Kardaanin välys?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Vaihteisto ja voimansiirto', aloittaja pedu2, 1.3.2007.

  1. pedu2

    pedu2 1st gear

    Nyt on uutena menopelinä -83 GMC Jimmy 6.2dieseli, th400, np208.

    Tuossa öljyjä vaihdellessa huomasin kardaaninvälyksen(siis sekä etu -ja takakardaani heiluvat käsillä kääntämällä) olevan suhteellisen suuri. Vertailu kohtana riisikuppi nelikko.

    Minkä verran kardaaneissa "saa olla löysää"?
    Korjaustoimenpiteet?
     
  2. RB-440

    RB-440 1st gear

    Kardaanin ristikkonivelissä ei mun käsittääkseni pitäisi olla väljää niin paljon, että sen käsin retkuttaen huomaa.

    Mutta jos koko kardaanimurkula käsin kääntäessä pyörii, niin silloin on perissä ja laatikossa väljää ja niissä kuuluukin olla jonkin verran väljää. Paljonko on paljon? Jos öljyt pysyy sisällä ja metka sujuu ilman rutinoita, niin en alkaisi periä purkaa.

    Jos taas noi ristikot on väljät, korjauskeinona on ristikoiden vaihtaminen. Jos siellä on rasvanippa, voi tietenkin ensin koittaa, että paljonko ristikko rasvaamalla tiivistyy, mutta vaihto on kumminkin edessä jossain vaiheessa.


    Edit: Korjailin sanamuotoa
     
  3. GMC-96

    GMC-96 1st gear

    Kysynpä tässä nyt hieman aiheen vierestä, mutta kun tuli puheeksi :) .
    Paljonko tuota väljää saisi perässä olla? Subbarissani jos nostaa toisen takapyörän ilmaan niin pyörää saa pyöritellä n. 2cm matkan edestakaisn ilman, että kardaani vielä pyörii (tuo 2cm on renkaan ulkokehältä mitattuna). Onko välys normaali?
     
  4. Rytari

    Rytari Gearhead

    ei kuullosta pahalta, mulla blazessa pyörii kardaani reilun 1/4 kierroksen vapaasti vaikka pyörät on maassa, perässä on kyllä vähän liian iso hammasvälys, mutta vielä sillä on päässyt kulkeen.
     
  5. pedu2

    pedu2 1st gear

    Suurinpiirtein tuon verran on mullakin välystä. Ristikot tarkastin ja niissä ei ollut väljää, pitänee kuitenkin rasvailla ne pikimmiten, kun ei tietoa milloin rasvattu..
     
  6. OL

    OL Gearhead

    Klappia ei pitäisi olla paljoakaan
    risitikoissa, viinyyli vaseliinilla tms saa aina vähän välysiä vähennettyä
    hetkellisesti mutta
    selkeä klappi kielii kuluneisuudesta /pitäisi ääntelehtiä jo ajossa.

    Ei sovi sekoittaa Perän "klappia " lautaspyörä välystä tasauspyörästö/keskitappivälysiin
    jos jos joukki pyörahtää 1/4 kierrosta löysää niin ainakaan lautaspyörä/pinion välyksistä ole kyse, jos olis, sekin pitäsi muuten varmasti möykkää. jos koko voimalinjassa on paljon
    välystä niin ajella /suunnanvaihdot varovaisemmin ettei paikat murene.
     
  7. pedu2

    pedu2 1st gear

    Kieltämättä reilusti vedettäessä rupee jurinaa kuulumaan. Eli tasaisella ajellessa ei jurise. jurina väheni kun vaihdoin jakolaatikkoon ATF:n tilalle 80W90 öljyt, samalla hävisi vuoto jakolaatikosta.

    Entinen omistaja oli kuulemma jotakin teetättänyt jakolaatikkoon, mutta mitä, sitä ei taru kerro... :lol:
     
  8. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Vaihdoin pickupin takimmaisen ristikon ja tässä ristikko kiinnittyy yokeen U-pannoilla. Yokessa on rajoitinpykälät minkä väliin ristikko asettuu. Sovitus ei ole tiukka eli ristikko pääsee liikkumaan vähän, ehkä n. millin luokkaa, noiden pykälien välillä. Saako näihin jostain shimmejä että asennus olisi tiukka? Ajossa tuo tuskin pääsee liikkumaan kun on kiristetty paikoilleen mutta jos ei ole osunut tasan keskelle niin mahdollisesti aiheuttaa ongelmia.
     
  9. Volvo_5.7

    Volvo_5.7 Double Gearhead

    Silmämääräisesti keskelle, kiristys ja kovaa ajoa.
     
  10. impala-63

    impala-63 Double Gearhead

    0.5mm pellin palat molemmin puolin?
     
  11. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Juu, kyllähän tuohon voi viritellä vaikka mitä mutta ajattelin jos löytyisi jostain valmiina niin olisi ehkä vähän tehdymmän oloinen.
     
  12. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Tällä mennään toistaiseksi.
     
  13. Akit

    Akit 2nd gear

    Saahan noita erikokosia/paksusia shimmiprikkoja kaupoista. Niillä saa piukan sovitteen
     
  14. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Mistä kaupoista? Usparts, IKH, Motonet ja Biltema ei omilla hakemisilla tuottanut tulosta. Ulkomailta löytyy kyllä mutta luulisi tuollaisia jostain lähempää löytyvän.
     
  15. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Löytyihän noita, Etra ainakin näyttäisi myyvän sopivia jos niitä pystyy ostamaan niin ettei tarvitse ostaa jotain jättipaketteja.
     
  16. Hukka86

    Hukka86 2nd gear

    Akit ja Concarne tykkäävät tästä.
  17. Akit

    Akit 2nd gear

    Juu laakereita myyvistä liikkeistä pitäs löytyä
     
  18. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Auto täristi 70 km/h mittarinopeudessa. Luulin että on tasapainotuksen puutetta ristikoiden vaihdon jälkeen. Takaristikkoon meni 0,3 mm shimmit molemmin puolin. Ei täristä enää yhtään. Orkkisristikko oli tiukka sovitus mutta Moogin tarvikkeessa oli tuon verran pelivaraa.
     
    Muokattu: 29.7.2022

Kerro tästä muillekin!