Trafin laskut ja postin lakko

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja nuc-64, 7.11.2019.

 1. 1purehell

  1purehell Gearhead

  Sanoinkin siksi, että keski-ikäiset ja sitä nuoremmat, koska tiedän näitä alle 40 vuotiaita (jopa alle 30v), jotka ei halua opetella näitä "nykyajan" systeemejä, ihan vain omaa laiskuuttaan. "En mä osaa käyttää nettipankkitunnuksia", no vittu, opettele. Eihän meillä enää käytetä lennätintäkään. Vanhukset mä ymmärrän, jos ei uskalla ja kykene, mutta jos on vielä työelämässä mukana, niin pitää sen verran taipua, että saa edes omat raha-asiansa hoidettua... Ja jos ei kykene oppimaan ja taipumaan, niin sitten saa siitä ilosta maksaa extraa.
   
  Karpov, Nikuzai ja Jussi289 tykkäävät tästä.
 2. sdfsd

  sdfsd Gearhead

  "Normaaleilla" ihmisillä olen ihan samaa mieltä. Sit on ne epänormaalit mitkä laittaa pulloja kaupassa koriin 8tuntia päivässä kun ei syystä tai toisesta osaa monimutkasempaa. Mitenkään halveksumatta silti heidän työtään. Ne on toki marginaalia mutta ei yks tai kaks ihmistä tässä maassa. Niillekkin tarttis autoverolaput kulkea ja saada asiansa hoidettua.
   
  DX ja heh heh© tykkäävät tästä.
 3. Keme

  Keme Gearhead

  Heillä on auto, jos on tarve maksaa autoverolappu. Heillä on ajokortti, jos heillä on auto. He osaavat lukea ja kirjoittaa, jos heillä on ajokortti. He pystyvät oppimaan välttäävän tietokoneen käytön, jos he osaavat lukea ja kirjoittaa. Välttävä tietokoneenkäyttöosaaminen riittää pankkipalvelujen käyttöön. Ei taaskaan mitään ongelmaa.
   
  miguelo ja Nikuzai tykkäävät tästä.
 4. heh heh©

  heh heh© Gearhead

  Jussi hyvä, en sanonut osaavani mitään paremmin, mutta eiköhän se ole niin että ymmärrän näin vanhempana ihmisenä ikätovereitteni ja vanhempien ihmisten ongelmia paremmin kuin nuoret. Vanhemmat ihmiset ovat tottuneet vuosikymmeniä viemään laskunsa pankin kassaneidille ja se on käynyt helposti näppärän neidin naputellessa laskujen tiedot koneelle. Sitten näille ihmisille sanotaan että sun täytyy hankkia kone ja nettiyhteys ja opettelet sitten kassaneidin ammatin. Ei se aina välttämättä ole laiskuudesta kiinni. Tiedän että on olemassa hyvin aktiivisia vanhuksia jotka esimerkiksi opettelevat jopa uusia kieliä yms. mutta ei se onnistu kaikilta vaikka halua olisikin. Vanhemmiten voi alkaa muisti heikentyä ja myös ymmärryskyky. Pienestä eläkkeestä pitää ostaa pelit ja vehkeet.
  Älkää halveksiko vanhuksia kehottamalla että opettele niinhän kaikki muutkin tekevät. Teistä kaikista tulee vanhoja joskus, minkähänlaiset systeemit silloin joutuu hankkimaan ja opiskelemaan.
  Ugh, olen puhunut.
   
  Muokattu: 15.3.2020
  DX, dart -66 ja saresks tykkäävät tästä.
 5. sdfsd

  sdfsd Gearhead

  Autolla ajaminen ja lukeminen on vähän eri juttu kun numeerisen tiedon käsitteleminen tai atk-logiikan opettelu...
   
  DX ja heh heh© tykkäävät tästä.
 6. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead

  Ei se nykyaikanen pankissa maksaminen vaikeaa ole jos näkee ja osaa sisäistää lukemansa

  Menee prismaan ostaa kannettavan tietokoneen ja ees puolivillanen myyjä osaa neuvoa sen verran et kotona sen koneen saa päälle ja pääsee nettiin

  Jos siinä on ongelmia, menee liikkeeseen jossa saa asennuksen ostettua mukaan, tai todennäköisesti jos on jo pistokkeen seinään laittamisessa ongelmia, on kodin hoitaja menossa mukana

  Mut esim. s-pankissa ei ole mahdotonta maksaa laskuja jos kykenee lukemaan ja ymmärtää lukemansa


  Eli ei se periaatteessa ole kiinni ku halusta oppia

  Anoppi ei osaa maksaa laskuja verkkopankissa, mutta facebookkia osaa selata kännykällä ja tavaraa tilata verkkokaupoista, mutta vaan laskulle.
  Osaa valita toimitustavan ja täyttää ostoskorin, sekä antaa tiedot laskutukselle.
  Mutta verkkopankki on liian monimutkanen ja sitä hän ei opi käyttämään kun se on vaikeeta
   
 7. Karpov

  Karpov Gearhead

  Kirjastoon pääsee jos ei halua ostaa vaikka kallista 80€ tablettia laskujen maksuun ja siihen kympin prepaidia netillä.


  No nyt joku asuu siellä 500km päässä asutuksesta eikä pääse kirjastoon. No tuskin pääsee sitten helpolla pankkiin laskuja maksamaan?


  Mun lähipiirin ikäihmiset on opetelleet osa puoliväkisinkin mutta kun tajuaa sen, että se jumalauta helpottaa omaa elämää todella paljon niin kyllä kiitos. Ei tarvi mummujen ja pappojen liukkaalla horia 500€ takataskussa pitkin kyliä.
   
 8. Jussi289

  Jussi289 Gearhead

  Vielä joku aika sitten olisin näin kuuttakymppiä hipovana kelvannu itekin vanhukseksi.
  Ja olen toki omat vanhukseni seurannu läheltäkin, faija halus ja oppi, mutsia ei kiinnostanu, niin ei oppinu. Nythän toki kummankaan ei enää tartte osata.
   
  heh heh© tykkää tästä.
 9. Rautamäki

  Rautamäki 3rd gear

  Mun 88 vuotiaana edesmennyt faija ei oppinut koskaan tekstaria lähettämään seniorikännykällään, mutta pankkiasiat hoiti kyllä tietokoneella ja muutenkin notkui netissä päivittäin viimeiset 10 vuotta.
   
  heh heh© tykkää tästä.
 10. Dataviilaaja

  Dataviilaaja Gearhead

  Kyllähän moni ikäihminenkin ottaa kortit ja tunnukset. Sitten niille soittelee "poliisit", jotka tarvitsee ne tunnukset puhelimitse. Ja antavat, kun ymmärryskyky ei enää riitä ihan kaikkeen, vaikka osaisivatkin rahat nostaa automaatista tai jopa käyttää nettipankkia.

  Ei se nyt vain niin ole, että näiden käyttö olisi vain opettelusta kiinni. Henkkarit ja pankkineiti/toimihenkilö saisi edelleen olla vaihtoehtona, kohtuullisemmilla kuluilla. Nämä ikäihmiset on kuitenkin ehtineet jo jonkun vuosikymmenen kantaa hiekkaa pankkiin, ja siinä sivussa ehkä jonkun roposenkin.
   
  Nikuzai, kapa73 ja heh heh© tykkäävät tästä.
 11. musta pässi

  musta pässi Gearhead

  Isäukko käy ärrällä maksamassa laskut käteisellä tai jotkut sen veli kyllä maksaa sen puolesta omalta tililtään atk-laitteella. Maksaa sille sitten käteisellä. Se sano että tykkää käyttää käteistä koska viranomaisia ja valtiota vituttaa kun ne ei voi selvittää rahan alkuperää. Sanoi ettei opettele ikinä käyttämään atk-laitetta taikka älypuhelinta. Muutenkin käyttää käteistä aina ja kaikessa. Kysymys lienee periaatteesta koska ihan hyvät hoksottimet sillä on vieläkin. Perinyt oon vissiin saman jääräpäisyyden kun en ole kovin pitkään älypuhelinta omistanut ja ärsyttää yli kaiken sosiaalinen media. Joskus pidin puhelinta viikon kiinni kun halusin kokeilla olenko koukussa, en ollut. Minua vituttaa teknistyneessä nykymaailmassa pinnallisuus, kasvottomuus ja oikeiden ihmisten kohtaamattomuus kanssakäymisessä sekä yleinen rappeutuminen niin fyysisesti kuin henkisellä tasolla. Isäukko lähti työelämään jo 13-vuotiaana poikana tekemään tukkikämpälle propseja aikuisten miesten kanssa samaa tahtiin. Itellä olis saattanu itku päästä aikoinaan jos olis samanikäisenä pitäny tehä sama. Kyllä ne edelliset sukupolvet ovat mahdollistaneet sen meille että myöhemmät pääsee helpommalla joten kunnioitusta, ymmärrystä ja autetaan tarvittaessa niiden laskun maksujen ja atk-laitteiden kanssa.
   
  DX, viikinki75, Dataviilaaja ja 5 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
 12. nuc-64

  nuc-64 2nd gear

  Kesällä seurasin vanhempaa pariskuntaa. Bensaa piti saada Ladaan, mutta automaatti ei hyväksynyt kuin kortteja. Varmaan kymmenkunta minuuttia yrittivät saada bensaa, mutta eipä onnistunut. Minäkin koitin neuvoja antaa, mutta hankalaa sekin, kun ei kai sopisi kyylätä toisen tekemisiä automaatilla johon tunnusluku syötetään. Ei tätä paria voinut kyllä yrittämisen puutteesta syyttää, mutta lopputulema silti oli se, että Ladan nokka oli käännettävä kohti miehitettyä asemaa.
  Monesti myös arkuus tuntuu vaivaavan iäkkäämpää väkeä, on peloteltu kaikilla tietoturvariskeillä, niin eipä kaikki uskalla esim. tietokoneen päivitysilmoituksistakaan ok nappia klikata kun pelkäävät rahojen sillä häipyvän tililtä. Ei helppoa ole oppia luottamaan tähän nykytekniikkaan. Ja kaikilla ei tosiaankaan ole rahaa hankkia tietokoneita tms. Rupeapa siinä sitten kirjaston koneella laskuja maksamaan vielä kun on pelko persiissä jääkö tästä joku jälki koneelle ja seuraava hyökkää tililtä rahat viemään.
   
  DX ja heh heh© tykkäävät tästä.
 13. 1purehell

  1purehell Gearhead

  Odotelkaas, kunhan "liikenne on palvelu" -tulee voimaan, niin sitten mummut ja vaarit saa tilailla näppärillä matkapuhelinsovelluksilla taksikyytejä kauppoihin ja sinne pankkiin, että pääsee nostamaan rahaa tiskiltä.
   
  Jussi289 tykkää tästä.
 14. Slant Sickness

  Slant Sickness Gearhead

  Se toimii jo nyt noin paitsi virallisten kankeiden tilausmenetelmien rinnalle syntyy paikallisten taksiyrittäjäin toimesta helpompia ja tarkoituksen mukaisempia tilaustapoja. Mökin mummujen ja joskus myös vaarien avustaminen tekniikalla ja taksiseteleillä säästää ihan vimmatusti yhteisiä varoja vs jos heidät joudutaan sijoittamaan laitoksiin ihan vaan sen takia, ettei voimat riitä asumiseen omassa tuvassa tai jalka nouse entiseen malliin.

  Tietokoneet ja intenetit ollaan kyllä hoidettu omille vanhuksillemme odottamatta julkista tukea... kyllä he oppivat iäkkäinäkin, kun vaan jaksaa opettaa sopivin menetelmin.
   
 15. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead

  Monikohan muori oppii sen uuden ompelukone saumurin käyttämään ja langottamaan parissa tunnissa, mutta verkkopankin oppimiseen ei loppuikä riitä
   
 16. Slant Sickness

  Slant Sickness Gearhead

  Kangaspuiden loimittaminen on logiikalla ratkaistavissa. Ja näppäryydellä. Moniin nykyajan sovelluksiin, tietokoneella tai ilman, logiikka ei auta. Ihme pelejä.
   
  heh heh© tykkää tästä.
 17. SPORT TRUCK

  SPORT TRUCK Gearhead

  Eipä tuo vaadi laskun lähettäjiltä paljon, pistää sen laskun kirjekuoren sijasta pakettiin ja lähettää sen.
  Kuulemma mm DNA lähettää nyt SIM-kortin pakettina ja ohessa tulee lisäksi kahvipaketti johon se "simmi" on teipattu...

  Tietokoneet, NetPostit, verkkopankit, maksuautomaatit ovat kaikki nuoremman väen juttuja, heille helppoja, mutta ikäihmisille tuottaa vaikeuksia jo älypuhelimen käyttö pelkkään soittamiseen.
  On aivan turha uhota tietokoneen, verkkopankkien ja netin käyttämisen helppoudella, ei se ole sitä vanhemmille ihmisille...he ovat usein tottuneet saamaan sen laskun kotiin kirjeenä ja lähettämään tai viemään sen kuoressa pankin maksupalveluun.
   
  heh heh© tykkää tästä.
 18. musta pässi

  musta pässi Gearhead

  Minäkin otan kaikki paperilaskuna mitkä vaan saa ilman lisäveloitusta. Ihan vaan vittuilessani kun kerta heidän kalliita palveluja käytän. Sitten sen paperilaskun voi laittaa seinäkalenterin väliin oikean kuukauden kohdalle. Laitappa läppäri siihen samaan paperitaskuun. Samasta syystä en käytä markettien itsepalvelukassaa. Kerran asiakaspalveluhenkilö pyysi että tules tänne niin hän avustaa. Sanoin etten varmasti tule kun teillä on niin vitun kalliit ruuat muutenkin niin saatte palvella kassalla sitten koko rahan edestä. Sitten kysyin vielä ymmärtääkö tämä työläinen että kun kaikki opetetaan itsenäiseksi niin kassahenkilöitä ei kohta enää ole ja jäätte kaikki työttömiksi.
   
  viikinki75, Dataviilaaja, Nikuzai ja 1 muu tykkäävät tästä.
 19. 1purehell

  1purehell Gearhead


  Suomi on itsepalveuyhteiskunta. Muualla maailmassa priority linjoilla on punaiset matot ja henkilökuntaa. Suomessa taas...

  [​IMG]
   
 20. heh heh©

  heh heh© Gearhead

  Laitan tähän nyt jälkeenpäin vielä että tämä on vähän niin kuin kevennys, että kaikki ymmärtävät:p

  Sorry
  että menee vähän ohi topikin, mutta en malta olla laittamatta tätä oppimisesta.
  Itekin pimputtelen kitaraa ihan omaksi ilokseni, mutta en ikinä pysty tuohon samaan ja tuo on suosikkikappaleeni.  Te kaikki opitte tuon kun vaan haluatte;-D
  Sorry vielä, mutta tietsikan käyttö voi olla jollekin yhtä vaikeaa.;-)
   
  Muokattu: 12.11.2019

Kerro tästä muillekin!