Kierteiden porausreijät

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja Timmo, 12.1.2009.

 1. kt9001

  kt9001 Gearhead

  löytyy kahellakin konstilla... se toinen on, kun mittaa vaen esim. siitä asennettavasta pultista (kelle sitä reikeä kairataan) ohuimman halkaisijan, eli kierteen pohjaurasta. Sillä piäsöö kotihommissa just tarpeeks lähelle.
  Hapokkaalle yms jämymmille aineille lisää halkaisijaan jonkii parikymppiä.
   
 2. Timmo

  Timmo 1st gear

  Nyt kun tuli kaupat keskusteluun, niin minkälainen olis hyvä setti poranteriä. Tuolla Maksi Makasiinin 7,90 eur setillä tekee reijät tiettyyn pisteeseen saakka, mutta lattarauta alkaa olemaan jo liikaa. Ehkä niistäkin saisi paremmat, jos osaisi teroittaa ne viimeisen päälle.
   
 3. -TH-

  -TH- Gearhead

  kobolttiterät on hyviä, niilä kun voi rst porata myös. useinhan hyväkin terä pilluuntuu polttamalla. vedevåg on laatumerkki....myös niillä puijonpultin tarjousterillä onnistuu jonkinaikaa, sitten oikeanlainen teroitus. ne makso jotain 35e, peltillootassa suurin terä 13 mm
   
 4. JesseX

  JesseX 1st gear

  Ittellä on koboltti teriä pari satsia ja ja täytyy kyllä myöntää että hyviä ovat. Ei tarvi joka reijän jälkeen terotellakkaan.

  Sitte on jonkunen satsi magnumin normi hss teriä ja ei ne paljoa häpeä nuille kobolteillekkaan. Ja hintakin on paljon mukavampi
   
 5. Timmo

  Timmo 1st gear

  Liekkö jollain kuvien kanssa esitettynä miten tulisi pora teroittaa oikein?
   
 6. Multislayer

  Multislayer 3rd gear

  Esim Drill doctorilla saa porat teroitettua oikeaan kulmaan. Jos käsin hioo niin leikkuupinnat jää helposti epäsymmetriseksi ja pora hakee pirusti paikkaansa ilman ohjausreikää tai pistettä. Mikäs se leikkuupintojen oikea kulma olikaan, 114astetta ja jyrkempi jotain 90 tms? Eihän siinä teroituksessa muuta taikaa ole kunhan tosiaan on symmetrinen pää ja tarpeeksi päästöä. Tuo drilldoctori tosin ei kovin päästöä tee että on joko porattava pienellä syötöllä tai tehtävä sitä lisää smirgelillä. Muuten pirun hyvä laite, timanttikivi on ainakin tässä mallissa joten ei edes kulu käytössä.
   
 7. -TH-

  -TH- Gearhead  juu,kannattaa panostaa teroituskojeeseen jos sellasen haluaa, niillä halpispaskateroittimilla ei tee mitään, kivi kuluu ja teroitus on päin persettä...kantsii melkein pyytää jotain tutuntutunkaimanserkkua amiskalla tms. oppilaitoksessa teroittamaan ainakin isoimmat terät sillä teollisuuslaitteella, se on hyvä. harjoittelemalla kyllä saa käsivarallakin smirgelissä tai nauhakoneessa toimivan terän, kunhan muistaa jäähdyttää terää hionnan yhteyvessä.
   
 8. mke77

  mke77 Gearhead

  ammatti kouluissa on useesti teränteroitus koneita!! markka-aikana makso täällä 1mk/kpl kun vei täällä!! eipähän tarvinnu ite niin kauheesti murhettuu!! pienten kanssa kyl pärjää tälläkin oppimäärällä mut nohin isompiin(yli 10mm) tulee puru kulma isoks jollioin viimeine lastu on "haukkaava" ja kappala pyörähtää pöydällä ja "näpit jää väliin" :rotfl:

  huonolla terotuksella kyl pärjää kun syöttö ja kierrokset on kohdallaan!! tiety se vaatii porakoneelta "voimaa" joihin ei kiinalaisilla-remmivetoisilla päästä!!

  faijalla oli automaattisyötöllä oleva pylväs pora aikanaan ja kairasin työkaluteräkseen 55mm reikää.....siin tuli äijjämäine olo kun lastu oli 20mm leveetä ja 3mm paksua!! :D

  ....josta tuli mieleen kun aikanaan piti kaljarahaa tienata niin olin poraamassa haponkestäviin laakeri kuppeihin 10mm reikiä (kierroksia joku 400päältä)joten lastu oli aika "sitkeetä"...jolloin se tietty otti joka saatanan roikalaan kiine mikä lähellä oli....ennätys tais olla 4m-poralastu :wink: ja aikas kun siinä leikkis ni osushan se lastu myös hihan suuhun ja repäs käden sinne karaa vasten :rotfl: sairaala reisuhan siitä tuli ja käsivarsi kahdesta kohtaa murtunu....
   
 9. Multislayer

  Multislayer 3rd gear

  Jumatsukka. :eek: Jos olis paskempi tuuri käyny niin käsi olis ollu olkapäästä irti. Mulla kävi melkeen samaten puusirkkelin ruuviin mut onneks lähti hanska kädestä ennenkuin tarras hihaankin kiinni.

  Niin niistä porien leikkuupintojen kulmista, en tiedä onko standardimittoja mutta drill doctorissa saa säädettyä joko 118 tai 135 asteeseen. Tää on siitä hyvä kone että saa teroitettua myös betoni- ja katkenneita poria, se tekee siitä päästä silloin vähän eri profiilisen.
   
 10. arska82

  arska82 1st gear

  Wedevågin terät on loistavia ainakin tuollaisen umpianeen poraukseen. Teroituskulma noissa taitaa olla just 118º. Kannattaa kysellä käytettyjä poria koneistamokavereilta.
   
 11. Pannu H-D

  Pannu H-D Gearhead

  Meillä on käytetty rehtiä ryssän teriä ammattikäytössä.
  On tehty 15 mm pelliin 10.2 mm reikiä ilman muljua ( jäähdytys nestettä ) ja pora kestää noin 1000 reikää. Ja hintaa terillä oli 0.5 € kpl.
  Lisäksi käytetään 12.5 mm ryssän poria kun tehdään reikiä 40 mm sylinterivarteen ja kuivana. Silloin terän kesto on yleensä noin 400 reikää.
  Ja hinta sama 0.5 € kpl. Ja poria teroitetaan korkeintaan KAKSI kertaa, kun ovat niin halpoja. Et ei hinta takaa aina laatua
   
 12. mke77

  mke77 Gearhead

  .....nohh onneks oli sen verta nuoret luut(ja notkeat) et ei muutkuin hiukan matkaa kiertyny karan ympäri ja sit mootori tooppas, kas kun oli sen verta enampi kierroksia ni ei kone jaksanu vääntää :eek: oli muuten ruottalainen "Adler" silloin meillä porana!! hieno kone 8vaihetta ja "kertoja" eli yhteensä 32vaihdetta, kaikki kun otti ulos ni kuulosti kuin olis ollu formula 2890rpm/minn :D

  en muuten uskonu ennen tota "tapaturmaa" kun faija aina meuhkas noista mun ryysyistä mitä pidin päällä pajan puolella....sit se muisti aina kertoo sen tapahtuman hänen nuoruudesta Paraisten vanhalla korjaustelakalla kun jonkun "hipin" pitkä tukka oli tarttunu porakoneeseen ja ruennu jo iiroittamaan pää nahkaa enen kuin joku vieres olija kerkiny painaa koneen sammuksiin! :eek:
   
 13. arska82

  arska82 1st gear

  Oliko "hippi" pitäny onnettomuuden jälkeen tukan lyhkäsenä?
   
 14. mke77

  mke77 Gearhead

  :D tarina ei kyl kerro niiiin pitkälle mut tuskimpa jatko enää "konepaja" hommissa :lol:
   
 15. Multislayer

  Multislayer 3rd gear

  Netissä pyörii myös sellainen kuva missä sorvari on jäänyt hihastaan sorvattavaan akseliin kiinni... Haalarit on akselin ympärillä ja mies sorvin ympärillä. :eek: En suosittele kenellekkään nähtäväksi mutta jos käy tosielämässä niin veikkaan että pajan jokainen mies on aika shokissa.
   
 16. Damned

  Damned Gearhead

  Itseasiassa kyllä sitä voi suositella nähtäväksi, varsinkin jos on vähän yliolkainen suhtautuminen kaikkiin turvallisuusasioihin. Ei ole kaunis näky, ja herkemmältä saattaa tulla varrellinen haukotus, mutta sen jälkeen suhtautuu huomattavasti suuremmalla kunnioituksella isoihin työvälineisiin.

  Karmeeta jälkeä :-?

  (ja mitenkähän tämä liittyy alkuperäiseen aiheeseen? ei mitenkään, paitsi että pidetään järki päässä myös kierteiden porausreikiä tehdessä)
   
 17. Qjet

  Qjet 1st gear

  ...pieni työturvapläjäys on aina paikallaan...
   
 18. VesQ

  VesQ 1st gear

  Kyllä...

  Ja etukäteen PAKKO EI OLE KATSOA, niin ei tarvi sitten jälkikäteen huutaa
  juurikin se sorvikuva

  http://www.b0g.org/wsnm/articles/This+Is+Twisted

  Tuossa siis edellisellä sivulla lukee englanniksi että kaveri on ollut viilan kanssa hiomassa jotain kappaletta ja hiha tarrannut pakan leukaan kiinni ja siitä sitten...
   
 19. VRC

  VRC 1st gear

  VOI JUMA!! :eek: :eek: :eek:

  Sanokaa onko noi kuvat oikeita vai manipuloituja? Vähän enemmän olis verta olettanut, toisaalta kai siinä on paineet laskenut oitis.
  Monenlaista hard-core pornoa on tullut nähtyä jopa livenä mutta se kevyttä kamaa tähän verrattuna.

  Sorvin hankintaa olen suunnitellut mutta ei nyt olekaan niin kiire enää...
   
 20. Damned

  Damned Gearhead

  Kyllä tuo ihan "the real thing" on.
   

Kerro tästä muillekin!