tig hitseistä

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja fe427, 26.1.2006.

  1. fe427

    fe427 Gearhead

    Eli onko esim kemppi lhf 500 tai kemppi tu10 tai tu20 itsenäinen tig hitsi vai onko ne lisälaitteita johonkin isompaan koneeseen. ja jos hitsaa mustaa ton tigin kanssa ni pitääkö olla puhdasta argonia vai käykö mison kaasu.
     
  2. timppa

    timppa Gearhead

    Mison on vain Agan suojakaasujen tuotemerkki... Puhdasta Argonia käytetään. Joskus käytetty myös 98% + 2%co2. Mag:in 82%argon+18%co2 ei käy Tigiin.
     
  3. timppa

    timppa Gearhead

    Onko nuo jossain käytettynä myynnissä? Ainakaan Kempin sivulta en noita löytänyt.
     
  4. Mopar

    Mopar Gearhead

  5. GM-Cruiser

    GM-Cruiser 1st gear

    Olen vissiin tosi tumpelo, mutta TIGittäminen Minarcilla ja kontakti tigillä ei kyllä oikein luonnistu.
    Olen joskus vuosia sitten hitsannut tigillä (MasterTig) suhteellisen paljon ja niiltä ajoilta Vetten alla on edelleenkin 316 kamasta tehdyt putket.

    Slartin X-putken hitsaaminen kontakti tigillä ei oikein mene "putkeen"...

    Miten ulkopuoliset pienat pitäisi hitsata, jotta sauma olisi riittävän luja ? Sulatanko lisäainelankaa ylhäältä alaspäin sauman päälle, vai??
     
  6. GM-Cruiser

    GM-Cruiser 1st gear

    Menee tosiaan ohi alkuperäisen aiheen ja edellinen viestikin tuli kirjoitettua useamman tunnin pakertamisen jälkeen vähän epäselvästi.

    Varsinainen hitsaustapahtuma onnistuu kyllä, mutta valokaaren sytyttäminen tuottaa tuskaa. Elektrodi ottaa aina siipeensä ja valokaari on sen jälkeen kaukana optimaalisesta. Varsinainen hitsaustapahtumakin on ohuella matskulla hankala, kun ei voi napilla jarrutella virtaa .... taitokysymys?

    X-putkea hitsatessa ongelmaksi tulee kahden pyöreän putken välisen liitoksen teko siellä kulman syvimmässä kohdassa, elips pienassa, vai miten noi termit nyt meneekään .... siellä ei pelkkä perusmateriaalin sulatus riitä ja lisäainelangan kanssa sauma tuntuu tulevan perusmatskun ulkopuolelle.
     
  7. timppa

    timppa Gearhead

    Jatketaan nyt Offtopickia... (tästähän saisi kohta oman aiheen)
    Se sauma voi kiertää ulompana kunhan tulee yhtenäinen sauma liitoksen ympäri. (siis kasvatat ne putket yhteen siitä mistä ylettyy) tai jos haluat ettei jää "onkaloa" ja sauma kulkee leikkausjälkeä pitkin sielä liitoksen "kärjessä" niin minarcista puikkokone käyttöön ohutta RST-puikkoa kehiin...

    Ja ei voi säätää napista virtaa siis ei ole "pulssitoimintoa" (napauttaa liipaisinta ja tehot laskee) vaiko että ei saa lopetuskäyrää säädettyä (heität liipasimesta ja valokaari "hiipuu").
     
  8. fe427

    fe427 Gearhead

    okei, onko arviota pitä maksaa vuokrata argon pullo ja sen täyttö, entä saako mitään aikaiseksi kemppi ekatig 160 hf koneella, missä on vipusäätä, miten tarkkaa saa sädettyä. lähinnä ajattelin hitsata mustaa, ehkä joskus rst.
     
  9. timppa

    timppa Gearhead

    Kaksikymppinen 18% argonmix pullo omaksi ostettuna 300€ täynnä. (syksy 2005 hinta) Täyttö taisi olla 65€. Puhtaaseen argoniin ei ollut suurtakaan hintaeroa. Woikoski on ainoa firma mikä myy pulloja omaksi...

    Pullovuokria, kun kyselin niin tuo oma pullo tulee vähän reilussa vuodessa halvemmaksi kuin vuokrapullo. Ainakin itsellä. Kun tarvitsee olla koko ajan pullo tontilla, sillä ikinä ei tiedä mitä tarvii millonkin fiksata...

    Ja mitä isompi pullo, sitä halvemmaksi se tulee täyttää. (€/kaasulitra)
     
  10. timppa

    timppa Gearhead

    Woikoski Oy lupaa täyttöajaksi 1-14 vrk riippuen kaasulajista...

    No jos hitsaa silloin tällöin pieniä määriä ja pullo kestää kauan niin silloin oma pullo.
    Mutta jos hitsaa kerralla paljon, että pullo menee lyhyessä ajassa tyhjäksi ja tarvitsee aina nopeasti täyden pullon. Kannattaa vuokrapullo (jos tietää että vuoteen ei tarvitse hitsata niin ei ota pulloa tontille).

    Mutta kuten Joni sanoi nämä on ikuisia :argue: (niinkuin Kemppi vai Vika-tronic ja puikko vai kaasu... :poff: )

    Jokainen laskekoon itse tykönään, niin voi myhäillä tyytyväisenä kun muut törsää 8)
     
  11. Tuumer

    Tuumer Gearhead

    Menee vähän ohi alkuperäisen aiheen, mutta onko tosiaan näin ettei esim. Messer myy pulloja omaksi?
    Oma pullo tulee, se on jo päätetty, mutta koko on vielä mietinnässä. Woikoskelta 40 litranen jollain mix-kaasulla oli luokkaa 450-500€ täytenä. Näin ollen vähän hitsaavan kannattaa varmaan ostaa suoraan tuo isompi, vaikka se onkin hankalampi käsitellä?
     
  12. Kine

    Kine 3rd gear

    Kyllä messeriltä saa myös pullon omaksi. Tosin se aina vaihdetaan samanlaiseen kun haluaa lisää kaasua, eli ei tarvitse itse huolehtia katsastuksesta. Näin minä sen käsitin.

    Itselläni on Ferromix C 25 -pullo, se on kylläkin vähän pieni, vain 7 litraa, mutta 300 bar. Eli saman verran kuin 10 litraa 200 barin pullossa. On se kyllä köykäinen liikutella (komposiitti), mutta paljon hitsaavalle vähän pieni. Itselläni menee ehkä pullollinen vuodessa. Täyttö, eli pullon vaihto ~40e. Muistaakseni seoskaasua ei saanut omaksi pulloksi muuta kuin tuota pientä kokoa, tämä oli vuonna 2003, joten tilanne on voinut muuttua. Kannattaa kysyä jakelijalta mikä on tilanne.

    Pullo taisi kustantaa ~300e, joten ehkä tuo woikosken puteli on järkevämpi, ainakin jos paljon turailee. Tuolla 40l pöntöllä pärjää kyllä vuosia kun pitää hanan kiinni.
     
  13. fe427

    fe427 Gearhead

    Kyllähän sillä ihan hyvin perusjutut hitsailee.Pulssia ei ole ainakaan perusversiossa,en muista että onko optiona saanut.Ehkä vähän karkeet noi virtasäädöt,mutta kyllä niillä pärjäilee.[/quote]


    en ole pahemmin perehtynyt tigeihin, mutta mitä toi pulssitoiminto tekee, pitää lämpö alueen kapeampan koska se pulseilee?
     
  14. walderama

    walderama Gearhead

    Mistäs sellaisia pieniä polttimia löytyy,aika monesta paikasta on tarjottu juuri tuota 9 kokoa pienimpinä.Onko Jonilla tietoa ?
     
  15. Kine

    Kine 3rd gear

    Perkele, niinhän tuolla muuten lukeekin, että kevlar-vahvisteinen, ei kokonaan komposiittia. En kyllä yhtään epäile, etteikö nykyään voitais valmistaa kuidusta kestäviä pönttöjä. Onko se sitten järkevää miltään kantilta, se onkin eri juttu. Kevyt pullo se joka tapauksessa on.

    Ja tosiaan tarkoitin että pitää pullon hanan kiinni kun ei käytä pitempään aikaan. Minusta ainakin tuntuu, että sitä pikkuhiljaa karkaa pihalle jostain sieltä venttiilin tienoilta. Kai kaikki nyt ymmärsi? ;)
     
  16. Olli_

    Olli_ 1st gear

    Nyt tulisi vähän kysymyksiä mig -ja tig-hitseistä.

    Tarkoitus olisi hitsailla lähinnä autoa ja tehdä muita ohutpeltitöitä. Mitään kovin järeetä ei siis ole tiedossa.

    Aluksi ajattelin ilman muuta hankkia migin, mutta nyt laittaisiin koulussa ja vapaa-ajallakin hieman tutustuttuani aloin miettiä myös tigiä.

    Migillä hitsaamisen jokainen osaa, eikä siitä ole kysymyksiä mutta tigillä en ole koskaan hitsannut. Olen ymmärtänyt että tigillä voi hitsata kaikkia ylipäänsä hitsattavissa olevia materiaaleja ja pitäisi sen kaasua helpompi olla käyttää.

    Eli miten tigi soveltuu käyttööni ja minkä verran tuo pullon vuokraus ja täyttö nyt maksoikaan?
     
  17. Hervast

    Hervast 1st gear

    Tig on hyvä sillloin kun liitetään yhteen (lähinnä perusainetta sulattamalla) puhtaita ja mahdollisimman jaloja metalleja. Tig hitsaus ei salli epäpuhtauksia hitsattavissa pinnoissa vaan ruosteisten ja likaisten rautojen hitsaamiseen kuten autopeltitöissä on Mag/Mig parempi.
     
  18. Olli_

    Olli_ 1st gear

    Kyllähän tuo jonkun verran selvensi, mutta kun autojen peltejä hitsataan, niin miksi hitossa kukaan hitsaisi likaista tai ruosteista pintaa?
     
  19. GM-Cruiser

    GM-Cruiser 1st gear

    Ihan vaan kuriositeettina ....
    Migillä (tai oikeammin magilla) hitsausta ei todellakaan kaikki osaa ! En minäkään, vaikka on tullut lankaa poltettua ainakin 100, ellei parkin sataa kiloa.
    Voin edelleenkin oman autotallin valovirtavehkeellä saada nätin sauman, joka ei oikeasti pidä mitään. Aikanaan työpaikan hitsausvermeillä virrat oli sitä luokkaa, että terästä valettiin kolvin kärjestä ..... ei tarvinnut arvailla menikö sauma läpi.

    Sitten TIGittelystä ... Tigillä saa päällepäin kauniita saumoja, mutta kun niitä on rälläkällä availlut niin hoh-hoijaa .... eipäs olekaan palanut läpi.
    Puhtaus on tosiaan A&O ja autopellit on hyvin kaukana puhtaasta. Että miksi hitossa joku hitsaisi ruosteettomia autoja ?
     
  20. Olli_

    Olli_ 1st gear

    Itse olen ajatellut ensin poistaa ruosteet ja sitten hitsata uutta peltiä vanhan ja puhdistetun jatkoksi/päälle :)

    Rahatilanne on sen verran huono, ettei kahteen laitteeseen ole varaa, niin olisiko tuo mig sittenkin parempi?
     

Kerro tästä muillekin!