Tallin lämmitys

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Galaxie500, 24.9.2003.

  1. Reivn

    Reivn 1st gear

    Onko kukaan asentanu tallin katolle aurinkopaneeleita avittamaan lämmityksessä + sähköntuotossa, tai passiivikeräimiä seinille?

    Itellä hallihommat suunnitteilla, kuten joku tuolla autotallin rakennus -ketjussa on saattanu lukea, ja rupesin miettimään sitten näitä lämmityshommiakin jo hyvissä ajoin. Lattialämmitys on aikalailla ehdoton koska oman hallin perusidea on se, ettei tartteis enää tehdä hommia kylmällä betonilla niin ku tän hetkisessä vuokrapaikassa. Sähkölämmitteinen soveltus siinä mielessä hyvin, että sitä voi verkkovirran lisäks avittaa myös tuolla aurinkopaneelien tuottamalla sähköllä joka alkaa olla nykyään suht inhimillistä kustannuksiltaan? Sähkölämmitteinen myös reagoi nopeemmin muutoksiin ja sitä on helpompi säätää eli jos tulee ex-tempore vaikka joku kaverin auto remonttiin ni termostaatista on helppo kääntää lisää virtaa puolen päivän varotusajalla. Autotallin eteen luiskalle vois myös vetää omaan piiriinsä langat joihin virta tulee pelkästään paneeleilta niin saa sen keväällä sen luiskan sulaks aikasemmin eikä tartte sitten olla turvallaan siinä jääkentällä? Tietysti jo se auttas, että tolla sais kevätauringon paistaessa ränneihin sulanapitokaapeleihin virrat niin ne katolta tulevat sulamisvedet menis sinne minne on tarkotus eivätkä jäätys miten sattuu ränneihin ja kouruihin.

    Netin ihmeellisessä maailmassa törmäsin myös noihin kaljatölkkilämmittimiin ja muihi passiivilämmittimiin. Onko joku tutustunu tai testannu? Youtubesta voi vilkasta esimerkiks hakusanoilla "solar can heater", tommosen voi rakentaa tölkeistä, ränniputkista, jne. Periaate on, että laatikon alareunasta nousee kylmää ilmaa laatikon sisään ja kiertää mattamustaks maalatun alumiini/peltirakenteen läpi auringon lämmittäessä sitä, yläreunasta se ilma sitten puhalletaan sisätilaan.

    Työkaveri oli testannu tuota pihasaunan peseytymistilan lämmitykseen ja sano, että päivällä kun tuo heräs henkiin (aurinkopaneelin ohjaama puhallin laatikon yläosassa), oli viidessä minuutissa alkanu sisälle tulla +8 asteista ilmaa kun ulkona -12C, iltapäivällä klo16 aikaan 'täysin eristämätön' pesutila näytti jo plussalukemia. Eli jos tallin pitkä seinä sattus olemaan etelään niin onko sille muutakaan käyttöä ku iskee tollanen saatanan iso koko seinän kokonen laitos kiinni siihen ja puhaltamaan sisälle? :D Tuskin lämmittää mitään 10*10*4m kokosta tilaa kovinkaan tehokkaasti, mutta kaikki on aina kotiin päin jos puhutaan täysin ilmasesta lämmöstä :rolleyes:
     
    xarper ja Camino'79 tykkäävät tästä.
  2. Morbidelli

    Morbidelli 3rd gear

  3. xarper

    xarper Gearhead

    Tää on käyny mielessä kans mut ikkunat just sopivasti itä/länsi suunnassa, tosin paistaa noihinkin kyllä aurinko ja kuten kirjotitkin, kaikki on kotiapäin aina? Vähän vielä näyttäis moottorisahaa lähimmille puille ympärillä ni sais vähän paremmin valoa.

    En kyllä tiiä tartteisko se moista kotelointia edes? Ikkunoiden sisäpuolet vaan vuorais noilla mattamustilla tölkeillä täysin, sit joku puhallinen mikä vähän kierrättäs ilmaa sisällä?
     
  4. Fuselage

    Fuselage Gearhead

    Aurinkoilmakeräin (eli tölkeistä tehty) toimii ihan hyvin. Itsellä Kärkkäiseltä ostettu 800w kaupallinen versio, tänään ulkoilma -7 ja sisälle hönki auringon paisteessa +38C ilmaa.
    Noitahan voi vielä tehostaa, että ottaa ilman sisältä ja puhaltaa takasin sisälle.
    Nytkin kerään materiaaleja omatekoseen tölkki keräimeen, emäntä ei vaan ymmärrä tätä viherpiperrystä :D
    Tämä kaveri tekee aika hyviä DYI videoita erillaisista aurinkokeräin/kenno yms systeemeistä.
     
    xarper tykkää tästä.
  5. valpas

    valpas Gearhead

    Aurinkokeräimen höyrystinputkia on tullut hankittua nyt 40kpl. Jakotukkia alan kohta tekemään. Syksyllä ajattelin ottaa käyttöön. Glygoolitäytteinen systeemi.
     
  6. Reivn

    Reivn 1st gear

    Törmäsin tommoseen SolarVentiin https://solarventi.fi/fi/?page_id=269

    Mitenköhän noissa käy jos on painovoimanen ilmanvaihto tallissa? Tuohan periaatteessa luo sinne rakennukseen ylipaineen joka puskee kosteutta ja ilmaa seinärakenteeseen? Sitten jos on koneellinen poistoilma, LTO, tms niin tuo vaatinee ilmamäärien mittauksen ja säädättämisen? Sitten kun kesäkuumalla tuon kääntää pois päältä niin tarttee ottaa taas huomioon poistoilmamäärän puolella?
     
  7. palontie

    palontie Double Gearhead

    minkälaisia noi putket on?
     
  8. Fuselage

    Fuselage Gearhead

    Ainakin omassa, se on ihan tietokoneen 12cm tuuletin mikä ilmaa liikuttaa. En usko että sen kokonen tuuletin sotkee ilmanvaihtoa.
     
  9. valpas

    valpas Gearhead

    Tyhjiölasiputken sisällä on semmonen alumiinihetula, joka keskittää sen sisähöyrystinputken, jossa semmonen 28mm heppi päässä, joka kuumenee auringossa. Jakotukissa siirtyy lämpö sitten siihen glykoliin. Seinälle aattelin laittaa, kun tuon höyrystinputkisysteemin voi laittaa ihan pystyynkin.
     
  10. T&S

    T&S Gearhead

    Tuttava pariskunta päätti laittaa saunaan, pesuhuoneeseen ja takkahuoneeseen sähköisen lattialämmityksen korottamatta lattiaa. Isäntä ajoi 90m roiloa lattiaan ja emäntä piikkasi roilon auki ja puhdisti sen. Lämmityskaapelit asennettiin roiloon ja jätettiin vain lattiakaivon ympäriltä vielä pois kun se jouduttiin uusimaan. Kun lattiakaivo piikattiin pois, huomattiin että pintabetonin alla lilluu vesi ja koko lattia piikattiin pois.
     
  11. Jussi289

    Jussi289 Double Gearhead

    Mulla on ollu aurinkokeräintä nyt reilun 10 vuotta käytössä. Ei tosin tallin lämmityksessä pelkästään, mutta tallin katolla.
    Lämmityskaudella siitä on melko nuukasti hyötyä, ja sekin painottuu kevään aurinkoisiin päiviin. Todellinen hyöty siitä irtoaa, jos kesäaikaan on paljon lämpimän veden kulutusta ja esim. märkätilojen lattialämpöjä. Syksyt on täällä niin pilvisiä, että saanto on aika heikkoo.
    Mulla ensimmäisen vaiheen omatekosta kolme neliötä hyvässä kulmassa tuotti vuositasolla n. 1200kWh. Rahassa aikas vähän, eli on TI hommaa, jos haluu järkee. Nyt sitä on kaikkiaan 9 neliötä, ja se hoitaa kesäajan kaikki lattialämmöt pesutiloissa ja käyttöveden esikuumennuksen.
     
    palontie tykkää tästä.
  12. valpas

    valpas Gearhead

    Jep, muistaakseni pikkusen yli 200 euroa on nyt menny, ja kaikki, paitsi putkisto tarvikkeet on kotona. Minulla hyötyä pienentää se, että se ei lämmitä käyttö vettä tällä tietoa, pelkkä lattialämmitys. Niin,lattiaputkisto maksi 600 euroa, pitässekin hyödyntää. Siksi putket seinälle, kun aurinko on silloin matalalla, kun minä sitä lämpöä tarvin.
    Jatkossa pitää varautua käyttämään sähköä mahdollisimman vähän. Toisten tuottama energia tulee kallistumaan entisestään. Mulla tämä on tulevaisuuteen tähtäävää juttua.
     
  13. Tessu

    Tessu 1st gear

    Nythän kovasti laittavat ilmalämpöpumppuja talleihinkin,kolme tiedän itsekkin jotka ovat laittaneet,kaikki tietty riippuu tallin koosta,mitä siellä tekee ja kuinka paljon
     
  14. sdfsd

    sdfsd Double Gearhead

    Meilläki ilmalämpö pumput tallissa, hyvi lämpee. Ne on kehittyny aika paljo muutama vuoden aikana -31 asteessa toinen oli sammuttanu ittensä, toinen vielä puski lämmintä hyvin. Suodattimet täytyy aika usein putsata jos tallissa hitsaa tai rälläköi.
     
  15. valpas

    valpas Gearhead

    Kohdeimuri hoitaa senkin ongelman. Vuoden aikana ei juuri mitään ollu jääny suodattimiin. Varovasti paineilmaa annoin, ja pölyimuria. Ei vaikuttanu putsaaminen lämpötiloihin juuri mitään, mitä ilpu pukkas ulos, ja otti sisään.
    Mutta oikeessa olet, että varsinkin rälläköidessä tulee semmosta pölyä ilmaan, joka ei mene kohdeimuriin, vaan putoo lattialle pikku hiljaa. Kohdeimuri, ja oikeista paikoista tuleva korvausilma pitääsen pölyn yhdessä paikassa. Toki kävellessä lattialta leviää jokapuolelle. Nopeesti ne pölyt poistaa lattialtakin ulospuhaltavalla imurilla.
     
    Muokattu: 28.3.2018
  16. K_Sa

    K_Sa Gearhead

    Mikähän ilmalämpöpumpuista nykyään on paras vaihtoehto?
     
  17. GBS

    GBS 3rd gear

    Itelle tuli vajaa 2v sitten hitachi summit 35 talliin. Valintaan vaikutti se että leave home toimintoa voi säätää 10-16 välillä.
    Kun talli on n. 13-14 astetta niin talvisin jäätyy ulkoyksikkö hieman kun ei ole pohjalla vastusta. Ihan jees vehe ollut. Sitten alle vuos sitten ostin pansun taloon. Se on mielestäni parempi kuin em. Tämä on niitä ”uudella” kylmäaineella toimivia eli pitäis olla parempi hyöty. Jos nyt ostaisin talliin niin varmaan valinta näistä menis pansuun.
     
  18. -tl-

    -tl- Gearhead

  19. GBS

    GBS 3rd gear

    Joo se on joku hz9......
     
  20. sdfsd

    sdfsd Double Gearhead

    Njoo, mut tosi helppo samsungeissa imuroida suodatin, menee joku 10 minuuttia ehkä maksmissaan.
     

Kerro tästä muillekin!