Auton alusta valot vs. "neonvalot"

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Vani-91, 4.9.2003.

  1. Vani-91

    Vani-91 1st gear

    Osaisko joku lakiin enemmänki (kun käräjien takia) syventynyt kertoa miksi nämä alusta valot on kielletty? Olen yrittänyt saada siihen järkevää vastausta monesta foorumista, katsastus miehiltä ja poliisilta mut kukaan ei osaa tarkasti kertoa mikä sen tekee kielletyksi, siis liikkuvassa autossa (tieliikenteessä). Tieliikennelaissa on vaan kohta jossa sanotaan että autossa ei saa olla ylimääräisiä valoja,(mikä tarkoitaa sivu,katto,etu ja takavaloja) mutta varsinaisesti ns. pohjavaloista ei löydy suoraa mainintaan olenkaan. vaikka nämä pohjavalot eivät mihinkään valotakkaan. Onko tämä taas joskus 10.v sitten tehty "laintulkinta" ja siinä uskossa on aina pysytty kun joku on erehtynyt sitä kysymään.. Aken:n nettipalvelu sivullakin tätä on kysytty 1000 kertaa ja vastaus on aina ollut vain "EI" ilman mitää perusteluja ja kun niitä perusteluja on kysytty ei niihin ole koskaan vastattu..
     
  2. Mopeman

    Mopeman 3rd gear

    Osaiskohan joku vastaavasti kertoa, että miks niiden pitäis olla sallittuja?
     
  3. Anonymous

    Anonymous Guest

    Periatteessa lamput ovat show-mielessä käyettyjä..tuskin niillä aetaan pisin sorateitä. Kysymys lieneekin enempi tuosta holhousmentaliteetistä ja siitä, että vaikk a säännöt olis kuinka perseestä niin puolet tämänkin foorumin keskustelijoista vaatii niitä noudattaan (vrt edellinen). Alustavaloista tuskin olisi haittaa liikenteessä mutta olis ne ihan hauskoja pimentyvällä parkkiksella...
     
  4. Kerberos

    Kerberos Gearhead

    Asia on harvinaisen yksinkertainen, valot joita tieliikennelaki ja ajoneuvoasetus ei tunne, niin ne ovat kiellettyjä.

    Valot jotka ovat pakollisia ja/tai vapaaehtoisia, niin niiden täytyy olla määräysten mukaan asennettu ja lukumäärältään oikeat.

    Helppoa vai mitä.

    Voihan niitä kivoja vilkkuvia värivaloja laitella sitten vaikka jouluna kuusipuuhun.
     
  5. herrakani

    herrakani 1st gear

    Toisaalta vois kuvitella, että kaikki, mitä ei ole erikseen kielletty, on sallittua, niinkun urheilupiireissä on tapana tulkita. Riihimäellä ajoi joku karvakolmiokilpa-ajoa eilen civicillä sininen neonvalo puskurissa.
     
  6. Mopeman

    Mopeman 3rd gear

    Ei se taida noissa liikenneasioissa ihan niin mennä, että kaikki pitäis olla erikseen kiellettyä mikä ei ole sallittua.
     
  7. B.B.Chevy

    B.B.Chevy Double Gearhead

    No toi on vähän sellanen vanipiirin juttu eli viimosen päälle rakennetuissa vaneissahan on esim. sisällä valoja niin v..tusti, samoten kaikki äärivalot yms. jutut.
    Mullakin oli omassa 73:ssa sisällä punaset valokaapelit katon- ja lattianrajoissa, 10 spottivaloa katossa, valokaapelit astinlaudoissa ja vaikka mitä.
    Vanitapahtumissa palkitaan myös muiden tapahtumien tapaan autoja eri kategorioissa ja joskus niissä on järjestetty ns. valoshow-kisoja, joissa noi auton alla palavat tai esim. musiikin tahtiin hakkaavat neonit on tietty näyttävän näköiset eli kova juttu.
    Kauhiaa tuninkia :grin: mut esim. pimeällä viimosenpäälle rakennettu vani kunnon valoilla on vaikuttava ilmestys.
     
  8. Mopeman

    Mopeman 3rd gear

    Meinaan, että ei kai ne kiellettyjä voi olla muuta kun liikenteessä. Piluparkissa saa varmaan olla vaikka juhannuskokko katolla jos se tuntuu hyvältä.
     
  9. JTR

    JTR Gearhead

    Säännöksiä sallituista valoista löytyy esim. entisestä asetuksesta ajoneuvon rakenteesta ja varusteista.

    71 § (22.3.2001/280)

    Pakolliset ja sallitut valaisimet ja heijastimet

    1. M- ja N-luokan ajoneuvossa tulee olla seuraavat valaisimet ja heijastimet:
    .
    .
    .
    2. Ajoneuvossa saa sen lisäksi, mitä 1 momentissa säädetään, olla seuraavat valaisimet ja heijastimet
    .
    .
    .
    3. Edellä 1 momentin a–k kohdassa ja 2 momentin a–j kohdassa tarkoitettujen valaisimien ja heijastimien värin, tyypin, lukumäärän, sijoituksen, näkyvyyden, suuntauksen, kytkennän ja toiminnan ilmaisinta koskevien vaatimusten tulee vastata 4 momentissa säädetyin poikkeuksin moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen valaisimien ja merkkivalolaitteiden asennusta koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä annetun neuvoston direktiivin 76/756/ETY vaatimuksia, sellaisina kuin ne ovat muutettuina neuvoston direktiivillä 83/276/ETY ja komission direktiiveillä 80/233/ETY, 82/244/ETY, 84/8/ETY, 89/278/ETY, 91/663/ETY ja 97/28/EY, tai E-säännön n:eek: 48 sellaisen version vaatimuksia, joka vastaa mainittuja direktiivejä. Muidenkin valaisimien ja heijastimien värin, sijoituksen, näkyvyyden ja suuntauksen määrittämiseen sovelletaan, mitä sanotussa direktiivissä tai E-säännössä säädetään.

    Eli direktiivit säätelee näitäkin juttuja.
     
  10. Anonymous

    Anonymous Guest

    entäs valokuitukaapeli? eli itse valaisin siellä missä se saa olla ja valo kaapelilla haluttuun kohteeseen?
    kun avaat autostasi oven, syttyy sisävalo. sen avulla löydät hanskalokeron nupin. haa siellä syttyy valo jotta löydät etsimäsi käyttöohjekirjan. sisävalon loisteessa näet lukea siitä moottorin öljytilavuuden. avaat konepellin haa siellä palaa valo jotta näet tarkastaa öljytikusta öljymäärän ja avata venakopasta ö-korkin. tätä hemmottelun sarjaa kätevä äijä jatkaa asentamalla autonsa pohjaan valaisimen jotta öljypropun voi avata helpommin.
     
  11. B.B.Chevy

    B.B.Chevy Double Gearhead

    Joo ja jos tarkkoja ollaan niin eihän noi alustavalotkaan tosiaan oo käytännossä kiellettyjä kuin katsastuksessa :grin: Tuskinpa tienpäällä ykskään konsta möyrii sinne auton alle tutkimaan mitään, kunhan ei pahemmin ajon aikana loimottele niitä valoja. Itekin tuli tehtyä niiden astinlautojen valokaapeleiden kanssa silleen että otin niistä vaan varmuuden vuoksi piuhan irti leimalle ettei turhaan olis tullut sanomista ja tulkintakinaa konttorilla. Nekin kun on todellinen tulkintakysymys eli onko yks koko laudan mittainen kaapeli monella kymmenellä lampulla yks valo vai monta. Virallisesti vanin lautaan sais asentaa vain 2 valoa että valojen etäisyys toisistaan olis pykälien mukainen mutta useimmissa niissä on 3 eikä niistä oo kenellekään tietääkseni huomauteltu. Mullakaan ei tosiaan katsastuksessa koskaan kiinnitetty mitään huomiota niihin kaapeleihin kun ne ei palaneet ollenkaan, tiedä sitten mitä olis tuumanneet koko laudan mitalta parin sentin välein loimottavista valoista.
    Eli jos kiinnostaa niin lamput kiinni vaan sinne lattian alle. Tollaset kaapelithan on tosi helppo vaikka kerran vuodessa ottaa sieltä päiväksi pois.

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Big Bad Chevy 2003-09-04 12:21 ]</font>
     
  12. Kerberos

    Kerberos Gearhead

    Pieni tarkennus, sivuvalojen lukumäärää ei ole rajoitettu, mutta sijoitus on.
     
  13. Maxwell

    Maxwell Gearhead

  14. lake ender

    lake ender Gearhead

    Pätiskö noiden valojen kieltämiseen sama "sääntö" kuin ennen oli liekkimaalusten tai rosteristen kuräläppäkiinnikkeiden kanssa, eli autossa ei saa olla mitään liian huomiotaherättävää, joka voi vaarantaa liikenneturvallisuutta.
    Eli jos joku katsoo autoasi kauemmin kuin 2 sek. , vaarantuu liikenneturvallisuus.
    Pitäis vain kaikkien ajaa sillä harmaalla korollalla
     
  15. Mopeman

    Mopeman 3rd gear

    En usko, ehkäpä se perustuu siihen samaan minkä takia joskus lisäjarruvalosta sai poliisilta sakot ja hylkäyksen katsastuksessa. Ehkä noi Neon loisteputketkin pohjassa määrätään pakollisiksi muutaman vuoden päästä. Tai sitten tass toisaalta,
    ehkä ei.
     
  16. B.B.Chevy

    B.B.Chevy Double Gearhead

    Ainakin minä ja monet vaniharrastajat on saaneet sellasta tietoa että lamppujen väli pitäisi olla tietyn mittanen ja tollasessa normaalimittasessa vanissa astinlaudan pituus on sellanen ettei kyseisen mittasäännön takia 3 lamppua voisi eli "mahtuisi" laittaa. Eikös se ole noin?
     
  17. CarinaDX-85

    CarinaDX-85 1st gear

    Mulla oli alustaneonit edellisessä autossa ja katsatusmies katsoi vain sen ettei ne toiminu ko silloin ko oli käsijarru päällä...
     
  18. Vani-91

    Vani-91 1st gear

    Eli saa periaattees saa laittaa muttei saa ajaes pitää päällä. Oon nimittäin suunitellu sellasia autooni mut on just vaivannu että lähteekö heti kilvet ku "paistattelee" poliisia vastaa. Sekin tietty riippuu poliiseista mut vaasan Lp:t on kyllä kovapala kaikille tiekäyttäjille tääläpäin. Oon töis nähny monenlaista rekka-äijää pitkin suomea ja kaikki manaa ylivoimaisesti eniten just vaasa Lp:tä eikä oo mikään ihmekää. Siellä on muutamalla poliisilla pahoja asenne vaikeuksia "eräitä" automerkkejä kohtaan.. Mut asiaan eli kuinkahan nuo valot sais "tulkittua" lalliseksi ilman käräjäsalia ja korkeimmanoikeuden "ennakko päätöstä"? Jonku pitäis varmaan toimia tässäkin asiassa taas marttyyrinä.
     
  19. Transam

    Transam 1st gear

    Näin jossain Trans-Amin jossa oli shaker scoopissa neon valo. Se oli jopa tyylikäs, joskin kuitenkin hieman epäsovinnainen vanhaan jenkkiin :smile:
     
  20. CarinaDX-85

    CarinaDX-85 1st gear

    Periaatteessahan se on aina poliisista ja katsastusmiehestä kiinni mitä saa olla ja mitä ei... Esim mun kaverilta revitettiin lisävalot pois ko referenssit meni yli, mulla samanlaiset ja katsastanu 2 kertaa ja ratsioissa ollut muttei sanottu mitään... Edellisessä katsastuksessa käskettiin ottaa sivuvalot pois ko kuulemma näkyi eteenpäin...
     

Kerro tästä muillekin!