Autoantennien "tehot"?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Lisälaitteet ja -varusteet', aloittaja B.B.Chevy, 4.3.2006.

  1. B.B.Chevy

    B.B.Chevy Double Gearhead

    Kun tää osa-alue on itelle ihan hepreaa niin kertokaas viisammat miten paljon on merkitystä eri autoantenneista ilmoitetuilla ohmimäärillä? Kertookos se antennin niinsanotusta tehosta eli niinkuin tehokkuudesta kuuluvuuden suhteen vai kuin? Esimerkkeinä mm. eräille piiskoille valmistaja ilmoittaa impedanssiks 75 ohmia ja toinen valmistaja ilmoittelee 130 ohmia :-?
    Ja jatketaas vielä että sitten kun on olemasa näitä elektronisia esim. peilin yläpuolelle ikkunaan laitettavia antenneja niin onkos noista kokemuksia olisko niistä vaihtoehdoks?
     
  2. Vanishing Point

    Vanishing Point 1st gear

    Osta perusantenni ja mahdollisesti vaikka vahvistin mitä VAG-autoissa käytetään. Harrasteautossa on peilin yläpuolella oleva antenni-vahvistin. Se lentää roskikseen keväällä
     
  3. JKL Raggars ry

    JKL Raggars ry Gearhead

    laita sellanen 75 ohminen, en nyt muista järkiperusteluja, mut joku heijastuminen kaapelissa tais olla. 75 ohmisiahan noi kaik palikat missä koaksiaalii on :D
     
  4. 4dFunClub

    4dFunClub 1st gear

    Äipän autoon laitoin aikoinaan sellasen halvan tuulilasiin kiinnitettävän palikan, "sähköantennin". Periaatteessa toimiva, aina löytyy joku kanava, mutta joskus joutui tinkimään. Yllättäviä katvealueita kesken kuuntelun tai pikku kohinaa. Hyöty on oikeastaan siinä, ettei tarvinnu porata reikää koppaan, eikä kukaan vandaali katko antennia.
    Laittakaa upotettu sähköantenni. Se saa hämyjuhlilla piilloon. Mutta miksi upotettu? Upotukseen sopii antenniin ripustettu rebel-lippu tai vaikka pitsipöksyt :p
     
  5. B.B.Chevy

    B.B.Chevy Double Gearhead

    Tää antennitarve on tällä kertaa mun käyttökotteroon :wink: Siihen ei taida kehdata ripustaa pitsipöksyjä antenniin :rotfl:
    Mut siinä on nyt sellanen soitin joka osais varmaan vaikka paistaa pullat ja lämmittää saunan jos vaan osais ohjelmoida sen :odroll: Eli se sois kyllä ihan nätisti mut nykyinen antenni vaan on huono eli se onpi poikki ja kun sen joutuu vaihtamaan niin samantein vois sit laittaa hyvän.
     
  6. KajS

    KajS Gearhead

    Varmaan jo kävit antennikaupassa, mutta jäi vaivaamaan tuo antennien impedanssi. Kerran kinasin yhden Clarionkauppiaan kanssa aiheesta ja kauppias väitti minun olevan väärässä, joten myi sitten kolme Clarionia kerralla (ensimmäisen ainoan ja viimeisen). Mutta asiakas oli oikeassa, kun väitti, ettei Ula-taajuuksilla ole juuri merkitystä onko 130 vai 75 ohmia antennissa tai/ja antennikaapelissa.

    Kaivoin HiFi-lehden 4-5/1994 ja siellä todetaan seuraavaa:

    "Käytännössä antennissa, vastaanottimessa ja niiden välisessä kaapelissa on aina impedanssieroja jotka lisäävät siirtohäviötä. Ula-taajuuksilla ne eivät ole kovin merkittäviä, joten asiaan ei kannata kiinnittää liikaa huomiota.
    Esimerkiksi parin metrin mittainen 130 ohmin antennikaapeli 75 ohmin antennin ja radion välillä vaimentaa signaalia vain muutaman desibelin."

    Jos radiotaajuudet olisiva 1000 MHz korvilla, merkitsisi 130/75 ohmin epäsovitus lähes oikosulkua/kaapelin katkaisemista.

    Suurempi merkitys signaalin vaimenemiseen on auton liikkumisella, jo puolen metrin siirtymä saattaa pudottaa signaalia 40 dB.

    No joo, voisi pohdiskella loputtomiin, mutta takaisin tähän päivään: nykyiset antennit (ainakin Blaupunktin kataloogissa) ovat 75 tai 50 ohmisia. tuosta päästään miltei offtopikkiin, milloin Suomeen tulee digiradio? Ei ihme, että nykyään saa analooginen radio-cd-MP3-ihmeen Suomessa halvalla, kun muu Eurooppa on radioteknisesti jo digitalisoitunut.
     
  7. orlovi

    orlovi 1st gear

  8. KajS

    KajS Gearhead

    Niinpä myöhästyinkin, mutta tuossa lainauksessa on se olennainen:

    "Muut maat Suomea edellä

    Suomessa radion digitalisointikeskustelu on hukkunut digitelevision tulemiseen. Suomessa digilähetykset lopetettiin, mutta muualla ollaan siirtymässä fm-lähetyksistä digitaaliseen tekniikkaan."

    Tarkoittaa sitä, että jos täältä myöhäisen ajan deedeeärrästä lähtee tulevaisuudessa automatkalle ns. sivistyneeseen maailmaan tässä digiradiomielessä, on paras ottaa mukaan nippu tallenteita; analoogisella radiolla ei ehkä tarvi kuvitella kuuntelevansa nahkashortsimusaa sakulandiassa.
     
  9. wege

    wege Gearhead

    BBC sai jo varmasti selvityksen ongelmaansa, mutta 25 vuotta lähes joka päivä autosoittimien kanssa roplatessa on tullut havaittua, että antennin vastuksista puhuminen on vain myyjille tapa korostaa ylivertaista ammattitietouttaan. Ei sillä impedanssilla ole tosiaankaan mitään merkitystä jos johdon mitta on alle 10m, kuten useimmiten auto käytössä. Paras paikka antennille on katon keskellä, 45 asteen kulmassa. Käytännössä laitamme sen mieluummin takalokasuojan reunaan vain hivenen viistossa. 75 ohminen impedanssi sopii joka paikkaan.
    Harrasteautoihin olen asentanut usein antennin hattuhyllyyn niin, että piiska osoittaa alaspäin. Näin antenni on piilossa, eikä tarvitse tehdä reikiä ulkopelteihin. Toimii melko hyvin....
    Tärkeää on myös maadoitus !!
     
  10. Gyrus

    Gyrus Gearhead

    Mielenkiintoista.. mites ootko löytänyt jostain sopivan lyhyitä ja silti sopivan tehokkaita antenneja vai ootko pistäny normi pitusen taivutettuna takakonttiin?

    kumpikohan on parempi tuo vai sitten lasiin liimattava antenni?
     
  11. Cheyenne

    Cheyenne 1st gear

    Itse olen ainakin tykännyt (ulkonäöllisesti ja toiminnallisesti) tuulilasissa kiinteästi (lasien välissä) olevasta antennista.
    Tosin traktorissa (zetorissa) on toiminut ihan normaali pitkä piska hyvin hytin sisääl pitkittäin katon rajassa. Tosin nyt taas sekin radio on jo rikki,,, :(
    Vieläköhän niitä olisi kohtuullisia "kaksnappisia" (Toisesta ääni ja toisesta kanava) jossain myynnissä tai lahjoitettavina? Jotenkin kun en tykkää noista "hipaisemalla löytyy sata kanavaa"-elektroniikka hässäköistä...(en osaa käyttää liian teknisiä vehkeitä).
     

Kerro tästä muillekin!