Tomaatti ja peräkärry, jarruton

Ketju osiossa 'Vaihteisto ja voimansiirto', aloittaja Rotten, 25.12.2017.

 1. Karpov

  Karpov Gearhead

  Muiden ja oman turvallisuutesi vuoksi :D
   
  Nikuzai tykkää tästä.
 2. 3964

  3964 2nd gear

  535 penari -96 öljynvatkainlaatikolla omamassa 1630kg jarrullista 2000kg .
  En kyllä kovin kauas lähtis vetämään.
   
 3. f34

  f34 Gearhead

  Mikset?
   
 4. Rusty

  Rusty Gearhead

  2004 C-TomaattiMersussa näyttää olevan 1500 jarrullista. Omapaino 1555.
   
 5. Rotten

  Rotten Gearhead

  Mut mitä ne jarruttomat massat??
  Se kiinnostaa, miks ne on niin pienet! Versus manuaalin, versus jarrullisiin!
   
 6. lpr

  lpr 2nd gear

  Nuo jarruttomat kärrit on semmosia pommeja liikenteessä, että hyväkin vähän suitsia niiden käyttöä. Saisvat ottaa meilläkin Ruotsin ja Norjan määräykset käyttöön ja kaikille jarruttomille kikottimille siellä perässä max. 40 km/h nopeusrajoitus. Jarrullisen nopeuden kyllä vois nostaa vaikka sataan.

  Täysin hullua yrittää vetää talvella sileillä kesärenkailla 825 kg massaa norminopeuksia tuolla tien päällä. Sit kun noita jarruttomia ei tarvii katsastaa, on suurimmasta osasta niistä vielä niitten sileitten 30 vuotta vanhojen renkaitteen kudokset poikki, pyöränlaakerit kappaleina, runko ratkennu muutamasta kohtaa ja hyvällä tuurilla saattaa toinen vilkku joskus toimia.
   
  Karpov ja rane58 tykkäävät tästä.
 7. moottorinlohko

  moottorinlohko Gearhead

  ja vaikka 3500 jarruilla saisi vetää niin kannattaa katsoa koukun valmistajan vetomäärät.poliisi katselee näitäkin.
   
  rane58 ja Rotten tykkäävät tästä.
 8. oceanic7

  oceanic7 Gearhead

  Ymmärtääkseni nää vetopainot määräytyy valmistajalta lähtien auton runkorakenteen, massan ja voimansiirron komponenttien mukaan. Joku kevyt rungoton auto jonka peltipokkauksiin kiinnitetään se koukku ja sitten tavallinen automaatti keulille jonkun pienen moottorin kanssa niin ei kai kukaan valmistaja semmoselle kovia painoja anna ihan takuusyidenkin vuoksi.
  Meillä töissä vedetään mobiileja esiintymislavoja joiden painot huitelee jarrullisen maksimeja eli 3300-3450, niin yritettiin aluksi vetää land cruiserilla ja sprinterilläkin mutta ensimmäisten auton massa vs. perävaunun massa+tuuli-tapahtumien jälkeen vetoautoissa siirryttiin isompaan luokkaan ja vedetään mersun atecolla. Mm. vanhoissa hj61-land cruisereissa ilman ABS:ää on vetopainot tapissa mutta kyllä suosittelen miettimään semmosenkin kanssa kaksi kertaa ennenkuin lähtee maksimeja hinaamaan...kyllä se vetää mutta se pysähtyminen ja ne alamäet...
   
  rane58 tykkää tästä.
 9. Pertti K

  Pertti K Gearhead

  Miten tuohon vaikuttaa se onko jarruja vai ei? Jos jarrullista saa vetää parin tonnin huitteilla ja jarrutonta 400-500 kg.
   
  Rotten tykkää tästä.
 10. oceanic7

  oceanic7 Gearhead

  Niin vaikuttaa mihin? Pysähtymiseen nyt ainakin? Vai mitä tarkoitit?
   
 11. Pertti K

  Pertti K Gearhead

  Lähinnä meinasin että pieni moottori ja kevyet peltipokkaukset. Että jos ne kestää jarrullista kiskoa tonnikaupalla, niin miksi ei jarrutonta. Ja useinhan kumminkin nuo ihmettelyn aiheena olevat pienet jarruttomat painot on ihan reilun kokoisissa americaanoissa. Esim. https://www.nettiauto.com/chevrolet/blazer/9328012
   
  Rotten tykkää tästä.
 12. oceanic7

  oceanic7 Gearhead

  Aivan, ymmärrän. No, minusta suomessa jarruttoman ja jarrullisen suhde on muutenkin erikoinen, verrattuna vaikka maksimit eli 750/3500. Tuohon täytyy olla jokin jarrutehon jakautumislaskukaava ja sitenniin ei rakenteisiin tule niin kovaa rasitetta??
   
 13. mcmies

  mcmies 3rd gear

  Jarruihin onkin laskentakaava. Kun auton jarrut hyväksytään, jarruttoman peräkärrin massa otetaan laskennallisesti mukaan ilman kärryä mitattuun hidastuvuuteen. Tämä voi olla yksi syy, miksi joissakin kinnereissä jarruttomalle sallittu massa on pienempi kuin 750 kg. Mutta tuskin selittää isompien jenkkilotjien hämmentävän pieniä jarruttomalle sallittuja massoja.

  Rakenteisiin tuleva rasitus on toinen juttu. Jos kärryssä on jarrut, ei jarrutustapahtumassa kohdistu yhtä paljon rasitusta autoon, kun kärryn jarru hoitaa oman osuutensa. Mutta vetosuuntaista ja pystysuuntaista rasitusta jarrullisuus ei tietenkään mihinkään muuta.

  Kytkentämassat perustuvat aina ensisijaisesti autojen valmistajien ilmoituksiin - joiden ainakin luulisi perustuvan jonkinlaiseen suunnitteluun ja laskentaan. Mitä valmistaja ilmoittaa, sitä ei kukaan muu saa muuttaa paitsi valmistaja itse. Siitäkin huolimatta, että jenkkiautoissa jarruttomat kytkentämassat tuppaavat olemaan kummallisen pieniä. No, jarrullisilla fifth wheeleillä sielä kaikki vetää, joten tuskin Joe of Americaa edes kiinnostaa, mikä se jarruttoman kytkentämassa on.

  Muuten, auton omamassalla ei taida missään kytkentämassoja koskevissa laskelmissa olla mitään virkaa, kokonaismassalla sen sijaan on.
   
 14. päivystäjä

  päivystäjä 2nd gear

  http://www.ajovalo.net/Vaunupainot.htm

  Aika vähän autoja joilla saa 750kg vetää.
  En trafin sivuille lähde vastausta etsimään mutta onko nämä nykyiset 750kg jarruttomat kärryt aina sen 750kg painoisia kuten jarrulliset kärryt vai katsotaanko kärryn painoksi todellinen paino eli kärryn paino ja kuorma esim.200 litran öljytynnyri ?
   
  Muokattu: 27.12.2017
 15. jorkat

  jorkat Gearhead

  jarruttomien kokonaismassa 750, omamassa esim. 350-400
   
  päivystäjä tykkää tästä.
 16. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead


  Toi voi olla niinkin typerästi kuten siinä passat tapahtumassa, että kortin mukaan katellaan, meneekö puntarille vai laskennalle


  Kaikkihan muistaa sen tyhjän 400kg trailerin ja passatin 550kg jarrutonta

  Eli se traileri kotona muulin päälle ja tielle jarruttomana, homma bueno, nykku ei ollu korttia papruista kattelemaan ja sakkoa rankimman mukaan  Sehän tais muuttua jossain vaiheessa, että josson kortti saa kiskoa todellisen puntari painon mukaan, eli 3500kg traileria kuormattuna 1200kg;loon opelin perään ja on laillinen.

  Olisi myös ilman korttia yhdistelmämassan mukaan, muttaku menee paprujen mukaan joissa lukee 3500kg traileria ja auton kokonais massa, niin menee yhdistelmän laskennallinen massa kortin yli jolloin sakkoa tulee
   
 17. jorkat

  jorkat Gearhead

  en tajunnu
   
 18. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead

  Kortti määrittää onko laillinen yhdistelmä laillinen vai laiton
   
 19. urho3

  urho3 Gearhead

  Kortti on hyvä olla kun lähtee autolla liikenteeseen totta.
   
  rane58 ja jorkat tykkäävät tästä.
 20. päivystäjä

  päivystäjä 2nd gear

  Tässäpä tämä passat esimerkki.
  https://m.iltalehti.fi/autot/2015030119282086_au.shtml
   

Kerro tästä muillekin!