Autotallin rakentaminen

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Anonymous, 15.8.2004.

  1. Ck

    Ck Gearhead

    Mulla on omassa pienessä tallissa (n.42m2) pieni jämä-puukattila ja 600L varaaja jota ei oo eristetty. Lisäksi lattiassa on vesikierto. Järjestelmässä sen verran glykolia että kestää -10c. Systeemi on todettu todella toimivaksi, 0-keleillä pysyy parilla puukopallisella +15 astetta 3-4päivää. -15c pakkasella pysyy talli viikon verran plussan puolella samalla puumäärällä. Lattia toimii hyvänä "varaajana". Ajan lattiaan 25-30asteista vettä. Eristämätön 600l vesivaraaja taas toimii patterina ja tuottaa hyvin nopeasti lämmintä pieneen talliin kun korkeuttakaan ei oo kun 2,8m. Tälläinen oma "patentti" täällä.

    Lisäplussana toi puukattila toimii hyvänä roskan hävittäjänä, ei keräänny roska-astiaan kun metalliromua :)
     
  2. SB 340

    SB 340 2nd gear



    Ja jäteöljyt paljuun, sinne käärittyjä ja narulla sidottuja lehtinippuja tai vanhoja puhelinluetteloita likoomaan...
    Palaa lämpösesti ja ei kerry jäteöljyä :rotfl:
    Ei, en tee ite näin, mut oon toimittanu joskus noita luetteloita vanhaan verstaaseen joka lämpis noin..

    Itellä on sähköpatterit (2 x 1800W) "säilytys" tallin puolella. Ne on säädetty nyt +5 astetta ja kosteuden poistokone lisäks pitämässä ilman kuivana. Pajan puolella 1kpl patteri ja 2000W lattianlämmityskaapeli. Lattialämmöt on päällä sit kun tehään enempi hommia tua. Juu, ilmalämpöpumput on hankinnan alla kun saapi rahat kasaan. Noi patterit on vaan ekan talven paniikki ratkasu, budjetti meni sen verran kireeks :oops:
     
  3. simeoni

    simeoni Double Gearhead

    Nopea kysymys ulko-ovista, kun lasi on 3k niin onko kummassakin välissä argon??
     
  4. herra ferguson

    herra ferguson 1st gear

    Joopa. Kiitos vinkeistä. Kikkailujen kautta kai sitä oppii... Patenteista puheen ollen. Oletteko katsoneet youtubesta kaljatölkkilämmittimiä. Ainakin tarpeita pitäis löytyä melkein kaikilta. Ne vissiin on aika tehokkaita. Tm:mässä ja maaseudun tulevaisuudessa jutut aurinkokeräimistä. Kannattaa tsekata. Kuulemma tehot noin 2000w. Hintaa noin 300e. terveisin pellepeloton.
     
  5. Holley

    Holley Gearhead

    Mielenkiintoista, pitääpä tutkia.

    Fysiikkaahan on lämpöarvojen laskeminen, mutta paljonkohan lisälämmitystarvetta on, jos isohkossa lämpimässä tilassa on vain 2-kerroslait (kiinteät) normaalin 3-kerroslasin sijaan? 60 cm x 90 cm ja 2 kpl määrä eli noin 1 m2 pinta-alaa.
    Pienessä myös lämpimässä 6m2 varastossa olisi yksi tällainen 2-kerroslasi 60 cm x 60 cm.

    Kun näitä nyt saisi sopivasti juuri 2-kerroslaseina uutena ja tarvetta ei toisaalta esim. aukeaville ikkunoille ole.

    Onko toisaalta ihan kaistapäinne ajatus vetää sisäpuoliset "ikkunaluukut" jostain tuulensuojalevyn ja vanerin yhdistelmästä, joita voisi sitten talvipimeillä pitää niiden ikkunoiden sisäpuolella. Koska muutenkin voisi tuollaisille ikkunaluukuille olla käyttöä, jos tulisi jotain erityisen pölyävää hommaa eteen; maalauksen pohjatyöt ja jonkinsortin ruiskumaalaus noin esimerkkinä hommista.
     
  6. Rusty

    Rusty Double Gearhead

    Kyllä.
     
  7. moottorinlohko

    moottorinlohko Gearhead

    osta moniöljypoltin kattilaan,voit polttaa kaikki öljyt,rasvat normaalikeskuslämmitystapaan,suomesta noin paritonttua.
     
  8. Veli Pirinen

    Veli Pirinen 1st gear

    Mulla lämppärinä Mepu eki 30. Kiinteä öljylämmitin, oiloni kyljessä ja lämmönvaihtimen läpi puhaltaa lämmintä ilmaa.
    + Nopea lämmönnosto
    + Ei vesiä, ei jäätymisvaaraa.
    + Helppohoitoinen
    + Tehokas

    - Puhaltaa, eli liikuttaa ilmaa
    - Hieman ääntä
    - Sammutettava maalauksen ajaksi

    Tähänkin varmaan voi laittaa moniöljypolttimen tuon Oilonin tilalle.
     
  9. hodis

    hodis 3rd gear

    Itsellä tallissa nyt kiinteät 1-kerroslasit, toiset ruudut hiljattain hommattu, mutta ovat vielä laittamatta. Tein uretaanilevystä luukut ikkuna-aukkoihin ja päällystin ne alumiiniteipillä.
    Kosteussulkuna on seinissä ja katossa on 50mm uretaanilevy, eristeenä 150mm villa. Pari talvea on tuolla harrastettu ja lämmitetty sisätilan lämmittimellä/ kellokytkimellä, vielä on tarennut. Lattiassa putket, jotta voi jossain vaiheessa laittaa oikean lämmityksen.
    Suurin lämmönhukka on ovet, vaikka on koitettu tiivistellä ja vaneri pitää erillään metallirungosta. Käyntioveen olen tehnyt talveksi "pakkasverhon", koska sen aukominen jäähdyttää pienen tallin tehokaasti.
     
  10. JaH

    JaH 1st gear

    Itsellä tallin ovissa samaa huurre ongelmaa, laitahan kokemuksia auttoiko urtzi putkessa.
     
  11. Puli-Song

    Puli-Song Gearhead

    Mä värkkään itelleni 5x30m tallia. Ja kun halvalla pitää saada, nin maapohjalla tulee. Osaako joku sanoo, et kun tuommonen maalattiainen on melko kostee ja kylmä, niin miten sisäseinissä kestäis kosteen tilan kyprokki? Senhän ei pitäs imee itteensä ilmasta kosteutta? Aattelin, et se ois järkevin ratkasu sisäseinään, kun on kuitenkin puurunkonen talli ja hitsaushommia pitäs pystyy tekemään.
     
  12. rautapää

    rautapää 3rd gear

    Jos sanot et siulla toimii vain "puolet kennon sulatuksesta" ni vikakin on selvä. Huollata laite.eli mömmöt vähis. Ei siin mitää erityistä sulatusta ole vaan laite kääntää itsensä jäähytykselle ja sulaa siten. Tuossa suurin ongelma on jos sisätila ei tarpeeksi lämmin ni sulatus jaksot nousee todella pitkiksi ja ei välttämättä edes sula kokonaan. Sulatuksen energia otetaan lauhdutin puolen lämpö massasta.
     
  13. Pannu H-D

    Pannu H-D Gearhead

    Ja kun edellä mainitulla tavalla tekee seinän siitä tulee pirunkallis. Halvemmalla pääse kun laittaa pelti-villa-pelti tai pelti-uretaani-pelti elementin. Ruukin kakkoslaatu maksaa 20 e neliö +alv ja tulee valmista seinää molemmin puolin kerralla. Ja eristys on hyvä.
     
  14. Morbidelli

    Morbidelli 3rd gear

    No rakennuspiirustuksista selviää miten on tarkoitus halli rakentaa.
    Joskus piirrellään rakennuspiirustuksia vasta jälkikäteen, kun rakennus on pystyssä. Paikalliselta rakennusviranomaiselta kantsis varovasti kysellä etukäteen, kun se kumminkin tulee joskus pyörimään tontille. On se vaan niin hyvä bisnes kunnille toi rakentaminen.
    Kyprokki varmaan toimii ihan hyvin, mutta onhan muitakin vaihtoehtoja.
    Kylmä ja ropakoinen/pöllyävä varmaan se maalattia on. Pakkanen pyrkii sisälle seinien alaosista, kun niitähän on vaikea eristää.
    Kunnollisella betonilattialla on helppo liikutella pienipyöräistä kalustoa, helppo pitää puhtaana ja ei niin kauheaa kelliä seljällään. Itte huomasin, että ainakin kaksi autoa pitäis mahtua lämpimään halliin puuhastelua varten. Projektia varten ikuisuuspaikka ja kyllähän se käyttiskin huoltoa kaipaa yms...
     
  15. simeoni

    simeoni Double Gearhead

    Ei missään nimessä maalattiaa talliin. Tai tee ainakin pohjat niin että pystyt tekemään lattian milloin tahansa ilman suurempia muutoksia.
     
  16. pantera

    pantera Double Gearhead

    Lattioista senverran että tossa yhellä tutulla on sairaan upee kivinavetta harrasteautosäilönä johon on ladottu tiililattia vanhoista punatiilistä maapohjalle. On hieno.
     
  17. simeoni

    simeoni Double Gearhead

    Pelkkänä säilytystilana menee sepeli/murskepohjakin kunhan kosteusasiat on hallinnassa.
     
  18. Imusihti

    Imusihti 3rd gear

    Maalattiainen talli kuulostaa äkkiseltään hurjalta.

    Huomioitavaa on paljon, ja ensimmäinen asia on maapohja.
    Maa-ainesta on joka tapauksessa vaihdettava rakennuksen alta ja vähän vierestäkin. Kaadot rakennuksen ympärillä, sade- ja valumavesien pois johtaminen täytyy huomioida. Rakennuksen alle tulee laittaa routimatonta maa-ainesta, joka tiivistetään. Vähintään kuitenkin asentaisin salaojat ja routaeristeen rakennuksen ympärille.

    Tämän jälkeen on teoriassa mahdollista tehdä rakennukselle jonkinlainen perusta ilman pelkoa, että perusta on painunut ja pielessä heti ensimmäisen talven jälkeen. Samalla tallin pohja pysyy kuivana. Puurunkoisen seinän alle lienee pakko tehdä jokinlainen antura, jonka päälle runko rakennetaan. Painoa kertyy kuitenkin sen verran, että perustus on pakollinen. Jos tulitöitä on mielessä, kipsilevyseinä on hyvä vaihtoehto.

    Toisaalta kipsilevyt vaativat säilyäkseen lämmityksen ja ilmanvaihdon. Tässä tullaan tilanteeseen, jossa kannattaa jo tehdä raudoitettu ja alapuolelta eristetty laatta (min 70mm), jotta uskaltaa kuormittaa laattaa pistemäisesti, esim. auton tunkkaus.

    Eristetty laatta sähkölämmityskaapeleilla varustettuna on varsin energiatehokas ja miellyttävä. Se ei juuri ota itseensä lämpötilan vaihteluista. Seinärakenteeksi valitsisin villoitetun 150mm rungon. Sisältä ulospäin: EK-kipsilevy, höyrynsulkumuovi, runko/villa, tuulensuojalevy tai tuulensuojakipsilevy, pystyrimat 25mm ja vaakapanelointi. Yläpohjaan EK-kipsilevy, höyrynsulkumuovi, min. 200mm villotus, tuulettuva tila (kattotuolit) aluskate rimoineen ja ruoteineen sekä peltikatto.

    Pulpettikatto lienee edullisin vaihtoehto. Tämän halvemmalla en itse lähtisi tekemään oikeaa tallia. Venesuojakatos ja siirrettävät pressutallit ovat asia erikseen, kuten myös metallirunkoiset tallit. Myös ilmalämpöpumppu on hyvä valinta lämmitykseen.

    Jos kyseessä on viemäröimätön ns. varastotila, saattaa rakennusviranomaisesta riippuen selvitä jopa toimenpideluvalla kaava-alueen ulkopuolella. Teoriassa tallin voi rakentaa aluksi päältä valmiiksi ja eristää ja levyttää myöhemmin sisäpuolelta. Tällöin runkopuut ovat tosin näkyvissä sisäpuolelta ja tulitöiden kanssa saa olla astetta varovaisempi. Myöskään lämmitys ei ole järkevää näin toimittaessa....
     
  19. uuze

    uuze 3rd gear

    Keväällä olis tarkoitus alkaa rakentamaan autotallia/harrastetilaa Vantaalla, joku n. 60m2 valmispaketti. Mistä löytäis tuollaselle pienelle rakennukselle vastaavan työnjohtajan? Pariin firmaan laittanu kyselyä muta ei ole vastauksia kuulunut.
     
  20. simeoni

    simeoni Double Gearhead

    Joku kaveri jolla inssin paperit laittaa nimet papereihin, vai tarvitko ihan oikeasti työnjohtajan?
     

Kerro tästä muillekin!