Kirjallisuutta perustekniikasta?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja tomppa1977, 7.7.2008.

  1. tomppa1977

    tomppa1977 1st gear

    Mistähän mahtaisi löytyä kirjallisuutta amerikkalaisten autojen perustekniikasta? siis todella perusteista lähtevää...

    Olis hiukan halua hankkia joku ameriikanauto projektiksi/harrasteluun, mutta kun en pahemmin niiden tekniikasta ymmärrä ni joku opus ois kiva, ettei ihan kaikkea tarvi netistä kysellä :)

    kiitti jo etukäteen :)
     
  2. PauliP

    PauliP 1st gear

    Merkki/mallikohtaiset Chiltonin kirjat on ihan hyviä lähtökohtia. Jos englanti tökkii, niin sitten suomenkieliset Haynesin (Alfamer) auttaa jonkin verran. Ensin kannattaa mielestäni opetella ihan vakiotekniikkaa ja siihen nuo kirjat on ihan hyviä.
    Chiltonin ja Haynesin kirjoja löytyy ihan amerikkalaisten autojen varaosakaupoista, Haynesin joitain suomennoksia jopa tavarataloista. Alfamerin liikkeessä, messuständeillä ja netissä on runsas valikoima näitä kaikkia. Samoin kirjastoista löytyy yllättävän hyvin erikoisopuksia, etenkin autotekniikasta ja virittämisen perusteista.

    Sitten kun perusperiaatteet ymmärtää voi vaikka siirtyä viritysjuttuihin.
    Virittämisessä on paljon sitä, mitä ei yleensä "yhdestä kirjasta eikä tietolähteestä" löydy. Toteutustapoja, sudenkuoppia ja niiden sekoituksia on paljon.
     
  3. jakulepi

    jakulepi Double Gearhead

    Minä hankin ensijenkkiini (Camaro) tehtaan Service Shop manualin, jossa pureudutaan erittäin selkeällä tavalla työvaiheittain auton perustekniikkaan liittyviin huoltotoimenpiteisiin. Rinnalle hankin myös "samaa sarjaa" olevan Overhaul manualin, jossa pureudutaan syvemmälle moottorin, vaihteiston, perän, jne. korjaus- ja huoltotoimenpiteiden sielunelämään.

    Ovat kaikki about tämän näköisiä opuksia.

    Lisäksi riittämättömyyden tunne valtasi keltanokan pään, joten tilasin vielä varmuudeksi Ebaysta Assembly manualin, joka on ymmärtääkseni tehtaan kokoonpanolinjan käyttämä dokumentaatio sisältäen pelkkiä räjäytyskuvia auton eri osa-alueista.

    Tuolla dokumentaatiolla ainakin minä olen tätä harrastusta pitänyt yllä näin alkutaipaleella. Varsinaisia käytännön kommelluksia voi lueskella tuosta profiilini www -linkistä
    8)
     
  4. WSE

    WSE 1st gear

    ...ja jos haluaa käyttää järkeään ja säästää esimerkiksi rahaa johonkin tärkeämpään kuten projekteihin niin ei suinkaan ryntää ostamaan noita opuksia alfamerilta tai tavarataloista vaan menee adlibriksen/bookplussan tai vastaavan sivuille ja tilaa sieltä; ainakin 20% säästyy... myös suomenkieliset löytyy noiden kautta, se on kumma että alfamerin omatkin kustanteet maksavat alfamerillä itsellään enemmän...
    On tosin hinnat nousseet noillakinn vielä viime vuoden puolella haynesin manuaalit sai adlibrikseltä 17,90€ hintaan. Kannattaa tehdä vertailuja netissä jos enempi hankkii, tilanne elää koko ajan.
    Samaten suomenkielisiä manuaaleja kannattaa periaatteessa karttaa, sisältö on useimmiten (kustannussäästösyistä?) suppeampi kuin vastaavassa englanninkielisessä versiossa, enkkuversiossa kun on selostusta esim. automaattivaihteiston irroituksesta tms, niin suomiversiossa todetaan lyhyesti jotta ko. toimenpide kannattaa jättää korjaamon huoleksi...
     
  5. javu

    javu 1st gear

  6. PauliP

    PauliP 1st gear

    Minusta on mukava selailla kirjoja vaikkapa myyjän ständillä messuilla ja vertailla niitä toisiinsa :lol:
     
  7. Stance

    Stance Gearhead

    Meillä kotona kuultua: taasko sä sitä raamattua luet? (service manual)

    Kirjastosta löytyy perusteoksia autotekniikasta, jos haluaa ihan perusasioita lueskella. USA autoissa on toki jotain erikoisjuttuja mutta ne melkein oppii parhaiten sitten oman auton kanssa pelatessa. V8 lehdissä on ollut artikkeleita eri osa-alueilta (sähköt yms), niissä on aika hyvin ihan peruasioita käyty läpi jenkkiharrastajan näkökulmasta.
     

Kerro tästä muillekin!