Sorvin laakerin säätö

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja d-lowrider, 18.11.2014.

 1. d-lowrider

  d-lowrider Gearhead

  Minulla on vanha Lorch-tarkkuussorvi. Sitä huoltaessa tuli pieni moka. Käänsin kahta kuusiokoloa pakan takana sorvin rungossa kun luulin niiden liittyvän öljyn mittaamiseen ja ulos laskemiseen. SItten tajusin että ne ovat epäkeskot ja kiristävät laakereita pakan päässä. Nyt pitäisi säätää oikea välys, mutta miten? Ohjekirjaa ei ole löytynyt mistään edes maailmalta. Säädetäänkö pakan päähän nollavälys, momentti vai miten?
   
 2. d-lowrider

  d-lowrider Gearhead

 3. sbm396

  sbm396 Gearhead

  Päittäisvälys vois olla 0.005-0.01 mm mitataan yksinkertaisesti heittokellolla suoraan pakasta ja jollain isolla ruuvarilla liikutellaan karaa edestakasin
   
 4. BBC

  BBC Guest

  Riippuu mitkä laakerit siellä on eli onko L (light preload), M (medium preload) vai H (heavy preload) karalaakerit. Laakerissa oleva teksti, vaikka olisi vanhakin sorvi, kertoo asian tai ainakin ne kirjaimet kääntää nykymuotoon. Toki ne voi laittaa näppituntumallakin ja välystähän siellä ei tarvi (saa) olla, mutta ei isoa esijännitystäkään.

  Esijännityksen määrään on olemassa aivan ohjekin.

  Aulis
   
 5. mcpete

  mcpete 3rd gear

  En nyt päässy jyvälle et minkälainen laakeri sulla siel on, mut itse olen sorvin karalaakerin ja jyrsimen pystykaran (kalusto siis museoikäistä) säätänyt juuri ja juuri nollavälykseen ja siitä pyörimään lisäten nopeuksia, ei saa ääntää pahasti, eikä kuumentua liikaa. Lopuksi täysillä pyörittäen seurannut lämpötilaa, että pysyy samana, ulkomuistista luokkaa 40-50 astetta. Ohje soveltaen venäläisen jyrsimen ja ruotsalaisen sorvin manuaalista, täydennetty "asiantuntijoilta" kysellen ja maalaisjärjellä. On toiminut itellä. Laakerointeja on vähä erilaisia, mitä sorvin omistavien kavereiden kanssa vertailtu, eli vähä järkeilyä voi vaatia.
   

Kerro tästä muillekin!