Järjettömän pieni turbo?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Moottori', aloittaja JB, 15.11.2007.

  1. JB

    JB 1st gear

    Ajatuksena ois kokeilla mikroauton turbottamista, ihan vaan kokeilunhalusta. 8)
    Nyt vain pitäisi löytää tuomonen hengettömän kokonen turbo minkä tuohon yrittäis modifioida. ainaki joskus on ruåttalaisilla ollu myynnissä mopoihin sopivia turbokittejä. Oisko kellään ajatuksia mistä kamppeista tuomosia voisi löytyä?
    joo, tiedetään että ois helpompi laittaa isompi/tehokkaampi kone, mutta ei se ole sama asia.
     
  2. laakkius

    laakkius Gearhead

    pikku diiseleistä löytyy melko pieniä turboja, joku 1L turbo daihatsun ahdin on ainakin pieni... :rotfl:
     
  3. vipottaja

    vipottaja 1st gear

    Tollasta briggs & strattonin turbottamista on joku yrittänytkin, ja siinä oli jotain pikku komplikaatioita. :rotfl: Paukkua tuli kuitenkin lisää aika rajusti, ja vääntöä vieläkin enemmän, ja muutamien trial & errorien jälkeen laitteesta kuulemma tuli ajokelpoinenkin. Ongelmia alkuun aiheutti se, että kun mutkasta ulos tultaessa länttäs kaasun pohjaan, niin kun ahtopaine tuli peliin keveni etufillarit sen verran, että mutkasta poistuttiin kiivaasti, tangentin suuntasesti. :rotfl: Tehokkaampia turbovehkeitä ajaneet varmaan tietää ton, että se voima tulee näennäisen pehmeesti mukaan, mut sitä tulee lopulta PALJON, ja se on aika hankala alkuun kaasun käytöllä osata hallita. Ainakaan mä en neljällä lähdöllä sitä vielä oppinut.
     
  4. rimpula

    rimpula 1st gear

    onhan tuo aika mielenkiintoinen idea...

    tuota jos alat suunnittelemaan/rakentamaan niin pistäppä sitten tietoa tänne päin että miten edistyy ihan mielenkiinnosta
     
  5. Smokie

    Smokie 1st gear

    Smartissa on GT12 joka on riittävän pieni mihin tahansa. Siinä tosin on 3-pyttyisen pakosarja samaa valua, mutta rälläkkällähän se lähtee... Samaten Japanin Yahoo-huutokaupoissa on älyttömän pieniä IHI turboja jostain 600cc Daihatsuista, hinnat noin 20$ kipale. Ne vaan on siellä Japanissa :(

    Mulla on noin 20 heppaisessa vehkeessä KKK03 ja sekin puhaltelee jonkin verran.

    Mikä kone siinä mikrossa muuten on?
     
  6. sbc350

    sbc350 Gearhead

    tai sitten mekaanista ahtoa, ovat beeässän koneisiin laittaneen chevyn smoggipumppua puhaltimeks, riittää tuotto pienen koneen ahtamiseen. minicrossiin oon semmosta suunnitellu :rotfl:
     
  7. nikulas

    nikulas 1st gear

    Kuten laakkius sanoi, pikkudiiseleiden ahtimia kannattaa etsiä. Joku volkkarin vanha TD tai paku pösön & citikan ahdin olisi varmaan sopiva. kannattaa kattoa semmoselta sivulta kuin holysmokediesel
     
  8. skotikka

    skotikka 3rd gear

    ja meiltä löytyy tollasen yx litrasen volokkarin tjurbo. jos kiinnostaa ni yv:tä pukkaa..
     
  9. Nappula

    Nappula Gearhead

    Miten ahtimen laakerien voitelu toteutetaan jos mottorissa ei ole paineöljyvoitelua?
     
  10. Pahis

    Pahis 1st gear

    Eikös moottoripyörissä ole kestovoideltuja pikkuturboja?
    JOku ainakin joskus väitti niin.
     
  11. Smokie

    Smokie 1st gear

    Joo, on Aerodyne VNT-föönejä. Yhtä tavanomaista kuin keinuhevosen paska. Kannataa vaan silmäillä niitä pikkuturboja ja miettiä sitä voitelua vaikka sähköpumpulla. Itte laitoin öljypolttimen pumpun kampuran päähän mutta se ei näköjään tykkää +8000rpm huudatuksesta ja vaihteistoöljystä mitä se joutuu imemään.
     
  12. jaketin

    jaketin Gearhead

  13. JB

    JB 1st gear

    Sehän tästä tekeekin melko hankalan kun kone ei ole kuin parin hepan briggs & stratton. ja siinä ei pakovirtauksia ole oikein isojen massojen liikuttamiseen. eli se turbo saa kyllä olla TOSI pieni.
    tuon öljyn liikkumisen saa varmaan jollaki pikkupumpulla toimimaan, mutta kaasuttimen toiminta on taas yks mietinnän aihe.

    tämä on vain tämmönen huvin vuoksi ja mahollisimman halvalla tehtävä kokeilu, eli mitään vasittuja ja hinnakkaita osia ei ole tarkotus alkaa kaivelemaan. eikä sitä tehoakaan tarvi paljoa saada, tärkeintä ois vain saada tuo "ruohonleikkuri" turbotettua. 8)
     
  14. TeuvoSlam

    TeuvoSlam Gearhead

    Uuden transitin turbo on melko pien, kokoa pien nyrkki ja pakosarja kiinteä. mut sekin irtoaa rälläkällä..
     
  15. Rellu8

    Rellu8 Gearhead

    Mulla on Monkey:ssä (125cc) turbo ja ahtoja parhaimmillaan paikallaan 0.5bar! :eek:
    (Hitto että noi edelliset rivit kuulostaa trollilta korvaan.)

    Ainoa ongelma on enää tässä combossa kaasarin paineistus, voimaa oli enemmän vaparina. :-?
    Muttäa eiköhän sekin ennen kesää ole ratkaistu. :rotfl:

    Ahdin on smart 600cc dieselistä.
    Löytyisi yksi ylimääräinen...
    Jos niinkun, ahdin mikä näyttää turbolta, mutta on pienempi, kiinnostaa sua.
    Laita YV:tä.
     
  16. onre

    onre 3rd gear

    Mulla on tapana kokeilla kaikennäköstä tyhmää, joten ehdottaisin että koitat pistää sen kaasarin ahtimen "ulkopuolelle" eli ennen sitä, ja sit kerrot miten toimi? 8)
     
  17. buick8791

    buick8791 1st gear

    Muista laitella sitten öljynjäähdytin samalla, kun rakennat painevoitelusysteemin. Eikä välijäähdyttimenkään rakentaminen paha ole muuhun toteutukseen verattuna. PC:n flekti vaan puhaltamaan...
     
  18. Smokie

    Smokie 1st gear

    Mulla on Issikassa tolleen. Toimii huonosti... Vastaa kaasuun sikahitaasti ja jos on kintaalla että alkaako ahtamaan niin voipi jäädä tuosta kiinni. Parani paljon kuin laitoin ahtoputkeen "vapari" kaasuttimen läppäventtiilin taakse :lol: Säätäminen tosin muuttui entistä mielenkiintoisemmaksi.

    Kisoissa muuten kehuivat että tällä kertaa saa ajaa turbolla vapareiden seassa. Kiittelin kunniasta ja sanoin ettei turbolla tarvi paljoa händicäppiä kun se kulkee melkein yhtä hyvin kuin vapari 8)
     
  19. Mudracer

    Mudracer Double Gearhead

    Pitelin tollasta hyppysissä just.[​IMG]

    Toi painekotelon alla oleva avain on 19mm
     
  20. Rellu8

    Rellu8 Gearhead

Kerro tästä muillekin!