Sähköauto-uskovaisuus

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Merkki- ja mallikeskustelu', aloittaja viikinki75, 10.4.2019.

 1. Stang_81

  Stang_81 Gearhead

  Ratikka on oikeastaan melko turha, kun se on joustamaton ratkaisu. Rollikan tietty vois laittaa kulkemaan aina sen mukaan, kun tulee uusia asuinalueita.
  Eiköhän rollikan suurin ongelma ole se, ettei niitä oikein enää valmisteta kuin entisissä itäblokin maissa. Ja se laatu voi olla vaihtelevaa.
  Sama onko rollikka vai ratikka, ongelmahan on ne ajolangat. Tampereella vaikkei liikennöinti ole edes alkanut, on jo ajolangat monesti tulleet alas.
  Ajetaan nyttenkin sähköbussia kun käärmettä pyssyyn, vaikka on kaasubussejakin ollut pitkään tarjolla. Kun se sähköbussi on vaan halvempi ylläpitää.
   
 2. Väpsy

  Väpsy 2nd gear

  Kyllä noita uusia trollikoita aika paljon euroopasta löytyy, töiden puolesta on tullut useammalla varikolla käytyä ottamassa käyttöön uusia pesulaitteita uusille trollikoille. Ja taitaa saada halutessaan myös samalta toimittajaltakin kuin esimerkiksi tuo Tampereen ratikka.
  Ihmettelin samaa tuossa Tampereen ratikassa, että millä ihmeellä se on oikeasti saatu perusteltua kannattavaksi edes itselleen, saati sitten veronmaksajille. Noi uudet johdinautot on vielä semmosia penteleitä, että kulkevat myös akuilla jos/kun ei ole ajolankoja saatavilla, niin äkkiä ainakin tämmöisen maallikon on vaikea keksiä miksi pitää väen vängällä alkaa tyhjästä rakentamaan kiskokalustolle infraa...
   
  Roberto, Catiska ja 1purehell tykkäävät tästä.
 3. Aslak

  Aslak Gearhead

  Mitä ilmaista sähköä? Justhan täällä kerrottiin että 1,5€/kWh, jonniin matkaa paremmat katteet kuin bensalla/dieselillä.. :D
   
 4. teddy99

  teddy99 Gearhead

  Ajolangat on ongelma, jos halutaan pitää kiinni 1800-luvun teknologiasta. Ihmettelin Tampereen ajolankarakentamista jo pari vuotta sitten, kun muualla Euroopassa näkee ajolangattomia ratikoita. Silloin ei ratikat jumiudu keskelle risteyksiä, kun kukaan ei onnistu törmäilemään autoilla ajolankapylväisiin. Virta tulee ajolangattomiin ratikoihin jotenkin kiskojen suunnasta?

  [​IMG]

  Tampereen kaupungille imagokysymys, eli pitää olla trendikäs ja pitää kulkea vihreän aatteen mukana. Silloin se on aivan sama mitä se maksaa...
   
  Muokattu: 10.3.2021
  MadMike, deeäxä, Stang_81 ja 2 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
 5. Aslak

  Aslak Gearhead

  Saattaa tuon sähön kuskaaminen alakautta olla meilläpäin pieni ongelma talvella lumen takia.
   
  MadMike tykkää tästä.
 6. Väpsy

  Väpsy 2nd gear

  Tampereen ratikoissakin on akut mukana, mm. varikolla kulkevat huoltohallin puolella ilman ajolankoja, eli kokonaan ei rampaudu. Mutta ei niillä toki vuoroa loppuun ajeta jos langoista katoaa kipinä.
  Imago kysymys se varmaankin on kyllä ollut, kaikessa pölhöydessään jotain ihan käsittämätöntä ajatuksenkulkua mihin ei omat aivot taivu nyrjähtämättä. Mutta mitäpä sitä ei tekisi kun rahaa joko vanhasta velasta on, tai sitten sitä vaan lainataan lisää ja taas sitä on. Ja takaisinmaksu ei tapahdu omasta kukkarosta, niin turha sitä kai on murehtia...
   
 7. Jouni_K

  Jouni_K Gearhead

  Käsittääkseni se kannattavuus laskettiin jotenkin niin että vaikka ratikka maksaakin, niin maan/asuntojen hinta nousee enemmän ratikan takia, joten homma kannattaa. Ratikan kulupuolen maksaa tietysti veronmaksaja, mutta mulle on hieman epäselvä mitä kautta ne tulot tulee takaisin maksajalle. Samalla asialla perusteltiin muistaakseni myös rantatunnelia.
   
  Väpsy ja 1purehell tykkäävät tästä.
 8. Vuppe

  Vuppe Gearhead

  Kyllähän sieltä langat tulee alas niinkun kaikki muutkin mitä sattuu tienpäällä roikkumaan kun ajellaan kuorkilla lava pystyssä. :p
   
 9. rampleri

  rampleri 2nd gear

  Koska uusi tekniikka kiinnostaa vanhojen harrastejuttujen lisäksi, niin olen mielenkiinnolla seurannut tätäkin paljonpolveilevaa osiota.

  Aika ei ole vielä kypsä sille että käyttöautokseni edes ajattelisin patterivekotinta, tähän tosin suuresti vaikuttaa taloudellinen tilanteeni. Nykyisen 30 tuhannen arvoisen kulkineen hinnalla kun ei riittävän toimintakykyistä sähkistä saa.

  Eniten kiinnostaisi sähköistää kesäautoksi 60-luvun kulkine, tämäkin on ainakin toistaiseksi liian hinnakasta.
  Tosin saattaisihan mielenkiinto loppua kesken ekan kesän jälkeen, koska noihin harrasteautoihin on oleellisena kuulunut aina tuo miehekäs äänimaailma.

  Miten noitten akkujen kanssa, toimivatko ollenkaan jos seisovat käyttämättömänä talven yli?

  Mtv;n sivuilla juttu tuosta sysirumasta mustangin nimeä kantavasta kulkineesta.
  Nuo kuluthan eivät tietenkään ole suoraan vertailukelpoisia tänne, mutta eniten tuossa huomiota kiinnitti ajankäyttö suhteessa "polttoaineen" säästöön.

  Vietä laturilla 9h 46min ja säästä 40 dollaria, äkkinäinen voisi ajatella että ole tuo aika ennemmin töissä ja osta bensaa niin jäät reilusti voitolle.

  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli...aljon-aikaa-ja-rahaa-paloi-latureilla/8087646

  Jos Sergion mielestä Audi on kamala pitkällä matkalla, niin kai tuo Foortin on sitten oltava kohtuullisen mukava matka-auto. Omasta mielestäni tuommoinen A6;nenkin on kyllä kohtuullinen tekele matkan tekoon.
   
 10. 1purehell

  1purehell Gearhead

  Muakin kiinnostaa tuollainen sähköistysprojekti ja olen sellaista vähän mielessäni suunnitellutkin. Moottori+ohjain ei ole vaikea/mahdoton rasti ja kaikki muutkin onnistuu valmiilla ja kokeilluilla ratkaisuilla, mitä noihin itse tehtyihin sähköautoihin on maailmalla tehty. Melkein aloittaisin niistä jos monivuotista projektia suunnittelee, sillä akkujen saatavuus kasvaa vuosi vuodelta paremmaksi ja hinta samalla laskee. +200 kilometriä on vain ehdoton minimi, mitä yhdellä latauksella pitää päästä, vaikka olis harrasteautokin kyseessä. Pohjanmaalla on pitkät etäisyydet, että jos sillä keksinnöllä haluaa käydä muuallakin kuin lähikaupassa, niin akusto pitää olla sen mukainen.
   
  Catiska tykkää tästä.
 11. jahnu

  jahnu 1st gear

 12. 1purehell

  1purehell Gearhead

 13. fsvaasam

  fsvaasam 3rd gear

  Mielenkiintoinen näkemys tämäkin. Yksi aikamme legendaarisimmaista autosuunnittelijoista kilpaurheilun saralla Gordon Murray sanoi tässä dokkarissa että jos kaikkien nykyautojen painoa voitaisiin pudottaa 10 prosenttia niin se korvaisi kaikki hybridit ja sähköautot kymmeneksi vuodeksi. Sitä pidemmälle hänkään tuskin pystyy tekniikan kehitystä ennustamaan.

   
  Joe Hunt tykkää tästä.
 14. hzemax

  hzemax Gearhead

  Voisin työajonneuvona käyttää akkuvehjettä milloisi Vähintään 600 km päivässä pakkasesta riippumatta, ja yöllä latautuisi vehjes. Pitäs olla iso pikkis lava ja 1700 kg kantavuus.

  Muuten en ostais. Maksaisin 30 tonnii max.
   
  Inlinee tykkää tästä.
 15. simeoni

  simeoni Gearhead

  Tuleeko usein 600km päivässä ajoa, siinähän ei työpäivän aikana oikein muuta tehdäkään?
   
  Catiska tykkää tästä.
 16. Inlinee

  Inlinee Gearhead

  Siinä on vielä 10-12 tuntia tehokasta työaikaa jälellä. 8 tunnin takia ei kannata ees töihin lähteä.
   
  Poni -69 tykkää tästä.
 17. Poni -69

  Poni -69 2nd gear

  Volkkarin pilottihanke.. ”akku täyteen sekunnissa” :D
  Takaluukku virroittimena, 25kV radan ajojohtimesta.. ei toimi:rotfl:
  EDIT: Ei tuo taida olla edes Suomesta, jännite voi siis olla muutakin.

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  Muokattu: 16.3.2021
  isalmela, Desoto57 ja Inlinee tykkäävät tästä.
 18. always bb

  always bb Gearhead

  Kannattaa katsoa ylen ulkolinja likaista vihreää energiaa. Huomaa hyvin kun suomalaisia viedään kun 100L mittaa.

  Meidän politiikot tosiaan höyryy että me pelastetaan koko maailma, muualla meidän ratkaisuista kärsii kansakuntia.

  Huulipuna hallitus joutas sinne mistä tulivatkin
   
 19. Catiska

  Catiska Gearhead


  Katsoin ko ohjelman. Mitä siinä oli erityistä? Miksi Suomen ratkaisuista kärsii kansakuntia?

  Kobolttia käytetään myös öljyn jalostuksessa. Ohjelmassa unohdettiin kertoa mikä osa koboltista on lasten keräämää jätekivikasoista, mikä osuus tuotetaan Kongossakin teollisesti.

  Meneekö ne käsin kerätyt (pieni osa kokonaistuotannosta) öljynjalostuksen tarpeisiin Nigeriaan vaiko Saloon akkutehtaalle? Vai meneekö ne kännykän akkuun tai jonnekin ihan muualle.

  Moni öyhöttää ohjelman perusteella ajattelematta mitä siinä ohjelmassa sanottiin.
   
 20. kerkko

  kerkko 2nd gear

  Auton huollon ajaksi antoivat ID3:n, olipa ainakin erityisen mukava auto ajella. Hyvä kokemus.
   
  ZZ20, Catiska ja isalmela tykkäävät tästä.

Kerro tästä muillekin!