Verhoilumateriaaleista

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Verhoilu ja sisusta', aloittaja Concarne, 17.4.2023.

  1. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Minkähänlaista vaahtomuovia pitäisi käyttää penkin istuinosassa? Laitoin -68 Cadillacin takapenkin palasiksi kun alkuperäinen täyte on kuivunut ja murentunut melko täydellisesti. Jostain ehjästä kohdasta näki, että alkuperäinen materiaali on enemmän kumimaista kuin huokoista vaahtomuovia ja alkuperäinen on myös jonkinlaista kennoa. Jotain lateksin tapaista ehkä. Siinä on alapinta n. 3cm syviä pyöreitä koloja ja yläpinta yhtenäinen n. 2 cm paksu. Onkohan toiveajattelua, että löytyisi samanlaista jostain? Pehmusteesta löytyi jopa valmistaja Uniroyal ja numero 7623206 mutta Googlella en tuolla löytänyt mitään. Tavallinen vaahtomuovikin menee mutta mitähän kovuutta sen pitäisi olla?

    Penkin runkoa vasten kulmissa oli sellaista harmaata kirjavaa kuitumattoa mitä on myös esim. lattiamattojen alla. Onkohan tälle joku nimi millä tuota osaisi hakea?

    Tietääkö joku hyvän ostopaikan pääkaupunkiseudulla tai lähistöllä mistä saisi täytteet penkkiin?
     
    Muokattu: 18.4.2023
  2. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Käynti Lohjalla Verhoilija Eemelillä toi mahdollisesti valaistusta asiaan. Alkuperäinen täyte on tosiaan jotain vaahtokumia. Suomesta ei tietenkään saa mistään. Täytyy yrittää etsiä maailmalta jos vastaavaa vielä löytyisi. Penkki pitää kuitenkin saada nyt kuntoon joten täytän vaahtomuovilla. Päädyin ostamaan rouhepuristevaahtomuovia kun kovemmatkin tavalliset laadut tuntuivat liian pehmeiltä. Saatan olla väärässä ja tulee liian kova mutta tällä mennään. Vaikea arvioida kun asennetaan jousien päälle kuitenkin eikä alkuperäisestä kuivuneesta pehmusteesta oikein saa vertailukohtaa.

    Tuota ensimmäisessä viestissä mainitsemaani harmaata vanua löytyi metritavarana hyllystä ja täytteiden kiinnitykseen lakanakangasta (normi lakanastakin olisi tietysti saanut) myös.

    Alkuperäinen säkkikangas jousien ja täytteen välissä on ilmeisesti ollut sellaista missä on kudottuna jollain jaolla penkin leveyssuunnassa rautalankaa sisään. Tätäkään en ole onnistunut löytämään joten sovellan tavallisesta säkkikankaasta. Tuollaista säkkikangasta on käytetty ainakin -60 luvun jenkeissä merkistä riippumatta joten ehkä sitä jostain saisi kun vain löytäisi mistä. Pienempiä valmiiksi leikattuja paloja näytti olevan tarjolla esim. Camaron etupenkkeihin mutta pitäisi löytää isompi pala takapenkin runkoon.

    Saa nähdä mitä syntyy, en ole koskaan verhoillut mitään.
     
  3. aric-z

    aric-z Gearhead

  4. Concarne

    Concarne 3rd gear

  5. aric-z

    aric-z Gearhead

    Tuolla olen 70 luvun auton penkkeihin laittanut ja hyvä tuli.
    Vaahtomuovit otin täältä.
    https://vaahtomuovi.net/
     
  6. Concarne

    Concarne 3rd gear

    En epäile etteikö tule mutta hyvä olisi jos löytyisi alkuperäisen malliset materiaalit ja vaahtomuovit siis on jo.
     
  7. Bluestone

    Bluestone Double Gearhead

    "Alkuperäinen säkkikangas jousien ja täytteen välissä on ilmeisesti ollut sellaista missä on kudottuna jollain jaolla penkin leveyssuunnassa rautalankaa sisään"
    Ostat sopivaa ohutta TERÄS-lankaa ja pujottelet sitä siihen säkkikankaaseen sopivalla jaolla, katso mikä jako oli alunperin. Teräslangan päät kannattaa kokeilla vaikka taivuttaa silmukalle ettei tökkää läpi verhoilusta missään vaiheessa. Noilla langoilla on kaiketi tarkoitus estää sen penkin jousien uppoaminen siihen täytteeseen (vaahtomuoviin). Samalla se jakaa kuormaa useammalle penkin jouselle. Lankoja ovat korvanneet jollain sopivalla verkolla tms.
     
  8. aric-z

    aric-z Gearhead

     
    Seevu tykkää tästä.
  9. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Tuossa näkyy sitä metallilangalla olevaa säkkikangasta. Mikäli joku tietää mistä saa niin voi kertoa.

    Kyllähän sen niinkin tekee, että pujottelee itse ja pianolankaa ostinkin jo mutta aikaa (ja hermo) menee sitä pujotellessa tuuman välein 150 cm pitkään penkkiin. Mieluummin ostan valmiina jos vain jostain löytyy. Mopareissa on myös samanlaista. Ne säkkikankaassa olevien teräslankojen päät on ilmeisesti käännetty penkin rungon reunalankojen ympäri.
     
  10. aric-z

    aric-z Gearhead

    On ihan tavallista juuttikangasta, ite laitettiin nuo langan vanhan mallin mukaan.
     
  11. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Mitä teräslankaa käytit? Se alkuperäinenhän on täysin suoraa ja hyvin muotonsa säilyttävää. En ole aivan vastaavaa onnistunut löytämään.
     
  12. Bluestone

    Bluestone Double Gearhead

    Rautakaupasta saa 1mm teräslankaa, yleensä kiepillä pussitettuna ei rullassa. Tee siitä säkkikankaasta semmonen haitari ja tökkää langat läpi ja suorista kangas, ei mene hermot.
     
    Riku Rotten tykkää tästä.
  13. Slant Sickness

    Slant Sickness Double Gearhead

    Matka jousitehtaalle voi olla antoisa hyvin muotonsa säilyttävän teräslangan lähteenä. Sehän kierrejousi tehdään kylmänä vääntämällä jouseksi huomattavan isolla kiepillä olevasta raaka-aineesta. Jousiteos Oy Tuusulassa on yksi, joka vääntää suorasta langasta kierrejousia koneillaan.
     
  14. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Tätä jo kokeilin, ei onnistu.
     
  15. Ace66

    Ace66 3rd gear

    Jätät sen langan kokonaan pois ja laitat juuttikankaan vaikka tuplana jos epäilyttää kestävyys.Tiheimmät juuttikankaat on kyllä todella vahvoja ja juuttikangas kannattaa ommella vaikka purjelangalla kiinni joustimiin niin se vähentää kankaan liikkumista joustimien päällä kun penkille istutaan jolloin sekin pidentää kankaan elinkaarta.
     
  16. Bluestone

    Bluestone Double Gearhead

    No, mulla onnistui kyllä.
     
  17. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Yli 1,5m pitkä pala ja yli 60 cm leveä mihin pitäisi saada langat tuuman välein ja pituussuunnassa vuorottelua päälle ja alle 2 tuuman välein. Ei onnistu millään taittelemalla haitarille.
     
  18. -71 MoPar

    -71 MoPar Gearhead

    Ota yhteys Cadillacin tehtaalle ja tiedustele kuka alihankkija valmistaa kyseistä säkkikangasta ?
    Samalla voit kysellä sen reijitetyn vaahtokumin valmistajan , niin tulee oikeanlaista . Ja kait se pinta materiaalikin pitää sitten olla alkuperäistä, ei kait siinä voi alkaa laistaa ja laittaa mitä sattuu.
     
  19. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Juu ja aikakone pitää hommata myös että pääsee -60 luvulle. Onhan se outoa ja erikoista jos harrastusmielessä haluaa noudattaa alkuperäistä toteutusta. Pintamateriaalit on muuten jo tiedossa joten huoli pois, en laita sinne mitä sattuu vaan noudatan alkuperäistä mallia niin hyvin kuin mahdollista.
     

Kerro tästä muillekin!