Soodapuhallus

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Kori', aloittaja flw-65, 2.9.2011.

  1. KooKoo

    KooKoo Gearhead

    Koska harrasteluhommissa on aina enemmän tai vähemmän kyse hinnasta, niin omasta kokemuksestani voisin sanoa, että kannattaa hiekkapuhalluttaa ensin kaikki, missä ei ole pelkoa venymisestä (esim. pohja molemmin puolin, konehuone?, takaluukun sisusta, irto-osat). Sen jäläkeen soodalla pintapellit ja muut vähän jäykisteitä ja vekkejä omaavat osuudet. Hiekkapuhallus on kuitenkin hinnaltaan vielä selvästi tuota hiukan uutuudenviehätystä nauttivaa soodapuhallusta halvempaa (tietty matskukin on edullisempaa). Ja usealta, jolta löytyy soodavehkeet, löytyy myös hiekkapuhalluspalvelut. Kannattaa vaan vertailla hiekkapuhalluksenkin hintoja, ettei ero oo "yllättävän pieni" ja tietty se että vehkeet ei oo pilipalia, ettei tuu mahrottomasti tunteja.
     
  2. cuda69

    cuda69 Gearhead

    minun valiantin koriin meni jotain 350kg soodaa ja puhallettiin sisältä ja ulkoa,myös etu ja takaluukut.
     
  3. Kine

    Kine 3rd gear

    Eipä taida mikään muu enää puoltaa tuota hiekkapuhallusta kuin hinta. Kvartsihiekalla ei kai enää ainakaan Ruotsissa saa puhaltaa, terveyshaittojen vuoksi. Sit taas luonnonhiekalla taitaa olla kvartsia heikompi purevuus, eli hitaampaa. Näin olen käsittänyt.

    Lasimurska tai -kuula sopinee hyvin jäykille pinnoille.

    Toki hiekka on aivan ylivertainen raskaissa rakenteissa.
     
  4. SC 285

    SC 285 1st gear

    Onko kellään kokemusta hiilikuidun soodapuhalluksesta. Kärsiikö hiilaripinta vai onko ok ilman vaurioita.
     
  5. toyopet

    toyopet Double Gearhead

    Ja sellainen tyhmä kysymys: onko mitää yksinkertaista keinoa ihan pienehköihin kohteisiin (esim. vahvarin nupit) puhaltaa kotikonstein?
    Netissä olen kyllä nähnyt kaiken näköisiä viritelmiä ihan muoviletkusta lähtien, joilla on ruokasoodaa (kaupan purkista siis) puhallettu.

    Kompura on onnettoman pieni 8bar/24l tuotto jotain mitä lie mutta kohteetkaan eivät ole isoja ja niitä ei ehkä kannatta tuollaisella teollisuuslaitteella puhallella eikä välttämättä muutenkaan rahallisesti järkevää. Ja monimuotoisia kohteita on hankala muuten kuitenkin putsailla.

    Lähinnä jotain tyyliin maaliruiskuun soodaa ja puhaltamaan tms. yksinkertaista viritelmää?

    Tähän tyyliin: http://www.aircooledtech.com/tools-on-t ... a_blaster/
     
  6. edsel.fi

    edsel.fi Gearhead

    Re: tyyristä on!!!

    Säkki soodaa maksaa 25e / 25 kg = > 500 kiloa = 500e
    kunnon laitteet maksaa siinä 20000-30000 euroa,
    jotenka tunti hinta alle 100e / h, on varsin siedettävä,
    pitäähän ne laitteetkin saada kuolletettua, ennen kuin ne hajoo.
     
  7. pantera

    pantera Double Gearhead

    Re: tyyristä on!!!

    Nuot summat kun puolitetaan ollaan reaalimaailmassa
     
  8. edsel.fi

    edsel.fi Gearhead

    Re: tyyristä on!!!

    mä ainakin maksoin soodasta 25e säkki, ostin halvan & paskan soodapuhaltimen enklannista, noh toimii se hyvin, jos vois jotenkin estää kompouran kosteuden tuottamisen... Selvittelin myös mitä oikeat laitteet maksaa, ei alle 10000 saanut laitetta, ja kunnon vaunukompurakin +10000e...
     
  9. mercakungen

    mercakungen Gearhead

    Hiekkapuhaltamalla (raekoko 0,1-0,6mm) syntyy pölyjen poiston jälkeen ruosteetonta maalausvalmista pintaa. Ei karhennuksia eikä neutralointia.
     
  10. edsel.fi

    edsel.fi Gearhead

    näin on. Mä soodapuhalsin elli edselistäni tuliseinää, sähkö johtoja ja sinkattuja osia jossa oli maalisumua. Alustassa nyt kivoja soodapaakkuja, viimekesänä ellissä oli kiva ominaisuus, kun ajoi noin 100km/h, tuli kiva tuulahdus jostain kojelaudan takaa, ja huulet valkoisina hetken ajettiin, onneks poiliiseja ei tullu vastaan :rotfl: Vielä pitäis muutama rosterilista ja lukkojen osat putsata soodalla. Ehkäpä tällä tapaa:

    http://www.youtube.com/watch?v=YI_Bnl6l-OY
     
  11. ari2004

    ari2004 Gearhead

    Asiasta sen enempää ymmärtämättömänä tuli mieleen että onko kukaan puhaltanut kidesoodalla joka on paljon karkeampaa kuin tuo "ruokasooda" joka on ulkoiselta olemukseltaan kuin perunajauhoa tai tomusokeria?
     
  12. transport01

    transport01 3rd gear

    http://www.puuilo.fi/cat/product_details.php?p=221
    Toimii, mutta soodaa kuluu paljon ja jälkeä syntyy vähän, sekä kompraa tarvii odotella. Itsella vastaava, mutta kompurassa on sen verran potkua, että jaksaa puhkua soodasäiliön kerralla tyhjäksi. Pikkujuttuihin todella näppärä.
     
  13. transport01

    transport01 3rd gear

    Minkälaisella vehkeellä meinaat puhallella, että saat rakeet läpi? Asiasta mitään tietämättömän villi arvaus on, että ei toimi yhtä hyvin, tai ainakin ainetta kuluu enemmän saman pinta-alan putsaamiseen..
     
  14. Kine

    Kine 3rd gear

    Juu aivan totta, mutta ne pintapellit taitaa jäädä rohkeimmiltakin hiekkapuhaltajilta edelleen puhaltamatta.

    Eli kyllä sillä hiekalla paikkansa on.

    ragtop64: Et varmaankaan olis hiekkapuhaltanut niitä kaapeleita? Soodahan mahdollistaa vähemmän purkamisen, mutta omat haittapuolensa siitä toki on. Mistä ne paakut sinne on muodustunut? Valuu jostain ja kiteytyy?

    Toisiaan täydentäviä menetelmiä, en halua kenenkään hiekkapuhallusbisnesmuroihin kusta.
     
  15. edsel.fi

    edsel.fi Gearhead

    elli edselin etuloksut, ovet , etu ja takaluukkun puhalsi hiekalla TT-pinnoituksen Terppa Takatalo. Väitän että ei tullu minkäänkäänlaista venymään, sen verran proo toi Terppa on.

    Itse soodalla putsailin maalisumuisia johtoja, hieman eristeitä irtosi. Lähes koko tuliseinän puhalsin, ja sieltä ne soodat sekoittui mm pohjan runkopalkkeihin, avo korissahan on isot I palkit rastin muodossa siellä pohjassa.. "Hieman" on soodaa joka puolella sekoitttuneena öljymömmöksi..
     
  16. BigMonsterBlock

    BigMonsterBlock 3rd gear

    Mulla käy aina samalla tavalla jos puhaltelen edes vähän auton lähellä jotain soodalla. Siitä tulee pirun hienoo pölyä, joka sitten tykkää tunkeutua joka paikkaan. Vettä kun vähän ruiskuttelee niin kyllä se pois lähtee silti. Jos se saa vaan vähän kosteutta niin sillon tulee semmonen paakkumainen koostumus. Tai jos sitä on ohut kalvo jääny jonkun tasasen pinnan päälle ja siihen vaikka kosteus jostain laskeutuu tai tiivistyy niin se kalvo tuppaa kiinteytymään siihen.

    Puhaltelin kanssa aluks semmosella säkistä imevällä ruiskulla, mut sit päädyin ostamaan IKH:n halvimman hiekkapuhalluspöntön ihan pelkästään soodakäyttöön, eli suurinpiirtein tällasen. 120e tais maksaa. En muista oliko joku alennus. Taitava nikkari puolestaan virittelee tuommosen pöntön itse. OD:llä on viestejä siitäkin!

    [​IMG]

    Tuolla menee mukavasti pienemmät projektit kun kompurassa riittää edes vähän tuottoa. Todella paljon nopeampi ja parempi kuin se säkistä imevä pistooli. Suosittelen kaikille tällä hetkellä pistoolia käyttäville. Soodaakin kuluu huomattavasti vähemmän!

    Koko autoa en kyllä rupeis puhaltelemaan, mut mahdollistahan se tuolla jo on jos kärsivällisyyttä ja vastapainetuottoa riittää. Tärkeintä on saada säädöt kohdilleen pöntössä. Mikäli soodaa tulee läpi liikaa tai liian vähän niin homma hidastuu.

    Tosiaan tuo sooda holvaantuu pönttöön herkästi niin kannattaa viritellä täristin siihen kylkeen tai ravistella ihan käsin sitä pönttöä. Niin joo ja vedenerotin ehdottomasti sille pöntön tuloilmalle.
     
  17. edsel.fi

    edsel.fi Gearhead

    ^ saman näköisen englannista hommasin . ei auta veden erotin mitään, mulla oli niitä kaksi, noin 30 min vois puhaltaa, sitten kosteus vei voitoin.

    Ja tuollainen pönttö on aika vaikee putsattava, pieni täytöreikä , siitä rautalangalla tökkisin paakut seinämistä pois.. ehkä 1 h puhallusta, ja 6 h putsausta :mad:
     
  18. BigMonsterBlock

    BigMonsterBlock 3rd gear

    Kuinka pitkä letku sulla menee kompuralta pöntölle? Koita laittaa pidempi letku mikä saa kiemurrella reilusti että paineilma ehtii jäähtyä. Ei auta vedenerotin jos pönttöön menee kuumaa ilmaa mikä sitten kylmenee pöntössä ollessaan ja tulee kosteutta. Talvella on kyl ulkona paha puhallella kun letkuun tiivistyy kosteutta ja se sitten tykkää jäätyä eikä ilma pääse edes sinne pöntölle asti!

    Oh shit, kuulostaa aika pahalta! Kokeilitko kääntää pöntön ylösalaisin ja päästää paineilmaa sinne? Vois kuvitella että lähtee irti seinistä ja putoaa pois kolon kautta.
     
  19. mercakungen

    mercakungen Gearhead

    Hiekkapuhaltamalla (raekoko 0,1-0,6mm) syntyy pölyjen poiston jälkeen ruosteetonta maalausvalmista pintaa. Ei karhennuksia eikä neutralointia.[/quote]
    Juu aivan totta, mutta ne pintapellit taitaa jäädä rohkeimmiltakin hiekkapuhaltajilta edelleen puhaltamatta.
    Eli kyllä sillä hiekalla paikkansa on.
    ragtop64: Et varmaankaan olis hiekkapuhaltanut niitä kaapeleita? Soodahan mahdollistaa vähemmän purkamisen, mutta omat haittapuolensa siitä toki on. Mistä ne paakut sinne on muodustunut? Valuu jostain ja kiteytyy?
    Toisiaan täydentäviä menetelmiä, en halua kenenkään hiekkapuhallusbisnesmuroihin kusta.[/quote]


    Joo, ei tulisi mieleenkään puhaltaa pintapeltejä. Hioin pinnat puhtaaksi. Maalia oli 0,8-1mm kerros (mittasin) pakkeleista puhumattakaan. Lisäksi maali pehmeni lämmetessään. Hiomiseen kului pari päivää ja neekerintukkalaikkoja 8kpl. Otin työn harrastamisen kannalta.

    Omissa projekteissani ei ole vielä tullut vastaan tarvetta poistaa maalia purkamattomasta autosta. Ruosteenpoisto on se juttu ja se pesii yleensä listojen ja ikkunatiivistetden alla. Hiekkapuhallus sopii ainoastaan täydellisesti purettuihin kohteisiin, hiekkaa menee ihan joka paikkaan.

    Minun hiekkapuhallusbisneksiin ei voi kusta koska en tee bisnestä, puhallan ainoastaan itselleni. Leivän saa pöytään siistimminkin...
     
  20. toyopet

    toyopet Double Gearhead

    Tuossa näyttäisi olevan 5mm suutin. En tiedä siksi ihmettelen, että toimisiko soodalla myös vähän pienempi suutin, jolloin se vähän säästäisi ilmaakin?
     

Kerro tästä muillekin!