Tuontiautojen veropäätökset

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja dodge, 7.1.2006.

  1. jusku1

    jusku1 3rd gear

    Täysin samaa mieltä.
     
  2. Holley

    Holley Gearhead

    Kirjoittelette, mutta eikö täällä suurin osa ole tehnyt valitukset veropäätöksistään vaikka olisi 20-100 euron veroista ollut kyse. Ne valitukset päätyvät virkamiehille ja kun niitä on riittävästi, alkaa varmaan virkamiehet niistä ilmoitella eteenpäin, että olisipa kiva jos tämä turhien autojen tuonti loppuisi.
    Mitä muuten tulee 4d Dartin verrokkiin, niin silloin kun se auto oli uusi, sitä verrattiin hyvinkin kalliisiin eurooppalaisiin. Dollarin kurssi syynä, mutta yhtä kaikki mikään jenkki ei ollut mikään kansanauto 60-70-luvulla.

    EDIT: tuokaa vaikka Imperialeja, Lincolneja ja Cadillac 75:ia, jos haluatte parhaat veropäätökset... tuskin ne mitään Maybachia hakevat verrokiksi?

    Olen toivottavasti tuomassa joskus jotain autoa itsekin, mutta mielummin maksan nykysysteemin "ihan perseestä" mukaiset 50-80 EUR veroa kuin esim. auton kauppa-arvon mukaista veroa (mitä se nyt 10-15 t eur autosta esim. voisi olla, paritonnia? Siis auton markkina-arvo Suomessa tällä hetkellä; kaikki vanhat jenkit ovat 10-30 tonnia...), jollaiseksi systeemi voitaisiin ihan hyvin muuttaa, vaikkapa päästöihin vedoten tai mitä tahansa selityksiä.
     
  3. onre

    onre 3rd gear

    Jaa niin. Pari vuotta sitten 24-korin Volga vm. 1982, ajomäärä tuntematon. Noin 130 euroa, vertailuauto Chevrolet Cruze 1.6.
     
  4. unknown

    unknown 3rd gear

    Ai-jaa, näkemys tuokin...
     
  5. kippo761

    kippo761 3rd gear

    Laista ja asetuksista sen verran että tuo yllämainittuhan ei ole mitään Tullin omaa tulkintaa, vaan se on melko yksiselitteisesti lakiin kirjattu:

    "Verotusta varten ajoneuvon ikä luetaan kuukausina ensisijaisesti ajoneuvon ensimmäisestä rekisteröinnistä. Jos tämä ajankohta ei ole tiedossa, ajoneuvon ikä lasketaan valmistuskuukauden päättymisestä. Jos tämäkään ajankohta ei ole tiedossa, ajoneuvon ikä määritetään sen vuoden päättymisestä, jona ajoneuvo on todennäköisesti ensimmäisen kerran rekisteröity, otettu käyttöön taikka valmistettu. Ajoneuvon ikä lasketaan siihen hetkeen saakka, jolloin veroilmoitus on annettu tai olisi pitänyt antaa."

    Siitä kuinka reilua meininkiä tuo on voidaan toki olla montaa mieltä. Kai siinä on taas kerran lähdetty siitä ajattelutavasta, että muutoinhan joku hallintoalamainen voisi tavoitella "perusteetonta etua" vaikkapa papereita tahallisesti hukkaamalla. Jokainen on syyllinen kunnes toisin todistetaan jne.
     
  6. asperiini

    asperiini Gearhead

    Onkohan tämä verovääryys US tuontien ja EU tuontien välillä edistynyt mihinkään? Tarkoitan siis sitä tämän hetken tosiasiaa että sama auto eri paikoista tuotuna saa erilaisen verokohtelun.
     
  7. unknown

    unknown 3rd gear

    Kannattaa muistaa, että EU:n ulkopuolelta tuleviin autoihin ei mikään EU-päätös/tuomio päde, joten mitään syytä verottajallla/tullilla ole muuttaa mitään mihinkään suuntaan, tai mikään ei ainakaan estä olla nostamatta tuontitullia tai autoveroa näiden kohdalta.
    Joten vaihtoehdoksi jää viedä auto ensin johonkin toiseen ystävällisempään EU-maahan ja sitten vasta Suomeen tai kovasti ryhtyä kannattamaan USA:n ja EU:n vapaakauppa suunnitelmia.
     
  8. BBC

    BBC Guest

    Tässä oma Autoveroasia tältä kuulta:
    Joskus tullin virkamiehet tekevät asiat vaikeiksi tai sanotaanko että ei tee mitään niin ei tee virhettä.

    Lähetin 2vkoa sitten 1953 mp ja 1940 p-auto paperit vaasan tulliin. MP paperit tuli nollaveropäätöksellä 1vkossa. Autosta tuli lisäkysely, joku turhanpäiväinen Brt/nto painoasia, johon vastasin heti virallisella katsastuksen teknisellä osalla sähköpostitse samana päivänä.

    Meni viikko, ei veropäätöstä. Soitin ja virkailija sanoi että "Tiedämmä molemmat että tämänikäisestä autosta ei mene veroa, mutta kun en tiennyt mikä on vertailuhinta niin siirsin asian Hämeenlinnaan markkina-arvolautakunnalle,...". Sanoin että miksi ei voi valita vaikka uutta saman merkkistä tai toisenmerkkistä p-autoa kaikilla herkuilla, eli kalleinta mallia, kun sittenkään 1940 vuosimallin autosta ei tule autoveroa maksettavaksi?
    Mutta kun ei tee mitään niin ei huolta huomisesta kun työskentelee suojatyöpaikassa.

    No, minä soitin Hämeenlinnaan markkina-arvolautakuntaan ja sain päätöksen puhelun aikana ja heti puhelun jälkeen paperit tulivat pdf-tiedostona sähköpostiini, eli jossakin palvelu sentään pelaa,... lyhyitä kilpiäkin vielä löytyi 60km päästä seinäjoelta ja hienosti yksityinen konttori lähetti ne valmiiksi seinäjoen konttorille, jossa auto hyväksytty

    ah
     
  9. Harri S

    Harri S Double Gearhead

    Tuonne tosiaankin kannattaa soittaa, kun ajoluvan perälauta alkaa tulemaan vastaan.
    Sama juttu oli itselläni reilu 10v sitten ja päätös oli kirjattuna postissa 2 päivässä.
    Silloin tullin puhelinvaihde ei tosin meinannut ensiksi millään yhdistää ties mihin syyhyn vedoten ja tullitoimipistettä oli erikseen kielletty soittelemasta sinne, mutta pienen paatoksen jälkeen puhelinyhteys saatiin muodstettua asiakkaan ja ao. instanssin välille.
    Päätös tuli silloinkin ilmeisesti tehtyä puhelun aikana.
     
  10. maxvo2

    maxvo2 Double Gearhead


    OK, tämähän on selvää. En tosiaan tiennyt että homma on kirjattu selkeästi. Minua vaan oman pirssin maksussa kiinnitti huomiota se 11kk:n ero.
    Onhan silläkin jokin merkitys rahallisesti. Tullihan on VVM:n alainen, eli rahaa seurataan varmasti tarkkaan.
    Mutta homma selvisi, kiitos Kipolle siitä.
     
  11. EsaH

    EsaH 1st gear

    Lincoln Continental coupe 1977
    Tulli: 378,30e
    Verot: 332,90e
    Vertailukohtana uusi GT-Mustang.
     
  12. blt4spd

    blt4spd Gearhead

    Eilen tuli Tornion tullilta laput. 71 Chevelle, vero143€ ja risat. Vertailuautona myös GTMustang
     
  13. karra

    karra Double Gearhead

    Mercedes-Benz 450 SEL 6.9 1980. Vertailuauto S 400 Hybrid L jonka hinta 140 783 euroa. Takaisinlaskennan kautta, minun ilmoittaman käyttöönottopäivän 18.12.1980 mukaan (vaikka tulli ensin oli halunnut 31.12.1979) auton verotusarvoksi kertyi 1824 euroa.

    Painon mukaan määräytynyt veroprosentti oli 43,7 mikä teki kannettavan veron määräksi 797,08 euroa.
     
  14. tube68

    tube68 1st gear

    Hei, ihan mielenkiinosta kysyisin että nämä autot mitä on tuotu niin ovatko ihan alkuperäisiä vai mahdollisesti modernisoituja (paremmat jarrut, alusta uusiksi jne....)? Eli mietin täs että mitä tulli on mieltä jos tuo esim. -68 camaron joka on tuunattu uusilla osilla moottori/alusta, meneekö vero silloin mahdollisesti uuden auton mukaan.
     
  15. kippo761

    kippo761 3rd gear

    Mikäli autosta on vielä vähintään 50% "alkuperäistä", niin menee ensirekisteröintipäivämäärän mukaan.
     
  16. TheVille

    TheVille 1st gear

    Chevy pickup 1955, autoveron määrä 11 euroa ja rapiat. Heti tuon päätöksen saatuani koitin soittaa tullivirkailijalle joka päätöksen oli tehnyt, mutta oli mokoma jo livistänyt kesälomalle eikä kukaan muukaan sinä päivänä halunnut vastata puheluuni.

    Tuon ikäisestä autosta ei pitäisi mennä veroa senttiäkään, eli valitusta vetämään...
     
  17. 1purehell

    1purehell Double Gearhead

    Reilu 2 kuukautta jo odoteltu Buickin veropäätöstä. No, ei mulla mikään hätä ole...
     
  18. 1purehell

    1purehell Double Gearhead



    Onneksi kysyin asiaa tullista. Ei ne mun paperit siellä olleet, eikä hajuakaan missä ne olisi. :eek: Tässä on nyt 2 kuukautta ajeltu siirtokilvillä, eikä edes ollut veropäätös vetämässä. No, uusi ilmoitus sisään. :odroll:
     
  19. -JJH-

    -JJH- Gearhead

    1purehell - mielenkiinnosta, siis oliko tässä käynyt käpy sulla (eli unohtunut laittaa paperit sisään) vai onko Suomen Kul...Tulli vain hukannut laput?

    -JJ-
     
  20. 1purehell

    1purehell Double Gearhead

    Ne laitettiin siitä katsastuskonttorilta saman tien. Taisin kysyä pariinkin kertaan, että tääkö oli nyt tässä. Konttorin tyttö vain sanoi, että nyt vain odottelet veropäätöstä ja kun sen saat ja maksat, niin saat hakea kilvet. Vähän ihmettelinkin, että onpas tästä tullut helppoa, kun vertaa vuoteen 2012, jolloin kävin itse tullissa näyttämässä ja arvioituttamassa auton. Paperit tehtiin silloin tiskillä. Eli epäilen, että konttorilta ei lähtenyt kuin pelkkä ajolupahakemus. Soitin sinne konttorille ja se sama likka vastasi ja sanoi lähettävänsä ne paperit yleensä Tornion tulliin, eli kyllä niiden pitäisi siellä olla. Ihmettelen vain, että mitkä paperit? :odroll:
     

Kerro tästä muillekin!