Sotakoneet taivaalla

Ketju osiossa 'Mobilismi', aloittaja Chevy ´53, 20.6.2008.

 1. Larry

  Larry Gearhead

 2. 6PPC

  6PPC Gearhead

 3. Bowtie

  Bowtie Gearhead

  Himmel, sukeltakaa!!
   
 4. Redneck61

  Redneck61 3rd gear

  Pitääkö paikkansa että saksalaisten pudotus tilastot kasvoivat moottorien lukumäärän mukaan, eli 4-moottorisen pudotuksesta sai 4 pudotusta ?? Ja sellaisenkin olen kuullut että porukan parhaalle ampujalle tarjottiin muiden suojaamana parhaat mahdollisuudet yrittää osumaa vihollisen koneeseen. En tiedä oliko näin, jostain olen lukenut.
   
 5. dart -66

  dart -66 Gearhead

  Melkoisia lukuja akselivaltojen + Suomen lentäjillä... Tuon mukaan ei liittoutuneilla "kummoisia ässiä" ollut. Osansa saattoi olla sillä, että tietyn pudotus- vai lentomäärän jälkeen kaveri lähti kouluttajaksi? (tämä väite vaan jäänyt jostain mieleen...)
   
 6. -JJH-

  -JJH- Gearhead

  Ei pidä, tämä on "vanhojen ämmien jorinoita" - väite pohjautuu saksalaisten tapaan pisteyttää ilmavoitot ja pisteiden perusteella tuli sitten prenikkaa rintaan. Ilmavoittomääriin tämä pistelaskenta ei vaikuttanut, joku on vain sekoittanut asioita ja huhu jäänyt elämään.

  -JJ-
   
  ari vw tykkää tästä.
 7. -JJH-

  -JJH- Gearhead

  Länsiliittoutuneilla oli tyypillisesti piloteille lentotunteihin tai operatiivisiin tehtävämääriin sidotut 'tour of dutyt', toiselle tourille saattoi päästä anomuksella, sitä useammin taisi olla hankalampaa.

  Saksalaiset ja suomalaiset taas pruukasivat lentää niin kauan, kun henki pihisi.

  -JJ-
   
 8. Bluestone

  Bluestone Gearhead

  "Melkoisia lukuja akselivaltojen + Suomen lentäjillä... "
  Siellä itärintamalla on ollut sitä ns. "palasta tarjolla". Ryssän suurten tappiolukujen takia on rintamalle tullut kokemattomia kuskeja jotka on näille kokeneille ollut helppoja suupaloja.
   
 9. 66monaco

  66monaco Gearhead

  niin olisikohan moisia pudotuslukuja jos vastassa olisi pelkästään kokeneita spitfire, tempest, mustang, ja vaikka corsair amerikkalais ja englantilais pilotteja ?
   
 10. ramman

  ramman Gearhead

  Saksalaisilla nuo ässät pääsivät ampumaan aika vapaasti pudotuksia kun siipimiehen rooli oli pääsääntöisesti vahtia vain ässän selustaa ja vapauttaa ässä tiputuspuuhiin niin tuli komeaa tilastoa osalle Herroista.

  Juutiaisenkin oikea tiputusmäärä taitaa olla yli 100, mutta kun suomessa noita ei kaikkia kirjattu kun ei todistajaa aina ollut näkemässä. Illuhan lenteli yksinäänkiin jonkun verran ryssiä räimimässä.
   
 11. Bowtie

  Bowtie Gearhead

  Kaikki on joskus olleet kokemattomia ;) On totta että suurimmat pudotusmäärät on itärintamalta missä vastustajien koulutustaso oli länsiliittoutuneita heikompaa, mutta löytyi itäystävänkin kalustosta hyvinkin varteenotettavaa kalustoa varsinkin sodan lopulla, ja heillähän oli myös paljon Spitfirejä, Mustangeja ym länsikalustoa... Hans-Joachim Marseille saavutti 158 ilmavoittoa vuoteen 1942 mennessä niitä kokeneita brittejä ja kanadalaisia vastaan.
   
 12. BRAKE DRUM

  BRAKE DRUM Gearhead

  Talvi 1942-43(?) länsi-Neuvostoliitossa

  [​IMG]
  [​IMG]
   
 13. max

  max Gearhead

  Sodan lopulla Saksassa sattui vielä muutamia kertoja vielä niin,että muutama saksalainen ässä pystyi läksyttämään kokonaisen Thunderbolt tai Mustang osaston/parven.
  Kun oli juuri koulutuksesta saapunut jenkkiporukka kyseessä ja edessä rupes välähtelemään mustia ristejä,niin pakokauhu oli valmis.
  Taktinen osaaminen ja ja puhdas tappajan ammattitaito olivat arvossaan.
   
 14. BRAKE DRUM

  BRAKE DRUM Gearhead

  Harvinainen filminpätkä mikäli siihen on todella tallentunut Do 335 in action

   
 15. max

  max Gearhead

  Mulle tarjottiin viikko takaperin tähtimoottoria ostettavaksi.Pitäskö tässä nyt sitten ryhtyä oman sotakoneen rakentamiseen!?
  Sit vaan revanssihenkeä ja kalustoa itärajalla roudaamaan.
  En ole minkään päihteen vaikutuksen alaisena ja lääkkeet on otettu.
   
 16. BRAKE DRUM

  BRAKE DRUM Gearhead

  Tähtimoottori ei ole aivan joka päivä tyrkyllä olevaa kamaa. Minkäs laista tähtimoottoria tarjottiin ? Ja minkä kuntoinen ? Onko hinta sinne päinkään ?
   
 17. 4d sedan

  4d sedan Gearhead

  Oisit Max ostanut tähtimoottorin, vaikka ihan kaasuttelutarkoitukseen:D

  Joskus varmaan jo liki kymmenen vuotta sitten oli romutorilla tarjolla joku suosta nostettu V12 moottorin raato, olikohan venäläinen Hispano Suizan kopio tms., tais olla vaan senverran pyyntiä että jäi sinne. Olihan siinä puutteitakin, jotain rattaita jakopäästä rikki, muutama mäntä jne että olishan siinä projektia ollut mutta hieno se ois ollut!
   
 18. max

  max Gearhead

  Joo,homma siis prosessissa.Tutkin homman kun lomat ohi ja takas Suomessa.Mikään ei kuulosta paremmalta kuin iso tähtimoottori.Hyvin samankaltainen rähinä kuin isonokkainen kiukkunen V-8.
   
 19. Rust Devil

  Rust Devil Gearhead

 20. -JJH-

  -JJH- Gearhead

  Toisaalta tällä "kisälli-mestari" tavalla toimien saksalaiset myös saivat kehitettyä siipimiehistä myöhemmin huipputason osaajia.

  Yksi huippuesimerkkejä lienee nelikko Nowotny, Schnörrer, Döbele ja Rademacher - sodan loppuun mennessä ja omilla tahoillaan nämä herrat saavuttivat yhteenlaskettuna komeasti yli 500 ilmavoittoa. Toki puolet noista on Nowotnyn, mutta loppukolmikkokin saavutti kunnioitettavia lukuja.

  -JJ-
   

Kerro tästä muillekin!