Nettiautosta bongattua

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Merkki- ja mallikeskustelu', aloittaja Rüsselsheim, 28.4.2006.

 1. SPORT TRUCK

  SPORT TRUCK Double Gearhead

  59 900e...sillä saa Ville myydä tosi kauan :rotfl:

  Ei ole edes jenkeissä tuon arvoinen...siellä saa ajamattomia, muovit penkeissä.
  Vuosimalli on ja pysyy 1990, vaikka onkin rekisteröity 1991.
  Lisäksi noita Suomi-silputtuja typeryyksiä täynnä, kuten keskikonsoli puuttuu, tilalla tuo tökerö lisäpenkki (Aro harrasti juuri näitä, YÖK !!!), se on heti yksi paha miinus + typerä pesuainepussi/pilattu maski tyhmine pesusuuttimineen + etulokareissa reiät suomi-vilkuille jne :wc:

  Hinta voisi ehkä olla jotain 17900 - 19900e koska varmaan kohtuu räpeltämätön yksilö.
   
  litres tykkää tästä.
 2. hartsa69

  hartsa69 Double Gearhead

  Voisihan sitä sanoa, että hyvä aihio jatkoon...
   
 3. TimoN

  TimoN 3rd gear

  Joku varmaan taas riemastuu museoajoneuvokommenteistani, mutta sanonpa silti...

  https://www.nettiauto.com/dodge/charger/9635685

  Jos oikein muistan, niin tämä on pitkäänkin ollut myynnissä, näyttää hienolta ja voi olla vaikka kuinka hyvä mutta ihmetyttää toisaalta myyntipuheessa se, että mainostetaan museoajoneuvoksi ja siihen hyvin sopivasti kerrotaan, että on alkuperäinen auto. Kuitenkin runkonumeron mukaan tuossa on ollut uutena 318 pikkulohko, eikä itse asiassa 1970 Charger 500 -malliin edes saanut tuota 440 isolohkoa tehtaalta. Se on mielestäni ihan merkittävä poikkeus siitä alkuperäisyydestä.

  Vähemmän merkittäviä poikkeamia (jotka kuitenkin alkuperäiseksi väitetyssä museoajoneuvossa kiinnittävät huomiota) ovat esim. ulkonäöltään varsin räikeä MSD sytkä, jälkikäteen lisätty tarvikemallinen paisuntasäiliö tms., 2000-luvun soitin ja tulipellistä tyhjänä törröttävät ilmastoinnin putkiyhteet.

  No, kaipa nuo toivottavasti ovat seikkoja, jotka jokainen yli 50-vuotiasta autoa melkein 60 000 eurolla ostava henkilö ymmärtää tarkistaa ennen ostopäätöstä.
   
  SK-, isalmela ja Bluestone tykkäävät tästä.
 4. Charger´69

  Charger´69 Double Gearhead

  No tuo kommentti missä mainitsee sanan alkuperäinen mun käsittääkseni viittaa tuohon koriin itsessään kun puhutaan ettei ole koskaan hitsattu. Tuo moderni CD-soitin pistää kyllä pahasti silmään itellä kuten tuo erittäin ala-arvoisesti asennettu paisuntasäiliö, mutta nuohan on todella helposti fixattavissa lähes kulutta.

  Hyvähän se on ettei Museotarkistus YLEENSÄ ole sentään pilkunnussimista, tosin siihenkin osa museotarkastajista kykenee vallan kiitettävästi. Onhan kuitenki 1970 Chargeriin saanut 440 moottoria joten ite taas en perusta siitä miten se just mallikohtasesti menee, mun makuun täysin hyväksyttävä ja jopa suotava homma että semmonen pellin alta löytyy. On teknisesti kuitenkin oman aikakautensa mukainen, eikä pellin alla ole mikään LSx :poff: Eli täyttää kyllä museovaatimukset sen osalta, edelleenki saa olla rakenneltukin auto kunhan on oman aikakauden mukainen, ja se on puhtaasti hyvä juttu että noita ei pelkkien koodien ja build sheetien perusteella määritellä.

  Minä nyt en kyllä muutenkaa oo mikkää numeroiden ja alkuperäsyyden perässä juokseva joten tämä sellaisten silmien läpi katellen kommentoitu :D Yleisesti ottaen minusta ihan asiallisen olonen Chargeri eikä mitään niin isoa ole etteikö ehdottomasti kuuluisi museorekkariin, mutta sininen Chargeri sinisellä sisustalla ei silleen itellä innosta sen kummemmin. Ja onhan tuotaki toki aikansa jo myyty eikä oo vielä menny, että vielä ehtii tämäki omistajaansa.
   
  isalmela ja TimoN tykkäävät tästä.
 5. kippis

  kippis Gearhead

 6. Mac

  Mac Gearhead

  Itsekin olen ihmetellyt noita museorekisteröityjä muskelijenkkejä, joissa lähes jokaiseen on ilmestynyt se voimamoottori pellin alle.
  Mietiskellyt onnistuisiko samalla periaatteella jos hommaisi W124 200D:n ja laittaisi sinne 420:n tekniikan, että kelpaisiko museorekisteriin.
   
 7. viikinki75

  viikinki75 Double Gearhead

 8. Jouni_K

  Jouni_K Gearhead

  Eikös museauto saanut olla rakennettukin, jos se on ajan tyyliin rakennettu. Eli niinkuin se olisi siihen aikaan tehty, senaikaisella tekniikalla, polttoaineensyötöllä, moottorinohjauksella, jne. Jossain oli minusta jälkiturbotettu bemarikin museorekisterissä.

  Asiaan liittyen, minusta jonkun pitäisi museoida edes yksi suomalaisen autonrakentelukulttuurin helmi, sellainen korin- ja tekniikanvaihtomersu, joka rakennettiin vaihtamalla lopuunajettuun suomenkilpiseen ambulanssimersuun saksantuonnista ensin puolet osista, ja hieman myöhemmin se toinen puoli.
   
  Muokattu: 19.3.2021
 9. Charger´69

  Charger´69 Double Gearhead

  Kyllähän se saa olla rakennettu, vaan noista ei missään kyllä mielestäni kovin selkeitä kirjotettuja sääntöjä ole. Eli varmaan vähä tarkastajastakin kiinni. Tuossa yllä ehotetussa rakennelmassa ku 200 dieselistä tehdäänkin 420 bensa niin en tiiä alkaa museotarkastaja oireilee tuosta sitten kun olisi diesel-bensa muutos. Periaatteesa ei, mutta tuommosta jos rakentamaan lähtisi museointi mielessä niin kysysin kyllä ekana mielipidettä siltä tarkastajalta kenelle sen on kuvitellu vievänsä.
   
 10. leivonharri

  leivonharri Gearhead

  Eli "replicat" ja "tribuuttiautot" pitäis hyväksyä kans?

  Kaikki kansalaisopistoissa maalatut "Taistelevat metsot" kansallismuseoon?
   
  Catiska tykkää tästä.
 11. Jouni_K

  Jouni_K Gearhead

  Enemmän niissä on vanhaa suomalaista kulttuuria ja käsityötaitoa, kuin tehtaan kuosissa olevassa ulkomailla valmistetussa bulkkiautossa.
   
 12. teddy99

  teddy99 Gearhead

  Onnistuu ja ei onnistu. Taisin tästä joskus aikaisemminkin kirjoittaa, mutta tässä jotain aiheesta: Replika-autoista: Tuo riippuu siitä, mitä rekisteriotteeseen on sattunut katsastusmies aikoinaan kirjaamaan. Esim. jotkut rantakirput, joita rakennettiin 1970-luvulla, menettivät identiteettinsä muutoksen myötä, eli lakkasivat olemasta VW kupla. Auton merkiksi saattoi tulla Cactus Buggy ym. Tällaisen auton museokatsastus on mahdollista, koska se on rekisteriotteen mukaan "Cactus buggy" vuodelta 1975, eikä VW Kupla 1966, josta se on tehty. Enemmistö 1970-luvun rantakirpuista jäi edelleen Volkswagen merkkisiksi, ja niihin tuli muutoskatsastustiedot rekisteriotteeseen. Tällaisen rantakirpun museokatsastus ei onnistu, koska se ei ole alkuperäinen Volkswagen.

  Sama pätee muihin replika-autoihin.

  Ja jos nyt maahantuot vaikkapa Englannista rantakirpun tai muun replika-auton, niin niissä rekisteriotteessa taitaa aina lukea merkkinä korin valmistaja, esim. Apal. Eli nekin ovat lakanneet olemasta Volkswageneita tai Ford Cortinoita. Tällaisia on ainakin pari Suomessa museorekisterissä. Tähän perustuu myös Suomessa olevien AC Cobrien runsas määrä. Ne ei todellakaan ole AC Cobria, vaan jotenkin ulkomaiseen rekisteriotteeseen on saatu AC Cobra merkintä, ja sillä samalla merkinnällä se on saatu Suomessa rekisteröityä AC Cobrana. Onnea vaan sille ostajalle, joka ei älyä tätä ja pulittaa 100000 euroa tee-se-itse replikasta. Taitaa ainakin 1 tai 2 feikki Cobraa olla päätynyt museoajoneuvorekisteriiinkin, vaikka eivät todellakaan ole valmistettu vuonna 1966, vaikka rekisteriote niin kertoo. Oikea valmistusvuosi lienee 1998 tms, eikä 23 vuotias auto muutenkaan voi olla museoajoneuvorekisterissä.

  Museoajoneuvon moottorinvaihto: Museoajoneuvosssa moottorin pitää olla samanlainen, mikä kyseisessä autossa on alunperin ollut. Mallisarjan muuttamista ei hyväksytä. Se, miten joku on onnistunut saada slatti moparin museokatsastettua hemillä, selittyy sillä, että kyseessä on tuontiauto ja muutos on tehty jo USA:ssa. Tällöin Suomalaiseen rekisteriotteeseen ei välttämättä tule muutostietoja, jos niitä ylipäätään on ollut alkuperäisessäkään rekisteriotteessa. Siksi museotarkastajan on aika vaikea tietää onko kyseessä alkuperäinen hemi vai ei.

  Olen pari autoani museotarkastuttanut ja niiden rekisteriotteita ei museotarkastaja katsonut ollenkaan.... Eli siellä olisi voinut olla ihan mitä tahansa merkintöjä... Tosin kyseinen museotarkastaja henkilökohtaisesti tuntee allekirjoittaneen ja kai tiesi, että mun autot ovat "numbers matching" tapauksia. Mutta viimekädessä katsastusmiehen, joka kirjaa muutoskatsastuksen museoajoneuvoksi, pitäisi lukea rekisteriotteen tiedot. Eli jos auto on muutoskatsastettu slantista hemiksi, niin ei sitä voi lain mukaan hyväksyä museoajoneuvoksi. Tiedän yhden tapauksen, jossa moottorivaihtotapausauton museokatsastus on jälkeenpäin Traficomin toimesta mitätöity. Traficom oli huomannut muutoskatsastuksen jälkeen, että auton valmistenumero ja moottori ei täsmää. Eli jos tuo yllämainittu Dodge Charger on lähtenyt tehtaalta jollain muulla moottorimallilla, kuin mikä siinä nykyisin pellin alla on, niin museokatsastuksen hyväksyntä on ollut katsastusmiehen virkavirhe. Sama pätee tuohon yllämainittuun esimerkkiin, eli jos joku yrittää museokatsastaa Mersu W124 200 dieseliä 4,2 V8:lla, joka kylläkin on mallisarjaan kuuluva moottori, niin ei onnistu. Tai ei ainakaan pitäisi onnistua.

  Nykyinen museoautolaki on mielestäni hyvä. Näitä tee-se-itse tapauksia ei tosiaan pitäisi päästää museokilpiin. Sen sijaan jonkunlainen harrasteajoneuvoluokka pitäisi olla tämäntyyppisille autoille. Kun en oikein usko, että kukaan pitää käyttöautona AC Cobra replikaa tai moottorivaihto Chargeria. Päättäjät on tästä asiasta tietysti aivan toista mieltä, eli jokapäiväisiä käyttöautojahan ne....

  Saa museoautossa olla aikakauteen liittyviä varusteita. Esim. mun autossa ei alunperin ole ollut radiota. Laitoin siihen auton valmistusvuoden mukaisen radion. Se on vähän veteen piirretty viiva, mitä saa laittaa. Lähinnä kai sellaiset muutokset, jotka edellyttää muutoskatsastusta, niin niitä ei saisi olla. Tosin esim. vetokoukut piti muutoskatsastaa 1980-luvulla, joten ei tämäkään ole yksiselitteinen asia.... Joka tapauksessa auton omistaja vastaa museotarkastuksen yhteydessä siitä, että pystyy todistamaan kyseisen tarvikkeen / lisävarusteen olemassaolon auton valmistusajankohtana. Esim. tuotteen mainos vanhassa lehdessä, tai valmistajan esite tms. Joskus 15 vuotta sitten joku museotarkastutti 70-luvulla roddatun jenkin ja se hyväksyttiin silloisen tulkinnan mukaan. Auton omistajalla oli vanha V8 magazine tms. materiaalia, jolla pystyi asian osoittamaan. Eli auto oli ollut todistettavasti siinä asussa yli 30 vuotta. Sen jälkeen Traficomilta on tullut tarkennus, että ajoneuvon pitää olla tehdasalkuperäinen, eli ei käy enää että muutokset autoon on tehty yli 30 vuotta sitten.

  Mun mielestä kansallismuseon pysyvään näyttelyyn pitäisi toimittaa näitä täysin älyttömiä korinvaihtoräpellyksiä mitä ihmiset epätoivossaan -80 ja -90 luvulla teki, kun valtiovallan mielivalta oli mitä oli. Olisi muistutuksena nykykansalaisille miten häiriintynyttä silloinen autoverotus oli.
   
  Muokattu: 19.3.2021
 13. Charger´69

  Charger´69 Double Gearhead

  Kyllä, replicat ja tribuuttiautot menee museorekkariin jos on oikeasti sen imitoidun kohteensa mukaisia, en tiedä meneekö tässäkin jossaki raja minkä ovat valmiita hyväksyy.

  Ja muistakkaa aina että se on HYVÄ asia ihan jokaiselle että tuo ei niin jäykkää ole kuin mikä yleinen uskomus on. Jos mentäs pilkkua nussien alkuperäsyyden mukaan niin sieltä lähtis 90%:sta museokilvit helvettiin jollaki verukkeella, ketä se palvelisi?
   
 14. Charger´69

  Charger´69 Double Gearhead

  No kyllä ovat museotarkastajat sitten puolisokeita jos muuta ei sinne pellin alle voisi hyväksyä kuin sen orkkismoottorin? Tiedän enempi museoautoja missä moottori ei täsmää siihen millä se tehtaalta on tullu ku missä täsmää. Sekavaa on homma.
   
 15. Vermilion

  Vermilion Gearhead

  Kouvolassa on museo tarkastaja, joka valitti pappatunturin tarakasta uupuvasta muovikuminauhasta ja vanteissa olevasta hapettumasta...

  Sama tarkistaja ei päästänyt 1981 mallin Suzukia GS museoon kun siinä oli alumiini vanteet. Suomessa myydyissä malleissa oli pinnavanteet ja amerikan tuontimallissa oli alumiinivanteet ja tämä kyseinen oli amerikantuonti. Ei kelvannut tuontimalliin vetoaminen, kun Suomessa myydyssä esitteessä oli vaan pinnavanteet saatavilla.

  Sama tarkasta ei hyväksynyt Wartburgia mikä minusta on priima. Etuhiekkapellin sisäpinnassa oli ruostetta, takapenkin saumasta repstotti lanka. Konepellin väri oli haaleampi keskeltä kuin muualta. Kuulemma uudelleen maalattu väärällä värillä, vaikka ei ole koskaan maalattu, aurinko haalistuttanut väriä konepellistä todennäköisesti enemmän tai sitten tehtaalta tullut jo värivirheellisenä. Tuohon aikaa itä-puolen autojen laatu oli muutenkin...
  Huomiona myös, että konehuoneessa on likaa ja öljyä.

  Pappis aina mikä meni hampaita kiristellä läpi kaksi seuraavaa esimerkkiä ei menny museoon tältä tarkastajalta.
   
  Ässä. ja Peeaa tykkäävät tästä.
 16. Bluestone

  Bluestone Double Gearhead

  Vahva veikkaukseni on, että se mr-tarkastus on tehty ENNEN sen mörkömoottorin asennusta. Päältä päin on sitä kulunutta alkuperäistä moottoria siistitty ja käytetty sitten tarkastuksessa. Koko ajan on ollut tarkoitus tehdä se swappi, mr tarkistuksella haetaan vaan "lisäarvoa"...
   
 17. Vermilion

  Vermilion Gearhead

  Asiaan liittyen, muutoskatsatuksesta.

  Eräs katsastus mies ei antanut laittaa Taunukseen 2.8 V6:sta kuulemma liian tehokas ja iso moottori... Isoin moottori mitä kuulemma saa laittaa on 2.6 V6. Tämä tapahtui keväällä 2020.

  Ja Ford Clubilla Escorttiin yrittivät laittaa 1.8 Zeteciä vapaasti hengittävänä. Toinen katsastusmies ei hyväksynyt tätä myöskään juuri tällä viikolla. Kuulemma Escort RS turbo 130hp ei kelpaa vertailu malliksi eikä 7kg/kw. Joten sitä Zeteciä ei sinne saanut. Asiakkaan pitää itse perustella millä perusteilla saa laittaa. Wikipedia ei kelpaa lähteeksi eikä tekniikanmaailman lehti. Katsastuksent/trafin ei tarvi perustella mitään.
   
 18. Charger´69

  Charger´69 Double Gearhead

  Wrong, kyllä ne "mörkömoottorit" monesti on rekisteriotteessa vaikka ois millä ruohonleikkurin moottorilla tehtaalta tullut. ELI, tarkoittaa sitä että ihan muutoskatsatuskin tehty tai sitten se on vaan ollu siellä pesässä jo maahan tullessaan. Jälkikäteen jos lähdet museoauton tekniikkaa muutoskatsastamaan isommalle padalle niin hommahan menee kuulemma niin, että ekana tehtävä normi muutoskatsastus, sillon se tipahtaa pois museorekkarista koska ei vastaa enää museokorttia, eli sen jälkeen sitte uudestaan lakki kourassa suorittamaan museokatsastusta uusiksi että meneekö läpi.

  Semmosessa tapauksessa missä se "mörkömoottori" ei ole otteessa niin tuolleen on voitu toimiakin kuten kuvasit.

  Minusta se moottori edelleen saa olla vaihdettu, MUTTA se ei numeroiden mukaan saa olla uudempi kuin mitä auton oma vuosimalli on.
   
 19. f34

  f34 Double Gearhead

  Minkä niminen, tietäisi vältellä sopiessa tarkastusta?
   
 20. tapsah

  tapsah 2nd gear

   

Kerro tästä muillekin!