heitti hurua musta STW, merkkiä en muista. Herätti hilpeyttä, nuorilla miehillä oli huumoria kun olivat teipanneet ovien alareunaan Honda Civicin teipit " 16 VALVE ".

    Eikö tämä PPR Cuda myös lähtenyt täältä Roista noihin aikoihin, mutta mistä se tänne tuli ?
     
  4. heikkisj

    heikkisj Gearhead

    Pari kaveria opiskeli aikoinaan Rovaniemellä, ja muutaman kerran tuli siellä käytyä 80-90-luvun vaihteessa. Jenkkiautoja en montaa muista nähneeni, mutta voisiko olla puna-valkoinen noin -61 Corvette, se seisoi jonkun talon pihassa? Ja sitten taisi tulla vastaan 1958 Ford. Onko muilla muistikuvia noista?
     
  5. PetteriT

    PetteriT Gearhead

    Veekasissa oli joskus juttua tuollaisesta 1gen punavalkeasta vetestä joka oli muutettu pro touring henkiseksi kamppeeksi. sillä taisi olla rovaniemi historiaa, jos en juttua ihan väärin muista...
     
  6. imperial-62

    imperial-62 Gearhead

    Tuo -58 Ford oli varmaankin Minnan Fairlane. Edelleen samalla omistajalla ja samalla L-alkuisella kilvellä. Nyt tosin Helsingissä.
     
  7. Procharged Vette

    Procharged Vette 3rd gear

    Heken -62 Vette on edelleen täällä. Tekniikka LS3 ja Tremec 6- manuaali. Alusta C4 mallista. Ollut Hekellä jo -80 luvulla. Viime kesänä törmättiin Napapiirin Shellin pihassa jossa Meeting joka toinen torstai 19:00. Sekä myös Oulu Motormeetissä.
     
    isalmela tykkää tästä.
  8. PPRCuda

    PPRCuda Double Gearhead

    Juu, Saarenkylästä ostin Hannu V:ltä lokakuussa 2003. Auto tuli Rovaniemelle joskus mid 1990's Amerikan Yhdysvalloista. Oiskohan Ari V:n tuoma pirssi jos oikein muistan. Rovaniemellä tuli pyörittyä paljon 1990-1994 kun nykyinen vaimo opiskeli Lapin Yliopistossa. Mulla oli silloin flippikeulainen 1967 Satellite ja Jykältä ostin 1965 avo Le Mansin elokuussa 1991. Se on yhä Kemissä meidän pojan kummisedällä.
     
  9. Stang 72

    Stang 72 3rd gear

    Se musta Trans Am 455, jossa oli SD tarrat lokasuojassa (Super Duty), oli uudella omistajalla merenkurkun seudulla. Ei koskaan pyydetty edellistä om. näyttään tyyppikilpeä.
    Nähtiin 84-85 Räyskälässä 16 kaaviossa samat rekisterikilvet paikallaan kun Rovaniemen aikana oli.
    Samassa pihassa oli myöhemmin 84 corvette joka paloi perusteellisesti, vain tuhkat jäi.
    Uustuonnin alettua siellä oli pari Mid Year vetteä avo ja coupe.
     
  10. Asser isolohko

    Asser isolohko 1st gear

    Matin vanha musta -76 T/A 455 on edelleen täällä Vaasan rannikkoseuduilla, samoilla kilvillä, yhtä hienossa kunnossa kuin silloin n. 1981 Roissa..näen sitä aina silloin tällöin paikallisissa tapahtumissa parkissa, mutta omistajaa en ole tavannut, olis hauska kysellä historiasta...
     
  11. Petri R.

    Petri R. Double Gearhead

    Lapin lääninhallituksella on ollut 50-70-luvuilla useita mustia jenkkiautoja. Alkuperäiset kilvet näissä on olleet mallia 1-L, 2-L, 3-L jne. ja LA-1, LAA-1 yms. Kilvet ovat siirtyneet aina uuteen autoon ja ilmeisesti 1-L on ollut maaherran virka-auto.

    Tässä on kaks kuvaa Kemijärven sellutehtaan peruskiven muuraustilaisuudesta 26.9.1962. Ylemmän kuvan omistaja on Väinö Malinen ja alempi on suurentamani yksityiskohta Museoviraston sivuilla olevasta kuvasta.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Auto LA-1 taitaapi olla Ford Custom 300 vm.1958 ja sen edessä oleva auto on sama kuin tuo alemmassa kuvassa oleva, vm.1960 Ford Fairlane. Kuvaa kun tarkkaan katsoo, niin tuossa '60:ssä on jotkin heijastimet asennettu puskuriin takavalojen alapuolelle, ja luotettava lähde kertoo tällaisilla heijastimilla varustetun puskurin ym. '60 Fordin osaa tulleen vastaan aikoinaan Rovaniemeläisen autopurkaamon loppusiivouksen yhteydessä. Liekköhän sama auto? Jäikö tämä virkakäytön jälkeen pyörimään Rovaniemelle, raggaroitiinko romuttamokuntoon, ajettiinko kolari vai mikä on tarina?

    Entä tuo '58? Muistan nähneeni Facebookissa kuvan 80-luvun alusta Kemijärven muinaiselta autopurkaamolta jossa oli '58 Ford, joka tosin oli kuvassa kaksivärinen. Onko yhteyttä?
     
    Muokattu: 3.4.2021
  12. PPRCuda

    PPRCuda Double Gearhead

    Lapin Rajavartioston 1958 Mercury seisoo Keminmaalla. Onko sillä harrastehistoriaa Rovaniemeltä?
     
  13. Asser isolohko

    Asser isolohko 1st gear

    En usko, että se Kemijärven romiksen 58 olis ollu aiemmin musta. Siinä oli niin ilmeinen orkkis-kaks-sävy vihreä väritys, samat värit löytyy 58 mallistosta.. Mulla on siitä hyvä kuva, mutta ☠️!! en osaa liittää sitä tähän keskusteluun... Tietääkö kukaan siitä n. 1946 4 d Dodgesta, joka seisoi muistaakseni Kiertotiellä pitkään talon pihassa, siellä oli muitakin kiintoisia autoja, pari Tatraplania taisi olla ja ehkä Willys Overland stw ym.. Mihinkähän se Dodge päätyi?
     
  14. imperial-62

    imperial-62 Gearhead

    Se Kiertotien harrastaja taisi olla nimeltään Salkio. Dodge mahtoi olla Perunkalaisen autoilija Kuoksan ex-taksi. Myöhemmin oli Koskenkylässä kaksikin tällaista. Mahtoiko toinen niistä olla tämä ex-taksi. Näistä on viimeinen havainto VR:n lastaus laiturilla.
     
  15. Petri R.

    Petri R. Double Gearhead

    Voin sen tänne jakaa jos laitat sen mulle vaikka sähköpostiin...laita yyveetä. En tiedä kuka nimimerkin takana on, mutta jos kuva on sama joka on naamakirjassa Midnight Sun Cruisersin sivuilla niin voin sen tänne ihan luvallasikin varastaa? Voisin vähän kysellä eräältä Kemijärven seniorijenkkiautoilijalta, olisko hänellä tuosta muistikuvia kun on kuitenkin 70-luvun alusta amerikkalaisilla kyseisessä kaupungissa ajanut. Olen kotikaupungin vanhoja jenkkiautoja ja niiden tarinoita metsästänyt ja etenkin tuollaiset tuontisäännöstelyn aikaiset jenkkiautot on olleet siellä harvinaisia. Takseina on ollut ainakin sitten myöhemmin 60-luvulla Impalaa, Bel Airia ja Chevelleä sekä tuo ylempänä mainittu '65 Galaxie, '58 Ford vois mennä samaan kategoriaan.
     
    Muokattu: 4.4.2021
  16. Asser isolohko

    Asser isolohko 1st gear

    Mä en oo Naamakirjassa, enkä siitä tiedä, mutta jos se kuva on sellainen, jossa ukko lippiksensä poseeraa sen 58:n ovella, niin se on sama ja saa käyttää...Tehtiin eka romunbongausreissu Kemijärvelle syksyllä -81, Pölyn 65 Chevellellä, Mano mukana myös. Tien varres oli silloin vielä 38 Sussex 3-akselinen, tosin tästä oli akselit hävinny. Silloin nähtiin se 60 Chevrolet 4 d ht ladossa eka kerran...Ja Lasikuitu-Laitisen kalustoa käytiin katsomas. Tais olla Mersu-painotteista. Pari vuotta myöhemmin kuvasin sen 58 Fordin. Silloin oli jossain ammattikoulun pihalla myös 68 tai 69 Plymouth-STW, ehkä Belvedere, vihreä ja jossain soramontussa oli n. 1946 Nash, murjottu raato. Kaikki nämä siis Kemijärvellä. Kuvasinkohan samalla reissulla myös valkoisen 67 Valiantin, johon oli juuri sovitettu Roverin kasi.
     
  17. Petri R.

    Petri R. Double Gearhead

    Korjasin vähän kuvan värejä.
    [​IMG]

    Kemijärven toisen '60 Impalan omistaja (se Impala siellä ladossa. Toinen samanlainenhan on siellä pitkän sillan kupeessa eri miehellä ja se puolestaan on se auto, joka oli Ketolassa vanhan sahan pihalla 80-90-luvuilla) ei tuntenut tuota Fordia, mutta neuvoi minua soittamaan pariinkin numeroon, josta vois tietoa löytyä. Mainitsi myös jostain Kemijärvellä olleesta '64 Bel Airista joka olisi mennyt huonoon kuntoon nokkakolarissa Mairijoen sillalla, mikä lie vuosikymmen onkaan ollut kyseessä.

    Olen tätä keskustelua nyt vähän venyttänyt maantieteellisesti pohjoiseen, mutta se tuskin haitannee kun on osittain samoja autoja tai muuten asiat ja henkilöt liippaavat läheltä toisiaan. Sinänsä vähän hassua ottaa näihin muisteloihin kantaa kun itse olen syntynyt vasta 1981 joten oma kontribuutio on lähinnä näiden muilta kuultujen juttujen ja kuvien taltioinnissa ja kansallisarkiston pengonnassa.
     
    12345678910 ja isalmela tykkäävät tästä.
  18. vernando de hoto

    vernando de hoto Gearhead

    Onko punainen metalflake Duster NB-307 leveillä takavaloilla (4x Dusterin valot) lähtöisin Rovaniemeltä? Seisonut aikaiselta 90-luvulta Raahessa tallissa Panuman Swingeristä lähtöisen tekniikan kera.
     
  19. PPRCuda

    PPRCuda Double Gearhead

    Ei ollut.
    [​IMG]
     
    Muokattu: 5.4.2021
    esmi tykkää tästä.
  20. Procharged Vette

    Procharged Vette 3rd gear

    Rovaniemen kerhon puheenjohtajalla Raimolla oli täällä Punainen Duster ja vielä harvinaisempi manuaali. Ikinä en liikenteessä sitä nähnyt, ehkä oli niin hieno näyttelyauto ?. Paitsi kerran oli kiihdyttämässä Someroharjulla 201 m, jotain 30 v sitten. Samoissa skaboissa oli myös Peltoniemen 455 Pontiac Formula ja Pälsynahon turbo Camaro. Muistan selvästi että Raimolla oli jotain ongelmaa vaihteiston kanssa, pykälä meni aika hitaasti päälle. Auto ja mies lienee ollut jo kymmenkunta vuotta jossain etelässä.
     

Kerro tästä muillekin!