D, 1, 2 vai 3 kaupungissa?

Ketju osiossa 'Vaihteisto ja voimansiirto', aloittaja K3ttu, 21.9.2015.

 1. peltsi

  peltsi Gearhead

  mä olen ollut siinä harhakäsityksessä että automaattilaatikko itse valitsee oikean vaihteen eri tilanteiden mukaan.
  Ja noi jutut pakkovaihteilla kaupunkiliikenteessä olen lähinnä pitänyt kommentoijan omina mielipiteinä ilman mitään todellisuuspohjaa.

  Enkä ole viellä oikein pystynyt itselleni perustelemaan miksi kolmevaihteisilla vakio lootilla pitäis kaupungilla ajella pakkovaihteilla/öljynpaineet tapissa. Säästääkö moottorijarrutus jotenki laatikkoa?

  Mikä niistä laatikoista pettää ensimmäisenä jos antaa lootan itse arpoa vaihteet?
   
 2. hantta

  hantta Gearhead

  No ei niitä numeroita huvikseen ole kukaan tehnyt siihen vaihdekaavioon, mutta onhan sitten legendaarinen Daf Variomatic, jossa pykälät vain eteen- taakse- parkki, eli wash and go:)

  Hantta
   
 3. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead


  Oishan se kiinnostavaa katella kun joku mummeli yrittää miettiä miten 5 nopeuksisen lencon saa parkki ruudusta pois :poff:  Mut sanoohan jotkut, et räikkäsifteri on mahdoton ajettava kaupungissa
  Väittäisin jopa helpommaksi esim. amerikkalaiselle joka vain automaatilla ajanut, siinä kunnei tartte miettiä mihin sivuttais koloon sen vaihteen asentelee pukkii vaan edes takaisin ja pienempää vaihdetaan kahvaa puristaen edestakaisin. Tai sit joku ohjastus oikealla ajoneuvo, kaveri koe ajoi manuaali soarerin ja sanoi et kyllä sillä ajaa, mut kaavio pitäis olla käännetty, et ykkonen oikealla ylhäällä niin ois loogisempi
   
 4. sdfsd

  sdfsd Gearhead

  Voin ottaa sulle kuvan tosta cadillacin manuaalista.

  Eikö vaihteen vaihto aina kuluta jotain lootan osaa hiukan?
   
 5. hantta

  hantta Gearhead

  En ole Lencolla ajanut, mutta räikällä olen, ja luultavasti jäisi mummolta myös tuo auto parkkiruutuun.

  Hantta
   
 6. Mudracer

  Mudracer Gearhead

  Silloin joskus kun henkilöautot oli 6metriä pitkiä ja pari tonnia painavia melko tehokkailla koneellakin vielä niin tehtaat on kattonu ne lootaa vahvistavat lukkovaihteet tarpeellisiksi.
  400 toosasta ei saa yhtään mitään helpolla rikki eikä se taloudellisuuteenkan vaikuta jos ajaa kakkosella, ykkösellä tai drive päällä kaupunkiajoa. Eikä oikein muistakaan vakiokikkaroilla olevista vehkeistä.
  Ja kauhulla kattelin kun yks hemmo veteli matalia 11sekan varttiaikoja 200r4 toosalla keppi loikkarin kohdalla :rotfl: .
   
 7. Powerstroke

  Powerstroke Gearhead

  Olen käyttänyt pakkovaihteita moottorijarrutukseen oikeissa alamäissä, siis sellaisissa missä tullaan kilometrejä, jopa kymmeniä, jarrut helposti sauhuten. Mikä vaihde se sit on riippuu nopeudesta, eli kuinka isolla tiellä ollaan.
   
 8. Mudracer

  Mudracer Gearhead

  Lencoon saa myös tavis turbiinin, kyllä sellasella mummukin osaa ajaa.
   
 9. sdfsd

  sdfsd Gearhead

  Ja jollei sillä lopu niin karbidilamput, akku ja sähköstartti pois ja vittu veivillä koneet käymään. Nykyisin veiveissä on kuulemma sellanen kytkinkin joka estää ettei kone lyö käsille, ihme nynnyilyä. Ja ne sähkövalot vasta persiistä onkin. :D
   
 10. hantta

  hantta Gearhead

  Jos en ihan väärillä jäljillä ole, on T- Fordin laatikko eräänlainen jalkakäyttöinen Lenco?

  Hantta
   
 11. Mudracer

  Mudracer Gearhead

  Millä mummoankka ajeli?
   
 12. hantta

  hantta Gearhead

  1908 Detroit Electric.

  Hantta
   
 13. Bighouse

  Bighouse 2nd gear

 14. toyopet

  toyopet Gearhead

  Samaa ärsyttävää ilmiötä on myös minun jeepissä. (AW-4)
  Ja taajama-ajossa D:llä surffaa edestakaisin, kun välillä pitää vähän kiihdyttää ja sitten taas höllätä. Asennossa 3 on siedettävämpi ajaa taajamat.
  En sitten tiedä, miten tuo osin sähköohjattu (mitä lie siellä ohjaa turbiinilukon lisäksi) japaninloota eroaa toiminnaltaan näistä ameriikanlootista
   
 15. Pertti K

  Pertti K Gearhead

  Itse ajelen aina isoimmalla - mikä nyt sitten nimeltään onkin, riippuu autosta, paitsi kärryä vetäessä (vaan Vokkelossa koukku) en laita ylivaihdetta ja Olssissa tarvii (olikohan se) L-asentoa pihatien jyrkähkössä mäessä, ylöspäin mennessä kun Hydra-Matic on vähän laiska vaihtamaan pienemmälle (ja sitten kun vaihtaa niin kivet rapisee pusikossa ja pyöräilijöiden otsassa). Alaspäin mennessä taas vähentää jarrutuksen tarvetta ja naapurien iloksi paukuttelee putkessa hauskasti.

  Suomessa ei muuten ole niin isoja mäkiä tullut vastaan että tarvisi sen takia pykältää.

  Jaa niin, kyllä muuten ajelen Volkkarin pakkovaihteilla jos on mäkinen tie ja vakkari päällä, muuten käy niin että ylämäessä hytyy alaspäin vaihtoa odotellessa ja sitten kun mäki alkaa loppua niin menee 10-15 km/h yli asetetun pikkupykälä silmässä. No siinä onkin muutenkin tosi ärsyttävä se automaatti, kun tottunut että kaasupolkimella asetetaan nopeus ja vaihteisto hoitaa loput, niin tuossa pitää kaasulla korjata vaihteiston aiheuttamat vaihtelut ajonopeudessa. Eli ylämäessä ensin lisätään kaasua ja kun vaihteisto viimein vaihtaa (yleensä sitten 2 pykälää kerralla) höllätään ettei karkaa käsistä.
   
 16. Buickustom

  Buickustom Gearhead

  '83 capricessani on TH-350C eli lukkoturpiini jota ei pysty ohjaamaan itse D:llä. 60 nopeuksissa vekslaa päälle ja pois koko ajan, 2. tuntuu taas liian lyhyeltä.
   
 17. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead


  Ja karvaranteiden kirjoittelemissa nyky akkareissa siitä loppuu bensa


  Onkos muuten joskus barksin piirtämänä siinä ollut veivi keulassa :eek:
   
 18. sdfsd

  sdfsd Gearhead

  Sinne on varmaan pistetty Chevyn kone kun jenkeissä joka vanhassa autossa tulee olla chevy v8.

  Tai sitten se on diisselöity :rotfl:
   
 19. caprice305

  caprice305 Gearhead

  on ollu veivi keulassa, ja muistaisin nähneeni siinä akutkin sekä että petrooli loppuu :) eli se on ollu vähä joka tekniikalla :)
   
 20. Pertti K

  Pertti K Gearhead

  Hansu siihen on koneswappia aina karjasuojan ylisillä väkästellyt. Mummon fiiliksen mukaan.
   

Kerro tästä muillekin!