"Täydellinen" moottorin väri

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Moottori', aloittaja Miguelos Poropeukalos, 14.5.2021.

 1. Minua on viime aikoina alkanut kiinnostamaan erilaiset moottorien ja koneiden värit. Mitä ne on jne. Voi toki kysyä miksi, niin vastaan, että en todellakaan tiedä..koska en tiedä.

  Tänne voi postata kaikki pervoimmat moottorin väriin liittyvät kuvat ja jutut..Aloitan ketjun Nuffieldin oranssilla. Tässä Nuhviestistä:

  Nuffieldin punaoranssia väriä kutsutaan englannissa nimellä ”poppy orange”, eli vapaasti suomennettuna ”unikon oranssi”.Väri tosiaan on oranssi, vaikka sen kuulto onkin hyvin punainen. Värisävy on myös siitä erikoinen, että sen oranssisuus tai punaisuus miten halutaan, vaihtuu melkolailla valoisuuden mukaan. Vielä sakkana pohjalla on viimeisimpien Nuffieldien mallien 4/65 ja 3/45 :n oma, hieman punaisempi värisävy. Tästäkin asiasta peistään englannissa, osa väittää värisävyn muuttuneen jo viimeisten kymppisarjan koneiden kohdalla. Tarkkaa tietoa ei ole kukaan kyennyt sanomaan. Alkuperäinen värisävy kulkee koodinimellä AD49, se on ICI -coloursin värisävy, jota pitäisi löytyy vielä suomestakin mm. NEXA -autoväri maalikartasta. Tämä värisävy on englannissa nimetty juuri oikeaksi sävyksi, ja sitä suositellaan käytettävän. Hankaluutenaon vain sen hieman niukempi saatavuus. PPG Delfleet tuntee Nuffield värin koodilla EFT41850, tätä saa sävytettynä useimmista autoväriliikkeistä. Tämä on hiukan punertavampi väri kuin AD49, kuitenkin sitä tuntuu saavan helpommin ympäri suomen. Hyvä valinta myös tämä Nuffieldin maaliksi.

  Se on kyllä jännä väri..Tässä kuva:

  [​IMG]
   
  Seevu ja duel tykkäävät tästä.
 2. Hupeli

  Hupeli 2nd gear

  Unikkoa, siis sitä "oikeaa" ja sen väriä ei ole tullut nähtyä muualla kuin Turkin lomamatkalla. Vai olisikohan jäänyt mieleen vain kun kukintoa oli pussitettu.
  Eräs paikallinen taksi suhari pyydysti meidän porukan yhdessä lomakohteessa ja halusi meidän mukaansa jonnekin "retkelle" jonka halusi järjestää.
  Matkaan lähdettiin seuraavana päivänä jonnekin vuorille ja perillä oli jonkinlainen puro ja kaloja syrjäisessä paikassa.
  Siellä sitten syötiin kalaa ja katseltiin kukkia. Olihan ne "värikkäitä" vaikkakin osa pusseissa. Miksiköhän?
  Omaa moottoria ei kuitenkaan ole tullut pussitettua eikä hyllytettyä, ainakaan vielä vaan valurauta osat ja myös pakosarjat on käsitelty uunimustalla.
  Pakosarjoissa toimii varmaan hyvin mutta muu moottori.. jää nähtäväksi.
   
 3. Fuselage

  Fuselage Gearhead

  Moparin turkoosi on kanssa jännä väri. Punaset, siniset yms vielä ymmärätää, mutta turkoosi... Pakko liittyä johonkin, että mopar on vaan saanut halvalla kyseistä väriä :D:p
  [​IMG]
   
  duel, Make500, Seevu ja 2 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
 4. maxvo2

  maxvo2 Double Gearhead

  Äläs ny. Toihan on komea väri. Ei ole jokaisessa konehuoneesssa.
  Waldon moottorin maalasin ”Raislerin ruskeaksi”. Auto oli kuparin värinen metallihohto ja moottorin väri siihen mahdollisimman lähelle osuva RAL sävy.
   
 5. Hah hah..Mun teoria on, että kun tuli saasteaikakausi, niin ei ollut enää vara tarjota hevosvoimia, mutta Mopar tarjosi sen sijaan mielenrauhaa..

  On se ruskeakin aika eksoottinen väri..
   
  Seevu tykkää tästä.
 6. duel

  duel 2nd gear

  Mikähän tuon Mopar turkoosin numero on? Mulla on hyllyssä kolme purkkia VHT SP126 jonka pitäisi ainakin olla Chrysler early blue. Kiinnostaisi tietää myös VHT:n muut Mopar sävyt.

  Tuohon aloitus viestin Nuffield väriin, niin 4/65 on kyllä melko punertava vanhempiin verrattuna. Mulla 4/65 ihan tehtaan maaleissa.
   
 7. talonmiehen vapaapäivä

  talonmiehen vapaapäivä Double Gearhead

  AMC:n metallihohtosiniset 68-71 on aika hienoja (68 oli hiukan tummempi sävy)

  [​IMG]

  72 siirryttiin tylsempään vaaleansiniseen/turkoosiin
   
  Seevu tykkää tästä.
 8. Mahtaako sitä väriä saada VHT:lta?

  Tässä on kuva Moparin omista maaleista:

  [​IMG]
   
 9. duel

  duel 2nd gear

  Ok. Hitto kun tänne ei saa laitettua kuvia yhtä helposti kun esim. V8 markettiin, mutta minäpä lähetän kuvat vanhalle ystävälleni BRAKEDRUMILE jos hän linkittää ne tänne.
   
 10. vesku383

  vesku383 Gearhead

  VHT.stä en tiedä, mutta Trade Parts myy tuota turkoosia, ja muitakin Mopar moottorimaaleja. Itse ostin talvella kolme purkkia tuota turkoosia, Merkkiä OER. Part #K89162. Kiva väri, näyttää paremmalta mitä kauemmin katsoo.
   
 11. BRAKE DRUM

  BRAKE DRUM Double Gearhead

  Nuffield

  [​IMG]

  SP126

  [​IMG]
   
  duel tykkää tästä.
 12. Isäukolla on myös tommoinen 4/65 ja se on myös tuommoinen peruspunainen.

  Netissä on kuvia sillä oranssimmalla värilläkin varustetuista värillä olevista. Onko ne maalattu jälkikäteen vanhemmalla värillä, niin mene ja tiedä.
   
  duel tykkää tästä.
 13. Täällä on vertailua tuosta väristä:

  [​IMG]
   
  duel tykkää tästä.
 14. Tosta väristä tulee jotenkin Majoreiden Fordson Empire Blue -väri mieleen, vaikka on askeleen pari sinisempi:

  [​IMG]
   
 15. Fastback

  Fastback Gearhead

  Musta väri luovuttaa lämpöä tehokkaimmin.
   
 16. Hupeli

  Hupeli 2nd gear

  "Musta väri luovuttaa lämpöä tehokkaimmin"
  Toivottavasti näin. Tämä uunimusta tuskin on huono idea.
  Veikkaan ainakin pakosarjoihin ehdoton. Vaikka joskus joutuisi paikkaamaan niin sekin erittäin helppoa. Suttaa päälle vain.
  Mulla lohko kävi lipeä kylvyssä ennen omaa käsittelyä.
  Jotenkin tuntui että valurauta "hikoili" läpi rasvaa.
  Ajattelin maalata alumiini jäähdyttäjänkin mustaksi tällaisella lämpöä luovuttavalla maalilla.
   
 17. Jouni_K

  Jouni_K Gearhead

  Joo, musta säteilee parhaiten, mutta moni muukin väri on musta sillä infrapuna-alueella millä lämpösäteily tapahtuu. "Akryyli- ja uretaanipohjaisten valkoisten maalien emissiivisyys huoneilmassa on noin 93 %[11], mikä merkitsee, että ne absorboivat suurimman osan infrapunasäteilystä, vaikka heijastavatkin hyvin näkyvää valoa. Huoneenlämmössä ne säteilevätkin valkoisesta väristään huolimatta lähes mustan kappaleen tavoin." Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Lämpösäteily#Säteilyn_aallonpituus_ja_väri
   
 18. Mä en kyllä usko, että nestejäähdytteisessä moottorissa on mitään merkitystä moottorin värillä. Ilmajäähdyteisissä sillä voi olla jonkin verran merkitystä jäähdytysrivoissa.
   
 19. Jouni_K

  Jouni_K Gearhead

  Ilmajäähdytteinenkin taitaa jäähtyä lähinnä johtumalla, eikä niinkään säteilemällä, joten paras jättää maalaamatta sylinterit, lohkot ja syylärit.
   
 20. Amerikasta löytyy yhtä sekopäinen ketju, jossa on hauska kuva:

  [​IMG]
   

Kerro tästä muillekin!