hinattavan auton vakuutus

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Annie Mopar, 14.9.2005.

  1. Annie Mopar

    Annie Mopar 1st gear

    Kyselinkin jo tuolla kesken toisen keskustelun, mutta kukaan ei tarttunut asiaan, joten yritetääns uudelleen:

    siis saako seisontavakuutuksessa olevaa autoa hinata liikenteessä?
     
  2. 19Ford59

    19Ford59 Gearhead

    Koska henkilöauto on rekisteröitävä moottoriajoneuvo ja sitä käytetään liikenteessä (vaikka vaan hinaamalla), on siinä oltava voimassaoleva liikennevakuutus. Vakuutusyhtiöiden mukaan ajoneuvoa hinataan silloin kun sen pyörät koskettavat maata. Rekisteröimättömäänkin autoon vakuutuksen saa siirtämistä varten, jos ei muuten, niin sitten siirtokilpien kanssa.

    Liikennevakuutuslaki 26.6.1959/279

    1 LUKU
    Yleisiä säännöksiä

    1 §
    Moottoriajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä aiheutunut henkilö tai omaisuusvahinko, jota jäljempänä sanotaan liikennevahingoksi, korvataan ajoneuvoa varten annetusta liikennevakuutuksesta tämän lain mukaan.

    2 §
    Moottoriajoneuvo ei ole tässä laissa tarkoitetussa liikenteessä:
    1 kohta on kumottu L:lla 16.4.1993/361.
    2) kun sitä liikenneväylistä erillään olevassa paikassa käytetään maatilatalouden työhön tai olennaisesti muuhun tarkoitukseen kuin henkilöiden tai tavaran kuljettamiseen; (5.12.1974/898)
    3) kun se on säilytettävänä tai korjattavana autovajassa tai korjaamossa tahi muussa liikenneväylistä erillään olevassa paikassa; eikä (5.12.1974/898)
    4) kun sitä käytetään liikenteestä eristetyllä alueella kilpailu-, harjoitus- tai kokeilutarkoituksiin. (5.12.1974/898)

    3 §
    Moottoriajoneuvo tämän lain mukaan on maata kiskoitta kulkemaan tarkoitettu konevoimainen kulkuväline tai työkone, niin myös kulkuneuvo, joka on rakennettu liikkumaan vain sellaiseen kulkuvälineeseen tai työkoneeseen kytkettynä. Asetuksella voidaan kuitenkin määrätä, ettei moottoriajoneuvona pidetä kulkuvälinettä tai työkonetta, jonka paino tai nopeus on vähäinen, eikä kevyttä hinattavaa kulkuneuvoa.


    Liikennevakuutusasetus 17.7.1959/324

    1 § (30.12.1993/1626)
    Moottoriajoneuvoksi, jota tarkoitetaan liikennevakuutuslaissa (279/59), ei katsota:
    1) sellaista moottorityökonetta tai traktoria, jonka suurin rakenteellinen nopeus on enintään 15 kilometriä tunnissa edellyttäen, ettei sitä ole rekisteröitävä;
    2) leikkuupuimuria tai muuta sadonkorjuuseen tarkoitettua ajoneuvojen rekisteröinnistä annetun asetuksen (1703/92) mukaan rekisteröinnistä vapautettua maatilatalouden moottorityökonetta;
    3) rekisteröinnistä vapautettua perävaunua, perärekeä tai hinattavaa laitetta; eikä
    4) sellaista lapsen kuljetettavaksi tarkoitettua ajoneuvoa, joka on varustettu moottorilla ja joka rakenteensa tai varusteidensa puolesta ei ole rekisteröitävissä.


    Liikennevakuutusmaksut tulevat maksettaviksi korotettuina koko seisonta-ajalta vaikkei vahinkoa tapahtuisikaan, silloin kun ajoneuvoa käytetään liikenteessä eli myös hinattaessa.

    Liikennevakuutuslaki 26.6.1959/279

    10 § (16.4.1993/361)
    Jos liikennevahingon sattuessa ajoneuvoa varten ei ollut säädettyä vakuutusta tai jos ei ole saatu selville, mikä ajoneuvo vahingon on aiheuttanut, vahingosta vastaa liikennevakuutuskeskus niin kuin se olisi myöntänyt liikennevakuutuksen. Tuntemattoman ajoneuvon …

    Jos vahinko on kohdistunut vakuuttamisvelvollisuutensa laiminlyöneeseen vahingon aiheuttaneen moottoriajoneuvon omistajaan, ei liikennevakuutuskeskus ole siitä vastuussa. Samoin keskus ei ole vastuussa vahingosta, jos vahinko on kohdistunut vahingon aiheuttaneen ajoneuvon kuljettajaan ja hän tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää, ettei ajoneuvoa varten ollut säädettyä vakuutusta.


    16 §
    Moottoriajoneuvon omistaja, jolla ei ole ollut liikennevakuutusta ajoneuvoa varten, vaikka hänellä olisi se pitänyt olla, on velvollinen laiminlyöntinsä ajalta suorittamaan liikennevakuutuskeskukselle sen kussakin tapauksessa erikseen määräämän enintään nelinkertaista keskimääräistä vakuutusmaksua vastaavan hyvikkeen tai, jos liikennevahinko on sattunut, enintään kymmenkertaista keskimääräistä vakuutusmaksua vastaavan hyvikkeen. Vakuutusvalvontavirasto päättää tarkemmin keskimääräisen vakuutusmaksun määräytymisestä. Omistajan on vastaavasti suoritettava liikennevakuutusyhtiölle sen määräämä hyvike, jos ajoneuvoa on yhtiölle etukäteen tehdyn kirjallisen ilmoituksen vastaisesti käytetty liikenteessä sinä aikana, jona ajoneuvo on ilmoitettu pidettävän poissa liikenteestä. Hyvike määrätään koko ilmoitetulta seisonta-ajalta, jollei erityisen painavasta syystä muuta johdu. Edellä tässä pykälässä tarkoitettu hyvike on täytäntöönpanokelpoinen ilman tuomiota tai päätöstä. (29.1.1999/88 )
     
  3. SPORT TRUCK

    SPORT TRUCK Double Gearhead

    Miksi ei saisi,tottakai saa.

    Ei hinattavan auton tarvitse olla edes kilvissä ja rekisterissä,koska jos jotakin sattuu menee kaikki AINA hinaavan auton vakuutuksesta !!!!!!

    Ihan sama vaikka perässä olisi perävaunu tai hinattava-auto/laite,niin vetoauton bonukset ropisee kolistessa vaikka perässä hinattava lähtisi heittelehtimään aiheuttaen kolarin...

    Hinata saa aina,mutta jos hinattavassa ei ole jarruja on käytettävä puomia.

    Painot on syytä huomioida...ei henkilöautolla kuorma-autoa.

    Myös valot täytyy olla jollakin tavalla rakennettu pimeällä...vaikka punaistavaloa näyttävä myrskylyhty perään roikkumaan... :rotfl:

    Ainoa mihin vakuutusyhtiö voi puuttua on seisonta-aikatodistuksessa mahdollisesti määritelty auton säilytyspaikka.
     
  4. Annie Mopar

    Annie Mopar 1st gear


    Soitin vakuutusyhtiöön, ja siellä sanottiin, että pitää olla vakuutuksissa kun hinaa. Rahastusta?!?!? Eli tuplavakuutus...onko se oikeasti niin, että vetoauton vakuutuksista menee sitten kuitenkin molemmat???
    Muutenkin kun tässä vakuutan ensimmäistä jenkkiäni, niin voi jeesus, mitkä vakuutusmaksut! Huhhuh, enpä ollu tullu ajatelleeksi mokomaa asiaa...
    on tämä touhua saatana...
     
  5. SPORT TRUCK

    SPORT TRUCK Double Gearhead

    Niinkö sanoivat :eek: No niin kai se sitten on.

    Siinä kilvettömässä saattaa olla juuri se vakuutus päällä joka sulla seisonnassa ja kilvet vaikka konttorilla...näinhän se tietysti on.

    Rahastukseltahan tuo haiskahtaa...onhan se niinkin,että auto joka on ilmoitettu seisontavakuutukseen on tarkoitettu säilytettäväksi jossakin paikassa poissa liikenteestä.

    Näin ollen vaihtoehdoksi jää joko traileri tai hinausauto ellet maksa vakuutusta niiltä päiviltä joka sulla menee hinaukseen.
    Tällöin vain täytyy huomioida vakuutus hyvityksessä se etteivät hyvitä kahtaviikkoa lyhyempää seisonta aikaa maksuissa.
    Mahtaisiko onnistua jos hakisi siirokilvet...tuleeko kalliimmaksi ?
     
  6. Jza

    Jza Double Gearhead

    "2) kun sitä liikenneväylistä erillään olevassa paikassa käytetään maatilatalouden työhön tai olennaisesti muuhun tarkoitukseen kuin henkilöiden tai tavaran kuljettamiseen; (5.12.1974/898) "

    Väittääkö joku naama pokerilla, että autoa hinataan siksi että sillä on tarkoitus kuljettaa henkilöitä tai tavaraa? Äkkiä voisi kuvitella että sitä käytetään tuolloin olennaisesti muuhun tarkoitukseen...
     
  7. Degenerated

    Degenerated Gearhead

    Tästähän on ollut ennenkin. Ei ole kertaakaan ollut kilvettömässä hinattavassa vakuutuksia. Poliisi niitä ei vaadi kuitenkaan. Se on ihan vakuutusyhtiöiden... just sitä.
     

Kerro tästä muillekin!