GN:n tasauspyörastön laitto

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Vaihteisto ja voimansiirto', aloittaja buick87gnbl, 27.7.2022.

  1. buick87gnbl

    buick87gnbl 2nd gear

    Mites on porukat, mihin olisi hyvä viedä Grand Nationalin perä säätöön? Eli peräöljyjen ollessa lämpösenä kuuluu se tuttu klak, kun siirtää vaihteen pakille ja siitä taas sama drivelle. Viimeksi, kun oli banjon levy pois, niin ei näkynyt rattaissa pahaa jälkeä. Tiä sitten nyt. Mielestäni ääni ei voi kuulua kardaanin ristinivelistä vais miten?
     
  2. maxvo2

    maxvo2 Double Gearhead

    Nimimerkki Hai on ”värkännyt jokusia periä”. Saattaisi häntä kutsua jopa perämieheksi! Mulle vaihtoi 10 pultti BOP perään uuden välityksen ja lukon. Ei ole perästä kuulunut…;)
     
  3. Pietsi

    Pietsi Gearhead

    Kokeile pinionin laipalta, paljon siinä on väljää. Ristikkoniveleltä sama. Tartu kummaltakin puolelta ja vääntele kuin rättiä.
    Sillein niiden kunto arvataan.
     
    4d sedan tykkää tästä.
  4. buick87gnbl

    buick87gnbl 2nd gear

    Kiitos vastauksesta, mutta kerro vielä hiukka tarkemmin mainitsemastasi testistä, kun en kauheesti ole tuttu asialle.
     
  5. Pietsi

    Pietsi Gearhead

  6. Vallu 426

    Vallu 426 3rd gear

    Oma kokemus tuosta lonksauksesta pick-up Chevyssä. Kun vaihde oli Parkilla,yritin heilutella kardaania, tuntui ettei ole väljää.
    Mutta kun tajusin laittaa vaihteen vapaalle ja takas auton alle,molemmat ristinivelet hyvinkin väljät.Helppo irrottaa ja uudet ristikot ei paljoa maksa.
     
  7. buick87gnbl

    buick87gnbl 2nd gear

    Jep, jos epäilen perän väljyyttä, niin sitä testakseni onko hyvä tiputtaa kardaani pois perän laipasta ja kokeilla si väljyyttä? Samallahan kävis ristinivelten katsominen. Joo ja, mitkä ovat hyvät arvot mahdollisen perä väljyyten ja miten se mitataan?
     
  8. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Ristinivel voi olla parempi ravistella autossa kiinni ja vaihde vapaalla. Kunnossa olevissa ristikoissa ei pitäisi välystä tuntua kardaanista ravistamalla. Tuskin perään noin testattuna on ohjearvoa mutta varmimmin sen perän välyksen saanee testattua kardaani irti. Missä se välys on onkin sitten toinen juttu. Voi olla välityksessä ja/tai laakereissa. Mikäli liikkuu laipasta heiluttamalla ylös-alas tai oikealle-vasemmalle suunnissa niin sitten on varmaan ainakin pinjonin laakerit sököt. Oman pickupin perässä vanhalla välityksellä backlash säädettynä sekä uudet laakerit perässä ja pyörissä ei laipasta kiertämällä paljon tyhjää ole. Sanoisin, että kääntyy viiden asteen luokkaa tai muutaman millin mutta ei senttiä. Esim. Youtubesta löytyy kyllä videoita perän kunnostukseen missä näytetään kuinka välykset ja laakereiden esijännitykset säädetään. Niin ja alkuperäiseen kysymykseen jos siellä väljiä on niin tuskin hoituu pelkillä säädöillä tai vaikka hoituisikin niin kannattaa ainakin laakerit vaihtaa samalla kun eivät ihmeitä maksa.
     
    Muokattu: 7.8.2022
  9. buick87gnbl

    buick87gnbl 2nd gear

    Kiitos,

    hyvät ohjeet nyt meikäläiselle. Niinku Vallu 426 tuossa yllä jo kertoikin ja sinä myös nyt ristinivelien tsekkauksesta, niin katon sen ekaksi. Sitten kardaani irti ja perän tsekkaus.

    Jos perässä väljää liikoja, niin si tosiaan tarvisin laittajan. Ei varmaan mikään ihme perä, levylukkohan noissa eli tavan GM- tavaraa vai mites?
     
  10. buick87gnbl

    buick87gnbl 2nd gear

    Joo vastashan Peitsikin asiaan ja maxvo2 myös Concarnen lisäksi. Eli kun auto menee nukkumaan talveksi, nii Olisko se Hai joka laittas perän mikäli siinä on jotain häikkää? En ole vielä ryöminyt auton alle testailemaan. Auto sijaitsee eteläisessä Espoossa.
     

Kerro tästä muillekin!