LVM:n esitys: yli 40-vuotiaille ajoneuvoille katsastusvapaus

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja rocketman, 23.1.2019.

 1. rocketman

  rocketman Gearhead

  https://www.lvm.fi/-/yli-40-vuotiaille-ajoneuvoille-ehdotetaan-katsastusvapautta-996043

  Tiedote23.01.2019 12.49

  Liikenne- ja viestintäministeriö ehdottaa, että yksityiskäytössä olevat yli 40 vuotta vanhat ajoneuvot vapautettaisiin määräaikaiskatsastuksesta. Katsastusvelvollisuutta ei jatkossa olisi myöskään O2-luokan perävaunuilla.

  Ministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle asiaa koskevan asetusluonnoksen. Asetus on uusi, ja sillä korvattaisiin voimassa oleva asetus. Kyse on katsastuslainsäädännön uudistamisen toisesta vaiheesta. Ensimmäisessä vaiheessa muutettiin muun muassa määräaikaiskatsastusten välejä.

  Asiaa koskevassa arviomuistiossa vuonna 2017 esitettiin vapautuksen koskevan museoajoneuvoja, mutta vapaus ehdotetaan laajennettavaksi kaikkiin muussa kuin luvanvaraisessa käytössä oleviin yli 40-vuotiaisiin ajoneuvoihin.

  O2-luokan perävaunun luokittelumassa on 0,75-3,5 tonnia. Nykysäädöksissä katsastusvelvollisuudesta vapaita ovat vain kevyet perävaunut, joiden massa on enintään 0,75 tonnia.

  Mitä seuraavaksi?
  Asetusluonnoksen lausuntoaika päättyy 20.2.2019. Lausuntopyyntö on julkaistu osoitteessa www.lausuntopalvelu.fi. Lausuntokierroksen jälkeen asetuksen valmistelu jatkuu virkamiestyönä. Lausuntoja voivat antaa kaikki organisaatiot ja kansalaiset.

  Lisätietoja:
  erityisasiantuntija Aino Still, p. 050 573 9433

  Muualla verkossa:

  ----

  luonnos VNA ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta.pdf - Asetusluonnos

  2§ "Muussa kuin luvanvaraisessa liikenteessä käytettävän ajoneuvon määräaikaiskatsastusvelvollisuus päättyy, kun ajoneuvon määräaikaiskatsastus on suoritettu sen jälkeen, kun ajoneuvon käyttöönottovuoden alkamisesta on kulunut 40 vuotta."


  Perustelumuistioluonnos.pdf - Perustelumuistioluonnos
  "3 Pääasialliset ehdotukset
  Museoajoneuvojen katsastusaikaväliksi tulisi 2 vuotta, silloin kun kyseessä olisi muussa kuin luvanvaraisessa käytössä oleva ajoneuvo. Muussa kun luvanvaraisessa käytössä oleva museoajoneuvo vapautuisi kokoaan katsastusvelvollisuudesta kun käyttöönottovuoden alkamisesta olisi kulunut 40 vuotta ja ajoneuvo olisi katsastettu 20.5.2018 tai sen jälkeen asetuksessa säädetyllä tavalla. Luvanvaraisessa käytössä olevat museoajoneuvot sekä muut yli 40 vuotiaat luvanvaraisessa käytössä olevat ajoneuvot olisi katsastettava katsastusdirektiivin mukaisesti vuosittain. "
  .. Museoautorajana säilyy siis 30v.

  "4.1 Liikenneturvallisuusvaikutukset
  Vapauttamalla katsastusvelvollisuudesta O2-luokan perävaunut sekä muut kuin luvanvaraisessa käytössä olevat yli 40 vuotiaan ajoneuvot, ei arvioida olevan merkittäviä liikenneturvallisuusvaikutuksia ja hyötyjen on arvioitu olevan kustannuksia suuremmat. Arviot perustuvat liikenne- ja viestintäministeriön arviomuistioon Katsastuslainsäädännön uudistuksen toinen vaihe (LVM/1051/03/2017), jossa katsastusvelvollisuutta on arvioitu erityisesti"

  ----  Lausunnon voi siis käydä jättämässä myös yrityksenä tai yksityishenkilönä, vaikkei lausuntopyyntöjakelussa olekaan. Itse käyn ainakin nostamassa verbaalisen peukkuni.
   
  Muokattu: 23.1.2019
  12345678910, Powerstroke, Charger´69 ja 4 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
 2. MJF

  MJF Double Gearhead

  Käyttömaksun kun vielä poistaisivat samalla, olis kans kova juttu.
   
  12345678910, duel, Pertti K ja 2 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
 3. Inlinee

  Inlinee Gearhead

  Ei.
   
  mopar383 ja cdv70 tykkäävät tästä.
 4. Gary Grand

  Gary Grand Double Gearhead

  Kukkahattu?
   
 5. Gary Grand

  Gary Grand Double Gearhead

  Tuota jarrullisten kärryjen katsastuksen poistamista en kyllä todellakaan toivo..
  Niitä kun hinataan ihan millä vaan kalustolla ja ihan miten vaan.
  Katsastuksessa käyttänyt itsekin muutaman kerran ja niistähän on siellä löytynyt ihan oikeita turvallisuusriskejä, vaikka on itse koittanut katsoa että kaikki on kunnossa..
  Jos ei edes katsastuksen ajan tarvii olla kunnossa, niin monet ei ole enää koskaan.
   
 6. tammercity

  tammercity Gearhead

  Niin että yli 4kymppiset jätettäisiin kokonaan ilman valvontaa?
  Taitaa liikkuva poliisi sitten suorittaa nämä katsastukset tien päällä.
  Ilman katsastuksia taitaa mullakin konehuoneeseen eksyä joku kiukkuinen 502, kun ei leimamiehen mielipiteitä tarvitse kuunnella.
   
  Rotten tykkää tästä.
 7. Inlinee

  Inlinee Gearhead

  En. Tiiän ite pitäväni harrasteautosta hyvää huolta, mut tiiän myös kaveripiiristä niitä ketkä vaan ajaa ja korjaa vasta ku jättää tienpäälle, tai katsastaja käskee. Säännöt on tehty niitä varten ketkä ei osaa järkeä käyttää, ja valitettavasti niitä löytyy myös meistä harrastajista, eikä huvita sen takia joutua onnettomuuteen.

  Eihän tolla pitäis olla meille ketkä pidetään auto kunnossa muutenki edes merkitystä, se vuosittainen katsastusmaksu näyttelee niin pientä osaa tän harrastuksen kokonaiskustannuksissa.
   
  mopar383, deeäxä, Filth ja 6 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
 8. rb

  rb Double Gearhead

  ^ … ^^
  Ei sitten.

  Pitäskö sen sijaan keksiä lisää rajoituksia?


  Ymmärrän pointin joidenkin huolettomuudesta, mut silti jännä että halutaan sahata sitä oksaa poikki, millä itse istutaan.
   
  12345678910, ari vw, Powerstroke ja 3 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
 9. skide

  skide Gearhead

  Mielenkiintoinen tuo lausuntopyynnön jakelu, mukana ovat MMAF ja SMOTO, muttei FHRA eikä SAHK!
   
  12345678910 ja 1purehell tykkäävät tästä.
 10. jarikoi

  jarikoi 2nd gear

  Tässäpä onkin miina, miliisi katsastaa tienpäällä, vikaisesta kilvet pois ja samalla romuutuspakko...
   
 11. Gary Grand

  Gary Grand Double Gearhead

  Ehdottomasti!

  Ei.
  Ehdottomasti kannatettava ajatus että harrasteikäisen kaluston kuluja vähennettäisiin, mutta kyllä valvontaa liikenteessä sitten pitäisi saada tiukennettua. Pääosin yli 40-vuotias harrastuslaite on hyvässä kunnossa, mutta monessa on puutteitakin.
  Omassa kaveripiirissä ei mitään varsinaisia pommeja liiku, eikä varmaan tulekaan. No, uusia kavereita otan kyllä mielellään, riippumatta siitä millaisella kalustolla liikkuu..:D

  Koska olette (muulla kuin raskaalla kalustolla) joutuneet oikeaan ratsiaan tien päällä? Itse muistan sellaisen tilanteen ihan 2000-luvun alusta ja edellisen jostain -90-luvun alkupuolelta..
  Muuten on riittänyt että ainakin suurin osa valoista on pelannut ja auto kulkenut suoraan. Toki kovin mielenkiintoisen(virkamiehen silmissä epäilyttävän, tms.) kaluston pysäyttely varmaan on yleisempää, kuin 0-25 vuotiaan perusauton.

  Jos täysi katsastusvapaus annetaan pahimmillekin lintoille(kunnoltaan, lintoissakin on hyvin kunnossa pidettyjä), niin saattaa hetken päästä olla aikamoisia pommeja liikenteessä. Ei tarvitse laittaa edes siihen vuosittaiseen katsastukseen jarruja, yms. kuntoon. Kunhan penkkojen väliin saa raadon aseteltua tiellä..

  Harrastajilla saattaa vielä jotain selkärankaa olla kaluston kunnossapidon suhteen, mutta otetaan perus- Kaarlo ja sen peräkärry.. Sanottavaa voi löytyä yllättävän paljon muutaman vuoden käytön jälkeen.
   
 12. Gary Grand

  Gary Grand Double Gearhead

  Tää voi olla ihan todellinenkin kauhukuva.
  Jonkun noiden kunnosta pitää huolehtia ja romutushan olis se helpoin tie lainsäätäjän valikoimassa. Korjauskehotuksia sitten vaan ihan kevyimmistä tapauksista.:confused:
   
 13. sdfsd

  sdfsd Double Gearhead

  Hyvä juttu, vähemmän turhaa kyyläystä ja pakkokulutusta palveluihin mitä ei kukaan halua ostaa.
   
  Powerstroke ja Gary Grand tykkäävät tästä.
 14. sdfsd

  sdfsd Double Gearhead

  Ei ole helpoin vaan on mm. perustuslain vastainen...
   
 15. jarikoi

  jarikoi 2nd gear

  Piankos tuo kempeleen lestajulli kätyreineen pakkolakimuutoksen duunaa
   
  sdfsd tykkää tästä.
 16. Vuppe

  Vuppe Double Gearhead

  Tää leimavappaus sais tulla voimaan....

  Nyt.

  Oma lehmä ojassa.
   
  Gary Grand tykkää tästä.
 17. Karpov

  Karpov Double Gearhead

  Autoilun kovin kulu kun ajaa kerran vuodessa muuten pihalla seisovan auton leimalle :D jos konttori vielä lähellä, ei isommankaan isolohkon polttoainekulut yllä yli
   
  Inlinee tykkää tästä.
 18. Bowtie

  Bowtie Double Gearhead

  Valitettavasti näitä "harrastajia" löytyy jotka tuntuvat korjaavan autojaan katsastusmiestä eikä itseään varten... Tiedän yhdenkin harrastelijan joka ei ole 60-lukulaistaan katsastanut pariin vuoteen, ihme kyllä ei ole kilvet lähtenyt vielä. Kysyin että pitäisköhän leimata niin vastaus oli "Miks ihmeessä? Ei se läpi mene kuitenkaan, aina on etujarrut puoltanut" En tiedä mitä tämmösten puupäiden mielessä liikkuu, mutta en tosiaan halua tuollaisia miinoja liikenteeseen yhtään lisää.
   
  mopar383, Jussi289, dart -66 ja 1 muu tykkäävät tästä.
 19. Bowtie

  Bowtie Double Gearhead

  Toista se on sulla kun et taida muuta tehdäkään kun ajella, ainiin eihän sulla taidakaan olla yli 40 vuotta vanha auto :poff:
   
 20. Volvo_5.7

  Volvo_5.7 Double Gearhead

  Kuinka usein ne jarruttomilla yli 40v autoilla ajavat joutuvat onnettomuuksiin? kuinka usein niiden tekniset viat on syynä kyseisiin onnettomuuksiin? Aivan, eipä juuri koskaan. Eli siksi katsastusvaatimuksista voidaan luopua, kun ei se mihinkään vaikuta. Muuta kuin kukkahattujen tunteisiin! :rotfl:
   
  valpas, Diktaattori, sämpy ja 2 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.

Kerro tästä muillekin!