Maaliruiskut

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja Vehje, 26.9.2007.

 1. rasse

  rasse 1st gear

  Ihan asiaa... Ruiskussa olis hyvä olla painemittari jos on pitkät letkut niinkuin omassakin autotalli projektissani oli... Kompura oli puutyöhuoneen puolella ettei turhaan sekoittelis maalausalueen ilmaa.
   
 2. fixmaker

  fixmaker 1st gear

  Muutenkin se kompura kannattaa pitää jossain mahdollisimman kaukana. Tuppaa muuten imemään maalihöyryt sisäänsä kun ei siinä kuitenkaan ole sitä ilmansuodatinta. Ja jos on, niin se on oitis tukossa.. Molempi pahempi.
  Ja se kaverilt halvalla saatu Bilteman pikkukompura sylkee sitten lopulta öljynsä paineilman sekaan ja se vasta potuttaakin!
   
 3. rasse

  rasse 1st gear

  Niin ja vaikka olis omakin hyvä kompura niin noita öljyn erottimia tuntuu olevan aika vaikee saada ainakin kehätien ulkopuolella, vedenerottimet kyllä saa tilattua maakuntiin mutta kun sais sellaisen valmiin paketin joka töröttäis seinässä kiinni koko ajan.
   
 4. v 100

  v 100 1st gear

  No eikös nuota erottimia myy vaikka maalikaupat ja mitenkä se joku
  kehätie tuohon saantiin vaikuttaa?
   
 5. mikkox9x

  mikkox9x 1st gear

  Nyt tuli Saksasta Devilbiss FLG-5 ruisku lisäsuuttimen kans. Posteineen hintaa kerty 126€ + 6€ kun otin mukaan vielä ilmansuotimen. Halpaa, kun suomen hinnoilla tuo paketti ois reilusti yli 200€.

  Mites muuten 2.0mm suutin soveltuu pohjamaalien levitykseen esim. epoksille ja hiomamassoille sun muille pohjamaaleille. 1.8mm suuttimella tilasin, mutta näyttäs sitten kuitenkin sattunut tulemaan väärä 2.0mm suutin ja neula? Mille maaleille nuo eri koot nyt sitten soveltuu?


  Kestääkö tota ruiskua muuten upottaa kokonaan tinneriin? Jos kestää niin voiko sitä liottaa siellä pitempään vaikka yön yli? Pitääkö ruiskuja rasvata jotenkin? Nyt siinä on siellä täällä ainakin jotain varastointi tjms. rasvaa ja neula ainakin on rasvattu kunnolla. Miten ruiskua ylipäätään pitäis oikeaoppisesti putsata ja huoltaa? Ruiskun huoltamiseen ja putsaamiseen en hirveästi ole perehtynyt kun tullut aina vain putsattua laskemalla tinneriä läpi ruiskusta ja irto-osia uitettua tinnerissä ja harjalla putsailtua jne. Noita halpoja ruiskuja mitä ennen tullut käytettyä, ei ole uskaltanut upottaa tinneriin, kun hajoavat jo muutenkin.
   
 6. CantBeDone

  CantBeDone 1st gear

  Eikö sen ruiskun ohjeissa lue että ei saa upottaa tinneriin?
   
 7. mikkox9x

  mikkox9x 1st gear

  No ohjeista en hirveästi huonolla englannintaidolla ottanut selvää, että en huomannut että ois suoraan kielletty.

  Ilmeisesti ruiskuja ei ole kuitenkaan tapana uittaa tinnerissä, vaikka jotkut niin tekeekin? Itse itselleni vastaten varmaan paras siis ensin puhdistaa maalisäiliö, jonka jälkeen laskea tinneriä ruiskusta läpi. Sitten suuttimet irti ja tinneriin lillumaan neula puhdistetaan vaikka rätillä. Ruiskua sitten puhdistetaan pienellä harjalla ja rätillä. Sitten kun kokoaa niin varmaan hyvä rasvata vaikka aseöljyllä neula? Aloittaessa maalaus sitten laskee tinneriä läpi, että rasvat lähtee.

  Tuon suuntasia ne ohjeet oli siinä ruiskunkin ohjeissa, jotka ei mitenkään erikoisen kattavat ole.

  Tuota suuttimen kokoa mietin vielä, että onko tuo 2.0 nyt sopiva fillerille, epoksimaaleille ja muille pohjamaaleille, vai lähtäkkö reklamoimaa, että oisko se 1.8mm parempi?
   
 8. mikkox9x

  mikkox9x 1st gear

  Kellään mitään tarkkaa neuvoa tuohon suutin asiaan? Joissain fillereissä ainakin ilmoitettu, että 1.6mm-1.9mm sopiva suutin. Onko tuo 2.0mm sitten hieman liian iso?
   
 9. rautavirta

  rautavirta 1st gear

  2.0 mm ihan hyvä fillereihin, ei ainakaan ahdista.
   
 10. voihanrontti

  voihanrontti 2nd gear

  En näe mitään syytä liottaa ruiskua tinnerissä. Maalauksen jälkeen purkaa ja pesee sen huolellisesti. Vittumainen homma "aloittelijalle", mutta se on vaan "tehtävä" Sittenkun tuommoisen purkaa ja kasaa yhen tuhannen kertaa niin alkaa sujumaan aika ongelmitta :lol:
  Ei aseöljyä. Ruiskuihin on omat silikoonittomat rasvansa, joita ei erityisesti tarvii pestä pois ennen maalausta, jos sitä nyt ei ihan älyttömästi siihen tuuppaa. Eikä aina tarvii rasvatakkaan. Riippuu ihan kuinka "nihkeä" ruisku on. Joskus ammattikäytössä sattu ruisku jonka joutu rasvaan kerran viikossa että ei jääny neula auki. Parin kuukauden päästä tuokaan ei enää nahistellut niin ei tarvinnut rasvailla.

  Aika järee on 2.0 suutin devilissä. Voi olla vähänkään ohuempien kamojen ruiskutus ärsyttävää. Hiontavärikin saa olla aika paksua, että kaksmillistä tarvii :odroll:
   
 11. mikkox9x

  mikkox9x 1st gear

  Siis pintamaaleille on oma 1.4mm suuttimensa, mutta 1.8mm vois olla parempi hiontaväreille ja tuo on 2.0mm liian järeä?
   
 12. CantBeDone

  CantBeDone 1st gear

  Upotusta ei sen takia saisi tehdä, koska kun loput maalijämät liukenevat ruiskusta tinnerin sekaan, kulkeutuu se sotkuinen tinneriseos ruisku upoksissa myös puhtaisiin ilmakanaviin ja ajan kanssa kerrostuu sinne tukkien niitä vähä vähältä. Sen takia on parempi vain putsata likaiset kohdat käsin harjaten ja tietysti ajaa reilusti puhdasta ainetta lävitse, näin ilmakanavat eivät saastu.
   
 13. mikkox9x

  mikkox9x 1st gear

  Aikalailla siihen tapaan on tullut tähän asti putsattuakin.
   
 14. MikaelT

  MikaelT Gearhead

  FLG-5 ruiskun itekkin saksasta tilasin toissa kesänä. 1.8mm suuttimen tilasin sitten jälkeenpäin jostakin nettikaupasta englannista. On mielestäni ihan pätevä aloittelijan/ harrastajan ruisku. Hetken aikaa joutuu tutustumaan ja hakemaan säätöjä mutta sitten kun alkaa niistä päästä perille on kiva maalata, ainakin jos vertaa tollaseen 20-30e halpisruiskuun.
   
 15. pienipile

  pienipile 1st gear

  Onkos porukalla kokemuksia Kremlin-merkkisistä ruiskuista?Olis tollanen HTi G H55-mallinen ruisku tutulla ylimääräisenä,kannattaako ostaa jos sopivaan hintaan saa?Eli onko mitään virkaa?
  Kolmella säädöllä näyttäisi tuo ruisku ainakin olevan...
   
 16. Teba

  Teba 2nd gear

  Töissä käytän ko merkkisiä ruiskuja on noita hti:tä ja hpa:ta hyvin on toiminut jo muutamia vuosia päivittäisessä käytössä. Normaalia tiivisteiden vaihtoa vain joskus ollut..
   
 17. mikkox9x

  mikkox9x 1st gear

  Hyvä perus ruisku harrastelijalle tuo kyllä on. Itse olen ollut todella tyytyväinen. Hyvää jälkeä tulee amatööriltäkin ja helppo putsata. Ihan eri planeetalta kuin nämä halppis ruiskut. Vaikka niilläkin voi saada hyvää jälkeä niin melko kertakäyttöruiskuja on ja hermot menee niiden kanssa sählätessä.

  Mitenhän tuon viuhkansäädön pitäis muuten toimia? Säätöalue ei ole kovin laaja, eikä sillä saa viuhkaa sellaiseksi suppeaksi (pyöreähköksi ja pistemmäiseksi) niinkuin Gernin halppisruiskulla. Jotenkin tuntuu niinkuin ei olisi kovinkaan selvä tuo muutos vaikka miten pyörittelee sitä ruuvia.
   
 18. v 100

  v 100 1st gear

  Kysytäänpäs täältäki kävin täs iltapäivällä yhden automaalarin luona
  kyselemäs ruiskuista ku pitäs ittekki sellaanen hommata pintamaalien
  vetohon, ja muuten ostin maalikki samalta maalarilta ku sai aika
  soppeliin hintaan, kauppas kahta ruiskua mulle sellaanen sininen
  yläsäiliöllä ja näytti kyllä aiva hyvältä ei ollu hintakaa aiva paha
  145 lähtee jos otat maalitki, sit näytti viä jotain hienompaa vehettä
  josta sanoi, että näitä ei kaikilla ammattimaalareillakaan ole, et
  ittekki vetelee vain lakan tällä ja vielä siihen että pitää kunnolla
  harjoitella jos meinaa saada hienon pinnan tolla ruiskulla.
  Kuulemma hintaki jos toimittaa mulle niin 485 ekua.
  On kuulemma joku kuuma nimi ruiskumarkkinoilla puhui jostain
  paholaisesta, en tiä sitte mitä meinas vai menikö multa jotain
  ohi suun.

  Niin ruiskua en viä ostanu, ei saanu ylipuhuttua mutta maalit
  pitäis olla koko autoon.
  Kantsiiko tuollaiseen kalliiseen ruiskuun satsata jos meinaa
  vain maalata muutaman auton omas tallis omaksi huviksi.
  Piru ku en ottanu kuvia niistä ruiskuista olis varmaan parempi
  selvittää.
   
 19. rötvä

  rötvä 1st gear

  Pirunkusiruiskusta varmaan myyjä puhunu ja ite oon jostain 90-luvun alusta peräisin olevalla alasäiliödevilpissillä maalannu onkelmitta.
   
 20. K.T.M

  K.T.M 1st gear

  En ostaisi mitään älyttömän kallista ruiskua, jos meinaat tallissa harrastukseksi maalailla. Varmasti alle parilla sadalla saa harrastekäyttöön hyvän ruiskun. Kuitenkaan mitään motonetin ruiskua en ostaisi, koska ruiskun käyttöikä on melko lyhyt ja muutenkin laatu ei ole kovin kummoinen. Veikkaisin kuitenkin ja voin myös omasta kokemuksesta kertoa, että alussa ne maalaus virheet tulee ennemmin maalarista, kuin ruiskun heikkoudesta. Olisiko tuo kalliimpi ruisku ollut merkiltään DeVilbiss?? Onkohan se sitten hyvä ruisku, jos pitää kunnolla automaalarinkin harjoitella, että saa syntymään hyvää jälkeä? :lol:
  Ja jos hyvän ruiskun haluaa, niin voin suositella Anest Iwataa. Olen kokeillut montaa ruiskumerkkiä, ja Iwata on ollut tähän mennessä mielestäni paras, ja semmoisella olen nyt parisen vuotta maalaillut..
   

Kerro tästä muillekin!