X-rungon kardaanikulmat

Ketju osiossa 'Vaihteisto ja voimansiirto', aloittaja zero, 18.6.2019.

 1. zero

  zero 3rd gear

  Morjens! Olisko jollakin varmaa tietoa kardaanin kulmista X runkoiseen letukkaan?
  Eli pinjonin kulma ja vaihdelaatikon kulma. Jenkki foorumeilta koitin asiaa tutkia mutta joka paikassa luki "katso korjausmanuaalista" jota mulla ei ole, tai sitten siellä on jo yksiosainen kardaani ja LS tekniikka.
  Ja pelkät kulmat ei riitä, tarvisi myös tietää mittauspaikat.

  Oon sillain yleissääntöjen mukaisesti kulmia säätänyt ja tärinä on kyllä vähentynyt mutta en ole sitä täysin saanut viellä pois. Laatikkona on th350 eli poikittaispalkki on custom made.
  Uskoisin että vika on tällä hetkellä kaksiosaisen kardaanin etummaisessa pätkässä, eli laatikon ja tukilaakerin välissä.
   
 2. Mudracer

  Mudracer Gearhead

  Se etupätkä on ihan kohtisuoraan plootan kanssa, tai pitäisi olla. En tiedä onko kaikissa mutta joissain sen palkin saa kahteen kohtaan jostain syystä, kun palkki on alimmassa ei ainakaan ole tärinäongelmaa.
   
 3. zero

  zero 3rd gear

  Joo tuossakin palkissa on kaksi reikää päällekkin että saa eri korkeuksiin, mutta orkkis palkki se ei ole, jenkeissä se jo on tehty. Kahdesta eri paikasta löysin että moottori/vaihteisto paketin pitäisi olla 3 astetta vinossa, peräpää matalemmalla? Se vaan jokseenkin tuntuu nurinkuriselta kun kannatinlaakeri kuitenkin on linja suorassa ja ennen kannatinlaakeria ei ole ristikkoa :odroll: :odeek:
   
 4. jart$u

  jart$u Gearhead

  Moottorin kulman voi mitata venttilikopasta. Sallittu arvo on 3-5 astetta upfront.(suhteessa tallin lattiaan).
  Ekan putken arvo on 2 3/4, +- varttiaste (suhteessa koneeseen).En tiedä millä mittaat, mun puhelin antaa vaan asteen tarkkuudella...
  Täten centersupportin on tarkotettukin toimia kulmassa runkoon nähden.
  Taaemman putken kulman ohjearvo on 1 1/4 astetta uprear(suhteessa etuputkeen),toleranssi myös vartti sinnetänne.
  Sitten vielä taain ristikko, mittaus onnistuu esim. ristinivelen kupin kiinnikeestä, siin on koneistettu pinta. Se pyytäis 3 astetta ja 1/4 taas toleranssia molempiin suuntiin(suhteessa takaputkeen). Itse pinionin kulma on 1/2 astetta uprear ( suhteessa tallin lattiaan).
  Mun mielestä kulmat voi olla pienemmätkin, pääasia et kulmaa on ja oikeaan suuntaan. Usein kulmat saa sinnepäin kun shoppaa tukilakrun jalkaa puoltuumaa, ja sit tarvittaessa laittaa shimmiä (tähän käy vaihteiston hännän shimmit, sama pulttiväli) väliin.
   
  Muokattu: 19.6.2019
 5. latehr

  latehr 1st gear

  Tuota kulma asiaa täs just touhunnu ku uuden kardaanin asentelin x-runkoiseen, ja itellä on toi korjausmanuaali. Sen mukaan kulmien säädössä on eri vaihtoehtoja riippuen mallista ja esim alustan korkeudesta
  Asteina on noi ilmoitettuna siinä korjaus manuaalissa, esim laatikko-etukardaani välinen kulma 3.5’, etukardaani-takakardaani 1’, jne. (noi luvut nyt oli täs hatusta vaan vedetty tähän). Mutta sen muistan että tuon kirjan mukaan laatikko ja etukardaani ei edes ole samassa kulmassa.
   
  zero tykkää tästä.
 6. Jussi289

  Jussi289 Gearhead

  Mulla ainakin tutinat loppuu, kun kontissa on enemmän tavaraa. Kuten olikohan 59kingsway ku kyselikin. Eli minä ainakin voisin vissiin vähän laskea tukilaakerin paikkaa alemmas.
   
  zero tykkää tästä.
 7. zero

  zero 3rd gear

  No sieltä ne tarkat mitat tulikin, kiitos vaan! Tosiaan oon sitä jo shimmaillut suuntaan ja toiseen, sain värinät lähes kokonaan pois, sillain että moni on sanonut jo että "normaalia X rungon tärinää" mutta itseä se häiritsee. Kulmia mittailen semmosella elektronisella kulma kellolla mikä ilmoittaa liiankin tarkkaan(asteet, minuutit ja sekunnit), koneistus pintojen mittailuun tarkoitettu.
   
 8. Bluestone

  Bluestone Gearhead

  Optimaalisen jos haluaa, niin kyydissä pitäisi olla sen normaalin rytmiryhmän verran painoa. Silloin olisi jousituskin oikeassa korkeudessa ja kulmat siinä kohdalleen.:rolleyes:
   
 9. Mudracer

  Mudracer Gearhead

  Ei kait sitä koneen kulmaa voi lattiaan suhteen mittailla, beba pikkasen pystyssä niin kulma on aivan mettässä.
   
  zero tykkää tästä.
 10. zero

  zero 3rd gear

  No viimeksi kun säätelin kardaania niin mulla oli slant6 lohko takaluukussa, se vähän simuloi painoa :odsmile:
   
 11. zero

  zero 3rd gear

  Parempi olisi ilmeisesti verrata moottorin kulmaa esim rungon suoraan kohtaan? Mullakaan alusta ei ole vakio ja keula tosiaan on vähän perää matalemmalla.
   
 12. rb

  rb Gearhead

  Perkeleen keksintö koko ….tun kardaani!

  Mä tilasin jonkun paremman tukilaakerin, kun ajattelin että se tekee siellä kiusaa.

  Toi on ihan hyvä sataseen asti, mutta siitä kun nostaa, niin aurinkolipat alkaa värisemään.
  Moottoritiellä olisi kiva päästä moottoritie nopeuksia ja nyt kun auton on saanut muuten kulkemaan suoraan (lisää casteria) niin ois kiva, ettei värinöiden takia tarvitse himmailla..
   
 13. jart$u

  jart$u Gearhead

  Ohoh, ymmärsitpä väärin. Pitää korjata TALLIN lattia, nosturin silta tai vaikka mökkilaituri, siis se alusta millä potilas (auto) makaa..
   
  Muokattu: 19.6.2019
 14. Mudracer

  Mudracer Gearhead

  Niin kirjoitit ja toi pätee vain siinä tapauksessa että runko on sitä TALLIN lattiaa vasten.
   
 15. jart$u

  jart$u Gearhead

  Isossa kirjassa lukee, että jos laitteen normaalikuormitus on maksimissa, tulee keskimmäisen ristikon kulmaa lisätä vartista puoleen astetta.
   
 16. jart$u

  jart$u Gearhead

  Tähän ei runko liity millään tavalla. Ei se ole mittauspisteenä missään kohtaa.
   
 17. rb

  rb Gearhead

  Jaa???

  Silloin kun tuo oli lahna, niin se värisi enemmin kun nyt kun se kulkee perä pystyssä...
   
 18. jart$u

  jart$u Gearhead

  Perän korotus vaikuttaa keskimmäisen ja taaimman ristikon kulmaan, ja myös hieman pinionin kulmaan.
  Ilmeisesti parempaan suuntaan sinun tapauksessa.
   
 19. jart$u

  jart$u Gearhead

  Tämä juuri on se kompastuskivi mihin näissä tehtaan arvoissa törmää.
  Eka asia mikä mitataan on riding height 6 1/4" +-3/8". Corrective steps should be taken to raise rear vehicle height before attempting any propeller shaft shudder correction.
  Tällästä maastoautoo ei oo kellään.
   
 20. Mudracer

  Mudracer Gearhead

  Sanoit että koneen kulmaa pitää mittailla lattian suhteen.
   

Kerro tästä muillekin!