TV: Petsamo - Ainoa tie länteen

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Mobilismi', aloittaja tinareki, 6.1.2015.

  1. tinareki

    tinareki Double Gearhead

    YLE TV FEM 6.1. klo 20:10 / YLE Areena

    Tänään tuli erinomainen Ruotsalainen dokumentti Jäämerentien liikenteestä 1940-42 sivuten myös Lapin Sodan vaiheita. Löytyy YLE Areenasta, linkki;

    http://areena.yle.fi/tv/2296039

    Ohjelmassa mainitaan myös Ruotsin valtion lentokonehankinnat USA:sta 1940. 34 kpl "J9" hävittäjäkoneita, jotka laivattiin Liinahamariin ja sieltä autokuljetuksena Ruotsiin. Noista koneista on erikoinen juttu Joni Skiftesvikin "Lipsauttajat"-romaanissa. Sen mukaan yksi koneista katosi Petsamon tiellä...

    Tietoa Jäämerentien kuljetuksista VetKun sivuilla;
    http://www.vetku.fi/autoesittelyt/magneettim%C3%A4ki

    [​IMG]
    Ohjelmassa haastateltu Sven Danielsson

    [​IMG]
    1939 Fargo on lipsahtanut ojan puolelle. Takana Citroen T45 kuormuri.
     
  2. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead


    Ettei kuitenkin ois jarru tai rengas remppa menossa?
     
  3. tinareki

    tinareki Double Gearhead

    No niinpä näyttäisi tarkemmin katsottuna olevan. Ehkä tarkoituksella ajettu puoliksi ojan päälle, jotta etukulma jää ylös.
    Ohjelmassa tuo välähti still-kuvana kohdassa, jossa kerrottiin tien vaarallisuudesta ja onnettomuuksista, joita sattui jatkuvasti. Ei ole ohjaajakaan tainnut tarkemmin tutkia kuvaa, kun sen tuohon kohtaa ohjelmassa sijoitti.

    Tässä toinen still samoista kohdin ohjelmaa: 30-luvun puolenvälin Sisu mennyt pahasti ympäri.
    [​IMG]
     
  4. Substitute

    Substitute Gearhead

    Tuli uusintana tänään. Nyt on taas nähtävissä Areenassa jonkun aikaa. Voittaa kyllä mennen tullen ne amerikkalsiet rekkakuskit jäällä yms. ohjelmat. On ollut karua touhua ja yllättävän vilkasta se liikenne jo ennen sotaa.
    http://areena.yle.fi/tv/2296039?ref=leiki-ark
     
  5. always bb

    always bb Gearhead

    tosi hommaa kun lamppuöljyllä lämmitetty hytti ja hiilillä korvattu
    "lohkolämppäri/webasto" hyvä kun dokumentoidaan kun ovat vielä elossa
    edes osa näistä rauta-ukoista. Tässäkin puhuttiin ja kuvinakin oli
    lapin polttamisesta saksalaisten toimesta, koskahan joku nostat kissan
    pöydälle. Koskaan ei kukaan ole siitä korvauksia maksanut
     
  6. eilhik

    eilhik Double Gearhead

    Aika ukkoja täytyy sanoa.
    Tuohon Lapin polttamiseen niin ei taida olla ainakaan yksiselitteinen asia , hidastetaan perääntymistä ja aiheutetaan kaaosta ja olihan kyse suomalaisten takinkäännöstä jokainen voi miettiä mitä olisi tapahtunut jos "itänaapuri" ei olisi uskonut suomalaisten toimiin entisen aseveljen karkottamiseksi (Tornion maihinnousu).

    Sota on julmaa joka tapauksessa ja poltetun maan taktiikkaa on käytössä yhä edelleen taistelutantereilla.
     
  7. Substitute

    Substitute Gearhead

    Kyllä tuo Lapin sota täytyy kattoa osana isompaa kokonaisuutta, ei siitä voi ollenkaan saksalaisia yksin syyttää ja se tuskin oli liian kallis hinta Saksalta saadusta tuesta sodassa joka mahdollisti itsenäisyyden säilymisen. Kyllähän tuo poltetun maan taktiikka on ihan yleistä sodassa.
    Mutta tuo Ruotsin kalustokuljetusjuttu Petsamon kautta oli minulle ihan uutta.
     
  8. palotila

    palotila Gearhead

    Kyllä substitute puhuu asiaa, kannaksella olisi ollut ratkaisutaistelujen aikana vielä kovemmat paikat ilman saksasta saatuja panssarinyrkkejä, osasto Kuhlmeytä ym..
     
  9. JS78

    JS78 3rd gear

    Sotilaallisen avun lisäksi suomi sai jatkosodan aikana esim. viljaa saksasta, nälänhätä olisi ollut pahempi ilman.
     
  10. challenger-70

    challenger-70 Gearhead

    Ei ollut tietenkään kyse hyväntekeväisyydestä.Suomi sitoi suuria määriä venäläisiä joukkoja omalta osaltaan ja oli merkittävä uhka kera pohjoisten saksalaisten joukkojen kanssa neuvostoliitolle.
     
  11. Substitute

    Substitute Gearhead

    Niinpä, Stalin ja Hitler tekivät todella merkittäviä virhearviointeja sodassa. Stalinin hyökkäämättömyyssopimus Hitlerin kanssa ja hyökkääminen Suomeen muutama esimerkki. Itsepä oli Stalin tänne hyökännyt ja ihan itse suunnitellut ja sopinut varsinaisen pelsebuupin kanssa Euroopan jakamisesta omiin "nautintoalueisiin". Pelsebuupilla ei sitten ollut muuta vaihtoehtoa kuin tukea Suomea joka jäi liittoutuneitten apua vaille kun olivat Stalinin kanssa kavereita ne. Jos Suomi olisi romahtanut, Saksan loppu olisi ollut nopeampi ja ehkäpä sitä Normandian maihinnousuakaan ei olisi loppujen lopuksi tarvittu. Neuvostoliiton länsiraja olisi ollut Atlantin rannikolla.

    Suomi oli tuossa kolmiodraamassa ainoa moraalisesti oikeamielinen valtio, muut saivat sitä mitä itse tilasivat. Neuvostoliitto tosin lopullisen niitin vasta 90-luvulla, mutta kansa maksoi hirveän hinnan noista hölmöilyistä. Ja maksaa vieläkin.

    Tuohon Petsamon reittiin vielä, Ruotsi oli se joka pääsi rahastamaan sodalla, myymällä molempiin suuntiin sotatarvikkeita. Mutta auttoihan ne vähän Suomeakin.
     
  12. challenger-70

    challenger-70 Gearhead

    Vaikka kansa maksoikin kovan hinnan on Stalin silti jotain tehnyt oikein koska niin suuri sankari siell' vielakin on.Kertoo maasta aika paljon.
     

Kerro tästä muillekin!