Jarruvalot sekä takavilkut ei toimi. Chevy -89

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Sähkölaitteet', aloittaja JaPu, 5.9.2009.

  1. JaPu

    JaPu 1st gear

    Terve!
    Auton takana ongelma. Huomasin juuri, että Sportsiden takavaloissa on häikkää ja selvittelyyn tarvitsen apua.

    Mistä lähtisin vikaa selvittelemään tai kuka pääkaupunkiseudulla voisi ongelman poistaa. Sulakkeita olen tarkastellut ja yleisesti vikaa etsinyt, mutten sitä ole löytänyt.

    Terveisin,
    Janne
     
  2. SPORT TRUCK

    SPORT TRUCK Double Gearhead

    Ensiksi tutkisin ne takavalojen pohjat...jos siellä on ne alkuperäiset mustaa muovia olevat, niin voi olla sulaneet...huonokosketus.

    Jos taas vaihdettu (kuten oletettavaa) ne uudemmat valkoiset lituskaiset joissa eräänlainen piirilevy, niin voi olla hapettunut pilalle (kulutus tavaraa) ja saa VAIN alkuperäsenä...US Parts hinta n. 100 EUR / KPL.

    Takavalojen maadoitus kannattaa tutkia sieltä auton alta vas. runkopalkin päästä...uusi maadoitus jos huono (kuten oletettavasti on).

    Autossa ei ole erillisiä vilkkuja ja jarruvaloja kuten ei muissakaan amerikkalaisissa autoissa.
    Sama polttimo / lanka hoitaa sekä vilkun että jarruvalon toiminnan siten että jarruvalo signaali kiertää vilkkukatkaisijan kautta.

    Rattiputken alapäässä on pitkähkö liitin jossa erivärisiä johtoja, tätä kautta kulkevat kaikki rattiputken sähköt, myös jarruvalot ja vilkut.

    Tumman vihreä on oikea vilkku/jarru ja keltainen taas vasen jarru/vilkku.

    Valkoinen on jarruvalokatkaisijalta TULEVA jarruvalo joka menee ensin vilkkukatkaisijalle ja kiertää sen kärkien läpi edelleen jarruvaloille (kelt. ja tum. vihreä johto siis) ellei vilkku ole päällä.

    Vilkkureleeltä vilkku signaalin tuo violettijohto ja kun vilkku on päällä niin kärjet yhdistyvät aina sen puolen vilkku/jarru johtoon (keltanen tai tum.vihreä) ja vilkkurele rupeaa toimimaan -> vilkut toimii.

    Kannattaa ostaa jokin korjausopas...siitä selviää parhaiten kuinka tuo toimii...esim Haynes tai Chilton joita molempia myy Alfamer.
     
    cdv70 tykkää tästä.
  3. JaPu

    JaPu 1st gear

    Minulla on tuo korjausopas, mutta minulle tuo sähkökaavio kertoo erittäin vähän. Tutkin eilen ne liittimet ja niissä molemmissa on yksi vähän sulanut kosketuspinta, mutta mielestäni(oppaan mukaan) kosketusnapa olisi maajohto, joka kulkee kaikkien polttimoiden kautta. Kun auton muut taka-ajovalot toimivat niin uskoakseni maadotus toimiin. Tarkistan sen takapalkin kumminkin. Ne valkoiset lampunjalat (piirilevyt) näyttää hyviltä, siis ei kuppasilta tai vaurioituneilta, mutta tarkistelen niitäkin paremmin.

    Vilkut toimii edessä sekä keskellä, niin voiko releessä tai etupäässä (viiksen+rattiputken johdotuksessa) olla vikoja? Jossainhan virtakatkos on, mutta kun tietäisi missä. Pitänee katsella valokynällä näitäkin liitoksia.

    t:janne
     
  4. SPORT TRUCK

    SPORT TRUCK Double Gearhead

    Unohda etuvilkut,sillä ne toimivat kuten muissakin autoissa...siellä lampulla on vain yksi tehtävä VILKKU-minen.

    Etuvilkkujen johdot ovat vaalean sininen ja tumman sininen...ovat myös siellä rattiputken liittimessä, mutta näillä ei ole mitään tekemistä jarru/takavilkkujen kanssa.
    Näistä on haaroitettu myös mittariston merkkivalot.

    Takavilkut / jarruvalot siis toimivat siellä rattiputken liittimessä kuten pitää... vai mitä tarkoitat toimii keskellä ??

    Jarruvalokytkimeltä tulee virta VALKOISEEN johtoon kun painat jarrua, tuleeko ?

    Ja edelleen virta tulee KELTAINEN ja TUM. VIHREÄ johto,tuleeko ?

    Kun laitat vilkun päälle niin jomp.kumpaan kelt / tum vihreä tulee virta (vilkkuu) ja vilkkurele rupeaa naksumaan, tuleeko ?

    Seuraava liitos on se rintapellissä, jarrutehostimen vieressä oleva iso nelikulmainen läpivienti,siitä lähtee takavalojen johtosarja taakse...kuvattu kyllä korjausoppaiden kuvissa.

    Tutki myös se takavalojen liitos takana vas. runkopalkin lähellä auton alla...lähellä sitä maadoituspistettä.

    Toimiiko muuten HAZARD eli nelivilkku eli hätävilkut ???

    Onko autossa vetokoukku ?

    Jos on, niin on mahdollista että joku joka sen on kytkenyt ei ole tiennyt mitä tekee ja on yrittänyt ottaa aluksi vilkut takaa (pitää tietysti ottaa etuvilkuilta) ->> johdoissa on katkoksia virtavarkaiden tms. jäljiltä ja ne ovat nyt hapettuneet poikki jossain takapään johtosarjassa...arvaus, mutta ei olisi ekakerta kun vetokoukun kytkennät aiheuttavat ongelmat.

    On toki mahdollista että vilkkukatkaisija on rikki... :(
     
    cdv70 ja ekman tykkäävät tästä.
  5. JaPu

    JaPu 1st gear

    Nyt toimii. Hapettumia sielä täällä.
    Keskellä tarkoitin, sivulla olevia vilkkuja. Autossa on vetokoukku, mutta sen kytkentä oli hoidettu oikein. Vilkut sekä jarruvalot edestä asti vedettyinä ainoastaan takavalot ja rekisterikilven valovirrat oli otettu takaanta.

    Kiitos, kun sain tarkkaa opastusta, mistä vikaa kannattaisi etsiskellä, niistä oli apuja.

    t:janne
     
  6. ekman

    ekman 1st gear

    Nojoo, Kysytäänpäs täältä vaikka on vanha kirjoitus.
    Elikkä laitoin shevy pikappiin kopin taakse lavaraudat,ja niissä
    oli lisäjarruvalo paikallaan.
    Mitenkä ja mistä täytyy ryöstää virta siihen?
    Takavaloilta se ei onnistunut;rupeaa vilkkumaan vilkulla mutta pelkällä jarrulla toimii.
    Jos tämän kyssärin joku viisaampi huomaa,niin odottelen vastausta.
     
  7. hantta

    hantta Double Gearhead

    Noista vanhemmista viesteistä saa vihiä, sanoisin jarruvalokatkaisijalta.
     
    ekman tykkää tästä.
  8. Morbidelli

    Morbidelli 3rd gear

    Virrat voi ryöstää jarrupolkimen läheisyydessä olevalta jarruvalokatkaisijalta.
     
    ekman tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!