Tallin lattian pinnoittaminen

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja laakkius, 15.5.2007.

  1. Adventurer

    Adventurer Gearhead

    Empä tiedä mitä ihmiset tallisaan tekee kun laminaatit ja kinkkerit on mielessä :-? Tietysti jos istä jonain bändin treenipaikkana tai säilytystilana käyttää, niin sitten vaikka Merbau-parkettia. Voihan siellä vielä niitä loppupään viimeistelytöitä verhoiluja ja listankiinnitysiä tehdä...

    Mutta jos ihan oikeesti autoja sepitetään, laittiolle valuu bensaa, öljyä ym. nesteitä, suihkitaan maaleja, suihkutetaan kipinöitä ja sulaa metallia, pudotellaan esineitä, Oiotaan rautakappaleita ja alasimena on lattia, raahataan raskaita rautamöhkäleitä pitkin laittiaa, ajetaan nastarenkailla...
    Ei siihen juuri muuta vaihtoehtoa jää kun betonilattia ja siihen päällimmäiseksi Mastertop tai muu vastaava käsittely jolla pinta saadaan kovaksi. Siihen voi vielä päälle vetää epoksimaalin. Pinta puhdistusystävällinen, jota sitten voi huoltomaalata kun tarve vuosien saatossa tulee.
     
  2. jjh82

    jjh82 1st gear

    toi mastertoppi on ihan hyvää ainetta.
    Sen vaan olen kuullu että sen päälle ei voi oikein laittaa jotain tiettyä pinnoitetta(en muista mitä) joten kannattaa suunnitella ja miettiä hyvin etukäteen että mitä siihen tekee.
     
  3. Cheyenne

    Cheyenne 1st gear

    No jotain minäkin laatoista tiedän ja muutamia satoja neliöitä on tullut laitettuakin...
    Mutta osin siksi tuota laattaa talliin epäilin, että moni (muukin kuin minä) yrittää löytää sen halvemman ratkaisun eli jos ei noista kaikista vaihtoehdoista tiedä, niin saattaisi pettyä kun ei lujan tuntuinen lattialaatta toiminutkaan...
    (tämähän ei tietysti tähän mitenkään liity mutta...) Paljon itselläni keittiön lattian laatoitusta estää kokemus siitä että juomalasi hajoaa aika hienosti (melkein kuin räjähtäisi) pudotessaan laatalle...
    Myös sekin kuinka itse keittössä touhuan on yksi syy... Eli saumoista suhteellisen hankalaa jotain kinkun rasvaa poistaa (kinkkua paistaessa melkein aina vähintään litra loiskuu lattialle... :oops: )
     
  4. Qjet

    Qjet 1st gear

    Hyvää on Duro Quartz myös. Väitetään vielä paremmaksikin. Tuota sirotepinnotteiden "lisäpäällystämistä" en oivaltanut - Miksi tarvitsee, koska pinnoite on valmis sellaisenaan ? Siinähän niiden idea piileekin. Vai olenko ymmärtänyt jotakin väärin? Nimim. "Sirotepinnoitettiinko toista sataa neliötä turhaan ?"
     
  5. CantBeDone

    CantBeDone 1st gear

    Niin just, eikös kaikki paska valu niiden laattojen saumoista niiden alle? Jäähdytysnesteet, vedet, bensat. Vai tiivistetäänkö ne saumat jotenkin?

    Onko muuten olemassa rosterilaattoja, luulisi kestävän mitä vaan?
     
  6. meteor

    meteor Gearhead

    Tiiviin lattasauman saa epoksilla jota käytetään esim. uimahallien laatoituksissa. En suosittele jos ei ole kokemusta ko. aineesta voi alkaa vituttaan jossain vaiheessa. Työhöni kuuluu myös nämä aineet eli jotain kokemusta . Mastertop pinnotus tietysti mahdollista vain valun yhteydessä ja tarvitsee "helikopterin" jotta siinä onnistuu, ilman sitä ei tule mitään. Tiiliä en laittaisi tallin lattiaan jo siitäkin syystä et on pirun huokoinen ja täytyisi kyllästää huolella jottei imisi mitään nestettä ja saumaaminen on todella isotöinen. Betonilattia täytyy aina hioa ennen mitään pinnottamista joko paperilaikalla tai kivellä koska liippauksen jäljiltä on pinnassa sementtiliima joka on hyvin pehmeetä ja tämä täytyy saada pois jonka alla on kova betoni. Oman tallin lattian pinnoitin 15v sitten uretaanilakalla ja on toiminut tosi hyvin eikä ime mitään sisään. Laattaa en suosittele tallin lattiaan varsinkin jos siellä tehdään hommia, eri juttu on auton säilyttäminen.
     
  7. Holley

    Holley Gearhead

    Veekasista (toiseks uusin) innostuneena tuli pistettyä VANHAAN ja pahasti rapautuvaan (lähtis harjaamalla koko lattia lopulta pois) betonilattiaan simppelit muovilaatat Swisstraxit. Ei varmasti ollut halvin vaihtoehto, mutta onpahan ralliruutulattia, oli nopea laittaa ja EI pölyä enää lattia! Jos koko talli tulee joskus purettua, rakennettua uus talli taikka talo myytyä, niin saa vielä noi laatat irtikin. Yks mattoteline on tullut hitsattua, joten ei se niin tulenarkaakaan taida olla (itse asiassa toholla yhtä palaa yritin sytyttää ja sain sen lopulta palamaankin, mutta aikaa meni sytytykseen ja varmasti kävi varoituksesta karmee savuaminen ennen syttymistä) ja nastarenkailla on tarkoitus ajella autolla talliin ja takaisin, muttei ihan päivittäin, vaan kerran viikossa tms. tahtia eikä jollain M+S:llä olis sitäkään pulmaa. Ajansäästölle levityksessä (siirtelin tavaroita tallissa vaan vähän) sekä lopputulokselle laskin vähän hintaa johonkin rouhepinnoitteeseen verrattuna. Uusiin lattioihin eri tavalla sitten.
     
  8. Cheyenne

    Cheyenne 1st gear

    Saa laattoja rosterisiakin... Tai ei tosiaankaan saa.
    Eli hintaa niilläkin lienee kohtuullisesti tai ylikin...
    Noin parikymmentä vuotta sitten eräs isäntä suunnitteli kuparisia laattoja takan eteen, mutta kun kyseli hintoja (4000 mk/ neliö) tyytyi ihan siihen perinteisempään lattian päälle asennettavaan (kupariseen)peltilevyyn. :)

    Ja lienee metallinen laatta (ainakin ilman kuviointia) melko liukas...
     
  9. romuarnold

    romuarnold 1st gear

    Onko kellään kokemusta molemmista, mastertopista ja epoksista? Olis kans tuos noin 200 neliön lattian teko edessä, vanhaan navettaan. Ittellä on epoksi purkaamon lattias, oikein ammattilaisen laittama ja aika hyvin on kestäny. Polttoleikkauksesta se ei oikein tykkää. Ajattelin tuon tulevan harrastetallin lattiaan mastertoppia, mutta kun ei oo ittellä siitä mitään kokemusta. Muutama tuttu on sitä lujaa suositellu, mutta ei niillä mitään todellista kokemusta siitä oo, kun ovat uusissa käyttämättömissä halleissa olleet asennuksilla ja niissä hienoja lattioita ihastelleet.
    Viimeviikolla meillä kävi asiakkaana kaveri, joka on tehny epoksilattioita ja sai mut taas kääntymään epoksin suuntaan. Olivat tehneet paljon pinnoituksia kaikenlaisissa raskaankaluston firmoissa.
    Onkos semmonen ollu yleistä, että mastertoppi lähtee irti? Muutama vuosi sitten, kun mä teetin tuon epoksi pinnan purkaamolle, niin se urakoitsija kertoi olleensa yhdellä tuntemallani autokorjaamolla pinnoittamassa vuoden vanhan masteri lattiaa. Se se vasta oli hintoihin tullu. Oli vissiin ollu hiukan kovaa hiottavaa niiltä osin kun se oli pysyny kiinni.
     
  10. meteor

    meteor Gearhead

    Jutustasi ei selviä että valatko itse lattian. Muutaman lattian olen valanut johon laitettiin mastertop ja olettaisin pinnoitteen irtoamisen syyn olevan siinä että jauhe on levitetty lattiamassaan joka on pinnasta päässyt liian kuivaksi. Lattia hierretään koneella ja annetaan kuivahtaa jonkin aikaa ja kestää kävelyä päällä johon jää kävelyjäljet. Mastertop jauhetta levitetään lastalla n. 5-7kg neliölle riippuen kuinka vahva lattiasta halutaan ja sitten konella aletaan hiertään lattiaa. Jauhe saa lattiamassan pinnasta pehmeäksi jolloin mastertop sekoittuu lattiamassan pintakerrokseen, hiertämistä jatketaan niin kauan kunnes pinta alkaa koveneen ja "helikopterista" otetaan lautanen pois, loppu liippaus suoritetaan näillä "siivillä". Aikaa tämä vie melko paljon ,mutta toisaalta tulee kerralla valmis pinnoite. Omaan toiseen kylmään tallinlattiaan laitoin mastertopin ja kylmillä /kosteilla keleillä pinta hikoilee kosteudesta aivan kuin olisi kasteltu lattia.
     
  11. romuarnold

    romuarnold 1st gear

    Kyllä oli tarkoitus jättää lattian teko ammattimiesten hoidettavaksi.
    Se lattia josta pinnoite oli irronnut, oli myös ammattilaisten tekemä ja vieläpä arvostettujen sellaisten. Yhtenä vaihtoehtona mulla on ollu käyttää juuri samaisen firman palveluja.
    Tiesin kyllä suurinpiirtein tuon mastertoppi lattian tekosysteemin ja yksi syy miksi se mua kiinnostaa on kun se on heti valmis. Purkaamolla meillä oli puolivuotta valu kuivumas ja kun epoksiäijät tuli mittaamaan kosteuden, niin sitä oli siltiki liikaa. Laitettiin lattialämpö päälle, niin viikon päästä oli kosteus tarpeeksi häipyny.
    Siinä epoksis houkuttaa se, että sitä voi/on helpompi korjailla jälkeenpäin, mutta toisaalta jos mastertoppia ei tartte korjata koskaan. Hankala päättää :odroll:
     
  12. Cheyenne

    Cheyenne 1st gear

    Epoxi vaan tarttis sitten saada lämpimässä vedettyä (noin +20 astetta) että onnistuu hyvin...
    Eli ei oikeen taida navettaan talvella onnistua jos ei ole lättia-lämmitystä myöhemmin lisätty....
     
  13. romuarnold

    romuarnold 1st gear

    Kyllä siihen lattialämmitys tulee, mutta pitäähän sen betongin antaa kuivua hyvän aikaa ennenkö sitä saa alkaa lämmittää. Toinen lattia meillä annettiin kuivaa yli puolivuotta, ennenkö tehtiin mitään.
    Mikähän muuten on se aika kun uuteen lattiaan saa kytkeä lämmön päälle?
     
  14. rasse

    rasse 1st gear

    Eikös se ole jotain luokaa 1 cm /viikko tuo kuivuminen...
    Voihan sitä tietenki lämmittääkin jos uskaltaa.....
    Yleensä lämmitetään kun tuo ns. luontainen kuivumisaika on umpeutunut...
     
  15. cdi

    cdi Double Gearhead

    Betoni ei kuivu vaan kovettuu ja tarvii kovettumiseen kosteutta eli kastele sitä betonia.
    30 vrk jälkeen lujuuden kehitys on minimaalista eli silloin se katsotaan olevan "täysin kovettunutta" . :eek:
     
  16. Damned

    Damned Gearhead

    Miten vanhaa, likaista lattiaa voisi lähteä tasoittamaan ja pinnoittamaan?
     
  17. Camino78

    Camino78 3rd gear

    Jos on betonilattia, niin vaateri plus on aika hyvä lattian suoristamiseen. Mutta se lika ja rasva pitää saada jollain myrkyllä ensin pois, ja pintaa karhennettua. Että tasoite tarttuis.

    Ainakin yks vaihtoehto.
     
  18. sbf

    sbf Gearhead

    olikohan se orascale merkkiä oleva kattilanputsausaine,käytännössä suolahappoa.niin sillä lähtee betoni puhtaaks.
     
  19. palik

    palik 1st gear

    lattian pinnoitus

    Moi. Itselläni olis sama homma edessä. Kaksi tallia, a´55neliötä. Katselin Bilteman luetteloa ja siellä on kaksikomponenttinen lattiamaali (36-0921+36-0922). Onko kellään kokemusta aineesta? Luettelo kehuu soveltuvaksi kovan kemiallisen ja mekaanisen käytön kestäväksi.

    Kertokaapa kokemuksia ja mietteitä. Betoni on elokuussa valettu. Olisiko viisainta vanhentaa betonia jonkin aikaa ja maalata sitten? Toisaalta se olisi nyt vielä puhdas, kun ei ole ollut vielä mitään konetta päällä.

    Dängju


    Itse laitoin ton Bilteman kaksikomponenttisen lattiamaalin pari vuotta vanhan betonin päälle ja on kyllä pysynyt aivan saakelin hyvin kiinni.Kestää hitsaus kipinät ja olen hangannut ja puhdistanut tinnerillä,asetonilla eikä näy irtoavan sanoisin että on hinta ja laatu kohdallaan. :D :D
    Sikafleksin vastaava oli kolme kertaa kalliimpaa ja näin oman kokemuksen kautta voisin väittää että tuskin on kolme kertaa parempaa.. :eek: Suosittelen :rotfl: :rotfl:
     
  20. rasse

    rasse 1st gear

    Re: lattian pinnoitus

    Sekö on kokemusta sikaflexin tuotteista että tietää tuoteen olevan 3 kertaa kalliimpaa. Kannattaisko ensin kokeilla ja sitten kommentoida koska on ihan laatutuote. Ihan varmasti on hintansa arvoinen.
    Jos ei ole kokeillut niin sitten voi laittaa mutuilun piikiin eikä kokemuksen.
     

Kerro tästä muillekin!