Sylinterin hoonaus 0.025mm ?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Moottori', aloittaja Tohtori M., 14.11.2008.

  1. Tohtori M.

    Tohtori M. 2nd gear

    Hello

    On uusi lohko (chevy 350) ja uudet KB takomännät. Välystä ei ole...

    Eli siis, tutkiessani mäntien mukana tullutta lärpäkettä havaitsin, että std kokoisissa männissä ei, muun kokoisista poiketen, ole minimivälystä 0.0025" laitettu kokonaan mäntään, vaan ainoastaan 0.0015". (Miksi vi***sa??). Nyt jos oletetaan, että lohkossa sylinteriputket ovat tasantarkkaan std, eli 4", niin pitäisi niistä hieraista puuttuva 0.0010" = 0.0254mm pois. Hienoa!

    Tuon määrän ottaminen onnistunee melkein millaisella hoonilla tahansa, mutta miten ja millä tuon voi mitata? Kaarimikrometri löytyy, joten vertaileva mittaus jollakin mittakellolla voisi olla yksi vaihtoehto. Mistä tällaisia mittavälineitä saa?

    EDIT: löytyipä eräältä sivulta myös sisämikrometri, joka voisi olla ratkaisu..


    T: Janne M.
     
  2. 4d sedan

    4d sedan Double Gearhead

    Kyllä käyttäisin mieluusti koneistamon palveluja ja sittenkin vielä mahdollisesti strtessilevyjen kera? Vaikka mitta tuntuu pieneltä otettavaksi vaikka vispilähoonilla niin sylinterin muodon sillä kyllä saa pilalle. Mäntälappu matkaan ja koneistamoon niin tulee kunnollinen....
     
  3. Tohtori M.

    Tohtori M. 2nd gear

    Lienet kyllä ihan oikeassa. Tuntuu vaan hölmöltä kun ei muka pysty itse tekemään...
     
  4. kime2

    kime2 Gearhead

    Eikös nuo monet lohkot jätetäkin tehtaan toimesta pikkasen alamittaan,niin jokainen koneenrakentaja saa hoonauttaa ne haluamakseen!

    Ei kaikissa muissakaan männissä ole aina laitettu välystä kokonaan mäntään...
     
  5. yoko1

    yoko1 1st gear

    Tota noin Raja-arvot D90 (+-0.00 +0.02) Työstettävä kappale valurautaa ja kovuusluokka n.235 HB (KING) Tämä olisi haluttu toleranssi.
    Tässä epäkurrentti D90 (-0.02) Eli hoonatkaa kappaleet toleranssien sisään Ps. D:n syvyys 227mm
    Jep: Digitaalinen pylväsporakone (portaaton) + SHELL työstöneste "mulju"
    ja kolmiportainen keskipakohiomakivi
    Eli (-0.02) täytyisi päästä vähintään (+-0.00) mielellään (+0.01)
    Työstettäviä reikiä 224kpl. Kaksi koneistajaa. Loppuaika n. 42 tuntia
    Lopputulos: Kappaleet ei ole toleranssien sisällä
    Soikeus (0.005) (0.01) OK. Kartio ylä (0.04) NOT ala (0.01)OK
    Eli hoonaus hoonauksena ja koneistus koneistuksena
    Jos pystyy hoonaamalla tekemään (+0.07) täytyy nostaa vaan hattua
     
  6. MadMike

    MadMike Gearhead

    eikun antaa selkäsauna.... :rotfl:
     
  7. yoko1

    yoko1 1st gear

    No kuten Itsekin tiedät
    Kallista hommaa ja v*aa kun taas kaikki uudestaan

    Jos myy tavaraa niin sopimus pitää (+-)
     
  8. Tohtori M.

    Tohtori M. 2nd gear

    Nyt ei tajunnut herrojen ohjeita ollenkaan...
    0.07mm? Kun tars saada vaan 0.025?

    Kuten jo arvata saattaa, en näistä kovinkaan paljoa tiedä... Ensimmäinen ylikoko lienee ko. koneessa +.010. Tuo 0.254mm hyppäys on valittu kaiketi siksi, että silloin yleensä saadaan normaali kuluma poistettua. Nyt puhutaan kuitenkin 10 osasta tästä mitasta, eli 0.0254mm. Ja koska kyseessä on siis putki, niin tarkoittanee 0.0127mm hiomista kauttaaltaan. Näin maallikkona voisin kuvitella, että kyseessä on hiontahomma, eikä mikään "kairaus"...

    Janne M.
     
  9. yoko1

    yoko1 1st gear

    (+0.07) oli "alatyyli"-vinoilua

    Suppilo tai kaira tai jotain (Mister Bond)

    Muuten tarina on tosi
     
  10. -31

    -31 Gearhead

    Kyllä tuon saa tehtyä kotioloissakin. Tarviit 2 kivisen säädettävän hoonin jossa ohjainmet. Sitten pitää olla TEHOKAS todella hitaasti pyörivä ISO porakone. Harjoittelemalla (vanhaan lohkoon) löytyy oikee tatsi ja tulee kaunis oikeessa kulmassa oleva hoonijälki.
    Sitten pitää tietää millä karkeudella hoonaat ja se riippuu käytetyistä renkaista. Kai on olemassa oikeita hiontaöljyjäkin, me on vedetty muutama lohko ihan rost ofilla. ja hyviä(kin) on tullu....
    Jos noita laitteita, ja tietysti mittalaitteitakin, ei ole ennestään, niin aika monta koneistamokeikkaa teet kamojen hankintahinnalla.
     
  11. Mopar

    Mopar Gearhead

    Snap on:lla on ainakin tuota kiintohooni päätä.
     
  12. tapio

    tapio Gearhead

    Tukekaa suomalaista koneistamoyrittäjää ja viekää osat koneistamolle. Näin annetaan töitä heille ja hidastetaan hiukan orastavaa taantumaa.
     
  13. Mopar

    Mopar Gearhead

    Oho, sehän on vain 2,75" poraukseen asti. :eek:
     
  14. yoko1

    yoko1 1st gear

    Jokainen omalla tyylillä mutta:

    Älä ainakaan "uutena" myy
     
  15. fairlane

    fairlane Gearhead

    Nuukana miehenä olen hoonannut kanssa muutaman lohkon,töistä löytyneellä sunnen hoonipäällä missä 2kivee 2alumiini ohjuria. pari eri karkeudella olevaa kiviparia,iso kulma paineilmaporakone pyöritti laitetta ja rost offia oli kanssa muljuna,kolmijalka reikämikro ja t -tapin päässä oleva kello niin sai mitattua, lähtökohta tarvii olla hyvä ettei vaan toista virhettä.ei mitään järjettömiä rallikoneita mutta hyvin ne on pelittäny.on muuten kakkasta hommaa imeytyy paska sen rost offin kanssa joka huokoseen :rotfl: kädet oli kainaloihin asti mustana ja aikaa meni reilusti.
     
  16. Tohtori M.

    Tohtori M. 2nd gear


    Joo mutta, jos on olemassa sellaiset käsitteet, kuin A) poraus, jolle mäntä on tarkoitettu ja B) minimivälys, niin ihmetyttää, kun ei tuota välystä ole laitettu tuohon mäntään. Jos minimivälys todella on se mitä oletan sen olevan, niin kukaan ei tarvitse sen tiukempaa sovitusta. Nyt kyseessä ei ole edes mikään "irtolohko", vaan tehdasuudesta/ajamattomasta myllystä purettu. Toisinsanoen lohko, joka on kaiken järjen mukaan kokoa std, eli tasan 4". Ymmärrän kyllä jos pelkkänä lohkona ostetussa möykyssä on työvaraa.

    Vaikka enhän mä kyllä ihan oikeasti tiedä, että minkäkokoisia noi putket tarkalleen ovat... hmmm. Josko kuitenkin olis meksikaanolta luiskahtanut 2 satkua liian isoksi :)


    JM
     
  17. Tohtori M.

    Tohtori M. 2nd gear

    Hyvä kun puhuitte järkeä miehen päähän. Maksoi operaatio 80E paikallisessa koneistamossa...
     
  18. yoko1

    yoko1 1st gear

    Hyvä Ja hyvä niin että olet itse tyytyväinen
    Tunnet ja tiedät oman "myllysi"

    Hyvää joulua :D :D :D
     

Kerro tästä muillekin!