Telvisio autoon

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja nanij2, 17.4.2020.

 1. nanij2

  nanij2 1st gear

  Heips.
  Mulla on tossa tommonen astro projekti mihin pitäis saada tv ja pleikkari asennettua. Onko kellään tietoa mitä kaikkee tarvii tehdä ette ne saa pelittään? Tarviiko esim toista laturia ja akkua yms? Joku muunnin?
  Kiitos etukäteen arvokkaista vastauksista
   
  12345678910 tykkää tästä.
 2. Catiska

  Catiska Gearhead

  Pleikkarista ja telkkarista katsot paljonko niissä on ilmoitettu ottoteho. Jos se on vaikkapa 500w yhteensä, ottaisin hyvälaatuisen 1kW invertterin.

  Lisäakun tarvitset tai useamman, riippuu kuinka pitkään aiot pelata ja tietenkin tuon pleikan ja telkkarin virrankulutuksesta. Oma laturi olisi varmaan hyvä laittaa, tosin jakodiodiratkaisuillakin pärjännee etenkin kesäkäytössä. Mutta, eipä haittaa jos kotona ollessa lataat peliakkuja verkkovirtakäyttöisellä akkulaturilla, ainakin jos ajomatkat on lyhyet.
   
  nanij2, 12345678910 ja isalmela tykkäävät tästä.
 3. teippi-mikko

  teippi-mikko Gearhead

  500w/230v=2.2a joten tunnin töllöttely vie 22ah.

  Jos sähköä tehään invertterillä niin hyötysuhteeksi kannattaa laittaa noin 0.8 eli akusta virtaa kuluu n28ah. Lyijyakkua ei kuitenkaan voi kuluttaa tyhjäksi vaan on jätettävä minimissään 50% kapasiteettia varastoon eli suositeltava akun koko olisi noin 60ah.

  hupiakku on hyvä erottaa starttiakusta automaattisella erotusreleellä joita saa edukkaasti biltemasta.

  Sit sulakkeet latausjohdon molempiin päihin. johdon koko on hyvä mitoittaa kulutuksen mukaan.
  500w x 0.8= 625w/12v =
  52 amppeeria joka jaetaan peukkusäännön mukaan kolmella josta saadaan sopiva johdon halkaisija, jos pituus jää max 5m jos pitempi niin halkaisija tuplattava. 52/3 = 17mm2 eli 16/20mm2 piuha olis sopiva tähän projektiin.
   
  Dataviilaaja, nanij2, 12345678910 ja 2 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
 4. Slant Sickness

  Slant Sickness Double Gearhead

  Mitään en PS sähkönkulutuksesta tiedä muuta kuin mitä äsken googlasin. 170W näytti arpovan siellä ja kun sinne autoon tuskin tulee kovin suuri telkkari, niin sille varmaan riittää muutama kymmenen wattia. Erillistetty akku peli-invertterille kuulostaa hyvältä. Lähtee aina ja invertteri varmaan suojaa sen toisen akun pilaantumasta eli lopettaa toimintansa ajoissa. Pitäiskö pelaajaa varoittaa sähkökatkosta? Menee se ennätys hukkaan jos ei tulos ehdi talteen?
   
  nanij2 tykkää tästä.
 5. juko7

  juko7 Double Gearhead

  ^^ miksi tarvitaan sulake johdon molempiin päihin? Itsellä on tarvetta irrotetun perävaunun parkkivaloille, tämä akkuperiaate kai sopisi siihenkin.
   
 6. -tl-

  -tl- Gearhead

  nanij2, 12345678910 ja mukko tykkäävät tästä.
 7. Slant Sickness

  Slant Sickness Double Gearhead

  Ajatus on hyvä. Johdon molemmissa päissä on virtalähde ja jos johtoon tulee "maasulku", oikosulku runkoon, sulakesuojaus toimii varmasti. Tietty jos akut ovat vieri vieressä, johto lyhyt ja sen saa reititettyä niin, ettei tämmöistä voi tapahtua...
   
  nanij2 ja juko7 tykkäävät tästä.
 8. mukko

  mukko 2nd gear

  No samallalailla sen virta kulkee kumpaakin suuntaan hupiakku-tapauksessa, siis jos kaapeli menee poikki vaikka ajoakun päästä sulakkeen jälkeen, antaa se melkosen hitsausefektin.

  Biltemasta on saanut pätevän hintaista erotusrelettä, vaataava kuin Motonetin paitsi hinnaltaan. Mahtaa joku 16;nen kaapeli mennä jos oikein muistan. Mitään 50:stä kaapelin on turha olla JOS käytössä erotusrele, kun hupiakkua ei starttauksessa käytetä.

  Ja kuten joku mainitsi niin hyviä, tai tuohon tarkoitukseen riittäviä, telkkareita saa nykyään 12V. Ja pelkälle pleikkarille riittää sit suht pieni invertteri. Kannattaa vaan muistaa että jos ostat ei-siniaalto -invertterin (lue nuo hinnat alkaen vehkeet) kerro tarvittava wattimäärä ainakin kolmella, eli 200W tarpeeseen vähintään 600W kampe. Siniaaltoinvertterit sit antaa yleensä sen todellisemmin pihalle, hintakin kyl kertoo laadusta.

  Vanhemmat pleikkarit toimi +12V ja niille kun hommasi 12/12 tasaajan ja näytti kolvia, niin ne sai toimiin suoraan autossa.
   
  nanij2 ja juko7 tykkäävät tästä.
 9. nanij2

  nanij2 1st gear

  Kiitoksia hyvistä vastauksista :)
  Tommosen gigantin 12v telkun voiski hommata, mutta ensin ajattelin normi tv kun semmonen löytyy ylimääräisenä 32". Pleikkari 3 oli ajatuksena laittaa. Mitäs tuo jakodiodiratkaisu meinaa?
   
 10. teippi-mikko

  teippi-mikko Gearhead

  Varmaan tarkoitettiin sitä että starttiakku ja hupiakku ovat erillään. Tällä estetään se että vahingossa myös starttiakku käytetään tyhjäksi. Jakodiodilla ja erotusreleellä on sama tehtävä mutta toimintaperiaate on eri
   
  juko7 tykkää tästä.
 11. Slant Sickness

  Slant Sickness Double Gearhead

  Erotusrele on "älykkäämpi". Se tekee kytkennän automaattisesti jännitteen mukaan. Auton käydessä rele yhdistää akut toisiinsa ja kumpikin latautuu (täyteen). Kun auto on hetken sammuksissa ja jännite hieman sen vuoksi alenee, rele erottaa akut toisistaan. Näin käynnistysakku säilyy täynnä vaikka peli jatkuu pidempään. Diodin kanssa apuakkua ladatessa se apuakku ei diodin jännitehäviöiden takia tule aivan täyteen latinkiin koskaan.

  https://www.biltema.fi/BiltemaDocuments/Manuals/25-219_man.pdf

  Helppo kytkeä. Sulakkeet johdotuksen mukaan kuten edellä oli jo.
   
 12. Turbiini

  Turbiini Gearhead

  KYllä sen diodin kanssa juurikin apuakku tulee täyteen käynistys akku jää vajaaksi.
   

Kerro tästä muillekin!