Lincoln LS ja takasumuvalo

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Sähkölaitteet', aloittaja heräkulmanruhtinas, 23.8.2022.

  1. Tervehdys,

    Potilas on Lincoln LS (2000) ja siihen pitäisi saada takasumuvalo. Pitäisi keksiä että kuinka saan tuossa sen sumuvalon kytkettyä kun tuo on ohjattu miinuspuolelta. Ja jotta ei olisi liian helppoa niin tuossa on väyläsysteemi kanssa.

    Joku ohje oli (lisävaloille) että akulta suoraan valolle, joka sitten maatetaan kytkimen kautta ajovalon johdon "virrattomalle" puolelle (tuossahan siis on aina +12V lampulle ja miinuspuolelta ohjataan)

    Joku on varmasti tehnyt vastaavan operaation?
     
  2. mopo-ukko

    mopo-ukko Gearhead

    Oman turvallisuuden puolesta hyvä juttu,katsurin takia ei enää tarvitse viritellä mitään valoja,kelpaavat nykyään orkkis valoilla.
     
  3. Laszlo

    Laszlo 1st gear

    Jep. Katsastusta varten ei valoja tartte rakennella.
     
  4. juko7

    juko7 Double Gearhead

    Mikä sääntö tuo on ja milloin tullut voimaan? Koskeeko erillistä sumuvaloa joka on pitänyt lisätä ja voiko sen poistaa?
     
  5. Peter Ashington

    Peter Ashington 1st gear

    Tästä on jo 15vuotta, kun autoon maahantuonnin aikaan lisättäväksi määrätty takasumuvalo ei toiminut katsastuksessa, niin sano inssi, että laitettava kuntoon tai poistettava kokonaan
     
  6. Fuselage

    Fuselage Gearhead

    Uusimpien rakentelusäännösten myötä alkuperäset valot on hyväksytty tuontiautoissa. Eli saa jopa parkit ja vilkut olla samassa umpiossa :D
     
    juko7 tykkää tästä.
  7. musta pässi

    musta pässi Gearhead

    Se jälkeenpäin Suomeen tuotaessa ja rekisteröintikatsastuksessa vaadittu takasumuvalo voidaan kyllä nykysäännöksien mukaan poistaa. Vaatii vaan sen muutoskatsastuksen. Jokainen miettii omissa päissään että onko se sen hinnan väärti sitten. Minen lava-autossa viittiny maksaa siitä ilosta että voin irrottaa itselle tarpeettoman valaisimen.
     
  8. JAMANT

    JAMANT Double Gearhead

    Jos se siis on merkitty otteeseen jotenkin. Jos ei ole otteessa niin saa poistaa kaikki e-hyväksytyt valaisimet ja ei vaadita takasumuvaloa, eikä sivuvilkkuja eikä korkeudensäätöä ajovaloihin. Edellyttää että auto ei ole tehty euroopan markina-alueelle. Koskee sekä USA (pohjois/väli/etelä), Japsi ja vaikka Australian ja Afrikan markkinoille tehtyjä autoja...
     
  9. fsvaasam

    fsvaasam Gearhead

    Oisko jotain linkkiä tähän pykälään laittaa? Itseä kiinnostaa myös tuo sumuvalo takana. Viime leimalla inssi vaati sellaisen asentamaan vaikka C6 oli jo neljänä kesänä suomessa leimattu ilman sumaria.
     
  10. Arkkumies

    Arkkumies 3rd gear

    Elikkäs jos otteessa ei lue mitään ylimäärästä niin ei pitäis tulla ulinaa takasumarin puutteesta?
    Revin tossa just '95 Capricesta lisätyn takasumarin irti koska se oli peruutettu johonkin ja rikki.
    Alun perin aattelin laittaa uuden mutta ilmeisesti ei siis olekaan tarvetta?

    Eiks se rakennemuutospäivityshommeli tullu tänä kesänä?
     
  11. Fuselage

    Fuselage Gearhead

    Itse revin etupuskurista led-parkit pois ja laitoin alkuperäset oranssit parkit toimimaan vilkkujen kanssa samassa polttimossa. Kylkivilkut jätin, koska ne on oikeasti hyvät. Takasumaria itsellä ei koskaan ollu. Viimesyksynä inssi vaan totes, että tuontiauto ja jenkkivalot = ok. En kyllä muutoskatsastanut niitä takasin alkuperäsiksi, tehdään sit kun sattuu niuho inssi tai poliisi vastaan.
     
  12. JAMANT

    JAMANT Double Gearhead

  13. musta pässi

    musta pässi Gearhead

    Katoin oikeisiin töihin lähtiessä ni ei siinä oman pick upin otteessa mitään takasumuvalosta mainita. Oon laittanu deutch liittimen siihen sumuvaloon ja led työvalossa se jo valmiiksi olikin. Turhaan on sitte monta vuotta jo katastuksen ajaksi sen sumuvalon laittanu kii. Tosin helppo se on liitin irrottaa ja yks mutteri avata ja sulkea.

    tosin pitäs se finlexin kohta ettiä ja tulostaa mukaan,ettei menis juupas eipäs keskusteluksi tai poikapainiksi.
     
  14. Fuselage

    Fuselage Gearhead

    https://www.traficom.fi/fi/uusi-ajoneuvolaki-2021?toggle=Ajoneuvolaki
     
  15. fsvaasam

    fsvaasam Gearhead

    Ei kyllä annettujen linkkien kautta selviä tuo takasumuvalopykälä mitenkään. Tai sit en vaan osaa.
     
  16. Siis oma maahantuotu vaiva mennee lävitse nk valoja muuttamatta? Tokihan tuolla luki vielä että sivuvilkut ja takasumuvalo pitää tuon vuotisissa olla mutta itse maahantuotuihin ei vaadita?
     
  17. Fuselage

    Fuselage Gearhead

    Et ole ainut, etsinyt kyseistä kohtaa mutta en vaan löydä. Tiedän että se on....
     
  18. Fuselage

    Fuselage Gearhead

    Jep OEM valot kelpaa. Esim oma C20 joka on suomiauto, en saa tehdä muutoksia että etuvilkku ja parkki ois samassa umpiossa, mutta Magnum tuontiautona ok.
     
    juko7 tykkää tästä.
  19. Akit

    Akit 2nd gear

    Aika paljon ilmeisesti tulkinta eroja katsastusasemilla. Mulla 04 Silverado Suomi auto. Viime katsastukseen muutin alkuperäisille Dot valoille ja poistin taka sumarin. Ja tämä oli Ok
     
  20. Hmm. Ei varmaankaan ole sitten mitään merkitystä sillä että tuo on aiemmin tuotu toiseen EU-maahan ja ollut siellä rekkarissa (piti aikanaan tuoda tuo muuttoautona mutta sitten viivästyi ja muuttoautohomma loppui, nyt lähinnä seisonut tallin täytteenä).

    Siihen on kyllä joku turannut erilliset parkit...
     

Kerro tästä muillekin!