Suomirekkareilla Ameriikassa ja päinvastoin

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja C5_Z06, 26.11.2022.

 1. C5_Z06

  C5_Z06 Double Gearhead

  Jokunen vuosi tästä on jo aikaa, liekö yli kymmenen, ei enää vaan jaksa muistaa. Kullanvärinen Mercedes-Benz 450 SEL jostain 70-luvun lopulta kuitenkin kökötti paikallisen kauhavalaisen marketin pihassa. Floridan rekisterikilvillä. Herätti ainakin oman huomioni.

  Mersu oli aika kaukana paikallisesta DMV:stä eli jenkkilän katsastuskonttorista. Josko Flodidassa varsinaisesti autoja edes katsastetaan vuosittain. No, muistin kuitenkin kersana yläasteella erään jannun maininneen, että vanhemmat lähtivät sitten veroja pakoon Floridaan ja tämä tapahtui joskus 80-luvun alussa. Liekö sitten kauhavalaissyntyinen kirjailija Antti Tuuri kuullut aiheesta josta kirjoitti sitten kirjankin "Ameriikan raitti" josta tehtiin samanniminen elokuvakin. Olisiko sitten joku perheestä tullut lopulta takaisin käymään isiensä mailla...

  https://www.wikiwand.com/fi/Ameriikan_raitti

  Mutta osattiin sitä toisinkin päin. Tästäkin on jumalattoman pitkä aika, taisi olla 90-luvun loppua kun silloinen työkaverini Kari päätti että hän lähtee Oldsmobilen 100-vuotisjuhliin ja ihan oma auto mukana. Karilla oli muistaakseni 1958-mallinen Oldsi, neliovinen hardtop ja olisko ollut 364 Tripoweri. Jokusen kerran olin kyytissäkin ja Kari aina jaksoi mainita että "älä paisko niitä ovia" kun ilmeisesti reippaanlaisesti suljin apukuskin oven aina kun autosta nousin.

  Ilmeisesti Oldsi sitten laivattiin New Yorkiin ja tietenkin suomalaisilla rekisterikilvillä. En muista enää tarkasti mutta matka jatkui ainakin jossain vaiheessa Floridaan. Kari oli tietsikkafriikki kuten minäkin silloin ja niihin aikoihin hän oli ostanut peräti yhden megapikselin digikameran jolla oli ottanut kuvan Key Westistä jossa Oldsi näkyy taka-alalla. Harmikseni en nyt tähän sitä kuvaa löydä.

  Enivei, jossain päin Floridaa -58 Oldsista sitten paukahti pyöränlaakeri. Ei ollut muu auttanut kuin pysähtyä tien varteen. Ja eipä aikaakaan kun auton eteen oli pysähtynyt auto ja kuski oli kysynyt selvällä suomen kielellä että mitäs ropleemia teillä on. Oli kuulemma tunnistanut rekkarista että tää auto on Suomesta.

  Muistini mukaan jenkkisuomalainen oli paikallisen suomi-seuran tai -lehden puheenjohtaja ja hoiti homman hienosti; olisiko jopa majoittanut oldsi-pariskunnan omassa talossaan.

  Pieni maininta aiheesta löytyy jostain 90-luvun lopun V8-Magazinesta.
   
  viikinki75, LehtinenA, SK- ja 6 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
 2. 55mile

  55mile 3rd gear

  viime vuosikymmenellä setäni usa:n kansalainen toi auton suomeen muutamaksi vuodeksi, oli floridan kilvissä katsastus hoidettiin siten että paikallisella korjaamolla käytiin hakemassa pakokaasuista päästölappu jonka vei floridassa ollessaan konttorille ja sai ns. leiman eli tarran kilpeen ja ajot jatkui. Näissä vieraskilpisissä autoissa oli muistaakseni 6 kk sääntö maassa olemisessa kerrallaan jonka jälkeen piti käydä suomen rajojen ulkopuolella, eipä sitäkään kukaan tarkaillu joten eipä sitäkään tehty, auto oli talvet tallissa.
  Myöhemmin auto auto laitettin suomikilpiin ja myytiin paikalliselle jantterille.
   
 3. TopyCa

  TopyCa Gearhead

  "Muukalaiskilpiset" herättävät aina kiinnostusta;

  Ostin aikoinani Jenkki lomalaisen jättämän FL kilpisen "Karvahattu-Fairmont'in" Tampereen Tullin häkistä. Oli helppoa; Ostin 12kk vakuutuksen Stadin Tullista ja menoksi (asuin ulkomailla).
  Ajelin kesän ja myin Tallinnaan taxiksi! Oli williä aikaa uudelleen itsenäistyneessä naapurimaassa ja Fairmont takoi Tarmolle rahaa erikoisuudellaan ja Floridan kilvillä. Siellä sai ajaa Jenkki kilvillä myös 12kk. Vuoden päästä annoin, pyynnöstä, Tarmolle uudet luovarit tuoreella pv määrällä ja ralli jatkui taas 12kk. Kaikkihan sen auton tunsi mutta ei kuulemma haitannut menoa.
   
  Dataviilaaja ja isalmela tykkäävät tästä.
 4. BRAKE DRUM

  BRAKE DRUM Double Gearhead

  90-luvulla silloinen esimieheni esitti pyynnön että järjestyisikö yleisliittolainen rekisterikilpi jossa olisi lyyrisiä kirjaimia. Hänen joensuulainen vävypoikansa oli saanut toimeksiannon (muistaakseni) Californiasta, joku halusi autoonsa exoottisemman kilven eteen. Noo, sellainen kilpi "hankittiin" Viipurista. En kyllä enää muista varmaksi että toimittiko pomo kilven vävylleeen, kyllä kai. Samaiselle kilventilaajalle meni muistini mukaan myös mustat miliisin nahkasaappaat.
   
 5. karra

  karra Double Gearhead

  Muutama vuosi sitten kaverini osti Floridankilpisen 1988 MB300E:n. Auto oli Lappeenrannassa kesiään viettävän perheen kesäautona vuosia, sitten luopuivat kun tuli ero. Ei kuulemma tarvinnut autoa katsastaa Floridassa. En kyllä muista miten verot meni, olihan se tavallaan muuttoauto, kait ... Kouvolaan päätyi ja uusi omistaja sai sen ilman kommervenkkejä kilpiin, mutta joo nyt muistan että joku satanen siitä autoveroa taisi mennä.
   
 6. Scuderia Gungko

  Scuderia Gungko 3rd gear

  Joitakin vuosia sitten muuan kalifornianjantteri innostui mun autoista ja varsinkin niiden mustista kilvistä ja kehua remelsi, että hänelläkin on isoisänsä vanha auto 60-luvun mustilla kilvillä. Mä sitten vähän myötähäpeääni luimistellen koitin selittää, että Kaliforniassa oli kanssa mustat kilvet 1963-68 mutta ääh-öhh-mitäköhän tähän nyt oikein sanoisi. Sain vastapaloon napakan sähköpostin tyyliin "Shut up!" ja liitekuvassa oli 65-mallinen kupla Vaasan läänin kilvillä pysäköitynä sandiegolaisen bungalowin pihaan. Tämän kansojen sulatusuunista pulpahtaneen nimeään myöten melko orientaalin oloisen kaverin kokoonpanossa oli selvästi käytetty suomalaista liisteriä.
   
  JYR tykkää tästä.
 7. Volvo_5.7

  Volvo_5.7 Double Gearhead

  Suomirekkareilla Amerikassa VIPillä.

  [​IMG]
   
  esmi tykkää tästä.
 8. redneck1

  redneck1 Gearhead

  Pari vuotta sitten ebay sivustolla oli Floridassa myynnissä 50-luvun lopun Dodge suomikilvillä. '
   
 9. hantta

  hantta Double Gearhead

  Systerillä oli Kanadassa Volvo kilvellä turku 1, paikalliset vittuilivat turkkilaisiksi.
   
  isalmela tykkää tästä.
 10. Volvo_5.7

  Volvo_5.7 Double Gearhead

  Pahempaa kuin turkulaisuus?
   
  malvasto tykkää tästä.
 11. viikinki75

  viikinki75 Double Gearhead

  Aikoinaan, ehkä 90-luvulla? Vihdin kk. näkyi katukuvassa usein Cadillac jenkkikilvillä. Joku naisen etunimi oli rekkari. En muista mikä.
   
 12. hantta

  hantta Double Gearhead

  Kyllä, ja lähentelee stadin savolaisia :d
   
 13. Hupeli

  Hupeli 2nd gear

  Muttei Stadilaisia Jyskälässä:eek:

  Mitenkähän muuten luvallinen autoilu jenkeissä on järjestettu.
  Pystyykö siellä ajelemaan rajattomasti kuinka kauan vaan ja vakuutukset sitten,, mistäs ne tulee olla?
  Meillä täällä suomessa ulkomaille rekisteröidyllä ajo jopa suomalaisen toimesta on rangaistavaa:(
  Et sillee..
   
 14. C5_Z06

  C5_Z06 Double Gearhead

  Luvallinen auto jos on jenkkirekisterissä niin:

  Aivan riippuu osavaltiosta. Esim. Kalifornian autoissa on katsastustarra rekkarissa. Vaaditaan vuosittain ja väri vaihtuu. Jos ei oo tarraa tai on väärän värinen niin poliisi huomaa jossain vaiheessa...

  Vakuutukset on bisnestä, toki osavaltiokohtaisia erojakin varmaan on. Itselläni oli aikanaan vakuutus mm. sitä varten jos vastapuolella ei ole vakuutusta.

  Sitä en tiedä ja sitä kysymys varmaan koski että miten jos autolla tullaan ulkomailta kuten Meksikosta tai Kanadasta niiden maiden kilvillä. Varmaan vakuutuksen myöntäneet vakuutusyhtiöt sen määrittelevät, kuten Suomessakin jos autolla käydään ulkomailla.

  Tää oli muuten se Oldsi joka kävi Ameriikassa Oldsin 100-vuotisjuhlissa. Löysin vanhan ottamani kuvan Karin silloisella 1 megan tikitaalikameralla:

  [​IMG]
   
  Hupeli tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!