Sotakoneet taivaalla

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Mobilismi', aloittaja Chevy ´53, 20.6.2008.

  1. BRAKE DRUM

    BRAKE DRUM Double Gearhead

    Vesilentokone Heinkel He 115 rannassa

    [​IMG]
     
  2. Suomenmaassa on Pyörremyrsky -juttu:

    “Puusta veistetty" Pyörremyrsky oli kuin paranneltu Messerschmitt – sodan päättyminen katkaisi kotimaisen hävittäjän tien taivaalle

    Uusien hävittäjäkoneiden hankinta ikääntyneiden ja taisteluissa ja onnettomuuksissa menetettyjen tilalle oli Suomelle sota-aikana tunnetusti työn ja tuskan takana.

    Ainoa suunta ostoksille oli Saksa, jolta saatiin hankittua sekalaista sotasaaliskalustoa ja lopulta erinomaiset Messerschmitt-hävittäjät vuonna 1943.

    Omakin sotateollisuus valjastettiin kuitenkin apuun, vaikka metalleista oli pulaa. Diplomi-insinööri Torsti Verkkola kehitti suunnitelman pääosin puurakenteisesta hävittäjästä, joka muistutti ulkoisesti paljon Messerschmitt 109:ää.

    Vaikka Pyörremyrskyksi nimetty kone jakoi Messerschmitt Bf 109 G:n kanssa saman Daimler-Benz -moottorin, potkurin ja pääaseen, monet sen tekniset ratkaisut olivat omaperäisiä.

    [​IMG]
    Pyörremyrskyn prototyyppi PM-1 Tampereella syyskuussa 1945. (Kuva: Suomen ilmailumuseo/Museovirasto)


    [​IMG]
    Pyörremyrskyn prototyyppi PM-1 vuonna 1945. Taustalla Aero Oy:n Douglas DC-2 ”Sisu” OH-LDB, josta tuli myöhemmin Suomen ilmavoimien DO-3 nimeltään ”Pikku-Lassi”.
    Etualalla vasemmalla DI Torsti Verkkola ja oikealla koelentäjä Esko Halme. (Suomen ilmailumuseo/Museovirasto)


    [​IMG]
    Leveä ja siipiin rungon sijasta nivelletty laskuteline oli Messerschmittiin verrattuna merkittävä parannus. (Suomen ilmailumuseo/Museovirasto)
     

Kerro tästä muillekin!