Sähköauto-uskovaisuus

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Merkki- ja mallikeskustelu', aloittaja viikinki75, 10.4.2019.

 1. peto

  peto Gearhead

  Ainakin hybridi mersuissa jos airbagit laukeaa niin korkeajännite akun sulake räpsähtää samalla, joka tarkoittaa sitä tehtaan korjausohjeen mukaan korkeajännite akun vaihtoa. Mm. GLC350e kohdalla tarkoittaa reilun 15t€ osa kustannusta...
   
 2. Catiska

  Catiska Gearhead

  Tämä on hauska palsta. IS ja hännystelijät tuo samat väitteet tasaisin ajoin takaisin tähän keskusteluun. Ne on aikaisemmin tässä keskustelussa heille perusteltu laskelmin ja lähdeviittein keksityksi höpötarinaksi, mutta pölyn laskeuduttua samat naamat pokkana heittää samat tarujutut uudelleen kehiin.

  Jos kyse olisi siitä ettei tiedä ja tietämättömyyttään jakaa jossain kuulemaansa tarinaa, ei sitä uudelleen toista ettei olisi valehtelija. Mikä sellainen otus on joka toistaa samaa uudelleen ja uudelleen toivoen mahdollisimman monen uskovan asiansa. Pitää vain malttaa odottaa osa kirjoittajista on jo unohtanut kuinka ne tarinat on aikaisemmin kumottu.
   
  Kruunusaari tykkää tästä.
 3. Imusihti

  Imusihti 3rd gear

  Tarkennatko, mitkä väitteet ovat mielestäsi niitä höpötarinoita?

  Sekö, että "säästäksesi" sinun täytyy tehdä ensin kallis investointi.
  Sekö että saadaksesi isomman rangen pitää ensin hankkia kalliimman hintaluokan sähköauto?
  Sekö, että keskimäärin lataus vie luvattoman paljon aikaa.
  Sekö, että sähköautoilu vaatii enemmn suunnitelmallisuutta.
  Sekö, että parhaimmillaankin sähköauton kantama jää polttomoottoriautosta ja paljon.
  Sekö, että ilman kotilatausta sähköauto on vähän niin ja näin.
  Sekö, että kovalla pakkasella range ei ole lähelläkään optimiolosuhteissa saavutettua.
  Sekö, että infraa pitäisi rakentaa ja jonkun se maksaa.
  Sekö, että liikenteeseen rekisteröityjä täyssähköautoja on alle 15000 kappaletta.
  Sekö, että vanhojen sähköautojen hinnat laskevat akkutakuun loppuessa.
  Sekö, että sähköautojen mahdollisesti yleistyessä myös latausjonot yleistyvät latausajan vuoksi.
  Sekö, että sähköauton lataaminen muualla kuin kotona ottaa aikaa ja pitää keksiä tekemistä.

  IS
   
  rampleri, Poni -69, pe-le ja 4 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
 4. musta pässi

  musta pässi Gearhead

  Mitä eikö nuo edellä mainitut asiat sitten olekaan totta? Semmosessa uskossa on ollu tämmönen realismin kannattaja.
   
 5. BRAKE DRUM

  BRAKE DRUM Double Gearhead


  Onhan tämä hauskaa sitten kun kaikilla on 150 000 euron Teslat.
   
 6. f34

  f34 Double Gearhead

  Onhan Trumppikin julkisesti todennut, että kun tarpeeksi monta kertaa toistaa, niin ihmiset alkaa uskomaan epätosiakin asioita tosina.
   
 7. -late-

  -late- Gearhead

  Mun mielestä sähköautouskovaiset esittää aika vakuuttavia/uskottavia lähdeviitteitä väitteilleen. Esim. sähköntuotannon päästöistä Suomessa ja kantaverkon riittävyydestä löytyy verkosta varsin luotettavaa infoa jos ketä kiinnostaa. Aika paljon muutakin tutkittua aiheesta löytyy.

  Eilen hokasin teinin painaneen sen verran paikalliskilsoja sähkäriin että melkein olis tän kesän osamaksu+sähkö vs. polttoainelasku tasoissa. Niinku osapuilleen päässä laskien.

  Oman pikkureissun pyöräytin dieselillä, ei mitään mahkuja meidän sähkärin rangella ja lataustsysteemillä meidän matka-ajoprofiiliin. Mittaristo väitti n. 4,3-4,8l/100km, uskoo ken tahtoo. Kahdesti tankkasin, käyttikseen tuntuu hitokseen kalliilta, prätkään ja veekasiin lähes ilmaiselta.
   
  Muokattu: 2.8.2021
  isalmela tykkää tästä.
 8. CCZ28

  CCZ28 Gearhead

  ^ Onhan se aika hullu se erotus , jos vertaa tässä kelissä jotain "bensa autoa (ei ihan pieni kulutuksista)" vs. sähköauto.....Toinen jotain 12 €/100km toinen alle 2 €/100km....
   
 9. Saisinko lähteen tälle vielä?
   
 10. musta pässi

  musta pässi Gearhead

  Minäkin innostuin laskutikulla laskemaan kun noista polttoainekuluista mainittiin. Sähkövatkaimen kuluiksi mainittiin jossain lehtiartikkelissa 2-3€/100km huomioiden energia+siirtosummat ja verot. Otetaan keskivertona siis 2,5€/100km. Ilmeisesti ollut kotilataus kyseessä. Kotilataus laitteiden hankintakustannuksia ei huomioitu. Otetaan vanha pensa-auto muttei kuitenkaan vanhan kunnon ajan vaan semmonen 2000 luvun alusta 6L/100km eli 95E mukaan noin 1,70€x6 eli = 10,2€/100km. No, okei kaikki mukana? Jos ajaa 20000km vuodessa ni 2040€ ajot maksaa. Sähkövatkaimella 20000km ajot maksaa 500€. Erotus on 7,7€/100km edullisempi sähkövatkaimella ja ajoneuvojen kesken siis eroa 1540€/20000km. No jos se uus sähkövatkain vaikka on 40K€ peli jota halvimmat taitaa olla ni pitäs ajella apauttiarallaa 500000km ekaks että alkaa säästöä syntyä kun pitäs kuolettaa se sähkötötterön hankintahinta siinä ensin. Oletuksena tässä tietysti on kyllä siis se jos on ehjä halpa auto joka on oma niin en keksi mitään perustelua maksaa moista summaa ekaks että pääsis säästään. Varsinkin kun Suomi on täynnä ihmisiä joilla ei varaa eikä edes halua investoida sähköautoon eikä välttämättä muihinkaan sen hintaluokan vehkeisiin.
   
 11. janiluo

  janiluo Gearhead

 12. Rautamäki

  Rautamäki 3rd gear

  Laskepa sama sillä oletuksella että se uusi 40 k€:n auto kulkee bensalla. Niitäkin ostetaan. Ei mahda tonnin ritsa ja neljänkympin uusi auto, käyttövoimasta riippumatta, olla monellekaan ne vaihtoehdot joista valitaan?
   
  Pertura, isalmela ja Stang_81 tykkäävät tästä.
 13. musta pässi

  musta pässi Gearhead

  Tarviiko päivänselviä asioita laskea? Niitä on janiluo laittamassa linkissä jo Traficomkin laskenu ja lehdet pullollaan sekä netti. Vaan minun laskelmaa vastaavaa en ole mistään aiemmin löytäny;). Oikeestaan tein sen itelle mutta aattelin sen julkaista vaikkei se ketään missään auta/kiinnosta.

  Lähtökohtaisesti ajatellaan että ihan kaikilla on varaa/halua ostaa vähintään se 40K€ uusi sähköauto tai jollain muulla käyttövoimalla. Vittuillessaan vaan eivät niin tee sitä ja narisevat vastaan. Senkin takia laskin itteä varten tuon. Ja kun olen ikäni vanhojen romujen kanssa pelannu ja kutsunu itteeni vanhojen ajoneuvojen harrastajaksi ni en rupee takkiani kääntään enkä sieluani myymään. Edes nytkään.
   
 14. BRAKE DRUM

  BRAKE DRUM Double Gearhead

  Niin, ei ole 40K euroa sijoittaa jotta pääsisi säästämään. Jatkan tonnin räppänällä. Katsastusvälin ajosuorite noin 1000 km. Ikäni puolesta parasta säästöä on tuo tonnin räppänä.
   
  Swinger tykkää tästä.
 15. Rautamäki

  Rautamäki 3rd gear

  Samoin, rahani olen syytänyt harrestekulkuneuvoihin joilla en edes juurikaan ajele. Mutta uusista autoista (alle 30 v.) ainoastaan sähköautot jossakin määrin kiinnostavat, niissä on sentään jotakin uutta ja ennenkokematonta ja sellaisia ominaisuuksia mitä käyttöautossa arvostan. Eli vähän melua eikä ollenkaan käryä, joista olen koko ikäni joutunut kärsimään. (Yksi harrasteautoistani on traktorin dieselillä varustettu jenkkipickup)
   
 16. janiluo

  janiluo Gearhead

  Mä en ole koskaan ottanut autolainaa enkä halunnut uutta autoa koska vihaan sitä uuden auton hajua ja sitä huoltokierrettä. Sähköautojen kohderyhmänä tällä hetkellä on juuri ne uuden auton ostajat. Pelkkien huoltojen hinnalla saisi useamman muutaman tonnin ritsan joita ei tarvitsisi edes huoltaa, ajais ne vaan loppuun. Silti jostain syystä en halua istua työmatkoja tonnin ritsassa joten amerikkalaisilla tulee harrastettua työmatka-ajotkin ja on ollut pakko kikkailla polttoaineilla että on saanut kulut järkevimmiksi. Pelkkä valitus polttoaineiden hinnasta on turhaa kun ei siitä tule kuin itselle paha mieli. 13 vuoteen ei ole enää tarvinnut miettiä bensan tai dieselin hintaa tai että pitäisikö ostaa sähköauto. Tosin joku vanha auto olisi kiva muuttaa sähköautoksi ihan vaan harrastusmielessä.

  ;)
  - Jani -
   
 17. f34

  f34 Double Gearhead

  Pääsin kokeilemaan työkaverin Tesla S:ää. Ihan julmettu kiihtyvyys. Kyl oma asenne muuttui positiivisemmaksi sähkiksiä kohtaan. Ihan vaan järjettömän suorituskyvyn takia.
   
  Catiska ja isalmela tykkäävät tästä.
 18. musta pässi

  musta pässi Gearhead

  Melkein samoin ajatuksin käyttäjä janiluo kanssa paitti että kerran oon autolainan ottanu. Tosin järkevän eli ostin velaksi harrasteauton.

  Sekä oon ajanu aina vanhoilla sekä enimmäkseen vielä halvoilla autoilla. Koska vaan tykkään enämpi niistä. 40 vuotta pelannu niitten kaa ni taitaa olla vaan muutama kerta ku jääny tielle. Uusin auto on ollu 2004 ja sekin oli vaimon käytössä. 60-lukua vanhempia ei tosin ole ollu edes harrasteena.

  sähkömoottori vanhaan autoon? Ei helvetissä, sama ku laittaa kumitissit naiselle viron klinikalla. Näyttää kumpikin päälle päin ok mutta käytettävyys on toista maata. Vaan saiskohan niihin fake hinkkeihin sen venttiilin niinku vinkuleluun? Sitte niistä vois olla iloa? Tosin old skool miehenä nykyaikaiset modernit moottorit edes bensa sellaiset vanhoissa kuorissa ei o se minun juttu.
   
  Desoto57 tykkää tästä.
 19. north

  north Gearhead

  On tää arka aihe fasesta tuli pannia kun julkasi tämmösen ilmoituksen ei mut??

  No se siittä [​IMG] "VTT:n arviossa viiden vuoden aikana 15 000 kilometrin vuosisuoritteella ajaminen oli halvinta joko bensiinikäyttöisellä tai maakaasua käyttävällä autolla, jos autosta on tarjolla maakaasuversio. 30 000 kilometriä vuodessa ajavalle halvinta ajaminen on hankintatuella ostetulla täyssähköautolla ja maakaasua käyttävällä autolla. VTT:n vertailussa on vertailtu myös uusiutuvalla dieselillä ajamisen hintaa." https://www.traficom.fi/…/vttn-laskelma-autoilun…
   
  impala-63 tykkää tästä.
 20. -late-

  -late- Gearhead

  Omissa laskelmissani ennustin jo vähän remonttiakin vaihtoehtoisille autoille, ne kun oli luokkaa 10v ja 200tkm. Omaan kokemukseen perustuen otin huomioon yli viiden huntin rempat jotka näyttäis toteutuvan ja joita en viitsi itse tehdä.

  Päädyin sitten sähkäriin joka oli vajaassa 4 vuodessa menettänyt myyntihinnastaan about puolet (n. 25ke). N. 60tkm ajettu ja kapasiteetti pudonnut 4%, kennojännite-eroa en muista mut pieni se oli. Auton takuu on ohi mut akkutakuuta vielä reilusti. Akun ulkopuolellakin on toki kallista kamaa.

  Aika näyttää kuinka väärin laskin ja seuraako mun auto muiden vastaavien trendiä remonttien ja akun ikääntymisen suhteen. Eka häikkä on jo mulle ilmoitettu, Apple car play pätkii. Kerran oli myös teinin latausäppi jumissa, tägejä ei vielä ollu joten etänä laitoin omaan piikkiin. Eilen muuten hokasin että tankkausäpilläkin voin maksaa etänä, sitä en kyllä voi jälkikasvulle kertoa.
   
  Muokattu: 4.8.2021
  impala-63 ja isalmela tykkäävät tästä.

Kerro tästä muillekin!