Vinyylikaton ja kojelaudan päällisen elvytys

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Verhoilu ja sisusta', aloittaja ValiantMan, 19.7.2008.

  1. ValiantMan

    ValiantMan Gearhead

    Auringon polttama, mutta vielä ehjä vinyylikatto pitäisi saada puhdistettua ja käsiteltyä vettä imemättömäksi. Mieluummin vielä värikin palautettua. Mitkä ovat oikeat aineet hommaan? Sopiiko joka tavaratalosta löytyvät kumi- ja muovikirkasteet (cockpit sprayt) tähän hommaan vai kokeilenko väritöntä kenkienhoitovahaa :) ? Samanlainen elvytys pitäisi tehdä myös kojelaudan päälliselle.
     
  2. DX

    DX Double Gearhead

    Älä käytä tavaratalojen aineita, ne on liian usein silikonipohjaisia ja se on pidemmän päälle myrkkyä muoville ja kumille.

    Muutenkin nuo sprayt on oikeestaan tarkoitettu pölyjen pyyhkimiseen.

    Silikoni autonhoitotuotteena on saatanasta.

    Ainakin Autoglymiltä on yks hyvä silikonivapaa muovin ja kuminhoitoaine joka hiukan palauttaa muoviin sen menettämiä pehmittimiä ja rasvoja, bumber care tais lukee pullon kyljessä, geelimäinen vihreä ja miellyttävän tuoksuinen aine joka puhdistaa tehokkaasti paskat ja myös vahajäämät listoista.

    Hyvä aine ovitiivisteiden nitinän- ja jäätymisenestoon.
     
  3. PauliP

    PauliP 1st gear

    Mukava kuulla DX:n kommentti asiasta.

    Meillä on '72 Buick Electra jossa kojetaulun päällinen oli kestänyt New Yorkin ja Florian säät ihan kunnialla ja kesti muutaman vuoden täälläkin. Sitten laitoin kojetauluun ihan tarkoituskeen mainostettua "hoitoainetta". Noin viikon kuluttua eräänä loppukesän aamuajelulla auton lämmettyä kuuluin kojetaulusta naks, ja sitten se halkesi.

    Mulla on kyllä vahvaa tuntuma, että ko.aine jonka kehutiin elvyttävän ja pehmentävän muovipintoja oli syypää halkeamiseen. Kyllä **tutti.
     
  4. GARAGE_INC

    GARAGE_INC Gearhead


    Tuo se on taivahan tosi. Ei sovi mihinkään.
     
  5. GARAGE_INC

    GARAGE_INC Gearhead

    Mä saattaisin ihan oikeasti kokeilla sitä läpinäkyvää kenkälankkia. ei edes pyyhi otsa hiessä ihan kaikkea pois, vaan jättäis sellaisen ohuen kalvon siihen kattoon. Eihän sinne kattoon kukaan itseään juurikaan hiero. Tosin ei kannata luotinpesuaineita paljoa käyttää..

    Oliskohan ainakin yks ongelma sitten oikeastaan se että tahtoo ehkä jäädä kiiltoa hiukan liikaakin... (?)

    Silikoni kuivattaa kojelautoja yms.
    Nimittäin tunnetusti silikoni haihtuu nopeati, ja aina haihtuessaan vie kimmoisuus aineita itse osasta myös. Monta kertaa kun tuo tapahtuu, niin kuuluu se naks jostain ja vekki on valmis.
    Silikoni vapaita "vinyyli balsameita" on olemassa ja ne toimivat huomattavasti paremmin. Ainakin Lahega , ja Autoglym niitä tosiaan tekee. Tosin nekin aiheuttaa ns. hullunkiiltoa eli "liikaa". Mutta suojaa auringoltakin.
     
  6. PauliP

    PauliP 1st gear

    Tuo aine millä me kojetaulu rikottiin ei ollut silikonia, jotain maitomaista litkua, en muista nimeä.
     
  7. GARAGE_INC

    GARAGE_INC Gearhead

    Ahaa? no, nuo aineet mistä mä puhuin, eivät ole maitomaisia ainakaan. Muistaakseni melko paksua, ja vihreää , kumpikin.

    Täytyykin koittaa muistaa varoa tuota maitoamaista tavaraa, oli se sitten kenen purkissa tahansa.
     
  8. ValiantMan

    ValiantMan Gearhead

    Kiitos varoituksesta, säästän nuo öljypohjaiset "hoitoaineet" euro-kikkareeseen.
     
  9. GMies

    GMies Gearhead

    Onkos kenkälankissa UV-suoja-ainetta??
    Autoglymin aineissa ei mainita sanallakaan UV-suojasta.
    Vinyylikaton suoja-aineessa pitää olla hyvä UV-suoja.
     
  10. Harri S

    Harri S Double Gearhead

    Tuo bumber care on mainiota tavaraa. Silikooni myrkkyä, joka pitäisi lailla kieltää.

    Mulla oli Saksantuonti avoescortti valkoisella vinyylikatolla, jolla ikää oli jo 17 vuotta.

    Katto oli maalattu saksassa joskus kertaalleen valkoisella vinyylimaalilla ja tummunut aivan kamalan näköiseksi. Pesin ohentimella eli tinnerillä koko katon ja varovaisesti toimien sain maalit poistettua kokonaan ja alkuperäisen vinyylipinnan esille ilman katon sulamista. Katto oli vuosien saatossa tummunut ja kovettunut ja alkoi olla viimeiset hetket hoitaa se kuntoon, koska murtumanalkuja oli jo sivuissa ja c-pilareiden alaosissa, missä kattoalhaalla ollessa on tiukat taitokset.
    Melkoinen savotta ja tosi tarkkana sai olla tuon tinnerin kanssa puljatessa: Veto tinnerirätillä ja heti perään puhtaalla rätillä maalit ja liuottimet pois, jotta muovi ei sula.

    Kun sain puhdistettua katon tuiolla tinnerikäsittelyllä hohtavanvalkoiseksi, vedin siihen viikon aikana neljä eri kertaa tuota Autoglymin puskurinhoitoainetta, niin kauan, ettei se enää suostunut imemään sitä enää yhtään itseensä. Sen jälkeen poistin liiat hoitoaineet.

    Katto pehmeni tuolla aineella uudenveroiseksi ja kesti ilma lisäkäsittelyjä sen kolme vuotta minkä auto mulla oli ja on timmissä kunnossa vielä tänäkin päivänä, vaikka talvet auto oli säilössä kylmässä tallissa. Samalla aineella käsittelin kaikki muutkin ikkunoiden ja sisustan kumi ja muoviosat.

    Ainut miinut tuossa on, että valkoisessa katossa aine kerää alkuvaiheessa itseensä likaa, mutta ne voikin sitten pestä pois hiukkasen miedoimmilla pesuaineilla, kuin tuo tinneri.

    Suosittelen.
     
  11. GARAGE_INC

    GARAGE_INC Gearhead

    No se sun täytyy katsoa itse, siitähän minä en tiedä. Olen vetänyt kojarin päällisen joskus piruuttaan tolla lankilla ja voin taata että näyttää hyvältä edelleen..
     
  12. GARAGE_INC

    GARAGE_INC Gearhead

    Tuossa oli työtapa käsittääkseni oikea! Useaan kertaan käsittely ja ylimääräiset pois. Ja saattaapi olla ihan hyvää ainettakin, itsellä kokemusta vin Lahegan "balsam 60" aineesta. Se oli hyvää toimimaan.
     
  13. miss duster

    miss duster 1st gear

    ite oon käyttäny ihan värivahaa kojelaudan kunnostukseen ja toistaseks ei oo mitään ongelmia ollu, edellisen ajokin kojelauta napsahti kanssa halki näiden mainostettujen huoltotuotteiden takia.
     
  14. ValiantMan

    ValiantMan Gearhead

    Kattoon ja kojelaudan päälle tuli vedettyä paksua, väritöntä saapasrasvaa. Ainakin katto hylkii nyt vettä. Levitys oli aikas työlästä verrattuna näihin öljypohjaisiin spray-juttuihin.
     
  15. DX

    DX Double Gearhead


    En väitä että just sinun aineesi olisi ollut tätä, mutta puhdas silikoni on kuin rasvatonta maitoa.
     
  16. DX

    DX Double Gearhead

    Mä olen senverran skeptinen noitten mömmöjen kanssa yleensäkin että pullon kyljessä pitää lukea "ei sisällä silikonia" tms. muutoin oletan sen automaattisesti sitä sisältävän enkä täten käyttööni huoli.

    Glymillä kun ensin käy sisävinyylit läpi ja antaa imeytyä, myöhemmin ikkunanpesuvaahdolla voi ylimääräiset poistaa jotta saa pinnan takaisin himmeäksi nopeammin kuin se itsestään menisi.
     
  17. GMies

    GMies Gearhead

    DX kirjoitti: "En väitä että just sinun aineesi olisi ollut tätä, mutta puhdas silikoni on kuin rasvatonta maitoa."


    Kumma juttu?? Minun pullossani oleva silikoni on väritön, siis kirkas neste, kuten yleensä muutkin silikoniöljyt. :eek:
     
  18. GMies

    GMies Gearhead

    Yksi paljon maailmalla käytetty hoitoaine on 303 Aerospace Protectant.
    Ei sisällä silikonia ja on hyvä UV-suoja, valmistajan ilmoituksen mukaan. Erityisesti veneilijöiden käyttämä.

    Itselläni ei ole pitkäaikaista kokemusta, joten en tiedä mainostaa hyväksi tai huonoksi. Netistä löytyy aineesta paljon tietoa. Hieman on ehkä arvokasta. Myydään myös Suomen Turuus, mutta
    olen ostanut eBaysta ja saanut muka jonkin verran edullisemmin:

    http://cgi.ebay.com/ebaymotors/303-AERO ... 0104856146
     
  19. NPP

    NPP 1st gear

    Ostimme capricen kolme vuotta sitten ja vinyylikatto oli hyvässä kunnossa. Myyjä oli käyttänyt Armor All protectant kumi ja muovi himmeä kiilto tuotetta katossa.
    Auto oli meillä vuoden ja käytimme kyseistä tuotetta. Katto oli todella hyvässä kunnossa! Myimme auton ja suosittelimme tuotetta, että pysyy katto kuorissa.
    Huomasimme nettiautossa vanhan automme ja eikun ostamaan takaisin se meidän perheeseen. Olihan auto ensimmäinen harraste ajoneuvo ja hääautomme.
    Kattoon ei oltu ilmeisesti käytetty kyseistä tuotetta. Kangas oli kulahtaneen näköinen, läikykäs, halkeemia tullut muutama ja "kuivan koppuran" tuntuinen...
    Muutaman päivän aikana käytimme Armor Allin ainetta neljä kertaa ja katto oli taas tasaisen värinen ja napakka.
     
  20. WBBC

    WBBC Double Gearhead

    Itse käytän autoglymin vinyl&rubber care -ainetta.

    Sillä saa kiiltävän tai vähemmän kiiltävän pinnan, riippuen kuinka kauan aineen antaa kuivua ennen kiilloitusta. Eikä sisällä silikonia. Tai niin ainakin luvataan.

    Haalistuneen vinyylikaton hoitoon luulisi kelpaavan joku kiiltävän pinnan antava nestemäinen autovaha?

    Niitä on toki monenlaisia, mutta pääasia ettei sisällä silikonia.
     

Kerro tästä muillekin!