Talliprojekti a'la Camino

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Projektit', aloittaja Camino'79, 2.7.2018.

 1. Powerstroke

  Powerstroke Double Gearhead

  Laittasin itsekin osb jos sillä saa budjetin tasapainoon, vaikka se onkin kuin tekis seinät näkkileivästä ja kestää kosteutta yhtä hyvin eli yhtään. Kamathan saa ripusteltua koolauksiinkin, ei siinä mitään.
  Miten lie hintaero esim 3/8" tai jopa 1/4" vaneriin, en tiedä. 1/4" vanerikin on vahvempaa ja kestävämpää.

  Ed, rakentamisesta ei ole vielä kauheesti omaa kokemusta mutta purkamisesta alkaa jo hieman olemaankin. Pari vuotta tässä omin nokin hissukseen purkanut vanhaa jenkkimallista mobile homea eli traileria, hyvin näkee mitkä materiaalit kestää kosteutta mitä ton tyylin keksintöihin aina pääsee, mitkä toipuu ja mitkä on laaki ja vainaa.
   
  Muokattu: 4.7.2018
 2. Camino'79

  Camino'79 Gearhead


  Vaan noilla ohkasilla vanereilla olis laitettava silti se tuplakyprokki. Osb:llä sama paloluokka kuin normaalilla vanerilla niin siksi se 15mmsenä ja kyllä se on kaverin tallissa ainakin tuntunu toimivan eikä oo ollu moksiskaan :D
   
  Powerstroke tykkää tästä.
 3. Powerstroke

  Powerstroke Double Gearhead

  No niin ja lisäksi toi onkin helvetin paksu osb verrattuna siihen mihin olen tottunut.
   
  Camino'79 tykkää tästä.
 4. Jukkaw

  Jukkaw 1st gear

  Pari juttua kiinnitti huomiota tässä topikissa ja niihin kommentoin näin yleisesti.

  Eli kapillaarikatkoksen tehtävänä on nimenomaan estää maasta nousevan kosteuden pääsy rakenteisiin ja juuri siksi siitä seulotaan pois se hienoaines, jolloin kosteus ei pääse nousemaan. Eli joku 0-16 hiekka/sepeli on väärä tuote jos sillä pyritään estämään kosteuden nousu. Täyttömaana voi sitten käyttää mitä vaan tahtoo, mutta sitä ei voi nimittää kapillaarikatkoksi. Mutta jos rakennuspaikka on esim. sorakangas, jossa ei ole ikään ollut ongelmia minkään kosteuden kanssa, niin tuskimpa on ongelma millä aineella täyttää.

  Huomannut aina näissä tallinrakentelu topikeissa että ilmaantuu tämä, "mun käskettiin tehdä näin, kun kysyin kunnasta" juttu. Eli hommahan menee käytännössä niin että rakennuslaki on kaikille sama, mutta on joka paikassa eri. Isoissa kaupungeissa ja pääkaupunkiseudulla on tarkinta ja siitä tarkkuus laskee tyyliin kaupunki/kunta/taajama/haja-asutus/maaseutu. Jossain maaseudulla, missä rakennustarkastaja on joku eläkettä odottava leppoisa puolituttu saa rakentaa vähän just niinkuin tahtoo, jos toisessa tilanteessa se on joku kaupungin yli-innokas pilkun viilaaja diplomi-insinööri. Eli mitään yleistä käytäntöä ei ole vaikka laki onkin kaikille se sama. Joten joku mikä pätee toisaalla ei päde toisaalla, eikä niitä voi oikein verrata keskenään.

  PS. Ja toki tuohon rakentamisen valvontaan vaikuttaa, myös se mitä rakennetaan, että kyllä se maaseudullakin kontrolli riippuu siitä, rakennetaanko sinne asuinrakennusta vai pihasaunaa.
   
  Jussi289 ja Camino'79 tykkäävät tästä.
 5. Jussi289

  Jussi289 Double Gearhead

  Eikä sillä kyllä ole paskankaan väliä. Jos se alajuoksu kostuu, niin pystyihin se siirtyy salamana. Ei siinä ole apua sen alapuun kyllästyksistä.
   
  Powerstroke, 401, valpas ja 2 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
 6. valpas

  valpas Gearhead

  Tuo osb levy on ihan mielenkiintoinen varsinkin, jos pintaan sivelis höyrysulun, tai tiiviin maalin. Omaa jonkunlaisen lämmöneristyskyvyn, verrattuna muovikalvoon. Lämmöneristyskyvyssä on se pointti.
  Kipsilevy ei ole hyvä rakennusmateriaali. Vain palonkestävyys puolustaa sen käyttöä.
  Se 15mm:n paksuinen korvaa tuplakipsin palomääräyksissä. Helpottaa levyttämistä.
  Ruuvienkohtia ei kannattas kitata, jotta löytää helpommin juoksujen kohdat, kun jotain kiinnittelee.
  Pikkusenkin kostuneeseen kipsilevyyn ruuvattaessa, tahtoo purskahtaa ruuvin ympäriltä semmoseks patiks, kun tasalle kirii. Pitäs vasta kuivuttuaan ruuvata loppuun!!!!!????? Varsinkin tuo 15mm palokipsilevy on sellasta.
  Itse en enää pelkkää Kipsilevyä hallin seinään laittas. Se on oikeestaan ainoita juttuja, joita olisin voinut tehdä toisin. Kyllä kipsilevyn kanssa moni pärjääkin.
   
 7. toyopet

  toyopet Double Gearhead

  Maankäyttö- ja rakennuslaki on hiukan semmoinen suurpiirteinen, siinä on jätetty kunnille hiukan päätäntävaltaa ja kunnissa onkin sitä varten rakennusjärjestys.

  Esim. tämä taitaa koskea camino'79:ä: https://www.joutsa.fi/files/1313/9445/0097/hyvksytty_rakennusjarjestys191211.pdf

  Näissä on ollut kirjavaa käytäntöä mutta nyt monissa kunnissa on lähdetty uusimaan ja yhtenäistämään käytäntöä. Tosin täällä Keski-Suomessa en oikein sitä näe järkevänä, kun yhtenäistäminen käytännössä tarkoittaa sitä, että otetaan Jyväskylän rakennusjärjestys ja vaihdetaan siihen vaan kunnan nimi. Jyväskylän rakennusjärjestys kun on aikanaan tehty pelkkää kaupunkialuetta silmällä pitäen ja eihän täällä meillä muualla mitään kaupunkia ole.
  Tästä keväällä väännettiin kättä Laukaassakin ja siinä vaiheessa ainakin se johti silloisen esityksen perumiseen ja vähän muuhunkin keskusteluun.
   
  Camino'79 tykkää tästä.
 8. oceanic7

  oceanic7 Double Gearhead

  Mulla on seinässä kipsi-osb-höyrysulku-200mm villa-tuulensuojakipsi. Katotaan mätäneekö. Ainakin se on talvella lämmin ja kesällä kylmä.
   
 9. Camino'79

  Camino'79 Gearhead


  No tuohan kuulostaa varsin vastaavalta kuin itselle tulossa tosin villaa "vain" 150mm :rolleyes:
   
 10. oceanic7

  oceanic7 Double Gearhead

  Joo mulla on räystäätkin samoin kun sulla ja vesi/viemäri jäi pois samoista syistä. Laatta on erilainen, mulla se tehtiin styroxilla ja finnfoamilla vuorattuun ammeeseen sokkelin sisäpuolelle.
  Piti olla 150m runko mut oli virhe papereissa niin tuli 50mm lisää.
  Tuuletus on 4x160mm joista yhdessä poistoilmapuhallin akuuttiin tuuletukseen.
   
  Camino'79 tykkää tästä.
 11. valpas

  valpas Gearhead

  Jos muovihöyrysulkua käyttää, niin voiskos sen laittaa sen kipsin, ja osblevyn väliin?
   
 12. oceanic7

  oceanic7 Double Gearhead

  Villan ja sisäpinnoituksen väliin se oli piirretty joten siihen laitettiin. Katossa ei ole osb:tä lainkaan.
   
 13. Camino'79

  Camino'79 Gearhead


  Näin se mullakin tulee kuvan mukaan, ja tosiaan mulla tulee kanssa jatto ilman osb:tä pelkällä tuplakyprokilla koska sinne ei oo tarkotus ruuvata mitään kiinni niin riittää halvin mahdollinen levytys :)
   
 14. Rusty

  Rusty Double Gearhead

  Niin, ennen riitti taloissakin 100 milliä ja tarkeennuttiin. :)
   
  Camino'79 tykkää tästä.
 15. oceanic7

  oceanic7 Double Gearhead

  En muuten laittanut kattoon tuplalevytystä. Vielä halvempi.... Lautakoolauksella irti höyrynsulusta ja kipsi siihen.
   
  Powerstroke tykkää tästä.
 16. valpas

  valpas Gearhead

  Tuli tuossa mieleeni, että se höyrysulku levyjen välissä olis varmaan hyvä? Jos tulee joskus ylipaine, niin höyrysulut ei pullistus villoihin?
  Reikiä tehdessä höyrysulun saa kitattua tiiviiksi, kun se ei pakene edellä.

  Katossa moni laittaa höyrysulun kattotuoleihin kiinni, ja sitten lauta päälle. Jos kipsilevyn laittaa ylipitkillä ruuveilla kiinni, kärjet menee laudasta läpi, ja höyrysulkumuovi on reikiä täynnä?
  Kattoon laitoin höyrysulun kipsilevyn, ja laudan väliin. Paras olis voinu olla höyrysulku tupla kipsilevyjen välissä?
   
 17. valpas

  valpas Gearhead

  Lämmityskuluissa sen näkee, kuinka paljon olis kannattanu villaa laittaa. Monta vuottahan siinä menee, ennenkuin ne viimeiset sentit alkaa kannattamaan. Riippuu lämmitysenergian hinnasta.
   
 18. valpas

  valpas Gearhead

  Jäikö ruuvien kärjet laudan sisään, vai osuvatko höyrysulkuun? Mites kipsilevyjen jatkosaumat?
  Tuleeko tulityötilaksi, vai vain varastoksi?
  Minun tulityötilaan piti laittaa kattoon tupla kipsit.
   
 19. Camino'79

  Camino'79 Gearhead

  Juu tuplakipsi tulee mulle ainakin siks että voin sit joskus hakea jälestäpäin muutoksen joko tuotanto- tai harrastetilaksi jossa on mahdollista tehdä myös tulitöitä :)
   
 20. oceanic7

  oceanic7 Double Gearhead

  Mun on vain talousrakennus. 32mm nauharuuvi oli käytössä et ehkä jäi laudan sisään.
   

Kerro tästä muillekin!