Lincoln LS ja takasumuvalo

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Sähkölaitteet', aloittaja heräkulmanruhtinas, 23.8.2022.

 1. Tervehdys,

  Potilas on Lincoln LS (2000) ja siihen pitäisi saada takasumuvalo. Pitäisi keksiä että kuinka saan tuossa sen sumuvalon kytkettyä kun tuo on ohjattu miinuspuolelta. Ja jotta ei olisi liian helppoa niin tuossa on väyläsysteemi kanssa.

  Joku ohje oli (lisävaloille) että akulta suoraan valolle, joka sitten maatetaan kytkimen kautta ajovalon johdon "virrattomalle" puolelle (tuossahan siis on aina +12V lampulle ja miinuspuolelta ohjataan)

  Joku on varmasti tehnyt vastaavan operaation?
   
 2. mopo-ukko

  mopo-ukko Gearhead

  Oman turvallisuuden puolesta hyvä juttu,katsurin takia ei enää tarvitse viritellä mitään valoja,kelpaavat nykyään orkkis valoilla.
   
 3. Laszlo

  Laszlo 1st gear

  Jep. Katsastusta varten ei valoja tartte rakennella.
   
 4. juko7

  juko7 Double Gearhead

  Mikä sääntö tuo on ja milloin tullut voimaan? Koskeeko erillistä sumuvaloa joka on pitänyt lisätä ja voiko sen poistaa?
   
 5. Peter Ashington

  Peter Ashington 1st gear

  Tästä on jo 15vuotta, kun autoon maahantuonnin aikaan lisättäväksi määrätty takasumuvalo ei toiminut katsastuksessa, niin sano inssi, että laitettava kuntoon tai poistettava kokonaan
   
 6. Fuselage

  Fuselage Gearhead

  Uusimpien rakentelusäännösten myötä alkuperäset valot on hyväksytty tuontiautoissa. Eli saa jopa parkit ja vilkut olla samassa umpiossa :D
   
  juko7 tykkää tästä.
 7. musta pässi

  musta pässi Gearhead

  Se jälkeenpäin Suomeen tuotaessa ja rekisteröintikatsastuksessa vaadittu takasumuvalo voidaan kyllä nykysäännöksien mukaan poistaa. Vaatii vaan sen muutoskatsastuksen. Jokainen miettii omissa päissään että onko se sen hinnan väärti sitten. Minen lava-autossa viittiny maksaa siitä ilosta että voin irrottaa itselle tarpeettoman valaisimen.
   
 8. JAMANT

  JAMANT Double Gearhead

  Jos se siis on merkitty otteeseen jotenkin. Jos ei ole otteessa niin saa poistaa kaikki e-hyväksytyt valaisimet ja ei vaadita takasumuvaloa, eikä sivuvilkkuja eikä korkeudensäätöä ajovaloihin. Edellyttää että auto ei ole tehty euroopan markina-alueelle. Koskee sekä USA (pohjois/väli/etelä), Japsi ja vaikka Australian ja Afrikan markkinoille tehtyjä autoja...
   
 9. fsvaasam

  fsvaasam Gearhead

  Oisko jotain linkkiä tähän pykälään laittaa? Itseä kiinnostaa myös tuo sumuvalo takana. Viime leimalla inssi vaati sellaisen asentamaan vaikka C6 oli jo neljänä kesänä suomessa leimattu ilman sumaria.
   
 10. Arkkumies

  Arkkumies 3rd gear

  Elikkäs jos otteessa ei lue mitään ylimäärästä niin ei pitäis tulla ulinaa takasumarin puutteesta?
  Revin tossa just '95 Capricesta lisätyn takasumarin irti koska se oli peruutettu johonkin ja rikki.
  Alun perin aattelin laittaa uuden mutta ilmeisesti ei siis olekaan tarvetta?

  Eiks se rakennemuutospäivityshommeli tullu tänä kesänä?
   
 11. Fuselage

  Fuselage Gearhead

  Itse revin etupuskurista led-parkit pois ja laitoin alkuperäset oranssit parkit toimimaan vilkkujen kanssa samassa polttimossa. Kylkivilkut jätin, koska ne on oikeasti hyvät. Takasumaria itsellä ei koskaan ollu. Viimesyksynä inssi vaan totes, että tuontiauto ja jenkkivalot = ok. En kyllä muutoskatsastanut niitä takasin alkuperäsiksi, tehdään sit kun sattuu niuho inssi tai poliisi vastaan.
   
 12. JAMANT

  JAMANT Double Gearhead

 13. musta pässi

  musta pässi Gearhead

  Katoin oikeisiin töihin lähtiessä ni ei siinä oman pick upin otteessa mitään takasumuvalosta mainita. Oon laittanu deutch liittimen siihen sumuvaloon ja led työvalossa se jo valmiiksi olikin. Turhaan on sitte monta vuotta jo katastuksen ajaksi sen sumuvalon laittanu kii. Tosin helppo se on liitin irrottaa ja yks mutteri avata ja sulkea.

  tosin pitäs se finlexin kohta ettiä ja tulostaa mukaan,ettei menis juupas eipäs keskusteluksi tai poikapainiksi.
   
 14. Fuselage

  Fuselage Gearhead

  https://www.traficom.fi/fi/uusi-ajoneuvolaki-2021?toggle=Ajoneuvolaki
   
 15. fsvaasam

  fsvaasam Gearhead

  Ei kyllä annettujen linkkien kautta selviä tuo takasumuvalopykälä mitenkään. Tai sit en vaan osaa.
   
 16. Siis oma maahantuotu vaiva mennee lävitse nk valoja muuttamatta? Tokihan tuolla luki vielä että sivuvilkut ja takasumuvalo pitää tuon vuotisissa olla mutta itse maahantuotuihin ei vaadita?
   
 17. Fuselage

  Fuselage Gearhead

  Et ole ainut, etsinyt kyseistä kohtaa mutta en vaan löydä. Tiedän että se on....
   
 18. Fuselage

  Fuselage Gearhead

  Jep OEM valot kelpaa. Esim oma C20 joka on suomiauto, en saa tehdä muutoksia että etuvilkku ja parkki ois samassa umpiossa, mutta Magnum tuontiautona ok.
   
  juko7 tykkää tästä.
 19. Akit

  Akit 2nd gear

  Aika paljon ilmeisesti tulkinta eroja katsastusasemilla. Mulla 04 Silverado Suomi auto. Viime katsastukseen muutin alkuperäisille Dot valoille ja poistin taka sumarin. Ja tämä oli Ok
   
 20. Hmm. Ei varmaankaan ole sitten mitään merkitystä sillä että tuo on aiemmin tuotu toiseen EU-maahan ja ollut siellä rekkarissa (piti aikanaan tuoda tuo muuttoautona mutta sitten viivästyi ja muuttoautohomma loppui, nyt lähinnä seisonut tallin täytteenä).

  Siihen on kyllä joku turannut erilliset parkit...
   

Kerro tästä muillekin!