USA autoharrastus Suomessa - ajan kuva

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Dalkey, 25.11.2006.

  1. Dalkey

    Dalkey 1st gear

    Tämän päiväinen uutinen Juicen poismenosta sai taas miettimään elämää - jokaisen aika täällä on rajallista ja pitäisi tarttua niihin unelmiin ja tehdä niistä tosia nyt, eikä huomenna. Hassua miten sitä ei tule ajateltua kuolemaa, kunnes tällaista kuulee. Tosi asiahan on se, että jo synnytyslaitoksella lääkäri voisi sanoa meille jokaiselle, että 'sinulla on elinikäinen sairaus, jota sanotaan myös elämäksi - ja se tulee viemään sinut hautaan ennemmin tai myöhemmin. Et voi parantua tästä sairaudesta, koska lääkettä ei ole. En osaa sanoa montako elinvuotta sinulla on jäljellä, mutta hautaa kohti olet menossa väistämättä'.

    Suru ja pohdiskelu sikseen. Tuntuu siltä, että on aika edes yrittää tehdä omista unelmista totta. Itsellä on ollut unelmissa elokuvatasoinen video suomalaisista harrastepeleistä. En ole itse kuvaaja, enkä harrastaja siinä mielessä, mutta tiedän, että osaavissa käsissä esim. nyt halvoilla super 8mm kameroilla saisi aivan tajuttoman hienoa (ja elokuvamaista) materiaalia aikaiseksi. Tuolla formaatillahan on mm. kuvattu suurin osa musiikkivideoista. Oikeista kulmista ja oikeissa olosuhteissa (kuvitelkaa esim. kuutamoyö, jossa öisellä märällä asfaltilla lähestyy Charger) kuvattuna jälki olisi tajunnan räjäyttävää. I have a vision!

    Onko joku toinen autoharrastaja kenties miettinyt samaa, että super 8mm filmille olisi hienoa tallentaa ja koostaa tietynlainen tämän ajan kuva suomen harrastekalustosta? Eli siis käytännössähän tämä tarkoittaisi sitä, että kävisi läpi suurimmat tapahtumat ensi vuonna ja kuvaisi autoja. Tiedän sen, että filmi maksaa maltaita (muistakaa se, että lopputulos on elokuvamaista). Se on n. 10 euroa / 2 minuuttia, mutta olisin itse valmis sponsoroimaan tällaista projektia rahallisesti. Näytettäisiin ruotsalaisille ja muille miten paljon enemmän olemme harrastuksen eteen valmiita tekemään.

    Sainko herätettyä minkäänlaista kiinnostusta tällä toistaiseksi pelkästään idea asteella olevalla kirjoituksella? Löytyykö harrastajien joukosta / harrastajien ystäväpiiristä elokuva alan harrastajia, joille super 8mm on tuttu?
     
  2. electra1

    electra1 Gearhead

    Hyvä ideahan tuo jonkunlaisen pätkän tekeminen on. Kannatetaan!
    Tapahtumien lisäksi tähän voisi laittaa esittelyjä harrasteautoista jossa omistaja voisi kertoa autostaan...Kyllä sitä olisi mielenkiintoista katsoa joskus 10-20 vuoden päästä nostalgiafiiliksissä 8)
     
  3. Käkö

    Käkö Gearhead

    Sunrise cruisers Vaasasta tekivätten hienon dvdeen kisoista, kannattaisi varmaan kysyä heidän kuvaajilta olisko heillä mielenkiintoa lähteä tekemään tuollaista autohistoriallista tekoa.
    Idea on hyvä !
    Toivottavasti toteutuu!

    www.sunrisecruisers.com
     
  4. Dalkey

    Dalkey 1st gear

    Jos filmistä koostaisi myöhemmin DVD:n, voisi kommentit laittaa tekstinä. Itsellä on visiona käyttää Suomen hienoja maisemia autojen taustoina, joten siinä mielessä ehkä sellainen perinteinen 'kuvataan vain autoja harrastetapahtumassa' kuvaaminen ei ehkä olisi sittenkään hyvä.

    Vaikka käytin esimerkkinä Chargeria, haluaisin silti kuvata ikään kuin koko harrasteautoilun paletin, eli myös linttakuntoisista autoista saisi hyvää materiaalia filmiin. Homman nimi olisi se, että tekisi jutun hienommin kuin mitä ehkä koskaan on tehty. Suomesta kuitenkin löytyy ihan maailmanluokan autoja ja maisemat ovat myös ainutlaatuisia, joten jos nämä asiat saadaan yhdistettyä elokuvatasoiselle filmille, niin en ymmärrä miten asiassa voisi epäonnistua.

    Kuvittele sumuinen Twin Peaks maisema, jossa hieno USA auto lipuu hiljaa kameraa kohti kameran ollessa matalalla asfaltin tasolla.
     
  5. Dalkey

    Dalkey 1st gear

    Kiitokset kannustuksesta Käkö! Oikeilla ihmisillä tästä projektista tulee varmasti onnistunut. Toivottavasti oikeat ihmiset löytyvät. Haluaisin myös, että tästä tulisi ns. ilmainen projekti, eli valmiin DVD:n voisi ladata ilmaiseksi netistä. Uskoisin, että suomesta löytyisi hyviä rockabilly bändejä antamaan taustamusiikin projektille. Katsotaan miten homma lähtee etenemään.
     
  6. PauliP

    PauliP 1st gear

    Onneksi kirjoitit että filmin olisi tarkoitus esitellä harrasteautoja, otsikon mukaisen yhden filmin tekeminen on aika mahdoton juttu parhaallekkaan dokumenttielokuvan ammattitekijälle. Siinä varmasti tarvittaisiin usemman eri jakson ohjelmasarja. Harrastus on kuitenkin niin valtavan monipuolista mm. harrastajien tavat harrastaa hyvin erilaisia samoin kuin harrastajien taustat ja intressit harrastukselle. Ei mahdu harrastuksen kuvaaminen yhteen filmiin, joidenkin autojen kyllä.

    Mielestäni harrastaminen on parhaimmillaan silloin kun autoja rassataan, omia tai kavereiden ja sitten niillä ajellaan ja pidetään hauskaa. Toisille harrastaminen on ihan jotain muuta ja hyvä niin. Jotkut harrastajat jopa antavat lehtiin yksisilmäisiä haastatteluja ja kertovat mitä "jenkkiautoharrastaminen" on ja tavan kansa sitten päättelee että tuotahan tuo juttu onkin.
     
  7. Dalkey

    Dalkey 1st gear

    Nimenomaan harrasteautojen esittely olisi filmin tarkoitus. Ei harrastajien omien näkymysten/mielipiteiden. Ainoastaan autot olisivat filmin pääosassa - ei omistajat, ei omistajien suuntautumiset, ei omistajien tyttö/poikaystävät, ei omistajien mielipiteet. Teema olisi vain ja ainoastaan USA autot suomessa vuonna 2007.

    Haen sellaista tiettyä taiteellista näkemystä, jollaista en ole ennen nähnyt liittyen näihin harrastepeleihin. Olen valmis vetämään tätä projektia ja rahoittamaan sitä suurelta osin (jos ei jopa kokonaan). Nyt toivoisin, että löytäisin ammattilaisen/semiammattilaisen kuvaajan ja tietysti halukkaita ihmisiä tuomaan omia autojaan filmille.
     
  8. Käkö

    Käkö Gearhead

    Ilmoita jos tarvitset jelppiä, autetaan jos/kun voidaan...
     
  9. MP65

    MP65 1st gear

    Mikset tekisi suoraan DVD:lle, samalla omakustanne asenteella kuin musiikkiyhtyeet? Ei ole mahdottoman kallista hommaa, kansien suunnittelut yms. voi olla hauskaakin. Sitten vain banneria OD:n etusivulle ja vot. Ja joka vuosi uutta 2007, 2008... versiota myyntiin juuri joulun alla ja sulla on bisnes valmiina.
    Miksei joku TV kanava nayttaisi sita?
     
  10. Rinnewood

    Rinnewood 3rd gear

    Hieno ajatus tuo filmijuttu! 8)

    Tuo vaan kuullostaa arvokkaalta tuo super 8mm filmi (300€/h) ja kun ajatellaan että tuota kuva-aineistoa täytyy filmata huomattavan paljon enemmän kuin mitä lopulliseen leffaan päätyy.. Ja tämä menoerä on vielä pientä verrattuna kokonaiskustannuksiin..

    Millaista kamerakalustoa tuo tarvitsee?
    Olen itse kuvannut nyt kesän tuollaisella amatööri-halppis digivideokameralla ja voin sanoa että ei ole vielä siunaantunut sellaista otetta ja näkemystä hommaan että vois kehua että "sais kerralla purkkiin huippuotoksia".
    Noin 10h materiaalista on vain muutama minuutti sellaista että olen nippanappa tyytyväinen itsekin.. :oops:

    Jos olis jossain alan oppilaitoksessa joku harrastajahenkinen ihminen joka lähtisi tällaiseen projektiin niin sehän olisi huomattava etu.. Olis oppilaitoksen huipputekniikka (?) ja edullinen työvoima ja jonkunverran osaamistakin ehkä käytettävissä..?

    Tuo dvd:n teettäminen eli painatus "tehtaassa" ei ole kustannuksiltaan mitenkään ylivoimainen ja olen mm. itsekin juuri teettänyt "pahvilaatikollisen" omakustannefilmiä.. :lol:
    Täällä oodeellakin on eräs joka tietää tuosta asiasta huomattavan paljon ja osaisi antaa hyviä neuvoja sekä vinkkejä..! :odroll: :wink:

    Tuonne juutuubaan on tullu laitettua jokunen lyhytpätkä ja lisää tulee sitämukaa kun ehtii tehdä..
    http://www.youtube.com/profile?user=Rinnewood
     
  11. Tuukka

    Tuukka 1st gear

    Hyvältä kuulostaa tuo idea. Minä voin ainakin olla mukana hommassa.....
     
  12. Buickustom

    Buickustom Gearhead

    Perhanan hyvä idea :lol:
    Minäki olen mukana, vaikken filmihommista paljoo tiedä.
    Rahoittaa voin hiukka :p
     
  13. Tuukka

    Tuukka 1st gear

    Minäkin voin yrittää rahoittaa. Autoja pystyn hommaamaan
     
  14. PARTNER

    PARTNER 1st gear

  15. audiq

    audiq Gearhead

    Olin joskus mukana, kun kuvattiin jotain jouluvideota, jossa vain musiikki äänenä.
    Raakamateriaalia oli muistaakseni 24-tuntia, joista osa maisemakuvaa.
    Kun kamera/näyttelijät/tilanne lähti ohjaajan käskystä, niin materiaalia menee todella paljon vähemmän.
    Kun lisätään autot hommaan ja vaikka kaikki tapahtuisi käsikirjoituksen mukaan, niin ollaan vähintään 100:ssa tunnissa.
    Jos vaan odotetaan ,että jotain tapahtuu, että tilanteet syntyy, niin sitten tuon voi kertoa aika monella.

    Hyvä idea kuitenkin. Suunnittelee vaan hyvin, niin pysyy kustannukset kohtuullisina.
     
  16. Ralliperuna

    Ralliperuna 1st gear

  17. apukuski

    apukuski Gearhead

    Toi Rinnewoodin ehdotus alan oppilaitoksen apuna käyttämisestä on kyllä hyvä. Voisin pari heppua tietää avuksi tuohon projektiin. yhden tuonne editointipuolelle ja toiselta vois kysellä noita musiikkijuttuja. Toki itsekkin olen valmis auttamaan jos tarvetta löytyy.
     
  18. jukkasil

    jukkasil 1st gear

    Osui ja upposi!!

    Idea vallan mainio. Meillä on windy hill production-niminen ryhmä, joka on tehnyt pelkästään Super 8:lla jo 7 lyhytelokuvaa, seuraava pidempi tuotos tulee olemaan road movie (pääosassa suomalainen tie ja GAZ M-21 vm 1963), joka kuvataan joko meille normaalisti Super 8:lle tai sitten 16 mm:selle (riippuu rahoituksesta). Juuri voitettiin "Al Dente" spagettilänkkärillämme (jep suomalainen länkkäri tuli tehtyä!) Makedoniassa OSFAF2006 leffafestarit, 80 elokuvaa ympäri palloa osallistui ja jury päätyi meidän Super 8-tekeleeseen festarin parhaana leffana ja lisäksi allekirjoittanut palkittiin parhaasta kuvauksesta. Mitä taas tulee harrasteautojen kuvaamiseen olen sitä jonkin verran harrastanut satunnaisissa tapaamisissa vuosien varrella, aina Super 8:lle kuvaten. Kuvasimme myös yhden (oman bändin) musavideon pari vuotta sitten 2xsuper8:lle (16 mm leveä, mutta filmi kuvataan kaksi kertaa kääntämällä kela välillä), jossa pääosassa oli 70-luvun tulilintu, tätä emme ole kylläkään tehneet vielä valmiiksi.

    Taito ja tekniikka siis hallussa (YLE teki kulttuuriohjelmaan meikäläisestä henkilökuvan 2004 aiheen tiimoilta, joku ehkä nähnytkin), kaitiksen digitointiakin on tullut parti vuodet toisena työnä tehtyä, laitteet olen nyttemmin myynyt pois.

    Samoin löytyy 4 tuntia tuoretta mustavalkoista Fomapan R100 filkkaa 2xSuper8 formaatissa pakastimesta. Siispä kääntöfilkka, kehitys ja digisiirto omien kontaktien kautta ei olisi edes mikään suuri rahallinenponnistus. Voisin tarvittaessa tosiaan kiinnostua projektista, mikäli idea kypsyy pidemmälle. Lisää meidän tekemisistämme löytyy signaturen linkistä.

    Omia esimerkkejä tuosta Fomapanin kuvanlaadusta:

    Kuvattu Canon DS8 ja Quarz DS8 kameroilla:

    http://www.sorb-i-tol.com/foma_ds8_canon_quarz.MPG

    http://www.sorb-i-tol.com/FOMAPAN_R_100_CANON_DS8.MPG

    Itsekehitetty testipätkä, Quarz DS8 kameralla:

    http://www.sorb-i-tol.com/FOMAPANR100DS8.MPG

    Negafilkalle (Canon 1014 XL-S ja Kodakin Vision2 200t ja 500T) tehdyn länkkärin pieni pätkä (kokonaispituus 16,5 min):

    http://www.sorb-i-tol.com/al_dente_public_cut.wmv
     
  19. studio57

    studio57 Gearhead




    meiltähän löytyy tuo dvd-monistus palvelu 8) www.studio57.fi
     
  20. Adventurer

    Adventurer Gearhead

    Ihan hyvä klippinä mutta mitään muutamaa minuuttia pidempää ei kannata kuvata tuolla tyylillä :)

    Kävin joskus 80-luvulla kaitafilmikurssin, silloin oli vielä tämmöisiä elokuvayhdistyksiä. Olin tekemässä kolmea tai neljää kaitafilmi elokuvaa.
    Muutamia elokuvaksen sääntöjä, mitä tuossakin rikottiin (heh heh)
    että ei kuvata vapaalta kädeltä, ei liikuteta kuvaa, ei zoomailla. (kuin ehkä äärimmäisissä olosuhteissa). Katsojan silmä väsyy hyvin äkkiä kuvaan joka liikkuu kun silmä vaisomaisesti yrittää löytää kuvasta kohteita.

    Kuvakeronnassa pitää olla rytmi; iso yleiskuva, lähempi kuva, ja sitten lähikuvia. On tarkkaan mietittävä suunta ettei sitten valmiissa otoksessa esim. auto kulje edes-takaisin kun sitä on kuvattu sekä vasemmalta että oikealta. Tai ihminen joka kävelee huoneesta pois käveleekin sinne takaisin vaikkei kävelekkään
    Musiikin kanssa pitää olla äärimmäisen varovainen, se ei saa olla ristiriidassa kuvan kanssa. esim. raju rokki ja ihmiset seisoo kuvassa tupakalla tai pureskelee kynsiään.

    Eräs opettaja antoi parhaan vinkin; katso joku mestari ohjaajan elokuva, älä katso elokuvaa vaan katso sen kuvarytmiä, miten se siirtyilee lähikuvasta toiseen, yleiskuvasta lähikuvaan jne, katso kuvakulmia ja mistä suunnasta ne on kuvattu. Näin äkkiä huomaa mistä elokuva koostuu.
    Plagioimalla American graffitin omaan gruising videoon saa ihmeitä aikaan.

    Tavan videokuvaaja pyrkii katselemaan asioita kameran läpi ja tekee juuri ne karkeimmat virheet. Kuva liikkuu koko ajan holtittomasti, kuvataan sitä mitä ei pidä, kuvataan liian kaukaa, zoomaillaan tämän tästä edestakaisin. Valmista videota katsoessa katselijat sitten tulevat merisairaiksi :)
     

Kerro tästä muillekin!