Totuus moottorien virittämisestä

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja C5_Z06, 8.1.2020.

 1. Voi ei..Just kun mä rakastuin Dianaan, niin se onkin:

  [​IMG]
  Bottienkin on muistettava ylhäällä olevat säännöt, muuten OD:n moderaattoribotti on hyvin hyvin vihainen.
   
  f34 tykkää tästä.
 2. C5_Z06

  C5_Z06 Gearhead

  40.5 "Machtavan Mustangin jatkoraportti"

  Vatasta vaan ei näkynyt joten uusilla tulpilla Musse liinattiin AJTechin dynoon ja eikun menoksi. Sanoin Antille että testailee osakaasulla ensiksi alkaako röpöttämään ja jos ei niin sit otetaan täyskaasuveto ja tietenkin E85:lla.

  Ei röpöttänyt. Kauniisti lauloi. Suorastaan Foordkauniisti. Paitsi että dynon jarru pohjasi kahteen kertaan ja dynomittaus meni pipariksi.

  No joo. Aiemmin Viperin 1400 nyyttonia oli vielä ollut jarrulle ookoo, mutta Mussen neliventtiiliveekasi näytti närhen pallit. Vai näyttikö sittenkään...öööh...jotain ei ilmeisesti ollut ihan kohdallaan dynon softassa.

  Ekassa vedossa huolestutti ihan punaviivan lähellä ollut laiha seos. No, yleensä kun moottori hakkaa rajoitinta vasten, seos on mitä sattuu. Päätin, että tutkin asiaa jälkeenpäin ja toisaalta kun moottorin säädöt ovat salatut, en pääsisi asiaa kuitenkaan korjaamaan, ainakaan kovin helposti.

  Tokassa vedossa moottori alkoi taas röpöttämään ja sanoin dynottajalla, että nyt tähän autoon hommataan kunnolliset, ahtokäyttöön tarkoitetut Brisk Racingin tulpat. Ne ovat nyt tulossa jossain Atlantilla ja tänään oli hyvä tilaisuus tutkiskella ekan täyskaasuvedon lokeja, ja mitäs sieltä löytyikään. No kaikkea mielenkiintoista...

  Kuvassa alla näkyy että moottorissa on kierroksia 4597 rpm ja MAFfin eli ilmamassamittarin näyttämä lukema on 655,5 grammaa sekunnissa. Varsin kunnioitettava lukema. Hieman alempana näkyy, että pyydetty seos on 0,790 lambda ja toteutunut (0,79 / 0,81) hyvin lähellä. Vallan mainiota!

  [​IMG]

  Seuraavassa kuvassa alla kierroksia on jo 6061 rpm mutta MAF näyttää edelleen samaa arvoa eli 655,4 grammaa sekunnissa! Ei saakeli. Näinhän asia ei saa olla ja samalla näkyy, että seos alkaa laihenemaan pyydetystä lambda 0.790:stä jonnekin 0.85...0.86 tasolle:

  [​IMG]

  Kuvassa yllä näkyy myös miten moottori on edelleen lambdaohjauksessa (CL - Normal) ja bensatrimmit alkavat nousemaan rajusti (16,8 %...15.7 %) kompensoidakseen MAFin pohjaamista.

  Tässä viimeisessä kuvassa kierrokset ovat edelleen kasvaneet, bensatrimmit kasvavat tappiinsa (lähelle 30%) ja silti seos on liian laiha. Lopulta ennen kierrosrajoitinta seos menee tolkuttoman laihalle. Ja MAF on edelleen se 655,4 grammaa sekunnissa.

  [​IMG]

  Ihan vedon lopussa yli 6500 kiekan jälkeen pinkki seosviiva menee todella laihalle (kuvassa oikealla). Toki rajoitin puuttuu peliin melkein heti sen jälkeen, mutta ainakaan jollain seisovalla maililla en kierrättäisi yli 6300 rpm.

  Mitä sinä tekisit?

  Aatteleppa sitä.

  ***

  To be continued...
   
 3. Volvo_5.7

  Volvo_5.7 Gearhead

  Onks toi maffi jotenkin tapissa? tai softa ei ymmärrä isompia lukemia?
   
 4. 67_Camaro

  67_Camaro 2nd gear

  65535. Aatteleppa sitä.
   
  Dataviilaaja ja vwg4 tykkäävät tästä.
 5. Jouni_K

  Jouni_K Gearhead

  Luvusta päätellen MAF-anturi (analoginen?) ei mennyt tappiin, vaan ADC-muunnin jolla sen arvo muutettiin digitaaliseksi. Niinkö? Kertokaa jo oikea vastaus. Alkää pitäkö jännityksessä.
   
 6. C5_Z06

  C5_Z06 Gearhead

  No minäpä selitän.

  Kaikki lähtee niinkin kaukaa kuin 1950-1960 -luvulta. Jenkkilässä ympäristö saattoi olla niin saastunutta, että eräskin joki syttyi aina silloin tällöin tuleen. Ja lyijybensan polttamisen vuoksi Yhdysvaltain suurkaupungeissa oli valtava smog-ongelma...

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Kukapa tuollaiseen ympäristöön oikeasti kaipaa. Siispä jenkkilässä perustettiin EPA eli suomeksi Ympäristön SuojelemisVirasto. Ja siitä syystä meillä on niin katalysaattorit kuin vaikkapa EGR:t ja DPF:t. Sekä niinkin olennainen asia kuin OBD.

  OBD eli On-Board-Diagnostics on se jokapojan apu, joka ainakin joskus antaa osviittaa siitä, mikä vehkeessä piiputtaa. Ja jotta homma olisi helpompaa, idea oli vähän samanlainen kuin GSM-kännykkäverkoissa aikanaan, eli tehtiin standardi jota kaikkien piti noudattaa, jolloin autopuolella korjaamoillekin riitti vain yhdenlainen testeri. Ei tarvittu joka jumalan merkkikohtaista laitetta. Näin siis periaatteessa.

  Testereillä pääsee siis lukemaan standardin (=SAE) mukaisia parametreja (PID), sekä tapauksesta riippuen myös valmistajakohtaisia parametreja. Esimerkiksi kaasuläpän asennolle on määritelty standardiparametri jonka skaala on käsittääkseni 0....5 volttia. No vaikkapa nyt C6 Corveten tapauksessa kun kaasuläppä on täysin auki, ei se anna ulos kuin jotain 4.5 volttia, jolloin SAE standardiparametri kertoo läpän olevan auki muistaakseni 82%. Tämä siis vaikka läppä on kokonaan auki. Toisaalta kun valitsee GM:n oman parametrin (PID), on aukioloprosentti täydet 100.

  Mussen tapauksessa on kyse samasta asiasta. Koska Mussen säätötiedosto on salattu, ei tarjolla ole kuin SAE-standardin mukaiset parametrit (PIDit) ja toisaalta kun nuo parametrit aikanaan standardoitiin, ei kukaan kuvitellut, että ilmamassan arvot voisivat olla noin järkyttävän korkeita (yli 1000 hv katuauto) ja siksi arvo pohjaa jo noin aikaisin.

  Aatteleppa sitä...
   
  teippi-mikko, Stang_81 ja isalmela tykkäävät tästä.
 7. C5_Z06

  C5_Z06 Gearhead

  Hyvä arvaus!
   
 8. kipi79

  kipi79 3rd gear

  Nus-nus, lyijyllä ei juuri ole tekemistä smogin kanssa. Lyijyllä on sen sijaan suora vaikutus mm. yksilöiden mielenterveyteen.

  Autoista peräisin olevat smog päästöt ovat ihan HC, CO ja NOx päästöjä. Eka varsinainen saastelaite oli PCV, eli öljyhöyryjen polttaminen moottorissa, sen sijaan, että ne työnnetään suoraan ulkoilmaan.

  Tuolla noihin NOx päästöihin on suhtauduttu aika lailla vakavemmin jo paljon pidempään, mitä euroopassa.

  Eräs kansanautovalmistaja tässä takavuosina pöräytteli juurikin noita NOx päästöjä enemmän kuin lupasivat. Euroopassa likimain samat moottorit lienee edelleen myynnissä, kun NOx rajat on vähän eri.
   
 9. C5_Z06

  C5_Z06 Gearhead

  Ok, en tuosta ollut varma ja ajattelin että lyijy olisi ollut syynä.

  Hassua sinänsä miten nenä voi herkistyä. Ennenwanhaan en niin kiinnittänyt silloin normi-katittomien autojen pakokaasun hajuihin huomiota. Mutta joskus 2000-luvun alussa Piilaaksossa kun ajoin Viperin perässä niin kuskin sikarinhajun haistoi motarilla varmaan vielä 100 metrin päästä...
   
 10. Fuselage

  Fuselage Gearhead

  Ja bensan lyijy oli erillaista kuin ns normi lyijy. Se imeyty yms paljon helpommin ihmisiin hengityksen kautta.
   
 11. harrastaja

  harrastaja Gearhead

  Pitääkö tämä ymmärtää niin, ettei tuossa tapauksessa se boxi osaa ilmamassaa tulkita tuon "rajan" ylittävällä osuudella, vai että se vaan näkyy sinne porttiin lähtevänä väärin?
  Tosin ihan metsässähän se seos on, eli varmaan ei... > roskiin (SER) tuollainen ohjain.

  PS. on kyllä erittäin mielenkiintoisia tarinoita, toivottavasti löytyy lisää...
   

Kerro tästä muillekin!